Šta je novo?

Cene nekretnina

Ok, to onda znači da je investicija u stanove motivisana stavom da će cene manje-više stabilno rasti u narednom periodu uprkos lošoj demografiji, starenju stanova i amortizaciju i izgradnji novih. Ovo sve pričam jer juče saznah za nekog poznanika koji je prešao u kolekcionare stanova, a sve mu stoji prazno. Ne razumem ali nema veze i onako je sve šizifreno :)

Kupci se ponašaju logično, ali tržište jeste iracionalno. Moj stav je da je problem monetarna politika i konstantna devalvacija što tera ljude u assete.

Primera radi, ja sam pre oko tri meseca kupio za jednu finu sumu $USD akcije u VWRA. Ženina neka ušteđevina koju razvlačimo godinama po štednim računima i smučilo mi se da više gledam kako joj pada vrednost. U ta tri meseca, nominalno je skočila vrednost akcija za oko 8% (tj. pao dolar).

Živimo život igrajući se sa papirićima. Naravno da treba kupiti bilo šta čim pre. U Srbiji je to stan u BG...što se kaže - sigurica.

Reći da Trump ima sluha za "obične" ljude je malo neobično, mada je tačno da je on tu gde jeste zbog siromašnih belaca iz ruralnih predela koji su njegovo primarno glasačko telo
Zapravo i većina obrazovanih kao i mladih belaca je glasala za njega jer je već dugo na snazi politika nezapošljavanja belaca.
. Koliko je njegova podrška sled autentičnog razumevanja tih ljudi, a koliko plod populizma i politikanstva je drugi par rukava.
Svakako ih razume, ali je i ovo drugo istina. I definitivno je egomanijak koji površno pristupa nekim ozbiljnim problemima.
Ono što je velika zabluda je da Trump ima uspešan ekonomski model i da ume da ga sprovede, to se vidi po ovim tarifama i generalno njegovom nerazumevanju osnovnih ekonomskih parametara. Najveći broj finansijskih stručnjaka se sablažnjavaju na Trumpove ekonomske poteze od kojih strepi ceo svet.
Najveća prednost SAD je što jesu najveće tržište za izvoznike širom sveta, tako da njegovi potezi nisu nerazumni. Ti stručnjaci su predviđali da će do sada nastati velika inflacija, a to se nije desilo.

Međutim, pošto i on insistira na velikom štampanju, zaduživanju itd, a još i maltretira saveznike mislim da će se većina sveta ohladiti od strasti prema dolaru i njihovom tržištu.

Koji veci period? Jel nam kamate rastu sada ili su rasle ranije? Jel se zaduzujemo 6% sada ili u nekom ranijem periodu?

20 milijardi je ocigledno otislo u investicije jer je udeo duga u BDP manji.
🌈🌈🌈🌈🌈
Otišlo je u banku kod Sija, Bin zaje*******a i putina. Verovatno malo i u Swiss. Lepo je kada se diverzifikuje

Kad smo kod BDP-a izašla je sad fleš procena da je Q2 yoy rast bio 2%, dakle nije se pomerio od prethodnog kvartala. Upitno je da li će dogurati do 3% do kraja godine. Izašle su neki silni podaci na RZS, Statistčki bilten na NBS, pa koga zanima neka pročešlja malo.

Istakao bih samo da je ukupna spoljnotrgovinska razmena veća za 11.4% u dolarima u odnosu na prošlu godinu, sa time da je deficit trenutno 4724,3 miliona dolara, što je povećanje od 12.9% u odnosu na isti period prethodne godine. Devizne rezerve su, ako se ne varam, gotovo nepromenjene u odnosu na prošli mesec.

Izašao je i na Eurostats izveštaj za 2024. godinu za: "Price level index for final household expenditure", pa tu možete da vidite šta je to zapravo skupo kod nas u odnosu na EU i za koliko otprilike. (Celokupne cene su nam na 67.4% u odnosu na EU, a hrana (kategorija "Food" koja se može i razložiti) nam je dostigla nivo od 95.7%, što je recimo više od Španije koja je na 94.6%. Inače, potrošačke cene u kategoriji hrana i bezalkoholna pića nam je na godišnjem nivou trenutno na 7.4%, što je dosta visoka stopa, te može da se očekuje da ćemo ubrzo dobaciti na više grane. Cena energija nam je očekivano daleko, daleko ispod proseka EU.)

Prelistajte malo, nije ni to loše.

Poslednja izmena:
Znaci cene hrane skoro iste, 30% nas deli da ih stignemo sa svim cenama. Sa nasim platama je to bas veliki uspeh. Zapad prop’o.
Zavisi sa kim se porediš. Holandija je u kategoriji "Food" recimo na 97% (vidiš ti to), a Norveška na 130%. Rumunija je neralno jeftina, ali će sad usled krize verovatno morati da malo poskupe :D

Добро сте снимили за храну, баш мали варијабилитет у односу на остало.

