Šta je novo?

Cene nekretnina

Iskreno, ne slazem se sa stavom da je trebalo zabraniti CHF kredite ili da su banke morale da posebno obavestavaju klijente. Kredit je ugovor izmedju dve strane i svako ko ga uzima preuzima i rizik i odgovornost. U ugovoru je jasno pisalo da je kredit vezan za franak i da rata zavisi od kursa. Nije realno ocekivati da banka garantuje stabilnost kursa ili da se unapred zna kretanje valuta.

Da li je CHF bio povoljan u tom trenutku? Jeste. Da li su ljudi ulazili u to jer su rate bile nize? Jesu. Ali to je upravo sustina rizika. Kao sto moze da se dobije, moze i da se izgubi.

Zato mislim da je pogresno traziti da drzava ili banke retroaktivno ponistavaju takve odluke. U suprotnom, gde je granica? Hocemo li traziti da nam vrate novac i kad izgubimo na berzi, ili kad se ne isplati ulaganje?

Na kraju, izgleda da su jedini krediti koje bi neki hteli oni bez kamate, bez rizika i bez obaveze vracanja.

Iskreno, ne slazem se sa stavom da je trebalo zabraniti CHF kredite ili da su banke morale da posebno obavestavaju klijente. Kredit je ugovor izmedju dve strane i svako ko ga uzima preuzima i rizik i odgovornost. U ugovoru je jasno pisalo da je kredit vezan za franak i da rata zavisi od kursa. Nije realno ocekivati da banka garantuje stabilnost kursa ili da se unapred zna kretanje valuta.

Da li je CHF bio povoljan u tom trenutku? Jeste. Da li su ljudi ulazili u to jer su rate bile nize? Jesu. Ali to je upravo sustina rizika. Kao sto moze da se dobije, moze i da se izgubi.

Zato mislim da je pogresno traziti da drzava ili banke retroaktivno ponistavaju takve odluke. U suprotnom, gde je granica? Hocemo li traziti da nam vrate novac i kad izgubimo na berzi, ili kad se ne isplati ulaganje?

Na kraju, izgleda da su jedini krediti koje bi neki hteli oni bez kamate, bez rizika i bez obaveze vracanja.
Upravo to. Upozoravali su na rizik ali ljudi su samo videli nižu ratu. Na kraju svako treba da snosi odgovornost svojih odluka. Zato kažem ako već znaš da smo finansijski nepismeni, ukini to u startu i kraj. Bolje i to nego ono što smo imali.

U to da li treba ići negde drugi put, više se slažem sa tobom, nego što se ne slažem.

Ali mnogo naivno razmišljaš o životu na zapadu, ako misliš da to tako lako ide, i da ćeš kao ćata moći lepo životariš i finansiraš kredit za stan.
Pogotovo ako ćeš u procesu da se odrekneš karijere koju gradiš 10 ili više godina.
Inzenjer koji zaradjuje 1000e u Srbiji ce sigurno bolje ziveti u Nemackoj, sta god da ubode tamo. To je cinjenica i to bez odricanja karijere. Nijedan inzenjer kog znam se nije vratio, samo je moralo da bude medior ili senior, juniore sam jako retko vidjao da odu. Isto tako ne znam nijednog doktora koji se vratio, isto bez odricanja karijere.

Ovo da menjas karijeru da ides u inostranstvo mozes, ali cesce ce to uraditi ljudi koji ionako ovde nemaju opcija. Mada ima i ljudi koji su ovde okacili inzenjerske karijere o klin i otisli da rade kao neki posao sa srednjom skolom, jer su i tako ziveli bolje tamo, nego ovde.

Krenuli da blebeću svuda oko krize duga i pozajmljivanja
Fed obara kamate sad u septembru.....loš znak
U principu sad je situacija da ukoliko se forsiraju loše vesti, nesigurni poslovi, sve će AI da vas zameni bla bla bla eto nama krizice. Efekat krda.

Zar propustiti priliku i zeznuti se nije jedno te isto ?
Kako se kaje omaj sto nije kupio pre 7 hodina..pre 3 godine ..pre 6 meseci kad non stop cene rastu..A to da ceš kupiti idealno i da ti kajanje ne sledi..to mačku o rep
Nema sta da se kaje, prodaja je stala. Ko je strpljiv, hoce da napravi racionalnu kupovinu, a ne precenjene demitare na raskrsnici, taj i dalje ima dosta izbora.
Nekretnine su manje vise pratile inflaciju, zadnjih 7 godina je inflacija otprilike 100% - toliku su porasle i cene nekretnina.

