Šta je novo?

Cene nekretnina

Ne znam cemu taj osecaj da sam nadmen i da je nesto "ispod mene", ja samo razmisljam prakticno. Ja sam prvi izjavio da bih se preselio na periferiju kad bi se pravilo mega naselje velicine Novog Beograda sa svom infrastrukturom normalnom.

Ako se desi to sto ti kazes, ukaze se posao na periferiji i zeni i meni, preselio bih se tamo negde. Ali taj posao na periferiji ti ne garantuje da ce da se odrzi narednih 10-20 godina, manje su mogucnosti za promenu. Ako se to nesto ugasi, opet je veca sanse da ce poslova biti u Beogradu, pa se opet vise isplati biti u Zemunu. Apsolutno ne bih prodao stan, ali bih recimo kupio neku staru kucu van grada blizu novog posla, dok ne vidim kako krene posao.

Fascinantno je to da to sto ja razmisljam prakticno, vecina podvodi pod luksuz, nadmenost i bahato ponasanje.
Pa ne znam, iskreno iz par tvojih komentara se oseca neki cudan vajb, ako je to samo tvoj stil razgovora OK, meni jeste zvucalo kao da u diskusiji se nekad postavljas da su neke stvari ispod tebe jer si uspeo da se izvuces iz svog mesta i postao si uspesan (sto je za svaku pohvalu i ja zelim svima da budu uspesni i da postignu velike stvari).

Niko nije rekao da je zelja za zivotom u centralnoj opstini bahato ponasanje, ali da jeste luksuz jeste i treba biti realan, ako nista za nas narod i standard je itekako luksuz osim ako nisi imao srece da ti neko ostavi stan u nasledstvo tu.
Ali onda nema cudjenja isto sto ako ljudi budu razmisljali prakticno kao ti (da se stan u BGu nikada ne prodaje jer ko zna sta ce biti kroz 10-20 godina i da je tu najveci potencijal) da ce pritisak na cene i potraznju da ide samo na gore.

Ali onda nema cudjenja isto sto ako ljudi budu razmisljali prakticno kao ti (da se stan u BGu nikada ne prodaje jer ko zna sta ce biti kroz 10-20 godina i da je tu najveci potencijal) da ce pritisak na cene i potraznju da ide samo na gore.
Za to treba da zahvalimo centralizaciji. Da se razumemo, meni je lakse bilo da budem inzenjer u malom gradu blizu mog sela i da ne pravim guzvu na parkingu ovde. Ali toga nema. Ako si dole inzenjer jasu te 24/7 i nema menjanja posla. Ovde radis kao konj, pa promenis, pa malo manje, pa promenis, pa malo vise, ali bar znas da mozes da promenis ako se nesto desi. Sve ima svoju cenu.

Za to treba da zahvalimo centralizaciji. Da se razumemo, meni je lakse bilo da budem inzenjer u malom gradu blizu mog sela i da ne pravim guzvu na parkingu ovde. Ali toga nema. Ako si dole inzenjer jasu te 24/7 i nema menjanja posla. Ovde radis kao konj, pa promenis, pa malo manje, pa promenis, pa malo vise, ali bar znas da mozes da promenis ako se nesto desi. Sve ima svoju cenu.
Ali to je problem koji se vuce decenijama, ja od malih nogu slusam "Srbija radi Beograd se gradi" i "sto juznije to tuznije", i sad i da postoji zelja i volja ljudi da pokrenu biznise i unaprede zivot u manjim mestima prvo treba premostiti te mantre i nacin razmisljanja.

Pored toga apsolutno treba biti spreman na zrtvu onda da se seda u kola i putuje duze na posao ili do skole, da ces verovatno da saljes dete u Beograd na fakultet dok ti ostajes u malom mestu, da ti dete nece imati pristup svim sadrzajima kao u Beogradu itd. A da se ne lazemo, velika vecina ljudi ne bi to radila vec bi radije zivela u 40m2 u centralnoj opstini i gubila 40 minuta u spicevima saobracaja i trazenju parkinga u jednom pravcu svaki dan.

I tako smo tu gde smo, za decentralizaciju je pitanje da li cemo to doziveti u nasem veku.

Sutra bih se vratio u rodni grad za pola sadašnje plate. Avaj, tamo mogu da dobijem 1/4 iste u najboljem slučaju. Centralizacija je kao ona zmija koja sama sebi guta rep

Ali to je problem koji se vuce decenijama, ja od malih nogu slusam "Srbija radi Beograd se gradi" i "sto juznije to tuznije", i sad i da postoji zelja i volja ljudi da pokrenu biznise i unaprede zivot u manjim mestima prvo treba premostiti te mantre i nacin razmisljanja.
To nije mantra nego činjenično stanje. Jednostavno južno od Bubanj Potoka nema pristojnog posla za ljude sa fakultetom. Ono malo što ima je za plakanje ili tehničare.

