Šta je novo?

Cene nekretnina

Alo ja sam vise puta naglasio da taj koji zaista ima pegzistencijalne probleme taj ce otici svakako, grebace i zubima i prstima.

Sa druge strane, ti koji def ne umires od gladi si pricao kako eto razmisljas o emigraciji jer je na izborima pobedii neko ko ti se ne svidja.

Uslovi treba da budu taman toliko strogi da ovi sto stvarno moraju mogu da odu, a da ovi koji eto moze im se razmisle dva puta.

To sam ponovio jedno pet puta i ocigledno nije jasno i dalje. Ili je jasno, ali je lakse braniti neodbranjivo kada virtue signalujes kao zastitnik sirotinje iako si u podjednako udobnoj poziciji kao ja.
Ali ko si ti da odredis granicu egzistencijalnih problema i kada pocinje dostojan zivot u Srbiji?

Po meni svako ko zaradjuje ispod 1500 eur bi trebalo da razmislja o odlasku u bolje krajeve, posebno ako ne dodje do promene rezima.

Ali ko si ti da odredis granicu egzistencijalnih problema i kada pocinje dostojan zivot u Srbiji?

Po meni svako ko zaradjuje ispod 1500 eur bi trebalo da razmislja o odlasku u bolje krajeve, posebno ako ne dodje do promene rezima.
Znači 85-95% visokoobrazovanih 🙂. I da imaš 1500e, ako ti sve poskupi 10+% svake godine ti si posle par godina gotov

Poslednja izmena:

Ako je ta granica pausalna onda ne znam na osnovu cega pricate o ‘jedva prezivljavanju’? Onda i bizarni ovi pokusaji dikreditovanja mene zbog velike plate padaju u vodu jer ko si ti da odredis sta je velika plata?

Ok, ti mislis da svako u toj situaciji treba da razmislja, ja se slazem da on treba da razmislja, ali da mi kao drzava i kolektiv treba da ga demotivisemo u tome. I da se radujemo svakom spoljnom uticaju koji mu to otezava. Vrlo jednostavno, suludo je ocekivati od kolektiva da potpomaze sopstveno propadanje.

Bizarno je videti da toliko ljudi koji ovde godinama kukaju na ‘sistem’ tako zdusno brane jedan od najdestruktivnijih faktora urusavanja tog sistema.

Jer naravno sve je uvek tako lakse outsourcovati na politicare, kao da oni nisu posledica izmedju ostalog i toga.

Poslednja izmena:
Ako je ta granica pausalna onda ne znam na osnovu cega pricate o ‘jedva prezivljavanju’? Onda i bizarni ovi pokusaji dikreditovanja mene zbog velike plate padanu u vodu jer ko si ti da odredis sta je velika plata?

Ok, ti mislis da svako u toj situaciji treba da razmislja, ja se slazem da on treba da razmislja, ali da mi kao drzava i kolektiv treba da ga demotivisemo u tome. I da se radujemo svakom spoljnom uticaju koji mu to otezava. Vrlo jednostavno, suludo je ocekivati od kolektiva da potpomaze sopstveno propadanje.
Treba da ga demotivisemo slazem se, ali u trenutnoj politickoj i drustvenoj situaciji je to nemoguce.

Takodje demotivisanje treba doci u vidu sistemske podrske i subvencija.

Kako motivisati studente koje je policija i drzava prebila i ponizila da ostanu ovde?

Treba da ga demotivisemo slazem se, ali u trenutnoj politickoj i drustvenoj situaciji je to nemoguce.

Takodje demotivisanje treba doci u vidu sistemske podrske i subvencija.

Kako motivisati studente koje je policija i drzava prebila i ponizila da ostanu ovde?
Tako sto im se pridruzis u borbi i ne bezis, za pocetak.

Ako je ta granica pausalna onda ne znam na osnovu cega pricate o ‘jedva prezivljavanju’? Onda i bizarni ovi pokusaji dikreditovanja mene zbog velike plate padaju u vodu jer ko si ti da odredis sta je velika plata?

