Šta je novo?

Cene nekretnina

Ja sam to komentarisao šaljivo u vezi histerije u vezi globalnog zagrevanja i priče Superoperatera koji u to veruje.
Ne verujem ja u ništa dok nije potkrepljeno kredibilnim naučnim dokazima - da akcentom na kredibilne.
Traže od nas da se svega odričemo, jedemo insekte, ukinemo avionski saobraćaj dok sa druge strane elita koja to promoviše leti privatnim avionima i ima milionske nekretnine na obali mora.
Ko to traži? Naučna zajednica ili interesna grupa koja vidi priliku za profit ovde? Treba da shvatiš da sve što je trenutno vezano za temu globalnog zagrevanja je ogroman biznis ali to ne menja činjenicu da isto postoji. Bukvalno im je sekira upala u med.
Maldivi su najugroženija nacija od podizanja nivoa mora, pa nikakvih bitnih promena nema od devedesetih, a korporacije ulažu lovu.
Nema frke još 2-3 decenije najmanje ...

Sarkasticno sam rekao dosadan grad. Nije dosadan grad, nego grad gde se postuje zakon. Sto bi meni bolo oci sto nema zive duse na ulici? Mozda je sred radnog dana, mozda je leto, pa su otisli negde. Zasto pitas to?
Pa upravo zato što sam primetio tvoj sarkazam. I bas svi otišli na odmor i na radna mesta?

Ako sam dobro prepoznao ovo je Maribor... A jel ti malo bode oči što nema žive duše na ulici?
Zašto? Ljudi rade. Ne uvoze robove koji veruju da se sida leči ovako:
"Another myth is that having sex with a virgin cures HIV. This superstition is behind a recent rise in HIV cases among young women in Ghana, for example, as older men sought to have unprotected sex with them to cure their HIV."

Druga kultura. Treba tek treća generacija da se to kultiviše. Mogu da zamislim koje ćemo sve probleme imati za 6-7 godina najviše.

Mislio sam da ćeš da ukapiraš, al evo, ti kad pokušaš da budeš sarkastičan ubodeš i neku istinu :ROFLMAO:

@MrNash @Pera Zdera da li je ovo istina?
Gurate se sa cimerima? Bangladeš ekipa u indijskom getu?
Mislim da sam vec pisao ali ajde, da ponovimo. U Becu ima preko 200.000 gradskih stanova koji se izdaju za oko 10e/M2 u proseku, ali da bi se konkurisalo za te stanove treba ziveti u Becu bar 2 godine na istoj adresi. Privatno izdavanje je nesto skuplje ali daleko priustivije od npr. Minhena, u proseku oko 15e/M2.

Mi iznajmljujemo privatno salonac od oko 60m2 za 570e mesecno sa ukljucenim fiksnim troskovima, bez grejanja i struje. Stan je 5 stanica metro-a od centra, ako nekom u BG nesto znaci kad se udaljenost meri u broju stanica metro-a. U zgradi ima austrijanaca, madjara, slovaka, nasih, turaka, ali nema ludaka koji u tri ujutro slave nesto, komsija koji bacaju smece sa prozora i onih koji ne placaju odrzavanje zgrade pa fasada na salonskoj zgradi nije obnovljena zadnjih 70 godina. Od ovih 570 evra koje placamo fiksno, renta je u stvari 380e a voda, smece i odrzavanje zgrade je 190e.

Zašto? Ljudi rade. Ne uvoze robove koji veruju da se sida leči ovako:
"Another myth is that having sex with a virgin cures HIV. This superstition is behind a recent rise in HIV cases among young women in Ghana, for example, as older men sought to have unprotected sex with them to cure their HIV."

Druga kultura. Treba tek treća generacija da se to kultiviše. Mogu da zamislim koje ćemo sve probleme imati za 6-7 godina najviše.
Ljubljana ima, pa jedno 5 puta vise imigranata druge boje koze po glavi stanovnika od Beograda.

