Šta je novo?

Cene nekretnina

OK, tako je za tvog drugara. Ali da li je to univerzalno pravilo za sve stanovnike Beča kada kupuju stan? Da li svako dobija takve pogodnosti ili postoje ljudi koji kupuju na tržištu po tržišnim cenama pozajmljujući novac od poslovnih banaka? Meni je jasno da svako želi da ostvari benefit za sebe, samo je pitanje prioriteta-da li mi kao država treba da subvencionišemo ljude u top 1% prihoda.
Država Srbija radi upravo to sa vraćanjem PDV na novogradnju. I to dosta dugo.

Baš mi se svidja koncept uredjenja.Trenutni favorit.

1753817545545.jpeg

Jel ovo plastična zavesa? Tuš paravam je 100e,
Loše rešene instalacije ispod lavaboa, najjeftinija binox creva, slepačku izveden priključak za wc monoblok.... i još.mnogo detalja u kući od milion i pol i neku siću.
Vidi se da je sređivano u dva navrata (najmanje).

Ovo je neko pomoćno kupatilo, vidi se da ima više mokrih čvorova
Bez obzira, za taj novac mora da bude sve zategnuto maksimalno ili da se ne slika. Ima tu još mnogo toga. Ako neko hoće da kupuje mogu da mu za skromnu naknadu ukažem na sve propuste :)

Zapravo je super mera, ne valja ovima što imaju po nekoliko stanova jbg njima je isto.
Nije druže, moglo je to drugačije da se reši i sistemski i pravno. ovako su samo podigli cenu za PDV i nista nisu uradili.

Nije druže, moglo je to drugačije da se reši i sistemski i pravno. ovako su samo podigli cenu za PDV i nista nisu uradili.
Kako? Navedi primer. Meni je bilo super, od povrata PDV-a kupih kuhinju. Sad što se ne svidja ovima što kupuju drugi, treći... stan jbg. Svaka mera koja na neki način pomaže može da se zloupotrebi. Tako npr i u Beču možemo da kažemo da većinu tržišta kontroliše država, a ono što je u privatnom vlasništvu ima nerealno visoku cenu i potpuno zanemarimo ljude kojima je omogućena jeftinija kirija i kvadrat.

Kako? Navedi primer. Meni je bilo super, od povrata PDV-a kupih kuhinju. Sad što se ne svidja ovima što kupuju drugi, treći... stan jbg. Svaka mera koja na neki način pomaže može da se zloupotrebi. Tako npr i u Beču možemo da kažemo da većinu tržišta kontroliše država, a ono što je u privatnom vlasništvu ima nerealno visoku cenu i potpuno zanemarimo ljude kojima je omogućena jeftinija kirija i kvadrat.
Ne kažem da ne treba da se uvede neka stimulacija samo mislim da je pogrešno uvesti kroz povrat PDV-a..Prvo nema pravičnosti jer nije isto za 1K po kvadratu i 5K po kvadratu. Drugo nije pravično kod nasleđa (ako neko na ostavinskoj dobije 2 kvadrata u Trgovištu više nema pravo na ovo čak i ako se odrekao nasleđa), treće prenosi se na decu ako hoćeš da širiš kvadraturu za obuhvat, četvrto nije isto ako kupuješ 100 kvadrata za keš u premijum kompleksu ili 50 kvadrata na kredit na periferiji, itd itd .. Klasična populistička mera pa kome se kako zalomi.

Uostalom zašto su cene novogradnje u oglasima bez PDV?

Ne kažem da ne treba da se uvede neka stimulacija samo mislim da je pogrešno uvesti kroz povrat PDV-a..Prvo nema pravičnosti jer nije isto za 1K po kvadratu i 5K po kvadratu. Drugo nije pravično kod nasleđa (ako neko na ostavinskoj dobije 2 kvadrata u Trgovištu više nema pravo na ovo čak i ako se odrekao nasleđa), treće prenosi se na decu ako hoćeš da širiš kvadraturu za obuhvat, četvrto nije isto ako kupuješ 100 kvadrata za keš u premijum kompleksu ili 50 kvadrata na kredit na periferiji, itd itd .. Klasična populistička mera pa kome se kako zalomi.
Ne može ni da ima pravičnosti jer uvek će nekome nešto ne odgovarati. Uglavnom teško možemo da kažemo da diže cene jer postoji skoro 20 godina dakle i kad su cene padale i kad su rasle, a cena raste sve dok ima neko ko će da je plati, pdv je tu nebitna stavka jer ti svakako treba novac na gomili. Uglavnom da, nije pravično prema onima koji kupuju drugu, treću... nekretninu ali za njih i nije ova mera. Voleo bih iskreno da čujem neku adekvatnu meru gde bi svi bili zadovoljni.