Što si ti napustio svoje selo i došao u Beograd? Zašto nisi ostao u selu da pomogneš zajednicu i decentralizaciju? Zašto te Beograd nije destimulisao da dodješ? Zašto braniš drugima da urade isto pa makar taj BG bio u drugoj državi? Ko si ti da mu odrediš koliko je njemu dovoljno? Zašto tebi selo nije bilo dovoljno? Možemo odrediti šta je velika plata ako uporedjujemo sa platama ostalih zemalja, isto kao što možemo odrediti malu. Vrati se ti u svoje selo i pomogni kolektivu, cenim da ćete dočekati vrlo rado. Hoćeš?

Što si ti napustio svoje selo i došao u Beograd? Zašto nisi ostao u selu da pomogneš zajednicu i decentralizaciju? Zašto te Beograd nije destimulisao da dodješ? Zašto braniš drugima da urade isto pa makar taj BG bio u drugoj državi? Ko si ti da mu odrediš koliko je njemu dovoljno? Zašto tebi selo nije bilo dovoljno? Možemo odrediti šta je velika plata ako uporedjujemo sa platama ostalih zemalja, isto kao što možemo odrediti malu. Vrati se ti u svoje selo i pomogni kolektivu, cenim da ćete dočekati vrlo rado. Hoćeš?
Ja sam rodjen u Beogradu, o cemu pricas lol?

Pri tom ako ne razumes razliku izmedju spoljasnjih i unutrasnjih migracija stvarno dzaba sam pisao tri strane vec.

Tako sto im se pridruzis u borbi i ne bezis, za pocetak.
Pricam o situaciji da rezim se ne smeni, kako motivisati te mlade ljude?

Proslo je 30 godina bez fundamentalnih promena u ovoj drzavi, nezahvalno je pricati sledecim generacijama ostanite jos 30 godina ovde dok Vucic ne umre od starosti jer mi nismo bili sposobni da vam obezbedimo normalnu drzavu.

Ja ne planiram da provedem jos 30 godina ovde ako rezim ne padne, svima koji planiraju da protrace decenije onda zelim srecu a svima koji budu hteli da napuste Srbiju cu davati savete.

A ako rezim prezivi ovu krizu postajemo nova Belorusija, svima je to jasno.

Au brate, ala manjka sive mase. Argument na nivou ako nemas 3k evra platu onda si debil i trebas da umres.
Ne, nisi debil. Ako si lekar I dobar si, posvećen I stručan, ne moras da ides u Nemačku, dovoljno je da radiš privatno I zaradićeš taj novac, pa i značajno više od 3k eur. Ali koliko kod bio dobar stručan I posvećen u svom poslu, u Srbiji se uvek nađe neki Perica koji kaže "ja plaćam poreze I doprinose, hoću da dobijem taj isti nivo usluge u državnoj bolnici". Da, ali državna bolnica ne plaća doktore onoliko koliko tržišno vredi njihova usluga, pa samim tim ne možeš ni očekivati taj nivo kvaliteta. Međutim, tu su dupli standardi, kada smo mi korisnici usluge I naše dete ima temperaturu I odvedemo ga u bolnicu, ocekujemo profesionalnu I pravovtemenu reakciju I ne razmisljamo da li taj koji nase dete zbrinjava u delikatnom i teškom trenutku zarađuje dovoljno da sopstvenom detetu pruži standard života koji želi. A kad taj isti doktor uradi nešto dobro za sebe I ode u privatnu bolnicu gde može da adekvatno unovči svoje znanje, onda ide drvlje i kamenje kako je sistem truo, kako je zdravstvena nega privilegija bogatih...pa odlučite se za šta se.