Ne mogu da kazu. Svih 2 miliona stanovnika Beograda ne spada u deveti decil po zaradama. Sa tobom ne vredi razgovarati, postavljas bezobrazna pitanja, dajes licemerne odgovore i ne odgovaras na postavljena pitanja. Zavrsili smo diskusiju.
Valjda u prvi decil po zaradama.
Znaci samo najbogatiji treba da zive u centralnim opstinama ?
Zanimljivo, sebe ubrajas u tu elitu koja ima pravo na centralne lokacije...

Ne, nego zato što su bili glupi i neupućeni. Sad je čak i manja razlika BG vs unutrašnjost. Doduše ne znam pre 50god ali ne verujem da je bila nešto bolja situacija osim što nisi imao Glovo tad ni u BGu.

NIje da se ne slažem ali niko ne priča da trebamo biti prezadovoljni mizernim stvarima već da se ide u skladu sa mogućnostima, a to što se ne zadovoljavaš mizernošću treba valjda da te gura napred. Jbg nismo se svi rodili sa nasledjenim stanom ili dva. Ovde obično pišu ljudi koji nisu nogom kročili na periferiju, a kamoli neki manji grad ili selo tvog tipa pa nam pametuju šta valja, a šta ne.

Onda možemo da ugasimo svetlo u svim manjim gradovima od BG-a.
Ne, poenta nije da se ugasi svetlo u manjim gradovima, upravo suprotno. Poenta je da je svetlo već prigušeno zbog decenijske centralizacije, i da je vreme da se ozbiljno investiraju resursi i pažnja u regionalni razvoj, ne samo deklarativno.
Ljudi ne beže iz Sombora, Pirota ili Vranja zato što ih je neko uštelovao da vole Beograd, već zato što u tim sredinama nema dovoljno posla, stabilnih institucija, sadržaja ni perspektive. Ako se uložilo 10 milijardi evra u Beograd u poslednjoj deceniji, a 10 miliona u Paraćin, jasno je gde je problem.
Zato je rasprava o tržištu stanova u Beogradu direktno povezana sa politikom razvoja cele zemlje. Kad se to shvati, neće biti potrebe da gasimo svetla, već da ih ravnomerno upalimo.

Ne, poenta nije da se ugasi svetlo u manjim gradovima, upravo suprotno. Poenta je da je svetlo već prigušeno zbog decenijske centralizacije, i da je vreme da se ozbiljno investiraju resursi i pažnja u regionalni razvoj, ne samo deklarativno.
Ljudi ne beže iz Sombora, Pirota ili Vranja zato što ih je neko uštelovao da vole Beograd, već zato što u tim sredinama nema dovoljno posla, stabilnih institucija, sadržaja ni perspektive. Ako se uložilo 10 milijardi evra u Beograd u poslednjoj deceniji, a 10 miliona u Paraćin, jasno je gde je problem.
Zato je rasprava o tržištu stanova u Beogradu direktno povezana sa politikom razvoja cele zemlje. Kad se to shvati, neće biti potrebe da gasimo svetla, već da ih ravnomerno upalimo.
Zar nnije vecina fabrika sto je otvoreno u poslednjih deceniju uglavnom po unutrasnjosti?

Zar nnije vecina fabrika sto je otvoreno u poslednjih deceniju uglavnom po unutrasnjosti?
Tačno je da je većina stranih investicija, naročito u proizvodnji, otišla u unutrašnjost, Leskovac, Loznica, Inđija, Kraljevo, Zrenjanin, i to nije zanemarljivo. Ali važno je napraviti razliku između prisustva investicije i razvoja funkcionalnog života.
Otvaranje fabrike jeste korak, ali samo ako ga prate ulaganja u zdravstveni sistem, obrazovanje, stanovanje, javni prevoz, kulturni sadržaj i lokalnu infrastrukturu, inače se život svodi na posao i povratak kući. Mnogi mladi i dalje odlaze jer žele više od minimalne plate u šrafciger-industriji.
Dakle, problem nije da nema ništa u unutrašnjosti, već da nema dovoljno da bi se život tamo percipirao kao dugoročno održiv i dostojanstven. U tom smislu, razvoj Srbije i dalje ide u tačkama, a ne u mreži i zato Beograd (i delimično Novi Sad) ostaju centri gravitacije.

