Šta je novo?

Cene nekretnina

Za kuću si sam odgovoran – i za njeno održavanje, ulaganje, sve ide na tvoja leđa. Zbog toga se danas sve više ljudi odlučuje za stan.
Nekada su ljudi pravili kuće uz pomoć prijatelja, rodbine, zajedno, bez kredita i majstora. Tu su odgajali porodice sa po nekoliko dece, a najčešće je samo muškarac imao zvaničan posao. Žena je, realno gledano, radila i više – oko dece, kuće, bašte, stoke... Imali su vinograde, voćnjake, živinu, zimnicu. Bili su istovremeno baštovani, građevinci, inženjeri, poljoprivrednici, vaspitači i učitelji – sve u jednoj porodici.
Danas mnogima smeta i 30-60 minuta vožnje do posla javnim prevozom, a dodatni posao (side job) se gleda kao da je znak neuspeha.
Sve češće vidim i da žene odlučuju gde će se živeti – slažem se da treba kompromis da postoji.
Uopšte gledano, ljudi su se dosta ulenjili, a očekuju mnogo. Slažem se da uvek treba težiti boljem, i podržavam to – ali ako neko želi više, mora da bude bolji.

Malo zanimljivosti vezano za cene nekretnina u drugim zemljama.
Kanada:
1753570483032.png

1753571990888.png

Nemacka:
1753570566931.png

Francuska:
1753570602337.png

Austrija:
1753570650064.png

Svedska:
1753570735331.png

Finska:
1753570845659.png

Naravno, ima i drzava koje i dalje imaju blagi rast, recimo USA, Holandija, Belgija, Ceska, Italija, Spanija, Hrvatska,,..., ali ima dosta zemalja gde smo imali pad cena i stagnaciju nakon toga.
Mada, u USA je ovaj indeks dobar, ali
1753572052747.png

Poslednja izmena:
Pa zar nije ovo bolji scenario od onog gde deliš odgovornost sa x ljudi od kojih bar 30% baš zabole za sve van svoja 4 zida.
Najčešće 30% zabole i za unutar njihovih 4 zida a kamoli šta se dešava spolja.
Gledam ove stanare u mojoj zgradi, većina misli da objekat od 4 miliona evra mogu da održavaju da 100e mesečno. To bi isto bilo kao kada bi u auto ulagao 20 dinara mesečno i to je to.

Trebalo bi menjati zaklon od stanovanju, neke stvari moraju mnogo bolje da se urede.

Poslednja izmena:
Najčešće 30% zabole i za unutar njihovih 4 zida a kamoli šta se dešava spolja.
Gledam ove stanare u mojoj zgradi, većina misli da objekat od 4 miliona evra mogu da održavaju da 100e mesečno. To bi isto bilo kao kada bi u auto ulagao 20 dinara mesečno i to je to.

Trebalo bi menjati zaklon od stanovanju, neke stvari moraju mnogo bolje da se urede.
Ko da sprovede ?

Jbg ljudi bi kuću ali ne bi oni da ulažu, eh kad bi mogao neko drugi, kupiš stan i automatski sve postaje problem nekog drugog. To je naš mentalitet zbog čega se zgrade raspadaju, a neke su opasne i po život. 1e ili 1000e nebitno je za naše ljude, jednostavno neće pa neće.

Potpisujem. Možda se ne bih složio sa ovima što kritikuju centralizaciju jer smo imali komentare "šta ću tamo, nema pozorište",a pre tvog vremena smo imali i komentare "ne želim da živim gde nema glovo" bukvalno tim rečima.

Tako je i to se dešava. Zato valjda i težimo ka promenama.
Super, drago mi je da se razumemo u osnovi.
Da, bilo je svakakvih komentara, od nema Glovo do ne mogu bez pozorišta, ali to su više simptomi šireg osećaja da nema dovoljno, nego konkretni zahtevi. Kad neko napiše da mu smeta što nema bioskop, retko to znači da ide svaki dan u bioskop, već mu smeta osećaj ograničenosti i stagnacije.
Ljudi ne traže savršenstvo u svakom gradu, nego da ne moraju sve da žrtvuju ako žele da ostanu van Beograda. I kad to postane moguće, onda će i migracija da uspori prirodno, bez filozofiranja

Pa zar nije ovo bolji scenario od onog gde deliš odgovornost sa x ljudi od kojih bar 30% baš zabole za sve van svoja 4 zida.
Naravno da je bolji scenario, ali ne vole ljudi toliko odgovornosti, nekako je prestalo to. Kao da se ide sve lakšim putem, pa zato i kažem da je mnogo lakše uzeti stan nego kuću.