Ne, nisi debil. Ako si lekar I dobar si, posvećen I stručan, ne moras da ides u Nemačku, dovoljno je da radiš privatno I zaradićeš taj novac, pa i značajno više od 3k eur. Ali koliko kod bio dobar stručan I posvećen u svom poslu, u Srbiji se uvek nađe neki Perica koji kaže "ja plaćam poreze I doprinose, hoću da dobijem taj isti nivo usluge u državnoj bolnici". Da, ali državna bolnica ne plaća doktore onoliko koliko tržišno vredi njihova usluga, pa samim tim ne možeš ni očekivati taj nivo kvaliteta. Međutim, tu su dupli standardi, kada smo mi korisnici usluge I naše dete ima temperaturu I odvedemo ga u bolnicu, ocekujemo profesionalnu I pravovtemenu reakciju I ne razmisljamo da li taj koji nase dete zbrinjava u delikatnom i teškom trenutku zarađuje dovoljno da sopstvenom detetu pruži standard života koji želi. A kad taj isti doktor uradi nešto dobro za sebe I ode u privatnu bolnicu gde može da adekvatno unovči svoje znanje, onda ide drvlje i kamenje kako je sistem truo, kako je zdravstvena nega privilegija bogatih...pa odlučite se za šta se.
Ukinuti obavezno zdravstveno, pa nek svako bira za sebe gde hoce da se leci, prosto

Pricam o situaciji da rezim se ne smeni, kako motivisati te mlade ljude?

Proslo je 30 godina bez fundamentalnih promena u ovoj drzavi, nezahvalno je pricati sledecim generacijama ostanite jos 30 godina ovde dok Vucic ne umre od starosti jer mi nismo bili sposobni da vam obezbedimo normalnu drzavu.

Ja ne planiram da provedem jos 30 godina ovde ako rezim ne padne, svima koji planiraju da protrace decenije onda zelim srecu a svima koji budu hteli da napuste Srbiju cu davati savete.

A ako rezim prezivi ovu krizu postajemo nova Belorusija, svima je to jasno.
Sistem je solidno sustinski promenjen bar tri puta u poslednjih 30 godina.

I da ne padne na sledecim izborima das svoj doprinos da padne na sledecim. Svakako i da padne nece jedni izbori promeniti sve. Shvatanje da je drzava sistem na kome se konstantno radi bi dobro doslo i u motivisanju vas starijih izgleda. Nekako mi se cini da studenti to razumeju cak i bolje od (nekih od) vas.

Ali moja plata na kraju i usreci vise od 30 porodica jer se trosi u zemlji (90% nje, oduzmimo odmore na koje ode nekih 10% u proseky godisnje).
Pored moje plate tu je jos nekoliko puta veca cifra u platama koje primaju zaposleni u firmi, koja je tu jer sam ja uspostavio saradnju sa njima.
Pa onda nefinansijski momenat gde sam aktivan clan zajednice, glasam, idem na proteste, doniram lobiram, vaspitavam, pomazem familiji, prijateljima i okolini,itd. kao i svako od nas sto je jos uvek ovde.

Sa druge strane mogu otici u SF za 3 puta vece pare jer ‘mi treba uredjen sistem’ ili sta god da smislim da sam sebi opravdam to, slati familiji nesto kinte i da se tu moj doprinos zavrsava (kao za 95% gastosa). Eventualno kupim koji stan u otadzbini da vam jos malo dignem cene. To je scenario koji je po tebi bolji za nas sve i na koji treba ljude podsticati.

Niko ne kaze da je sistem lep i da je sve super, upravo i govorim da je za poboljsanje sistema potrebno da ljudi rade na njemu a ne beze iz istog. Bas bi uspesni protesti bili da nam je jos laksa emigracija kao npr. Bugarskoj oko koje je i pocela rasprava.
Tih 30 porodica koje bi dobile tvoju platu bi usrećile daleko više drugih porodica jer bi trošili u zemlji, ti ovako potrošiš njihovu godišnju platu na 10 dana odmora.
Ja sam rodjen u Beogradu, o cemu pricas lol?

Pri tom ako ne razumes razliku izmedju spoljasnjih i unutrasnjih migracija stvarno dzaba sam pisao tri strane vec.
Nema veze gde si rodjen. Odakle su tvoji? Zašto se ne vratiš tamo? Zašto su tvoji došli ovde. Nemoj sada da izvrćeš o unutrašnjim i spoljašnjim migracijama suština je ista. Napustio si svoj kolektiv i otišao u drugi čime si samo ojadio kolektiv iz koga si otišao jer si otišao za boljim životom, gasiš jedno mesto polako umesto da si pomogao da se stvari promene. Znači gledao si samo sebe.

