Šta je novo?

Cene nekretnina

Ja sam inače uveren da svi koji morališu na temi, kada bi sutra postali investitori i imali neki placić u BG da naprave zgradu, da bi oni stanove tu sigurno prodavali za 1300 EUR/m2, pa nek crknu dušmani.
Sa jednim placicem ne moze nista da se uradi.

Kao sto rekoh ranije, da sam neki ultrabogatas prodavao bih po 2K samo da im pocrkaju krave :D

Zaradiš manje, ali ti je bar savest čista. Spavaš mirno što se kaže.
Kapital nema savest.

Budućnost će kazati. Za moj ukus ovo je baš previše cinculacija.
Da sam investitor (ki što nisam), ovo bih doživeo kao signal preventivne reakcije na očekivane probleme. Kada Narodna banka uvodi mere koje unapred ublažavaju teret dužnicima, to lako može da se protumači kao prognoza pada privrede, možda rasta nezaposlenosti ili smanjenja realnih prihoda. Ne vidim nijedan razlog zašto bi u ovom trenutku, kada su NPL na najnižoj lestvici u istoriji, a svi krediti na maksimumu, dodatno stimulisao ljude da se zaduže budeći u njima osećaj da "ne moraš baš da plaćaš ako zagusti".
Upravo tako... Ili oni znaju nesto sto mi ne znamo ili se valja nesto iza brega. E sad posto je ovde manje vise za velike projekte dogovorena ekonomija ne bi me cudilo ni da je ovo dogovorena prica. Pritisak ekonomski svakako postoji.

Referentna kamatna stopa je godinu dana na istom nivou (što guši zaduživanje privrede), a protiv inflacije se na drugu stranu borimo raznim stimulansima koji je samo podstiču. Vidim da su opet korigovali ovu URedbu o maržama, ali neću da širim, iovako će sve biti ubrzo zatrpano raspravama o raju u Bugarskoj, ulasku u raj zvani EU itd.
Meni jos vise to govori da jedni rade jedno drugi drugo i da ne sustini ne znaju gde udaraju. Ko zna ko je kome tu sta obecavao i sta sad mora da ispuni.

Poslednja izmena:
Daleko od toga da je EU raj. Ali opet drži kerove na okupu. Ako neka dzukela mnogo skrene sa puta cimnu kaiš i vrate ga na pravi put da druge ne podstakne da prave problem.
Mi smo trenutno sami i divlji. To je problem.
Naša politička situacija trenutno je u rangu Nepala.
Reklamiranje letećeg taksija pre nestabilnosti u politici
Baš me zanima da li će neko od ovih dežurnih udariti svidja mi se za ovaj nepalski leteći automobil. .......šalim se 😁

Cene su takve zbog sijaset razloga. Sto ponuda potraznja sto razlicito mesetarenje i upliv drzave neko je gore vec to lepo srocio. Ali mislim da deo odgovornosti nose i kupci. Dobar deo ljudi ima nasledjene stanove i onda prodaju sto su nasledili malo dodaju ako treba i to je to zacarani krug jakih cena se nastavlja. Ali ono jbg to je generacijsko bogatstvo koje u novom sistemu utice na cene. Zao mi je sto nemamo neke standarde kao kupci nego to je daj sta das. Greed i fomo factor strong.

Zato sto bi se prakticno isto moglo reci za svaku zemlju koja je usla posle 1973.
Kako to? Nas ce da prime po politickoj direktivi kao Rumuniju, Bugarsku i Hrvatsku ili zato sto nam je ekonomija ko ekonimija Austrije, Danske, Finske, Spanije, Portugala ili sto smo strateski mediteranski resurs kao Grcka a hoce da nas pregaze Turci ili treba da se izvrsi ekonomski i strateski pritisak na Rusiju pa moramo da se sirimo na Istocnu Evropu ... Ni jedan od ovih kriterijuma ne ispunjavamo, ni jedan, a pri tome smo toliko mali i beznacajni da im je jeftinije da nas ostave ovako dok se ne razresi skroz situacija na Balkanu i dok totalno ne propadnemo a onda ce da se kao pojave kao spasioci

