Šta je novo?

Cene nekretnina

Mnogi naši su otišli u EU na razne načine, to je činjenica. Ne znam koji procenat naših u EU je tamo otisao sa bugarskim papirima, ali znam da niko normalan ko ima EU papire ne bi ciljano otisao u Bugarsku da zivi jer su navodno dobre cene stanova. Odatle beži ko stigne....
Poenta je da onaj kome je Ok da zivi u glavnom gradu jedne EU drzave (njih 1.3 miliona u Sofiji ciji broj stanovnika i dalje raste) moze sebi mnogo lakse da priusti stan nego neko ko zivi u evropskoj koloniji. A plate u Sofiji su slicne beogradskim.

Inace, sestra moje drugarice iz Dimitrovgrada se preselila u Sofiju, nije otisla dalje u EU, tamo se i udala.

Poslednja izmena:
Ispraznila bi se Srbija, ima gomila lekara koji bi rado radili u Svedskoj ako bi samo morali da poloze C1 jezik bez da se muce sa teskom nostrifikacijom diplome. Da ne pricamo o drugim zanimanjima gde im cak ni jezik ne treba na visokom nivou. Odlaze i sada, ali na fore.

Mozemo samo pretpostaviti, ali ako je taj broj veliki onda je dobro sto nismo clanica 🤷‍♂️
Tako je, zarobi narod u sopstvenoj drzavi i pljackaj ga, ne daj mu da pobegne.
Valjda je cilj da zadrzis narod kvalitetnim zivotom, a ne da ga sprevavamo da pobegne. Ako narod zeli da ti pobegne, onda ti je jasno kakva je drzava.
Iz Bugarske jeste veliki broj ljudi otisao u EU, kod nas bi nastao stampedo ka EU.

Nece ni oni da primaju svakoga. Znaju oni za jadac. Znaju tacno oni koga primaju, koga su primili i zasto su ga primili u EU.
Da Bugarska, i Rumunija su inače ispunjavali sve uslove, kao i Grčka onomad i u skorije vreme CRO ... Briselskom licimeriju kraja nema. Možemo mi da budemo i Slovenija po standardu ali nećemo da vidimo EU, to je priča za baš naivne (skoro kao pucanje balona)

Kada smo spominjali ovde cene nekretnina i moguća ulaganja u inostranu kupovinu, spomenuo sam Beč. Jedan od razloga za Beč(osim što je to Beč) je bio da tamo ima baš puno naših ljudi. Moje iskustvo svaki put kada sam otišao u Beč je da se na svakom ćošku čuje naš jezik. Za Ameriku mi je to Čikago, Majami, Kanada Toronto, u Grčkoj Halkidiki i sada Dubaji, Za Beogradjane sam čuo Trst da je bila investiviona kupovina i ok Crna gora kao standard za ulaganje ko tamo letije svake godine.
Jednostavno ako i gledamo sam ROI i investiciju mora se imati ta prednost od nekog tvog tamo, jer je inače mnogo teže i sve ispadne mnogo sporije, skuplje, problematičnije itd...
Zato i kažem našima je trenutno ovde najlakše za kupovinu, izdaju se stanovi i eto ima rasta cena nekretnina i potražnje ukoliko treba da se proda zarad odlaska.

I da dodam još nešto, kada se porede cene nekretnina po gradovima, mora se porediti isti nivo nekretnine. Ja sam lično oduševljen klasom i nekretninama(kompleksima) u Dubajiu, a mogu da kažem i dosta naših novogradnji isto imaju baš visok nivo opremljenosti i na neki način luksuza, kojeg nema u starogradnjama. Recepcija, portiri(kamere), sredjeno i odrzavano dvorište, energetska efikasnost zgrade, u protivpožarnom smislu su u mnogo boljem smislu odradjene, smart sistemi, interfoni sa kamerama, bešumni liftovi, elektro punjači, podzemne garaže itd... Starogradnja ima trenutno bolju lokaciju. Samo da se ogradim nije svaka starogradnja ista i nisu sve novogradnje iste. Ima novogradnji koje su po meni baš loše i gde bih pre izabrao dobru starogradnju, pa makar imala i 50god.
E sada u budućnosti će još novogradnje i sistemi evo malo i od mog asistenta.

1. Pametni, digitalizovani domovi kao standard

• Smart home tehnologije (pametni termostati, osvetljenje, sigurnost) postaju očekivani deo novogradnje, ne luksuz kimbarbergroup.combizdriver.aiRTF | Rethinking The Future.
  • Kupci vrednuju mogućnost kontrole uređaja glasom ili putem aplikacije, kao i povećanu energetsku efikasnost i udobnost.