Ne bas, na jugu otvaraju fabrike za motanje kablova zasnovanu na manuelnom radu, u Zrenjaninu fabriku guma, a tamo gde su fini poslovi to ide za Beograd ili Novi Sad i okolinu (npr. Indjija). Ali mozemo to da posmatramo i na drugaciji nacin. Recimo centrala AIK banke je prebacena iz Nisa u Beograd, sad su menadzerske pozicije sa besnim platama u Beogradu, a u Nisu su ostali samo salterski poslovi. Ili recimo Aerodrom u Nisu, centrala i menadzment je prebacen u Beograd. Ili Phillip Morris. Fini i dobro placeni poslovi idu za Beograd, centrale firmi, ministarstva, sta god, a to gde gde treba da se radi u pelenama za male pare to je namenjeno za unutrasnost. Beograd ostatak Srbije posmatra kao robove koji treba da se zadovolje motanjem kablova za male pare.

Ne znam zaista kako zamisljate decentralizaciju. Obezbedjivanje poslova je osnovni korak. Jeste, bilo bi lepo da je svaki grad na 30 min od Harper Sloan bolnice i vrhunskog univerziteta i da se po selima razvijaju moduli za robotiku, ali koji su koraci da se dodje do toga?

Ne znam zaista kako zamisljate decentralizaciju. Obezbedjivanje poslova je osnovni korak. Jeste, bilo bi lepo da je svaki grad na 30 min od Harper Sloan bolnice i vrhunskog univerziteta i da se po selima razvijaju moduli za robotiku, ali koji su koraci da se dodje do toga?
I to obezbedjivanje poslova vise ne radi kako treba, jer se zasniva na neodrzivom modelu privlacenja stranih investitora subvencijama. Vec su krenuli otkazi po brojnim firmama.
A decentralizaciju je lako izvesti, samo fali politicka volja. Mogu sad da pitam ChatGPT da izgenerise 100 nacina kako da se to ostvari, ali treba:
  1. Podeliti Srbiju recimo na regione, gde bi recimo (kao sto je Novi Sad glavni grad Vojvodine) imali recimo i Kragujevac i Nis kao glavne gradove svojih oblasti
  2. Dati vecu finansijsku nezavisnost i moc regionalnim i lokalnim samoupravama, i finansijske podsticaje i poreske olaksice i subvencije za poslovanje u tim oblastima
  3. Prebaciti neka ministarstva ili agencije ili sedista drzavnih firme u ove oblasti.
  4. Proglasiti projektom od nacionalnog znacaja razvoj tih regiona (kad mogu Expo i BgH2O) gde bi za svaki od tih regiona bio definisan neki strateski vazan infrastrukturni projekat koji bi omogucio dalji razvoj te oblasti.
  5. ...
Ima tu jos milion stvari, sve se to moze uraditi, problem je u tome sto se to ne zeli, jer to nije u interesu burazerske ekonomije.

Ne bas, na jugu otvaraju fabrike za motanje kablova zasnovanu na manuelnom radu, u Zrenjaninu fabriku guma, a tamo gde su fini poslovi to ide za Beograd ili Novi Sad i okolinu (npr. Indjija). Ali mozemo to da posmatramo i na drugaciji nacin. Recimo centrala AIK banke je prebacena iz Nisa u Beograd, sad su menadzerske pozicije sa besnim platama u Beogradu, a u Nisu su ostali samo salterski poslovi. Ili recimo Aerodrom u Nisu, centrala i menadzment je prebacen u Beograd. Ili Phillip Morris. Fini i dobro placeni poslovi idu za Beograd, centrale firmi, ministarstva, sta god, a to gde gde treba da se radi u pelenama za male pare to je namenjeno za unutrasnost. Beograd ostatak Srbije posmatra kao robove koji treba da se zadovolje motanjem kablova za male pare.
Bravo. Kao da sam ja pisao. Ovo je baš situacija u praksi.