Gledam koliko smo prošli i koliko nam još treba pa na osnovu toga. Ako nastavimo malo brže nego što smo dosad to je neka godina. Pa ono, nadam se da ne bude ovo drugo.
Alternativa je da postanemo Bangladeš preplavljen migrantima, bez ikakvog plana razvoja i unapređenja sredine. Srbi se razbežali, pomrli, ostali su samo poslušni, i koji su se snašli. Rudarsko područije i područije sa skladištenje svega što ne treba čistoj Evropi.
Crna rupa na persijskom tepihu Evrope što reče onomad Toma grobar pre nego što pobedi manekena na izborima.
Uf Sale kad ga tako srocis stvarno se zapitam sta ovde i dalje trazim. Mada da njje bilo ove studentske pobune i ja sam bio sklon tim mracnijim vizijama buducnosti ali mislim da jos ima nade za nesto drugacije

Ulazak u EU je slican cenama nekretnina u neku ruku: To sto mi mislimo sta i kako bi trebalo da bude ne menja sliku na terenu. Ili prihvatis stanje kakvo jeste i gledas kako da ga resis, ili lamentiras nad nepravdama i time kako bi trebalo da bude.

Ulazak u EU je slican cenama nekretnina u neku ruku: To sto mi mislimo sta i kako bi trebalo da bude ne menja sliku na terenu. Ili prihvatis stanje kakvo jeste i gledas kako da ga resis, ili lamentiras nad nepravdama i time kako bi trebalo da bude.
Tacno tako ... Stvar je u tome da smo nesposobni da to uradimo.

Jedini razlog koji mogu da smislim je priprema za izbore ako imamo u vidu i sve ovo drugo sto si napisao.
Može da bude i drugih razloga, ali mi je jednostavno kontraintuitivno, odnosno mogu da nabrojim baš dosta razloga zašto ovolike distorzije tržišta nisu dobre (što ne znači nužno da su sasvim loše).
Ovakve stvari su generalno "jeftiniji" i ograničeniji alat od snižavanja referentne stope. Targetiraš samo one koji uđu u (potencijalni) problem, umesto da rizikuješ stabilnost čitavog sistema opštim snižavanjem cene novca. Ima naravno i tu socijalno-političku konotaciju; krediti su masivno prisutni u domaćinstvima, pa se šalje ona stara poruka: "Ne damo nikom da vas tuče", a posebno ne bankama derikožama.

Imam taj luksuz da čekam i analiziram situaciju lagano, ne moram da donosim brzoplete zaključke :gobb:

Kako to? Nas ce da prime po politickoj direktivi kao Rumuniju, Bugarsku i Hrvatsku ili zato sto nam je ekonomija ko ekonimija Austrije, Danske, Finske, Spanije, Portugala ili sto smo strateski mediteranski resurs kao Grcka a hoce da nas pregaze Turci ili treba da se izvrsi ekonomski i strateski pritisak na Rusiju pa moramo da se sirimo na Istocnu Evropu ... Ni jedan od ovih kriterijuma ne ispunjavamo, ni jedan, a pri tome smo toliko mali i beznacajni da im je jeftinije da nas ostave ovako dok se ne razresi skroz situacija na Balkanu i dok totalno ne propadnemo a onda ce da se kao pojave kao spasioci
Tako to. Naveo nisi cinjenice vec tvoju racionalizaciju i teoriju prethodnih prosirenja. Ista pausalna 'procena' se moze ispisati za svaku zemlju koja je primljena (i one koje nisu).

Uf Sale kad ga tako srocis stvarno se zapitam sta ovde i dalje trazim. Mada da njje bilo ove studentske pobune i ja sam bio sklon tim mracnijim vizijama buducnosti ali mislim da jos ima nade za nesto drugacije
Prva greska ti je sto se uopste ozbiljno zapitas nad saletovim buncanjima.