Naravno da je bolji scenario, ali ne vole ljudi toliko odgovornosti, nekako je prestalo to. Kao da se ide sve lakšim putem, pa zato i kažem da je mnogo lakše uzeti stan nego kuću.
Nije samo stvar u odgovornosti nego što se stanovanje u zgradama od države percipira kao socijalna kategorija. Morao bi da se uvede minimum odgovornosti i tehničke ispravnosti zgrade ne bi li to sve ličilo na nešto. Samoupravljački mentalitet gde neko drugi rešava naše probleme mora da se suzbije ali s druge strane treba da se uvede i odgovornost stambene zajednice. Dakle nije toliko problem da se sve to reši onako kako bi trebalo da se reši ali koja god vlast se uhvati u koštac sa tim problemima seče biračku granu na kojoj sedi.

Super, drago mi je da se razumemo u osnovi.
Da, bilo je svakakvih komentara, od nema Glovo do ne mogu bez pozorišta, ali to su više simptomi šireg osećaja da nema dovoljno, nego konkretni zahtevi. Kad neko napiše da mu smeta što nema bioskop, retko to znači da ide svaki dan u bioskop, već mu smeta osećaj ograničenosti i stagnacije.
Ljudi ne traže savršenstvo u svakom gradu, nego da ne moraju sve da žrtvuju ako žele da ostanu van Beograda. I kad to postane moguće, onda će i migracija da uspori prirodno, bez filozofiranja
Pa niko im ne trazi da zrtvuju sve ali nesto ce uvek morati. I zivot u Beogradu je zrtva u odnosu na Bec npr. Nekome ce uvek smetati nesto, ima pozoriste “eh ali nema lutkarski teatar”. Retko to znaci da mu treba bioskop ili pozoriste koliko je nezadovoljan samim sobom i sve ce mu smetati. Eto spomenuli smo srednju medicinsku u Palanci odmah komentari “ma kakva srednja medicinska, sta je to, koliko je napravila neurohirurga, gasi to, badava vam sve…”. Tako da to “sta ljudima treba” cesto je nerealno i dolazi iz neke frustracije. Ono sto je najbitnije to je posao, obrazovanje i bar osnovna zdravstvena zastita. Sve ostalo dolazi polako, a kome ni to nije dovoljno (nikakav problem ima nas raznih) jbg mora potraziti srecu u drugom gradu/zemlji.

Pa niko im ne trazi da zrtvuju sve ali nesto ce uvek morati. I zivot u Beogradu je zrtva u odnosu na Bec npr. Nekome ce uvek smetati nesto, ima pozoriste “eh ali nema lutkarski teatar”. Retko to znaci da mu treba bioskop ili pozoriste koliko je nezadovoljan samim sobom i sve ce mu smetati. Eto spomenuli smo srednju medicinsku u Palanci odmah komentari “ma kakva srednja medicinska, sta je to, koliko je napravila neurohirurga, gasi to, badava vam sve…”. Tako da to “sta ljudima treba” cesto je nerealno i dolazi iz neke frustracije. Ono sto je najbitnije to je posao, obrazovanje i bar osnovna zdravstvena zastita. Sve ostalo dolazi polako, a kome ni to nije dovoljno (nikakav problem ima nas raznih) jbg mora potraziti srecu u drugom gradu/zemlji.
Slažem se, niko ne traži savršenstvo, ali osnovne stvari kao što su posao, kvalitetno obrazovanje i zdravstvena zaštita moraju da budu dostupni da bi neko mogao da ostane ili se vrati. Sve ostalo je zaista plus koji može da se gradi vremenom.
Ipak, frustracije ljudi često nastaju baš zbog toga što nemaju ni te osnovne uslove ili se bore da ih dobiju, pa onda mali problemi dobijaju nesrazmernu važnost.
Realno, neće svi moći da budu zadovoljni, ali ako se fokusiramo na solidne temelje u većini gradova, možemo napraviti razliku i to je dugoročan cilj, a ne instant rešenje.
Kako god, jasno je da je put ka decentralizaciji trnovit i zahteva zajednički angažman i državnih institucija i samih ljudi.

Gde nam je vradovic, bas me zanima kakav komentar ima na ovaj chart 🙂
Smanjuje se zbog neizvesnosti.
Pala inflacija u USA. Tržište stanova se hladi.
Verovatno će kamate padati. Trebali su da ih spuste još pre 7-8-9 meseci. U principu nije baš lepa situacija. Moguće je da su predugo čekali sa spuštanjem.

Poslednja izmena:
Ne znam o cemu vi pisete, pa neke od najboljih gimnazija su van Bgda, npr Valjevska i Kragujevacka.
Daju izvanrednu osnovu za fakultet, a po meni je cak i bolje da se dete osamostali sa 18, nego da u Bgdu zivi sa roditeljima do 30e.

Samo u skladu sa temom da dodam da informacioni sistem ministarstva pravde i dalje ne funkcioniše a time već 2 nedelje ni notari ne mogu da overaju ugovore. Nema kupoprodaje, sve stalo.

