Šta je novo?

Cene nekretnina

Nema razlike u grubim radovima i finim radovima. Nemaš šta tu da izmisliš pošto nije izgradnja nuklearnog reaktora.
Jedino što može da se razlikuje su državne takse i zemljište.
Cenu podiže monopolsko udruživanje, drzavna politika ograničenja ponude, visoke inflacije, zaduživanja, korupcija i burazerska država. Evo i ovde imamo članove koji prenose ono isto što vlast kaže. Ako vam se ne sviđa gubite se odavde. Evo i sada će da vrište njih 4-5 na moj post
OK u Beogradu skupe takse i zemljište(neće kocke same da se prevrću već treba novca za to) ali zašto onda nema po manjim mestima u Srbiji novogradnja za 1300 sa PDV?
Jeftinije zemljište u Sofiji nego u Kragujevcu/Kruševcu/Čačku/Subotici?
Retorički pitam, razmišljam naglas :)

OK u Beogradu skupe takse i zemljište(neće kocke same da se prevrću već treba novca za to) ali zašto onda nema po manjim mestima u Srbiji novogradnja za 1300 sa PDV?
Da bi dobio struju ...vraca se zahtev 3 godine unazad...častiš...i mozda dobiješ

Do 1% kredita si mogao u većini mesta da nadješ novogradnju do 1000-1500e. Starogradnju i manje naravno. Od marta su svi podigli cene 300+ evra. Proveri cene nekretnina sajt.

Uf, kako se državni intervencionizam zahuktao, ne može čovjek ispratiti sve.
Drzava kad intervenise ovako direktno to je kao slon u staklari :)

Evo, sad možeš da uzmeš stambeni kredit, i ako procene da ti gori pod nogama, zakon nalaže da ti pomognu malo da prebrodiš: smanjujući ti stopu, odlažući ti rok plaćanja, otpisujući ti deo duga itd.
Hahaha ... uzmi narode jos malo pa nestalo ... nekome je frka izgleda

Da je 2040 naša godina ulaska ako se potrudimo 😎
Odkuda ti ta godina? Nema od toga nista, nikada. Mi jednostavno necemo u EU isto kao Turska, objektivno im i ne trebamo, more nemamo, industriju nemamo, poljoprivreda je zaostala, mnogo smo prgavi i siromasni ... pa sta cemo im onda. Njima (EU) je mnogo jeftinije da daju neku sitnu kintu povremeno i instaliraju ovde nekog stabilokratu da ne talasa mnogo i krcmi ono malo porodocnog escajga sto je ostao.

Odkuda ti ta godina? Nema od toga nista, nikada. Mi jednostavno necemo u EU isto kao Turska, objektivno im i ne trebamo, more nemamo, industriju nemamo, poljoprivreda je zaostala, mnogo smo prgavi i siromasni ... pa sta cemo im onda. Njima (EU) je mnogo jeftinije da daju neku sitnu kintu povremeno i instaliraju ovde nekog stabilokratu da ne talasa mnogo i krcmi ono malo porodocnog escajga sto je ostao.
Gluposti.

Čekaj da pita nekog zašto on tako misli....
Reči da mi ulazimo ( ne znači da nisam za to ) u EU je neverovatna xxxxx .....da ne vređam

Pitam se da li isto ovako na nekom češkom Beobuildu kače stanove iz Beograda i kažu eto kako je jeftino u Beogradu, samo 3000, a kod nas u Pragu 5000 deru nas lopovi preko nameštenih tendera i kontrolisanog tržišta.
Nije bas ni da je Beograd za Sofiju ono sto je Prag za Beograd...