2. Održivost i ekološka rešenja

3. Fleksibilni, hibridni i wellness prostori

• Rad od kuće i novi stilovi života zahtevaju višefunkcionalne prostore: kućne kancelarije, tihe zone, spa i wellness elementi kimbarbergroup.comwelcometomorningstar.comLinkedIn.
  • Prijemni prelazi između unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora (npr. vrt, terasa) su sve popularniji zbog udobnosti i mentalnog zdravlja welcometomorningstar.com.
  • Biophilic dizajn — korišćenje prirodnog svetla, zelenih površina i materijala koji podižu dobrobit i privlačnost kupaca LinkedIn.

Upravo to, 80-120 kvadrata prizemne kuce, polupodignuta sa nekim sitnim podrumom (da ne ides bas napolje za kupus), i velika veranda. Realno kada je lepo dvoriste u kuci provedes 4-5 meseci a sve ostalo napolju. :)
Pomocni objekat za garazu, radionicu, alat za dvoriste .. sta god (to sto bih ja tu drzao strug od 3m kao drug Tito to je druga stvar)
Kako god okreneš bez 150-200m2 ništa pogotovo ako računaš i terasu tj verandu, garažu, radionicu... 80m2 ne bih ni pravio, želim da mi deca, a i unuci dodju nekad u posetu pa i prespavaju. Kod mene su spojeni objekti, naslanjaju se jedan na drugi (bili su odvojeni pre renoviranja) tako smo odlučili tj ćale, lakše bilo zbog grejanja jer ćale nešto non stop čačka zimi po garaži i radionici pa da ne bude hladno, sprovedene cevi svuda. Kada bih sada pravio ne znam šta bih odlučio da li skroz prizemna ili sa spratom jer i to ima svoje čari (posebno jer se može dodatno odvojiti celina ili spavaći deo) ali da, podrum je must have.

Jednostavno ako i gledamo sam ROI i investiciju mora se imati ta prednost od nekog tvog tamo, jer je inače mnogo teže i sve ispadne mnogo sporije, skuplje, problematičnije itd...
Ako misliš nekog svog kao poznaješ ga "od ranije", i to dovoljno dobro da se osloniš na njega za uslugu, ili poznaješ ga od ranije, a radi poslove koji su vezani za to što hoćeš (na primer izadavanje), možda.
Ako misliš nekog "svog" kao naše ljude, pa ćeš naći nekog našeg, to nikome ne bih savetovao. Malo ko će da te uradi kao rođena dijaspora (naravno ne svi, ali dovoljno njih).

Kako god okreneš bez 150-200m2 ništa pogotovo ako računaš i terasu tj verandu, garažu, radionicu... 80m2 ne bih ni pravio, želim da mi deca, a i unuci dodju nekad u posetu pa i prespavaju. Kod mene su spojeni objekti, naslanjaju se jedan na drugi (bili su odvojeni pre renoviranja) tako smo odlučili tj ćale, lakše bilo zbog grejanja jer ćale nešto non stop čačka zimi po garaži i radionici pa da ne bude hladno, sprovedene cevi svuda. Kada bih sada pravio ne znam šta bih odlučio da li skroz prizemna ili sa spratom jer i to ima svoje čari (posebno jer se može dodatno odvojiti celina ili spavaći deo) ali da, podrum je must have.
Ovo su već ozbiljne kvadrature koje većina nas nikada nije osetila ni u stanu (a stan treba da bude prostraniji od kuće jer nema dvorište, verandu, izdvojenu garažu/šupu/radionicu). Podseća me malo na famoznu Marijanu Mateus koja se svojevremeno čudila ljudima koji žive u mega-mansions od preko 1000 m2 i rekla da je njena porodica nikad bliža i prisnija od kad žive u "kućici" od 300 m2.

Ako tako sabiraš onda je je 200+ kvadrata. Inicijalno sam mislio na nekih 100+ grejne površine i ostalo priručne prostorije.
Odrastao sam baš u takvoj kući, oko 110 kvadrata grejano sa 50 kvadrata terase-verande sa koje se odmah prelazi u dvorište. Na to dodaju još oko 100 kvadrata garaza, radionica, letnje kuhinje. Samo prostor za dva psa je bio veći nego sobe što sada reklamiraju :) Za nas petoro bilo je taman ni premalo ni preveliko (obaška što sam više vremena proveo u garaži i radionici nego u sobi)

Ako misliš nekog svog kao poznaješ ga "od ranije", i to dovoljno dobro da se osloniš na njega za uslugu, ili poznaješ ga od ranije, a radi poslove koji su vezani za to što hoćeš (na primer izadavanje), možda.
Ako misliš nekog "svog" kao naše ljude, pa ćeš naći nekog našeg, to nikome ne bih savetovao. Malo ko će da te uradi kao rođena dijaspora (naravno ne svi, ali dovoljno njih).
Konkretno sam mislio na svoje prijatelje, dobre poznanike, rodbinu koja mi tamo živi u svim pomenutim gradovima koje sam stavio u postu.
E sada ne bih verovatno ni od njih tražio da mi lično sve to rade, pronalazak podstanara, opremanje, izdavanje, popravke itd..., ali oni bi mi preporučili pouzdane ljude i mogao bih da ih pitam da me upute u sve u tom gradu i državi. Jednostavno ja to tako rešavam i gledam. I naravno da svi dobiju svoj procenat ili od mene neku uslugu za to. Takav je moj krug ljudi da kažem i to mi je izuzetno važno.
Neka pogreše, ja se trudim da budem objektivan i po greškama sve dok znam da je neko stvarno hteo da učini nešto dobro.
Pisao sam ovde anegdote više puta ali za renoviranje kod moje tašte sam angažovao mog Izvodjača, a ona je bila ,,besna,, na njega i majstore tokom procesa, objektivno niko drugi ne bi tako odradio posao i ispalo je na kraju odlično za sve. Imam i ovde na forumu ljude kojima bi verovao a upoznali smo se jedanput ili nijednom uživo.
Rizik je sve, a ako se malo ne rizikuje onda dzaba sve.