Kad smo kod BDP-a izašla je sad fleš procena da je Q2 yoy rast bio 2%, dakle nije se pomerio od prethodnog kvartala. Upitno je da li će dogurati do 3% do kraja godine. Izašle su neki silni podaci na RZS, Statistčki bilten na NBS, pa koga zanima neka pročešlja malo.

Istakao bih samo da je ukupna spoljnotrgovinska razmena veća za 11.4% u dolarima u odnosu na prošlu godinu, sa time da je deficit trenutno 4724,3 miliona dolara, što je povećanje od 12.9% u odnosu na isti period prethodne godine. Devizne rezerve su, ako se ne varam, gotovo nepromenjene u odnosu na prošli mesec.

Izašao je i na Eurostats izveštaj za 2024. godinu za: "Price level index for final household expenditure", pa tu možete da vidite šta je to zapravo skupo kod nas u odnosu na EU i za koliko otprilike. (Celokupne cene su nam na 67.4% u odnosu na EU, a hrana (kategorija "Food" koja se može i razložiti) nam je dostigla nivo od 95.7%, što je recimo više od Španije koja je na 94.6%. Inače, potroščke cene u kategoriji hrana i bezalkoholna pića nam je na godišnjem nivou trenutno na 7.4%, što je dosta visoka stopa, te može da se očekuje da ćemo ubrzo dobaciti na više grane. Cena energija nam je očekivano daleko, daleko ispod proseka EU.)

Prelistajte malo, nije ni to loše.
Bravo za post, ali ne možeš ljudima na ovom forumu udovoljiti. Naravno da postoji kartelsko poslovanje i da su mnoge stvari kod nas skuplje nego što bi trebalo da bude, ali globalno smo dosta jefitiniji u odnosu na EU, naručito u domenu usluga. Kada nekom prikažeš ove brojke, onda ide ono čuveno "nismo jeftiniji u odnosu na plate", i tako u krug...

Ne persiraš mi valjda :grand:

:)

Не, множина, занимљива упоредна табела, али је Марикс уочио за цену хране, а онда сам летимично погледао остало због варијансе.

Немој да се цимаш као ја кад ми је први пут клинка персирала у граду. :LOL:

Bravo za post, ali ne možeš ljudima na ovom forumu udovoljiti. Naravno da postoji kartelsko poslovanje i da su mnoge stvari kod nas skuplje nego što bi trebalo da bude, ali globalno smo dosta jefitiniji u odnosu na EU, naručito u domenu usluga. Kada nekom prikažeš ove brojke, onda ide ono čuveno "nismo jeftiniji u odnosu na plate", i tako u krug...
Taj ko ima 5k platu pa ga samo usluge zanimaju (da jeftinije popravi zube, da jeftinije nadje majstora, da se jeftinije ošiša) je relevantno isto kao i taj što kaže "nismo jeftiniji u odnosu na plate".
Da ali pogledaj ukupne cene, Albanija je skuplja od nas. Samo CG, BiH i SM jeftinije u celoj Evropi.
A kako se mi kotiramo u odnosu na celu Evropu. Jesmo li negde na sredini ili na dnu? I ukupne cene kad pogledaš to je 30% jeftinije, znači ništa, pogotovo kad se uzme u obzir "plata".

Taj ko ima 5k platu pa ga samo usluge zanimaju (da jeftinije popravi zube, da jeftinije nadje majstora, da se jeftinije ošiša) je relevantno isto kao i taj što kaže "nismo jeftiniji u odnosu na plate".

Nisam shvatio, ljudi sa 5k EUR platom svaki dan idu kod frizera, popravljaju auto i idu kod stomatologa, pa su im cene usluga presude?

A kako se mi kotiramo u odnosu na celu Evropu. Jesmo li negde na sredini ili na dnu? I ukupne cene kad pogledaš to je 30% jeftinije, znači ništa, pogotovo kad se uzme u obzir "plata".
Srbija se loše kotira u odnosu na Evropu, ali je Beograd prilično komforno mesto za život ako imaš sredstava. Ne bi me obeshrabrila cena stomatologa i frizera, ali kad vidim kakav stan (još uvek) može da se uzme u BG za 500.000 EUR, svakako mi se ne ide u ćumez u Minhenu, Amsterdamu i slično za iste pare.

Nisam shvatio, ljudi sa 5k EUR platom svaki dan idu kod frizera, popravljaju auto i idu kod stomatologa, pa su im cene usluga presude?
Pa ne znam, ti nam reci. Ti si dosao zbog jeftinijih usluga jer nece tebi neki skolovani stomatolog da uzima pare mamu mu. Dakle zrtvovao si uredjeni sistem zarad nizih troskova.

Slazem se. Kad imas EU plate BG moze da bude ok za zivot, ako stvoris svoj mikro babl i retko izlazis napolje.