Sta od napisanog nije cinjenica?
Pre svega to da je ista od navedenog bilo imperativ kod prosirenja. Svaka od zemalja je mogla biti jednako ostavljena na vratima uz nekog stabilokratu. Razloge koje si naveo mozes isto tako primeniti i na Srbiju (ekonomska moc relativno u odnosu na Eu prosek jaca nego Bugarska i Rumunija u trenutku ulaska, na nivou Portugala u vreme njihovog ulaska, jak ruski uticaj koji treba suzbiti, strateski centralna pozicija na Balkanu), sve je do toga kako srocis tezu.

Svi ocekuju rate cut u SAD. Smanjice se cena duga a i narodne mase cekaju jeftinije kredite. Kod nas nema problema sa likvidnoscu. Gledam neke novogradnje na Banovom Brdu. Investitor jos nije pokrio rupu betonom i trebace mu par meseci za tako nesto, ostalo mu par stanova i to par velikih i jedan srednji (75m2) i to najgori do ulice - Ljeske od ukupno 27 stanova. Od vecih ima par stanova preko 100m2 kod Sumarskog ali su bas lose pozicionirani. Lux 51 ozbiljno kasni sa predajom kljuceva. Problemi visestruki.
Kod pijace na Bez Kosi 3 traze 4k eur ali nisam siguran da li su zakopali asov. Ispade najbolja kupovina BnV Quartet linija po 4k.

Poslednja izmena:
Pre svega to da je ista od navedenog bilo imperativ kod prosirenja. Svaka od zemalja je mogla biti jednako ostavljena na vratima uz nekog stabilokratu. Razloge koje si naveo mozes isto tako primeniti i na Srbiju (ekonomska moc relativno u odnosu na Eu prosek jaca nego Bugarska i Rumunija u trenutku ulaska, na nivou Portugala u vreme njihovog ulaska, jak ruski uticaj koji treba suzbiti, strateski centralna pozicija na Balkanu), sve je do toga kako srocis tezu.
To sve stoji ali svaka od tih zemalja je imala neku stratesku vrednost koju unosi u EU. Sto kroz ekonomiju, sto kroz poziciju, sto kroz politiku. Mi nemamo nista sto njima treba a sami po sebi smo problem i nama samima a kamoli njima. Jednostavno dok se konacno ne razrese neke stvari ovde (a to se nece desiti u skorije vreme) nama nema mrdanja sa pozicije gde se nalazimo. Kada dodje do razresenja ostacemo jedno ostrvo na Balkanu koje nikoga ne interesuje.

To sve stoji ali svaka od tih zemalja je imala neku stratesku vrednost koju unosi u EU. Sto kroz ekonomiju, sto kroz poziciju, sto kroz politiku. Mi nemamo nista sto njima treba
Imamo manje vise isto ko i pola zemalja koje su usle posle 1973.

Jednostavno dok se konacno ne razrese neke stvari ovde (a to se nece desiti u skorije vreme)
Ne znam kakvo je to razresavanje al meni se cini da smo trenutno u sred jednog.

To sve stoji ali svaka od tih zemalja je imala neku stratesku vrednost koju unosi u EU. Sto kroz ekonomiju, sto kroz poziciju, sto kroz politiku. Mi nemamo nista sto njima treba a sami po sebi smo problem i nama samima a kamoli njima. Jednostavno dok se konacno ne razrese neke stvari ovde (a to se nece desiti u skorije vreme) nama nema mrdanja sa pozicije gde se nalazimo. Kada dodje do razresenja ostacemo jedno ostrvo na Balkanu koje nikoga ne interesuje.
Mi mozda imamo sta da ponudimo EU, ali za EU to nije razlog da nas primi, oni vec uzimaju sve sto imamo da im ponudimo bez potrebe da nam daju clanstvo. Njima samo treba kolonija za sirovine i jeftinu radnu snagu i mesto za odlaganje otpada, pa im je zato bolje da ne budemo u EU da im kvarimo prosek. Nismo na vreme usli u EU, sad nam preostaje samo da budemo njihova kolonija i "zona zrtvovanja".

A jbg. Ja se nadam najboljem ali gledam i šta se dešava u zemlji. Videću kada dođe do smene vlasti. Bez lustracije ne priznajem da je došlo do pravih promena

Vrh