Pozdrav, ako mogu samo da zamolim za poslednje informacije o cenama nekretnina (trendove) bez da citam 10 strana politickog baljezganja
Hvala! Moze i samo link poruke ako je neko vec pisao o tome, pada mi mrak na oci kada procitam pojedine poruke ovde pa ne bih zbog zdravlja da trazim.

Pozdrav, ako mogu samo da zamolim za poslednje informacije o cenama nekretnina (trendove) bez da citam 10 strana politickog baljezganja
Hvala! Moze i samo link poruke ako je neko vec pisao o tome, pada mi mrak na oci kada procitam pojedine poruke ovde pa ne bih zbog zdravlja da trazim.
Pa mi da imamo informacije ne bismo pisali ove gluposti ovde :)
Katastar je sakrio informacije pocetkom godine, sad mozemo samo da nagadjamo.

Gde je najbolje kupiti novogradnju kojoj će skočiti cena u budućnosti?

Ovo su već ozbiljne kvadrature koje većina nas nikada nije osetila ni u stanu (a stan treba da bude prostraniji od kuće jer nema dvorište, verandu, izdvojenu garažu/šupu/radionicu). Podseća me malo na famoznu Marijanu Mateus koja se svojevremeno čudila ljudima koji žive u mega-mansions od preko 1000 m2 i rekla da je njena porodica nikad bliža i prisnija od kad žive u "kućici" od 300 m2.
Jbg. Ko dodje iz 50m2 u 200m2 njemu sve izgleda megalomansko i fudbalski teren. Kao sto tebi svako ko zaradjuje ispod 3000e zivi zivot nedostojnog coveka.
Ako tako sabiraš onda je je 200+ kvadrata. Inicijalno sam mislio na nekih 100+ grejne površine i ostalo priručne prostorije.
Odrastao sam baš u takvoj kući, oko 110 kvadrata grejano sa 50 kvadrata terase-verande sa koje se odmah prelazi u dvorište. Na to dodaju još oko 100 kvadrata garaza, radionica, letnje kuhinje. Samo prostor za dva psa je bio veći nego sobe što sada reklamiraju :) Za nas petoro bilo je taman ni premalo ni preveliko (obaška što sam više vremena proveo u garaži i radionici nego u sobi)
Pa da tako, sve se sabira sad da li ce neko da ima odvojeno ili spojeno nebitno. Uglavnom to je ta kvadratura. I stanove kada prodaju oni sabiraju i korisne i nekorisne terase :) 150-200m2 minimum za kucu sa garazom, radionicom ( nekom radionica kancelarija u sobi), terasom… mi smo negde na 250-300m2 ali dobro ima tu i pusnica, supa, rostilj/pecenjara… na grejne smo oko 150 jeste malo vece ali kad dodjemo kod mojih moj brat i njegova porodica, ja sa mojom porodicom, plus roditelji, plus je tu i baba jer ne moze vise sama u selu, bude malo. Zato uglavnom razlicito dolazimo sem praznicima.

Tako je, zarobi narod u sopstvenoj drzavi i pljackaj ga, ne daj mu da pobegne.
Valjda je cilj da zadrzis narod kvalitetnim zivotom, a ne da ga sprevavamo da pobegne. Ako narod zeli da ti pobegne, onda ti je jasno kakva je drzava.
Iz Bugarske jeste veliki broj ljudi otisao u EU, kod nas bi nastao stampedo ka EU.
Narod ide tamo gde ima para, a para ima tamo gde je akumuliran kapital i sticana prednost stotinama godina. To se ne stize bas za dve decenije tako lako, al se svakako stize sve brze 💪

Dok dodjemo dotle da smo pred ulazak u EU ljudi vise nece ni zeleti da odlaze toliko (vec sada je ta zelja slabija nego do pre 10-15 godina). Do tad, dobro je da je taj proces sto tezi, treba sacuvati ljudski kapital, jer mnogo drugog i nemamo.

Dace bog da zapadne zemlje u svojoj kratkovidosti i trenutnom vaskrsnucu populistickig nacionalizma sto vise otezaju nasima imigraciju.

Vrh