Nema sta da se kaje, prodaja je stala. Ko je strpljiv, hoce da napravi racionalnu kupovinu, a ne precenjene demitare na raskrsnici, taj i dalje ima dosta izbora.
Nekretnine su manje vise pratile inflaciju, zadnjih 7 godina je inflacija otprilike 100% - toliku su porasle i cene nekretnina.
Vidiš ....ja sam u materiji...
Ta prica da je stala je vec od korone ..zar ne?
Tri zgrade koje su tek pocele iskop su prodate 80%... verovao ili ne...
Jeste ...stalo mozda BW ili za cenu preko 5000m2...možda...ali onda su glupi oni sto prave kod Juge...Imt...Bežanija..sajam...itd..itd
A ti pametan cekaj več 20 godina da padne...cekaj

Vidiš ....ja sam u materiji...
Ta prica da je stala je vec od korone ..zar ne?
Tri zgrade koje su tek pocele iskop su prodate 80%... verovao ili ne...
Jeste ...stalo mozda BW ili za cenu preko 5000m2...možda...ali onda su glupi oni sto prave kod Juge...Imt...Bežanija..sajam...itd..itd
A ti pametan cekaj več 20 godina da padne...cekaj
Ja sam kupio 2020. vilu od 320 kvadrata i stizem do centra za 10 minuta. Nekretninu sam trazio oko godinu dana maltene svakodnevno. Kvalitet zivota je neuporediv sa onim u stanu, dva razlicita sveta.
Gledam par nekretnina koje me zanimaju i nista se ne prodaje vec mesecima. Mislim da se dosta nekretnina povuce iz oglasa kada se vidi da ne mogu da se prodaju.
Meni je recimo ovo top nekretnina za neki porodican zivot, a verovatno moze i da se spusti cena.

Ova kuca se ne prodaje vec neko vreme, tako da verovatno cena moze da ide jos dole, za 20 minuta si kod Sajma, mozda i brze.
Meni je ovo mnogo primamljivije nego po istoj ceni da kupis spajz od 40 kvadrata na smdrljivoj raskrsnici. Izgleda da je to neki fetis Srba, da se guraju u spajze za velike pare.

Ja sam kupio 2020. vilu od 320 kvadrata i stizem do centra za 10 minuta. Nekretninu sam trazio oko godinu dana maltene svakodnevno. Kvalitet zivota je neuporediv sa onim u stanu, dva razlicita sveta.
Gledam par nekretnina koje me zanimaju i nista se ne prodaje vec mesecima. Mislim da se dosta nekretnina povuce iz oglasa kada se vidi da ne mogu da se prodaju.
Meni je recimo ovo top nekretnina za neki porodican zivot, a verovatno moze i da se spusti cena.

Ova kuca se ne prodaje vec neko vreme, tako da verovatno cena moze da ide jos dole, za 20 minuta si kod Sajma, mozda i brze.
Meni je ovo mnogo primamljivije nego po istoj ceni da kupis spajz od 40 kvadrata na smdrljivoj raskrsnici. Izgleda da je to neki fetis Srba, da se guraju u spajze za velike pare.

Kupio si luks vilu u Višnjici, ne na Vračaru. Jel imaš asfalt do kuće? Meni nisu jasni ljudi kojima treba 300 m2 da bi se osećali komforno, pa makar sve oko njihove kuće izgledalo kao pojas Gaze. Da ne govorim o utrošku energije, investicionom održavanju i svemu ostalom. To ti je primarni razlog zasto mnoge mega-kućerine po Srbiji stoje zapuštene i napuštene.

450 kvadrata i kuhinja od 120cm...

Od Sremčice do Sajma za 20min? Pošto sam išao tim putem objasni mi kako kao i šta će porodici 450m2? Sa Višnjičke Banje do centra može za 10min ali u špicu teško. E sad to je ono od pre par strana kuća vs stan, mada i tamo nema kuća ispod 250,300k+.