Zivim za dan kad ce poceti drakonski da se kaznjavaju svi koji se bahato ponasaju, pocevsi od bahatih kuckara, pa preko ljudi koji pricaju mobilnim telefonom dok voze itd...
Tada ce tek Beograd i Srbija da zalici na nesto.
Ali nekim ljudima ocigledno smeta red i mnogo ih zulja.
Najveci problem bahati kuckari....first world problems.

Mislim da sam vec pisao ali ajde, da ponovimo. U Becu ima preko 200.000 gradskih stanova koji se izdaju za oko 10e/M2 u proseku, ali da bi se konkurisalo za te stanove treba ziveti u Becu bar 2 godine na istoj adresi. Privatno izdavanje je nesto skuplje ali daleko priustivije od npr. Minhena, u proseku oko 15e/M2.

Mi iznajmljujemo privatno salonac od oko 60m2 za 570e mesecno sa ukljucenim fiksnim troskovima, bez grejanja i struje. Stan je 5 stanica metro-a od centra, ako nekom u BG nesto znaci kad se udaljenost meri u broju stanica metro-a. U zgradi ima austrijanaca, madjara, slovaka, nasih, turaka, ali nema ludaka koji u tri ujutro slave nesto, komsija koji bacaju smece sa prozora i onih koji ne placaju odrzavanje zgrade pa fasada na salonskoj zgradi nije obnovljena zadnjih 70 godina. Od ovih 570 evra koje placamo fiksno, renta je u stvari 380e a voda, smece i odrzavanje zgrade je 190e.
Izgleda da više ni cenovno ne mogu da se porede Bg i Beč. 😁

Najveci problem bahati kuckari....first world problems.
Ne znam. Nisam protiv deficitarne radne snage. Treba samo da se zbog kultirnih razlika bira zemlje iz koje će se uvoziti. Jesam protiv zbog okolnosti pod kojima se uvozi kod nas. Jesam protiv da se uvozi iz zemlje gde 30% muškog stanovništva misli da će odnosi sa devicama izlečiti HIV.
Kučkari su daleko od nekog problema koji se ne može rešiti sa 200e kaznom po 💩.

Eh, da je samo da treba da živiš u Beču 2 godine, već treba i da budeš bona fide socijalni slučaj koji se kvalifikuje za socijalno stanovanje. U Srbiji to nikada ne bi funkcionisalo, jer svi žele neki handout od države, da se baš njima da nešto po povlašćenoj a ne tržišnoj ceni. Zamisli da imaš top 1% prihod kao @enfario i @iv4n, i da se žališ na cene....ne baš logično.

Prema analizi ekonomiste Dragovana Milićevića zasnovanoj na podacima Eurostata, doduše sa podacima za 2022. godinu, prosečan stanovnik Srbije koji pripada stotom pecentilu ili top jedana odsto imao je godišnji prihod od 36.182 evra

Prema analizi ekonomiste Dragovana Milićevića zasnovanoj na podacima Eurostata, doduše sa podacima za 2022. godinu, prosečan stanovnik Srbije koji pripada stotom pecentilu ili top jedana odsto imao je godišnji prihod od 36.182 evra
Slabije nego što sam mislio. I to baš. Primer za jednog menadzera (isti rang ali koji radi u više kompanija i gde svaka kompanija ima različit način plaćanja zarada).
-12 plata je 3k
-12 plata + menadzerski bonus 2 plate= 2570e
-13 plata bez menadzerskog bonusa je 2770
- 13 plata + 2 plate menadzerskog bonusa je 2400e.
U godišnji prihod ide i auto koji je oko 450e mesečno i to treba oduzeti iz obračuna.

Tako da, u nekom proseku imaš dobar deo ljudi koji radi za oko 2500e. Mali broj sa većim prihodima od 3500+ evra koji guraju prosek.

Poslednja izmena:
Slabije nego što sam mislio. I to baš. Primer za jednog menadzera (isti rang ali koji radi u više kompanija i gde svaka kompanija ima različit način plaćanja zarada).
-12 plata je 3k
-12 plata + menadzerski bonus 2 plate= 2570e
-13 plata bez menadzerskog bonusa je 2770
- 13 plata + 2 plate menadzerskog bonusa je 2400e.
U godišnji prihod ide i auto koji je oko 450e mesečno i to treba oduzeti iz obračuna.