Sistem je solidno sustinski promenjen bar tri puta u poslednjih 30 godina.

I da ne padne na sledecim izborima das svoj doprinos da padne na sledecim. Svakako i da padne nece jedni izbori promeniti sve. Shvatanje da je drzava sistem na kome se konstantno radi bi dobro doslo i u motivisanju vas starijih izgleda. Nekako mi se cini da studenti to razumeju cak i bolje od (nekih od) vas.
Da da, sigurno, zato je sluzba i korupcija u svakoj pori ovog sistema vec 30 godina.

Za sve se trazi veza jer smo se sustinski promenili vec 3 puta.

Povrsinski smo se menjali, sustinski isti rezim od Milosevica i sluzbe rade posao kao onomad.

Pa sistem je kriv što ne plaća doktore. I sada kada neko želi da dobije bolju uslugu u drugoj državi jer ovde nema ko da mu leči dete onda se nadjete ti i Defke da mu to branite i da se nadate da nikad neće otići jer vi svakako imate novca za privatno lečenje dok on nema. Eto sam si napisao "da li taj lekar zarađuje dovoljno da sopstvenom detetu pruži standard života koji želi." ako ne zaradjuje ko si ti da mu braniš da ode? I to je tako već 50god, lekari i nastavnici uvek na dnu lestvice, zajedno sa ostalim obrazovnim kadrom, a ćaći, korupcija i kriminalci samo cepaju. I to je jedna od mera koju sistem treba da pruži da demotiviše ljude da odu, kvalitetno zdravstvo i obrazovanje ali umesto toga dobijaš samo motivaciju da odeš jer para za zdravstvo i obrazovanje "nema" ali uvek ima za nekog kuma ili brata za neki tender.

Ukinuti obavezno zdravstveno, pa nek svako bira za sebe gde hoce da se leci, prosto
Lol, koja deluzija. Sta ce da radi taj što je nezaposlen ili radi za kikiriki (90% ljudi), gde ce oni sa svojom primanjima moci da priuste lečenje? Zdravstveni sistem je tako koncipiran da takvi poput tebe koji zarađuju 6-7k eur uplaćuju disproporcionalno više I naj taj način subvencionišu ostlaih 99,5% sa nižim primanjima. Ali ti očigledno nemaš elementarnu svest i tome, verovatno mialis da je puno kada odeš na ekspertski ultrazvuk i neko to naplati 15.000 dinara...

Tih 30 porodica koje bi dobile tvoju platu bi usrećile daleko više drugih porodica jer bi trošili u zemlji, ti ovako potrošiš njihovu godišnju platu na 10 dana odmora.
Hmm, mozda si na pragu nekog novog ekonomskog sistema, razreadi to malo. Znaci ko stvara neku vrednost taj deli drugima i ne uzima tu zaradu za sebe. Da li te porodice isto nesto rade ili samo primaju pomoc, kako bi to funkcionisalo?
Nema veze gde si rodjen. Odakle su tvoji? Zašto se ne vratiš tamo? Zašto su tvoji došli ovde. Nemoj sada da izvrćeš o unutrašnjim i spoljašnjim migracijama suština je ista. Napustio si svoj kolektiv i otišao u drugi čime si samo ojadio kolektiv iz koga si otišao jer si otišao za boljim životom, gasiš jedno mesto polako umesto da si pomogao da se stvari promene. Znači gledao si samo sebe.
Jedna strana porodice je proterana ne svojom voljom, tako da se slazem da je taj kraj ojadjen ali nismo inali mnogo izbora (taj kraj nije u bqsoj zemlji tako da je to iako porodicna nesreca, bet pozitiva za Srbiju). Drugi deo je ostao ogranicen prostom kolicinom zemlje gde se jednostavno udara u plafon produktivnosti i ne dobija se benefit sa vise radne snage.