Od Sremčice do Sajma za 20min? Pošto sam išao tim putem objasni mi kako kao i šta će porodici 450m2? Sa Višnjičke Banje do centra može za 10min ali u špicu teško. E sad to je ono od pre par strana kuća vs stan, mada i tamo nema kuća ispod 250,300k+.
Čovek lupeta za sve pare, nedavno je pisao kako se svakim danom ponuda povećava 😅 naći iole pristojan stan je enormno teško, a za kuću tek da ne govorim. Jedina opcija je dobar plac (mada naravno to košta) i buldožer, pa sve ispočetka.

Kuce su vrlo potcenjene u Bepgradu.

Moram da se slozim sa ovim. Znaci sta sve covek je u stanju da istrpi da bi eto bio malo blize gradu nikad mi nece biti jasno. Razumem ja ako si bas u centru ceo zivot pa aj zivi vas po par generacija u stanu pa kao aj iz te pozicije otici na periferiju u kucu i nije bas lako ali to guzvanje u 50-60 kv blokovima ili ostalim naseljima mi ne ide u glavu. Skoro sam gledao jedan stan u blokovima znaci njih 6 zivi u 40 kvadrata. Znaci potpuno ludilo.
Vidim da se raspravljalo o kuci na pola sata od centra za 50k. To ne postoji, kuce iako su i sada vrlo potcenjene na periferiji i one su otisle dosta gore sa cenama tj barem ono sto vredi da ne mora da se rusi sve i pocinje novo.

naći iole pristojan stan je enormno teško, a za kuću tek da ne govorim.
Uzasno tesko. Ponuda kakva trenutno postoji je daleko od toga da se moze nazvati ponudom vec neki krs sa dna bureta po APP cenama.

Jedina opcija je dobar plac (mada naravno to košta) i buldožer, pa sve ispočetka.
To uopste nije tako losa ideja. Stavise gledam ove sada montazne kuce, na papiru su sasvim ok, ako ce da traju 50 godina onda ispunjavaju sve kriterijume.

Čovek lupeta za sve pare, nedavno je pisao kako se svakim danom ponuda povećava 😅 naći iole pristojan stan je enormno teško, a za kuću tek da ne govorim. Jedina opcija je dobar plac (mada naravno to košta) i buldožer, pa sve ispočetka.
Meni se sviđaju Karingtonke u Višnjičkoj Banji, čak mi je to bila i bekap varijanta kad sam kupovao kuću. Sad su skupe, ali ako je kupio na vreme dobar je posao napravio.

Inzenjer koji zaradjuje 1000e u Srbiji ce sigurno bolje ziveti u Nemackoj, sta god da ubode tamo. To je cinjenica i to bez odricanja karijere. Nijedan inzenjer kog znam se nije vratio, samo je moralo da bude medior ili senior, juniore sam jako retko vidjao da odu. Isto tako ne znam nijednog doktora koji se vratio, isto bez odricanja karijere.

Ovo da menjas karijeru da ides u inostranstvo mozes, ali cesce ce to uraditi ljudi koji ionako ovde nemaju opcija. Mada ima i ljudi koji su ovde okacili inzenjerske karijere o klin i otisli da rade kao neki posao sa srednjom skolom, jer su i tako ziveli bolje tamo, nego ovde.
Tvoje poimanje posla je na nivou osnovne škole. Mnogo se opterećuješ tim titulama "inžinjer", "medior", "senior"....to je sve nebitno i ništa iz toga ne proizilazi. Evo, zamisli recimo krajnje bazično, kada ujutru odeš da kupiš hleb. Pre nego što si ti došao u prodavnicu neko je morao tog jutra da ustane mnooogo ranije od tebe, da pripremi testo, umesi i ispeče veknu. To ti je dobar primer dodate vrednosti koja osoba koja radi u pekarskoj proizvodnji stvara, vrlo je vidljivo i opipljovo. Takav jedan radnik zarađuje minimum 1000 eur mesečno. E sad, razmisli o tome tvom hipotetičkom imženjeru , medioru, senioru ili sta god. Šta ta osoba radi svaki dan na poslu, kakve dodatu vrednost njegov rad stvara? Plate nisu tako arbitrarne kao što ti predstavljas. Moj šef ne plaća mene iz svog dzepa. Cilj mu je da ja budem sto zadovoljniji i posvećenih poslu da bi in mogao da se fokusira na svoj posao i napreduje na osnovu rezultata koje ja i ostali članovi tima generišemo. Isto tako i za ljude koji su u timu hijerarhiji ispod mene. Cilj mi je da im dam što bolje uslove da grizu i da rade što više da ja ne bih morao. Sve to uzevši u obzir ne bi ni palo na pamet da ikome ponudim 1000 eur platu osim ukoliko nije neki praktikant koji je još na studijama a ovo mu je prvi posao u struci.