Ne može ni da ima pravičnosti jer uvek će nekome nešto neodgovarati. Uglavnom bar to postoji već 10god i teško možemo da kažemo da diže cene jer postoji skoro 20 godina dakle i kad su cene padale i kad su rasle, a cena raste sve dok ima neko ko će da je plati, pdv je tu nebitna stavka jer ti svakako treba novac na gomili. Uglavnom da, nije pravično prema onima koji kupuju drugu, treću... nekretninu ali za njih i nije ova mera. Voleo bih iskreno da čujem neku adekvatnu meru gde bi svi bili zadovoljni.
Vrllo jednostavno, za prvu kupovinu dobiješ od države 10k (proizvoljno) i to je to, bilo kroz oslobadjanje od poreza bilo kroz učešće za kredit, svima isto. O visini pomoći možemo da pregovaramo ali bitno je da svima bude isto. Slična je priča kao za prvorođenie bebe i novoj godini ili besplatne udžbenike iili ... Ili su svi jednaki ili nećemo jednako da plaćamo porez.

Pozitivan efekat je što u manjim gradovima bi se dobijalo više u procentima pa bi se pozitivno odrazilo na ostanak ljudi.

Poslednja izmena:
Vrllo jednostavno, za prvu kupovinu dobiješ od države 10k (proizvoljno) i to je to, bilo kroz oslobadjanje od poreza bilo kroz učešće za kredit, svima isto. O visini pomoći možemo da pregovaramo ali bitno je da svima bude isto. Slična je priča kao za prvorođenie bebe i novoj godini ili besplatne udžbenike iili ... Ili su svi jednaki ili nećemo jednako da plaćamo porez.
Teorije ti imaju falinke, prvo 10k fiksno, ok nekome četvrtinu stana nekome ni desetinu, sa druge strane po tvojoj logici sve cene bi bile više za 10k, a realno povrat pdv-a je manji jer ide na 40m2. Drugi primer takodje loš, prvorodjene bebe su u lošijem položaju od drugorodjenih, trećerodjenih... Posle prvog se dobija više dok neko ima jedno dete, a neko 4. Porez svakako ne plaćaju svi isto. Daj neki bolji primer za jednakost. Koji reče ti stan po redu kupuješ?

Pogledajte prilog 246311

Jel ovo plastična zavesa? Tuš paravam je 100e,
Loše rešene instalacije ispod lavaboa, najjeftinija binox creva, slepačku izveden priključak za wc monoblok.... i još.mnogo detalja u kući od milion i pol i neku siću.
Vidi se da je sređivano u dva navrata (najmanje).
To je napravljeno pored saune koliko sam shvatio, služi kao spoljni wc, da ne moraš sa bazena da ulaziš u kuću ili posle saune jedan hladan tuš.
Ja sada kada pogledam snimak i ponovo slike još mi se sve više svidja. Pogotovo pogled, drveće i naravno koncept kuće.
Baš po mom ukusu, a izgradjeno pre 15god, ok doradjeno je i renovirano.

Teorije ti imaju falinke, prvo 10k fiksno, ok nekome četvrtinu stana nekome ni desetinu,
Da, šta je tu loše? Biće lakše kupiti stan u Nišu ili Čačku, ..
sa druge strane po tvojoj logici sve cene bi bile više za 10k, a realno povrat pdv-a je manji jer ide na 40m2.
Ne moramo sitničariti oko cifara 10k sam naveo kao primer
Drugi primer takodje loš, prvorodjene bebe su u lošijem položaju od drugorodjenih, trećerodjenih... Posle prvog se dobija više dok neko ima jedno dete, a neko 4
Loše sam napisao, mislio sam na one bebe što se rode u Novogodišnjoj noći 1. Januara pa im grad daje neke ekstra novce a to zavisi od grada do grada. Tako ispada da beogradska beba vredi više nego ona iz Leskovca na primer
Porez svakako ne plaćaju svi isto.
Uslovno rečeno da nije svima isti porez ali to ne znači da bogatiji a treba pomagati još više. Osim ako nisi Super Hik u Alan Ford-u :)
Daj neki bolji primer za jednakost. Koji reče ti stan po redu kupuješ?
Ooo, idemo na lični nivo :) Hvala na pitanju ako bude prilike kupiću drugi. Prvi je bio od 38m2 starogradnja bez povratka PDV-a :) E sad ovaj prvi će na doboš kao stvari stoje da bi bio drugi realizovan tako da i dalje ostajem na +1. Ne skupljam stanove, bez brige, ima pametnijih načina ulaganja.