Gledam koliko smo prošli i koliko nam još treba pa na osnovu toga. Ako nastavimo malo brže nego što smo dosad to je neka godina. Pa ono, nadam se da ne bude ovo drugo.
Alternativa je da postanemo Bangladeš preplavljen migrantima, bez ikakvog plana razvoja i unapređenja sredine. Srbi se razbežali, pomrli, ostali su samo poslušni, i koji su se snašli. Rudarsko područije i područije sa skladištenje svega što ne treba čistoj Evropi.
Crna rupa na persijskom tepihu Evrope što reče onomad Toma grobar pre nego što pobedi manekena na izborima.

Nisam ni rekao da nisu :)
Samo mi je delovalo da si imao takvo razmisljanje kada si pravio pararelu, mozda gresim.

Nisam ni rekao da nisu :)

Samo malo udaram kontru glavnim narativima na ovoj temi.

Kriva je država lopovska
Krivi su političari korumpirani
Krivi su investitori alavi
Kriv je grad jer ne gradi infrastrukturu
(...)

Ode i kupi stan na NBG za 4500 EUR/m2.
Ode i kupi stan u Zemunu za 3000 EUR/m2.
Ode i kupi stan u Sanivilu za 2700 EUR/m2.

Ko je tu kriv na kraju dana?

Ja sam inače uveren da svi koji morališu na temi, kada bi sutra postali investitori i imali neki placić u BG da naprave zgradu, da bi oni stanove tu sigurno prodavali za 1300 EUR/m2, pa nek crknu dušmani.

Zaradiš manje, ali ti je bar savest čista. Spavaš mirno što se kaže.

Drzava kad intervenise ovako direktno to je kao slon u staklari
Budućnost će kazati. Za moj ukus ovo je baš previše cinculacija.
Da sam investitor (ki što nisam), ovo bih doživeo kao signal preventivne reakcije na očekivane probleme. Kada Narodna banka uvodi mere koje unapred ublažavaju teret dužnicima, to lako može da se protumači kao prognoza pada privrede, možda rasta nezaposlenosti ili smanjenja realnih prihoda. Ne vidim nijedan razlog zašto bi u ovom trenutku, kada su NPL na najnižoj lestvici u istoriji, a svi krediti na maksimumu, dodatno stimulisao ljude da se zaduže budeći u njima osećaj da "ne moraš baš da plaćaš ako zagusti".

Referentna kamatna stopa je godinu dana na istom nivou (što guši zaduživanje privrede), a protiv inflacije se na drugu stranu borimo raznim stimulansima koji je samo podstiču. Vidim da su opet korigovali ovu URedbu o maržama, ali neću da širim, iovako će sve biti ubrzo zatrpano raspravama o raju u Bugarskoj, ulasku u raj zvani EU itd.

Ne vidim nijedan razlog zašto bi u ovom trenutku, kada su NPL na najnižoj lestvici u istoriji, a svi krediti na maksimumu, dodatno stimulisao ljude da se zaduže budeći u njima osećaj da "ne moraš baš da plaćaš ako zagusti".
Što bi pomagali ako je ovde % nenaplaćenih kredita toliko mali?
Osim ako ne prognoziraju rast istog u budućnosti. Definitivno postoji interes država da se građani više zadužuju i to mnogo podseća na čuvenu SEKU

Ne vidim nijedan razlog zašto bi u ovom trenutku, kada su NPL na najnižoj lestvici u istoriji, a svi krediti na maksimumu, dodatno stimulisao ljude da se zaduže budeći u njima osećaj da "ne moraš baš da plaćaš ako zagusti".
Jedini razlog koji mogu da smislim je priprema za izbore ako imamo u vidu i sve ovo drugo sto si napisao.

Gledam koliko smo prošli i koliko nam još treba pa na osnovu toga. Ako nastavimo malo brže nego što smo dosad to je neka godina. Pa ono, nadam se da ne bude ovo drugo.
I ja se nadam, ali dzaba ... nada je majka svih za***a. Nesto mi govori da ce da bude ona druga kombinacija, jednostavno vise nemamo drzavotvorni i intelektualni kapacitet da izadjemo iz spirale samounistenja.

Vrh