Ekonomija kaput.
Rekoh ja prošle godine još. Državne inflatorne zezancije poremetile business planove. Niko nije lud da investira dalje. Moguće je i smanjuje poslova zbog rasta minimalca i svega (to vam je ovih nekoliko hiljada ljudi što je ostalo bez posla a to je početak).
Kako se lepo vade na blokare.....pomosliću da ih i sami finansiraju 😂

I to obezbedjivanje poslova vise ne radi kako treba, jer se zasniva na neodrzivom modelu privlacenja stranih investitora subvencijama. Vec su krenuli otkazi po brojnim firmama.
A decentralizaciju je lako izvesti, samo fali politicka volja. Mogu sad da pitam ChatGPT da izgenerise 100 nacina kako da se to ostvari, ali treba:
  1. Podeliti Srbiju recimo na regione, gde bi recimo (kao sto je Novi Sad glavni grad Vojvodine) imali recimo i Kragujevac i Nis kao glavne gradove svojih oblasti
  2. Dati vecu finansijsku nezavisnost i moc regionalnim i lokalnim samoupravama, i finansijske podsticaje i poreske olaksice i subvencije za poslovanje u tim oblastima
  3. Prebaciti neka ministarstva ili agencije ili sedista drzavnih firme u ove oblasti.
  4. Proglasiti projektom od nacionalnog znacaja razvoj tih regiona (kad mogu Expo i BgH2O) gde bi za svaki od tih regiona bio definisan neki strateski vazan infrastrukturni projekat koji bi omogucio dalji razvoj te oblasti.
  5. ...
Ima tu jos milion stvari, sve se to moze uraditi, problem je u tome sto se to ne zeli, jer to nije u interesu burazerske ekonomije.
Nisam ni ocekivao mnogo bolje od Diznilend opstih mesta.

Sta je opste u planu gde podelis drzavu na delove, das lokalne budzete i neke projekte od kojih ce svaki da procveta?

Da, decentralizacija je jako prosta, kao i uspeh i sreca u zivotu. Samo ne budi siromasan i tuzan.
Najrazvijenije zemlje sveta su uglavnom decentralizovane, pocevsi od SAD-a (50 drzava), pa do Svajcarske (26 kantona) ili Norveske (15 administrativnih regija) ili Austrije (federacija 9 drzava / pokrajina) ili Nemacke (16 drzava/pokrajina).

Evo ti i grafikona koji pokazuje koje zemlje su koliko decentralizovane, pa ti te podatke smao upari sa njihovim GDP per capita i sl i nadji medjuzavisnosti ;)

1753398852307.png

Ok, imamo i mi okruge, ali da li se nasi okruzi pitaju za bilo sta? Mislim da nemaju ingerencije da organizuju ni lokalni vasar.

Kod nas se sav novac sliva u Beograd i trosi u Beogradu, za Expo se trose milijarde, a za sirotinju u unutrasnjosti se da 50 miliona EUR subvencija stranim firmama gde bi nasi u pelenama motali kablove. Bas je to politika koja podrzava ravnomerni razvoj, kad bismo se salili.

Mislim, ne znam, mozda ja gresim. Zasto nas ti ne prosvetlis svojim genijalnim predlogom kako da resimo problem neravnomernog regionalnog razvoja?

Poslednja izmena:
Najrazvijenije zemlje sveta su uglavnom decentralizovane, pocevsi od SAD-a (50 drzava), pa do Svajcarske (26 kantona) ili Norveske (15 administrativnih regija) ili Austrije (federacija 9 drzava / pokrajina) ili Nemacke (16 drzava/pokrajina).

Evo ti i grafikona koji pokazuje koje zemlje su koliko decentralizovane, pa ti te podatke smao upari sa njihovim GDP per capita i sl i nadji medjuzavisnosti ;)

Pogledajte prilog 245735

Ok, imamo i mi okruge, ali da li se nasi okruzi pitaju za bilo sta? Mislim da nemaju ingerencije da organizuju ni lokalni vasar.

Kod nas se sav novac sliva u Beograd i trosi u Beogradu, za Expo se trose milijarde, a za sirotinju u unutrasnjosti se da 50 miliona EUR subvencija stranim firmama gde bi nasi u pelenama motali kablove. Bas je to politika koja podrzava ravnomerni razvoj, kad bismo se salili.

Mislim, ne znam, mozda ja gresim. Zasto nas ti ne prosvetlis svojim genijalnim predlogom kako da resimo problem neravnomernog regionalnog razvoja?
Pa i Srbija ima 29 okruga i 120 opstina, to da li drzava ima administrativne jedinice ne znaci i da je istinski decentralizovana. Od navedenih drzava samo su Nemacka i Svajcarska istinski decentralizovane, prvenstveno iz istorijskih razloga (Svajcarska je od svog osnivanja federacija kantona a Nemacka je bukvalno bila gomila sitnih drzava do pre 150 godina). Cak i na ovoj mapi se ne vidi ta korelacija koju bi hteo da pokazes. Pored Nemacke najdecenntralizovanija drzava je Litvanija, koja je cak i medju baltickim zemljama najnerazvijenija.

Beograd zapravo vise puni drzavni budzet nego sto iz njega uzima, tako da je i ta prica kako se samo u njega ulaze budalastina.