Svakako su moji roditelji posle radom sa dosta vise dodatne vrednosti doprineli da ceo kolektiv pa i rodno mesto iz kog je jedan od roditelja potekao prosperira od njihovog rada.

Poslednja izmena:
Lol, koja deluzija. Sta ce da radi taj što je nezaposlen ili radi za kikiriki (90% ljudi), gde ce oni sa svojom primanjima moci da priuste lečenje? Zdravstveni sistem je tako koncipiran da takvi poput tebe koji zarađuju 6-7k eur uplaćuju disproporcionalno više I naj taj način subvencionišu ostlaih 99,5% sa nižim primanjima. Ali ti očigledno nemaš elementarnu svest i tome, verovatno mialis da je puno kada odeš na ekspertski ultrazvuk i neko to naplati 15.000 dinara...
Nek drzava rebalansira budzet?
Dobar % radnih ljudi ide kod privatnika jer drzavno za k***** nije.

A i kada odes kod drzavnika su radnici uglavnom besni, tretiraju te kao stoku a ne kao da ih placas jer oni ne smatraju da ih ti placas.

Ako moras da cekas mesecima na magnetnu rezonancu ili specijalisticki pregled ti drzavno zdravstveno ko i da nemas, nece ti niko u 30im rizikovati da ceka par meseci na specijalistu vec ce platiti kao god zna i ume.

U drzavne institucije mahom idu nezaposleni, studenti i penzioneri.

Hmm, mozda si na pragu nekog novog ekonomskog sistema, razreadi to malo. Znaci ko stvara neku vrednost taj deli drugima i ne uzima tu zaradu za sebe. Da li te porodice isto nesto rade ili samo primaju pomoc, kako bi to funkcionisalo?

Jedna strana porodice je proterana ne svojom voljom, tako da se slazem da je taj kraj ojadjen ali nismo inali mnogo izbora. Drugi deo je ostao ogranicen prostom kolicinom zemlje gde se jednostavno udara u plafon produktivnosti i ne dobija se benefit sa vise radne snage.

Svakako su moji roditelji posle radom sa dosta vise dodatne vrednosti doprineli da ceo kolektiv pa i rodno mesto iz kog je jedan od roditelja potekao prosperira od njihovog rada.
Pa eto, kako su tvoji roditelji doprineli rodnom mestu tako će i neki gastos. Uglavnom rodno mesto je napušteno, kolektiv je napušten i išlo se za srećom u drugi kolektiv i sada bi ti to da im braniš. Da li bi branio svojim rodjacima da iz tog sela dodju u BG?

Pa eto, kako su tvoji roditelji doprineli rodnom mestu tako će i neki gastos. Uglavnom rodno mesto je napušteno, kolektiv je napušten i išlo se za srećom u drugi kolektiv i sada bi ti to da im braniš. Da li bi branio svojim rodjacima da iz tog sela dodju u BG?
Pa nece doprineti ni blizu. Nesto novcano ali najmanje mislim na finansinske benefite. Majka je odskolovala hiljade djaka, otac projektovao dosta industrijskih objekata, sve je to hcinilo drustvo daleko bogatijim i produktivnijim od zbira njihovih plata, i daleko nadmasuje doprinos koji bi dali da su postali gastosi koji salju koju marku s vremena na vreme.

Naravno da ne bi branio rodjacima da dodju u Bg. Sistem treba da preraspodeljuje elemente unutar sebe da bi bio efikasniji i produktivniji. Eksporotvanje elemenata u skroz drugi sistem cini mozda planetu kao celinu efikasnijom i produktivnijim ali nas sistem u okviru kog zivimo siromasnijim. Sve mi je cudnije sta ja ovde moram da objasnjavam.

Treba zbrinuti ugrozene, ali smatram da drzava da zeli bi mogla resiti problem lose usluge naseg zdravstva.

Trenutni sistem je parazitski i los, i treba ga menjati. To sto se ne slazete me ne tangira puno.
I menjace ga oni sto ostanu, ovi sto beze doprinose njegovom ocuvanju.

Vrh