Kuce su vrlo potcenjene u Bepgradu.

Moram da se slozim sa ovim. Znaci sta sve covek je u stanju da istrpi da bi eto bio malo blize gradu nikad mi nece biti jasno. Razumem ja ako si bas u centru ceo zivot pa aj zivi vas po par generacija u stanu pa kao aj iz te pozicije otici na periferiju u kucu i nije bas lako ali to guzvanje u 50-60 kv blokovima ili ostalim naseljima mi ne ide u glavu. Skoro sam gledao jedan stan u blokovima znaci njih 6 zivi u 40 kvadrata. Znaci potpuno ludilo.
Vidim da se raspravljalo o kuci na pola sata od centra za 50k. To ne postoji, kuce iako su i sada vrlo potcenjene na periferiji i one su otisle dosta gore sa cenama tj barem ono sto vredi da ne mora da se rusi sve i pocinje novo.
Mislim da je to lepo procenjeno jos odavno ovim zakonom o povratku PDV-a na novogradnju. Na 40 kvadrata se vraca PDV, i za svakog sledeceg clana po 15 kvadrata. Sto znaci da ti je za 2 osobe optimalno 55 kvadrata, za 3 osobe 70, za 4 osobe 85. Ne bih ja tu nista menjao u toj racunici. Meni je to sasvim normalno, a nekome moze biti previse komforno, nekom skuceno, ali sustina je ista: 40 kvadrata zajednickog prostora ili samo za jednu osobu, a svaki dodatni clan porodice po 15 kvadrata preko.

NE rece šta i gde je stalo?

Možda sam propustio deo teme, ali čini mi se da pričamo o IT inženjeru koji je relativno dobro plaćen. Dakle 2.500-3000e (i perspektivom za više), ne 1000e.
I onda da taj ode, batali karijeru i radi posao u administraciji, i bude mu bolje?
Ako ode da radi kao inženjer, to je već drugo, većini će stvarno biti bolje. Ima ih koji se vraćaju, no to je uglavnom "ženi fale drugarice", a plata ovde 3000-4000e.

No, i to "većini" nije baš pravilo.
Evo, gledajući unazad sa svojih 40 i kusur, da sam otišao u Evropu, pogrešio bih (Amerika je druga priča), i znam solidan broj koji su sličnoj poziciji.
Relativno brzo (u ranij fazi karijere, kada sam otišao u industriju) samo došao do veće plate nego što bih imao bilo gde (osim Švajcarske, ali tamo su i troškovi drugi).
Nije sve u parama, i za to slažem. Ja sam nekako imao sreću da ne dozvolim da mi potrošnja podivlja, i sad mogu da si dozvolim da nekad radim i 2-3 dana nedeljno (i smanjim kompenzaciju).
U Evropi ne znam nikog ko to može (u Americi ih ima mnogo i naših, ali i Amerikanaca). Zato se u Evropi uglavnom nije radilo 60-70 sati nedeljno, nije nosio lapotop kući i more i slično... Mnogima to više odgovara, i to je OK.

Možda sam propustio deo teme, ali čini mi se da pričamo o IT inženjeru koji je relativno dobro plaćen. Dakle 2.500-3000e (i perspektivom za više), ne 1000e.
I onda da taj ode, batali karijeru i radi posao u administraciji, i bude mu bolje?
Ako ode da radi kao inženjer, to je već drugo, većini će stvarno biti bolje. Ima ih koji se vraćaju, no to je uglavnom "ženi fale drugarice", a plata ovde 3000-4000e.