Tako da, u nekom proseku imaš od tih 1% dobar deo ljudi koji radi za oko 2500e. Mali broj sa većim prihodima od 3500+ evra koji guraju prosek.
Nisam se nadao da si sa 2500e top 1%
Ali to su podaci od pre 3 godine. Znamo koliko je % je povečan minimalac u tom periodu, kao i medijalna zarada. Bilo bi interesatno videti koji je % povećanja top 1% prihoda.

Ali to su podaci od pre 3 godine. Znamo koliko je % je povečan minimalac u tom periodu, kao i medijalna zarada. Bilo bi interesatno videti koji je % povećanja top 1% prihoda.
Ja mogu da ti kažem za nekoliko stranih firmi od 2020 godine. Porastao je maksimalni oporezivi deo zarade i "pojeo" nekoliko povećanja od po 3-5%. Od 2023 nije bilo isplate menadzerskog bonusa. Samo jedna je imala urednu isplatu. Ovo pričam za jake 1% plate van IT sektora. Jedna jača firma je imala linearno povećanje za iznos inflacije (2021, 2022 i 2025) za 4-5% i to je to. Ostale godine su preskočili

Početak poslednjeg decila je oko 1300e. Kraj je 2500e. I tu onda imaš neki mali procenat ljudi koji imaju 3K+.

Svaki porast minimalca=inflacija=kradja od svih koji ne rade za minimalac. Da se ne ponavljam.

Svakako je ozbiljno narušena kupovina moć.

Poslednja izmena:
Eh, da je samo da treba da živiš u Beču 2 godine, već treba i da budeš bona fide socijalni slučaj koji se kvalifikuje za socijalno stanovanje. U Srbiji to nikada ne bi funkcionisalo, jer svi žele neki handout od države, da se baš njima da nešto po povlašćenoj a ne tržišnoj ceni. Zamisli da imaš top 1% prihod kao @enfario i @iv4n, i da se žališ na cene....ne baš logično.
Drugar iznajmljuje 720e(prosle god 900e) u drugom becirku 90m2, a nije socijalni slucaj(mozda ima veze sa visinom primanja). Posle mu se ta kirija oduzima kad bude hteo da kupi stan. Neuporedivo.

Drugar iznajmljuje 720e(prosle god 900e) u drugom becirku 90m2, a nije socijalni slucaj(mozda ima veze sa visinom primanja). Posle mu se ta kirija oduzima kad bude hteo da kupi stan. Neuporedivo.
OK, tako je za tvog drugara. Ali da li je to univerzalno pravilo za sve stanovnike Beča kada kupuju stan? Da li svako dobija takve pogodnosti ili postoje ljudi koji kupuju na tržištu po tržišnim cenama pozajmljujući novac od poslovnih banaka? Meni je jasno da svako želi da ostvari benefit za sebe, samo je pitanje prioriteta-da li mi kao država treba da subvencionišemo ljude u top 1% prihoda.

Tuga ... 36k 1% i to samo prihodi ...

OK, tako je za tvog drugara. Ali da li je to univerzalno pravilo za sve stanovnike Beča kada kupuju stan? Da li svako dobija takve pogodnosti ili postoje ljudi koji kupuju na tržištu po tržišnim cenama pozajmljujući novac od poslovnih banaka? Meni je jasno da svako želi da ostvari benefit za sebe, samo je pitanje prioriteta-da li mi kao država treba da subvencionišemo ljude u top 1% prihoda.
Zasto dajemo subvencije velikim firmama ciji vlasnici su u top 0.0001% prihoda?

Zamisljam dedin ćup koji vadim iz nasledjene njive 6. klase koji mi pomaze da dodjem do top 1%.

Sta tebi smeta sto se ja zalim na cene? Kakav benefit imas od toga da se ja ne zalim? To je meni sto kazes ti "ne bas logicno".

Vrh