Ako misliš da forsiram ideju da svi dobiju pomoć grešiš, to nisam nigde naveo i dalje treba da važi isključivo za kupce prvog stana (da se nešto pitam ne bih diskriminisao ni starogradnju). Ideja je da svi koji kupuju prvi stan budu potpomognuti nekako i jednako ako je pomoć od države.

Poslednja izmena:
To je napravljeno pored saune koliko sam shvatio, služi kao spoljni wc, da ne moraš sa bazena da ulaziš u kuću ili posle saune jedan hladan tuš.
Ja sada kada pogledam snimak i ponovo slike još mi se sve više svidja. Pogotovo pogled, drveće i naravno koncept kuće.
Baš po mom ukusu, a izgradjeno pre 15god, ok doradjeno je i renovirano.
Nebitno je, samo te sitnice na objektu te cene malo odudaraju od svega ostalog. Objekat je odličan samo ja sebe ne bih mogao tu da vidim, sta da radim sa tolikim prostorom :)

Pa svi koji kupuju prvi stan i jesu potpomognuti. Čak i starogradnja ima povrat pdv-a samo što je mali. Taj PDV nismo platili mi već kupac prodavcu, prodavac državi, država vrati deo kupcu tako da se ne finansira iz budžeta. Jeste negde kvadrat 1k negde 5k ali svakako taj pdv neko plati, a tamo gde je 1k svakako je jeftiniji stan. Možemo da kažemo da je država oštećena ajd. U principu diskriminacije nema jer povrat PDV-a važi isto za sve, 40(+15).

Pa svi koji kupuju prvi stan i jesu potpomognuti. Čak i starogradnja ima povrat pdv-a samo što je mali. Taj PDV nismo platili mi već kupac prodavcu, prodavac državi, država vrati deo kupcu tako da se ne finansira iz budžeta. Jeste negde kvadrat 1k negde 5k ali svakako taj pdv neko plati, a tamo gde je 1k svakako je jeftiniji stan. Možemo da kažemo da je država oštećena ajd. U principu diskriminacije nema jer povrat PDV-a važi isto za sve, 40(+15).
Nije isto. Npr. neko nema nesto mnogo para para i ako hoce da kupi stan koji kosta 1000 e/m2 on ce dobiti povrat PDV-a od 4k evra. Sa druge strane, neciji mamin i tatin sin ciji roditelji imaju 10 stanova ce kupiti stan u BgH2O gde je kvadrat 5k e/m2 i dobiti povrat PDV-a 20k evra. Pomoc za kupovinu prvog stana bi trebalo da bude linearna, ovako napravljena najvise pomaze onima koji imaju najvise para.

Pa ti pričam sve vreme ali ne čuju ili neće da čuju :)
Npr. neko nema nesto mnogo para para i ako hoce da kupi stan koji kosta 1000 e/m2 on ce dobiti povrat PDV-a od 4k evra. Sa druge strane, neciji mamin i tatin sin ciji roditelji imaju 10 stanova ce kupiti stan u BgH2O gde je kvadrat 5k e/m2 i dobiti povrat PDV-a 20k evra.
A zamisli još ekstremniji primer, ovaj mučenik sto kupuje po 1000e kupuje na kredit pa ga taj stan košta skoro duplo a ovaj od 5k po kvadratu za keš.
Pomoc za kupovinu prvog stana bi trebalo da bude linearna, ovako napravljena najvise pomaze onima koji imaju najvise para.
Super Hik država :)

Nebitno je, samo te sitnice na objektu te cene malo odudaraju od svega ostalog. Objekat je odličan samo ja sebe ne bih mogao tu da vidim, sta da radim sa tolikim prostorom :)
Upravo sam to sada spominjao. Za 5 god bih mogao da vidim sebe da mogu da se prilagodim da tu živim😉
I da imam sada 1.6m, pre bih uzeo 5 stanova
1 Dubaji, 2 NS i 2 BG nego tu kuću i nastavio bih isto da živim sa tim da bih 6 meseci obilazio par egzotika, to je jedno parking mesto u BG-u 😉

Vrh