Cekaj, do juce je ovde vazio aksiom, 'africke plate, nemacke cene', 'odes Nemacku za pet puta vecu platu a jeftinija ti hrana' sada ispade da su nam cene 40% nize od nemackih, a plate tri puta manje. I to je sad malo lol, jer je valjda realno da budu 70%.

Isto tako, secam se koliko me je ljudi ovde napalo kad sam rekao da je Slovenija barem 10% skuplja od Srbije sada ispade da sam jos i potcenio razliku i da je nekih 20% skuplja. Isti ti ljudi su samo lajkovali kada sam rekao da je Rumunija 10% jeftinija od Srbije, iako sada ispade da sam precenio razliku i da je tek 5%. I ok, razumem ja, ljudi su standardno losi u proceni ovakvih stvari jer se pozitivno uzima zdravo za gotovo a negativno prenaglasava, plus dnenvna politika tera ljude da iskljucivo traze negativu. Ono sto ne razumem i ne tolerisem, je kada su agresivni prema onima koji se samo trude da budu objektivni.

Ocekujem sada objasnjenje kako je i eurostat Vuciceva propaganda.

Svake 2 nedelje ova tema ko dan mrmota prica o istim stvarima.
Ocekujem sledece godine 4000 stranica i opet poredjenja nas, Slovenije i Nemacke.

Sve ce biti isto, samo kvadrat nece :)

EDIT:
Jel kupuje iko ista ili samo vitlamo u prazno?

Cekaj, do juce je ovde vazio aksiom, 'africke plate, nemacke cene', 'odes Nemacku za pet puta vecu platu a jeftinija ti hrana' sada ispade da su nam cene 40% nize od nemackih, a plate tri puta manje. I to je sad malo lol, jer je valjda realno da budu 70%.

Isto tako, secam se koliko me je ljudi ovde napalo kad sam rekao da je Slovenija barem 10% skuplja od Srbije sada ispade da sam jos i potcenio razliku i da je nekih 20% skuplja. Isti ti ljudi su samo lajkovali kada sam rekao da je Rumunija 10% jeftinija od Srbije, iako sada ispade da sam precenio razliku i da je tek 5%. I ok, razumem ja, ljudi su standardno losi u proceni ovakvih stvari jer se pozitivno uzima zdravo za gotovo a negativno prenaglasava, plus dnenvna politika tera ljude da iskljucivo traze negativu. Ono sto ne razumem i ne tolerisem, je kada su agresivni prema onima koji se samo trude da budu objektivni.

Ocekujem sada objasnjenje kako je i eurostat Vuciceva propaganda.
Fora je u sitnicama npr kad tvrdis da hrana kod nas nije skupa, da su drugi ogromnih 10% skuplji od nas, a da smo mi sveukupno samo 300% losiji po platama od njih. Ima malo necega i u izlaganju, zapad propo i te seme. I po ovom eurostatu se vidi koliko nemaju veze i jedni i drugi.

Fora je u sitnicama npr kad tvrdis da hrana kod nas nije skupa, da su drugi ogromnih 10% skuplji od nas, a da smo mi sveukupno samo 300% losiji po platama od njih. Ima malo necega i u izlaganju, zapad propo i te seme. I po ovom eurostatu se vidi koliko nemaju veze i jedni i drugi.
Postoji samo odredjena količina hrane koju mogu da pojedem, šišam se jednom mesečno, kod stomatologa idem jednom godišnje samo na pregled jer su mi svi zubi zdravi. Ako su te sve stavke zbirno 30% jeftinije u Beogradu nego u nekom razvijenom evropskom gradu, onda to i nije neka ušteda. Međutim, ako u centru Beograda mogu da kupim stan za 5k eur po m2 a negde drugde bi me taj m2 koštao15k eur, onda naravno da mi se ne mili da dajem sulude pare da bih bio evropejac.

Postoji samo odredjena količina hrane koju mogu da pojedem, šišam se jednom mesečno, kod stomatologa idem jednom godišnje samo na pregled jer su mi svi zubi zdravi. Ako su te sve stavke zbirno 30% jeftinije u Beogradu nego u nekom razvijenom evropskom gradu, onda to i nije neka ušteda. Međutim, ako u centru Beograda mogu da kupim stan za 5k eur po m2 a negde drugde bi me taj m2 koštao15k eur, onda naravno da mi se ne mili da dajem sulude pare da bih bio evropejac.
Koliko karikiras. Koliko Beograd bio skup, cena m2 u centru je u proseku manja od 5k e/m2, a cene stanova u zapadnoj Evropi su daleko ispod 15k e/m2 koje si naveo. Bolje poredjenje bi bilo 4k e/m2 u Beogradu u odnosu na 6-7k e/m2 u zapadnim zemljama gde su plate 2-3 puta vece.

Vrh