Ima ovde zaposlenih u IT, kažu na vestima da hakerski napad traje od 4.7. Jel sistem za 3 nedelje može da se zaštiti ili je jedini način da se zaključa /ugasi i da se čeka da napadi stanu.

Samo u skladu sa temom da dodam da informacioni sistem ministarstva pravde i dalje ne funkcioniše a time već 2 nedelje ni notari ne mogu da overaju ugovore. Nema kupoprodaje, sve stalo.

Ima ovde zaposlenih u IT, kažu na vestima da hakerski napad traje od 4.7. Jel sistem za 3 nedelje može da se zaštiti ili je jedini način da se zaključa /ugasi i da se čeka da napadi stanu.
To je tako kad ti caciji vode drzavu. Zamisli da Facebook ili Google ili neka druga kompanija ugasi tako svoj sajt na po par nedelja ili meseci zbog toga sto imaju hakerske napade ili zbog toga sto rade neka unapredjenja na sistemu. Zamisli da u nekoj normalnoj evropskoj zemlji institucje ne rade po par nedelja ili meseci jer ne znaju da se odbrane od hakera.

Meni jedna stvar nije jasna. Imamo naznake recesije, otkaze, a kamate su i dalje visoke, pre svega mislim na SAD. Sledece nedelje ce valjda zasedati FED, ali verovatno nece spustati kamatne stope. Mada se ne zna sta je gore. Stampanjem novca i inflacijom su ubili konkurentnost sopstvene ekonomije (pricam i za SAD i za EU), sad im ekonomija ima problema jer zbog visokih cena nije dovoljno konkurentna. I ako ne budu spustali kamatne stope privreda ce im biti u jos vecim problemima, a ako budu spustali eto nove inflacije.

Ovaj mi je oglas ok, prodaje se kompletno namešten sa parking mestom. Ne vidim da se u tom kraju može jeftinije naći u izgradnji ovakvi stanovi u Bloku 64, poput Soula.
Ne znaš da li postoji neka začkoljica.
Ovako da se kupi krece se odmah sa izdavanjem od 1100-1200eur mesecno.

Ne znam o cemu vi pisete, pa neke od najboljih gimnazija su van Bgda, npr Valjevska i Kragujevacka.
Daju izvanrednu osnovu za fakultet, a po meni je cak i bolje da se dete osamostali sa 18, nego da u Bgdu zivi sa roditeljima do 30e.
Nema umetničko klizanje. Uvek se može naći neki izgovor koji dolazi iz lične frustracije. Ja bih i fakultete izmestio na periferiju.

Poslednja izmena:
Ovaj mi je oglas ok, prodaje se kompletno namešten sa parking mestom. Ne vidim da se u tom kraju može jeftinije naći u izgradnji ovakvi stanovi u Bloku 64, poput Soula.
Moze u kvartu 64. 3.0 stan od 75-77 kvm + garazno mesto + namestanje je otprilike ovih 320k. Plus ko moze da vrati deo PDV-a...
Pricam o stanovima u Fazi 1 koja ce biti uskoro gotova.

Moze u kvartu 64. 3.0 stan od 75-77 kvm + garazno mesto + namestanje je otprilike ovih 320k. Plus ko moze da vrati deo PDV-a...
Pricam o stanovima u Fazi 1 koja ce biti uskoro gotova.
30k je otprilike ovakvo sredjivanje stana, 20-25k je parking mesto.
320-55 =265k
4300eur/m2 izadje za taj dvosoban stan u koji se može odmah useliti ili ga rentati.
Jeste nema povrata PDV-a ko ima priliku.
Dok je prednost što se za neku novogradnju čela dugo pa onda još sredjivanje, svaki taj mesec je gubitak mesečno od 1200eur.
Velika prednost kupovine u izgradnji je plaćanje kroz faze, ali evo ovaj konkretno primer kada pogledam deluje skroz ok.

Srbija je bolja od Nemačke..Francuske..Italije ...Španije..Velike Britanije naravno ....

Malo je 1100e mesecno minus porez za nesto sto si platio 320 000e. Minimum 1600e da bi imalo poentu.

Ma najbolje da odmah stavis kiriju 3.000 evra i zavrsis posao.

Neka podstanar kupi za 320 000e, nista ga ne sprecava. Ako das toliki novac, a izdajes za 1000e, ti si bukvalno poklonio vrednost podstanaru.
Kao kad bi kupio ferari i rentao za 20 dnevno...
Racunica je da vrednost imovine podelis sa 200 i dobijas kiriju. Sve ispod toga je lose ulozen novac i poklon onome ko tu stanuje za male pare, dok nikad ne bi mogao da poseduje tu nekretninu.

Ne treba uci u tskvu investiciju ako ces dobijati 100e mesecno, prosto. Ili ce morati da padne cena ili poraste kirija za investicionu kupovinu.

Vrh