No, i to "većini" nije baš pravilo.
Evo, gledajući unazad sa svojih 40 i kusur, da sam otišao u Evropu, pogrešio bih (Amerika je druga priča), i znam solidan broj koji su sličnoj poziciji.
Relativno brzo (u ranij fazi karijere, kada sam otišao u industriju) samo došao do veće plate nego što bih imao bilo gde (osim Švajcarske, ali tamo su i troškovi drugi).
Nije sve u parama, i za to slažem. Ja sam nekako imao sreću da ne dozvolim da mi potrošnja podivlja, i sad mogu da si dozvolim da nekad radim i 2-3 dana nedeljno (i smanjim kompenzaciju).
U Evropi ne znam nikog ko to može (u Americi ih ima mnogo i naših, ali i Amerikanaca). Zato se u Evropi uglavnom nije radilo 60-70 sati nedeljno, nije nosio lapotop kući i more i slično... Mnogima to više odgovara, i to je OK.
IT je sam za sebe, nisam mislio na IT.
Slazem se za vecinu stvari. Taj koji ima dobre pare ovde ce da ode zbog sistema, i to se jako cesto desava, nasuprot uvrezenom misljenju da svi cute i cekaju da bude bolje, sa sve svojim ogromnim platama. Znam bar 5 ljudi koji su imali ovde dobre plate, ali su otisli jer su resili da odu u sistem koji je uredjen.

Ne znam cime se bavis konkretno, ali recimo elektro-inzenjeri prolaze jako dobro u EU, za razliku od toga kako prolaze ovde. Pojedinacni slucajevi me ne zanimaju, naravno da ima elektro-inzenjera ovde koji cepaju i po 3-4k, ali mozes da ih nabrojis na prste. Vecina radi za 1000e ili nesto vise od 1000e. Oni koji su u fabrikama imaju i taj benefit da rade on-call da ih zovu danju i nocu, kad god pozele.

Ne znam cime se bavis konkretno, ali recimo elektro-inzenjeri prolaze jako dobro u EU, za razliku od toga kako prolaze ovde. Pojedinacni slucajevi me ne zanimaju, naravno da ima elektro-inzenjera ovde koji cepaju i po 3-4k, ali mozes da ih nabrojis na prste. Vecina radi za 1000e ili nesto vise od 1000e.
Zamisli onda masince, tehnologe, geologe, gradjevince (dobro de njima i nije tako lose) ... sta oni da rade u zemlji propale industrije

Kupio si luks vilu u Višnjici, ne na Vračaru. Jel imaš asfalt do kuće? Meni nisu jasni ljudi kojima treba 300 m2 da bi se osećali komforno, pa makar sve oko njihove kuće izgledalo kao pojas Gaze. Da ne govorim o utrošku energije, investicionom održavanju i svemu ostalom. To ti je primarni razlog zasto mnoge mega-kućerine po Srbiji stoje zapuštene i napuštene.
Ajde na brzaka da vas isamaram, pa da nastavim sa poslom.

Visnjicka Banja, ne Visnjica, Visnjicka Banja je jedno od boljih naselja u Beogradu sa pogledom na Dunav.
Prilaz kuci je bolji od 90% ulica na Vracmaru - ulica je siroka dvosmerna i slepa, tako da se tu ne prodaju cifle ne tece saobracaj i dim, u mojoj ulici nema fukare, jer ja sam guzonjin sin.

Imam u kuci teretanu, svako dete ima svoju sobu, ja imam odvojenu sobu za spavanje od supruge da bih se bolje odmorio, imam kucnu kancelariju, zajednicni prostor kada se okupimo itd...
Toplotna pumpa i duplo brojilo, resava probleme grejanja.

Pa u spicu ne mozes ni od Slavije do centra za 10 minuta, ne razumem kakav je to rezon. Ne znam kada sam se poslednji put zaglavio u saobracaju.

Pa ako im je prevelika kvadratura moze da iznajmi ili proda par stanova, nista lakse.

Stanova ima koliko hoces, ovo je jedna dobra kupovina, verovatno moze i jeftinije da se uzme, moj prijatelj je na ovoj lokaciji 2008. 30 kvadrata manji stan platio 150.000 evra,

Ja sam nekako imao sreću da ne dozvolim da mi potrošnja podivlja, i sad mogu da si dozvolim da nekad radim i 2-3 dana nedeljno (i smanjim kompenzaciju).
U Evropi ne znam nikog ko to može (u Americi ih ima mnogo i naših, ali i Amerikanaca).
U mojoj firmi dva senior inzenjera rade od ponedeljka do srede samo. Mnogi mediori rade ponedeljak-cetvrtak. Nije to tako retko u Evropi kako ti se cini.

Vrh