Pola stvari koje si naveo se vec rade. Opstine imaju svoje budzete (koji se cesto dotiraju iz drzavnog), fabrike se subvencionisu (pa onda kukate ovde na to), putevi se grade, samo eto mrdanje ministarstva fali mada me bas zanima kako bi to pomoglo bilo cemu sem neefikasnosti Vlade i birokratije.

Nemam ja genijalan plan za resavanje problema neravnomernog regionalnog razvoja jer je taj problem daleko kompleksniji nego sto se predstavlja. Centralizacija nije neciji master plan vec jedna tesko zaustavljiva sila sa kojom se tesko bore i daleko razvijenije drzave od nas. Ljudi imaju tendenciju da se koncentrisu na jedno mesto i time stvaraju pozitivnu spregu gde vise ljudi kreira i vise prilika, sto zatim privlaci vise ljudi.

P.S. GDP per capita decentralizovane Svedske: https://www.reddit.com/media?url=ht...bp&s=631eb46b6632aece604fbb60086b9c4855d7c393

A tu su i regioni Danske i Norveske: https://i.ytimg.com/vi/hMyvcnhLNjw/...Sh_MA8=&rs=AOn4CLC9r3pdNnamujwk_VafyzedyRRSMA

Samo u tom Diznilendu koji se cesto opisuje ovde je preko svejedno gde zivis, u svakom selu imas sve na 30 minuta a ako nemas metro ti staje ispred kuce.

Pa i Srbija ima 29 okruga i 120 opstina, to da li drzava ima administrativne jedinice ne znaci i da je istinski decentralizovana. Od navedenih drzava samo su Nemacka i Svajcarska istinski decentralizovane, prvenstveno iz istorijskih razloga (Svajcarska je od svog osnivanja federacija kantona a Nemacka je bukvalno bila gomila sitnih drzava do pre 150 godina). Cak i na ovoj mapi se ne vidi ta korelacija koju bi hteo da pokazes. Pored Nemacke najdecenntralizovanija drzava je Litvanija, koja je cak i medju baltickim zemljama najnerazvijenija.

Beograd zapravo vise puni drzavni budzet nego sto iz njega uzima, tako da je i ta prica kako se samo u njega ulaze budalastina.

Pola stvari koje si naveo se vec rade. Opstine imaju svoje budzete (koji se cesto dotiraju iz drzavnog), fabrike se subvencionisu (pa onda kukate ovde na to), putevi se grade, samo eto mrdanje ministarstva fali mada me bas zanima kako bi to pomoglo bilo cemu sem neefikasnosti Vlade i birokratije.

Nemam ja genijalan plan za resavanje problema neravnomernog regionalnog razvoja jer je taj problem daleko kompleksniji nego sto se predstavlja. Centralizacija nije neciji master plan vec jedna tesko zaustavljiva sila sa kojom se tesko bore i daleko razvijenije drzave od nas. Ljudi imaju tendenciju da se koncentrisu na jedno mesto i time stvaraju pozitivnu spregu gde vise ljudi kreira i vise prilika, sto zatim privlaci vise ljudi.
Centralizacija jeste prirodna na neki nacin, ali drzava treba raditi na tome da ima vise tacaka centralizacije, da recimo pored Beograda i Novog Sada podrzava centralizaciju i oko recimo Nisa i Kragujevca, tako da recimo neko iz Leskovca ili Krusevca ne mora da ide iz svog mesta ako na 50km od mesta u kome zivi moze da nadje kvalitetan posao. I ne kazem da je lako boriti se sa centralizacijom, druge zemlje se bore protiv centralizacije manje ili vise uspesno/neuspesno, dok mi maksimalno podrzavamo centralizaciju, ne borimo se protiv nje, nego je hranimo. I te price kako Beograd najvise doprinosi budzetu su smesne, ako se uzme u obzir cinjenica da su centrale vecini firmi u Beogradu, a da im vecina radnika rade van Beograda i da im je vecina kupaca van Beograda.

Kako ne razumes? Apsolutno ima veze sa temom. Jedes biftek, a drugima pricas kako je dobar klot pasulj. Jako je bitno iz koje perspektive se daju koji komentari. Ne moze neko ko ima vise stanova na dobrim lokacijama da nam prica kako je super u Batajnici i Borci i da time treba ljudi da budu prezadovoljni.
Mene ne kao osobu definišu stanovi, pisao sam vec x puta o tome. Ako zarađujem dobro vec godinama, naravno da dolazi do izvesne kumulacije kapitala i da cu u nesto uloziti.
Ako neko dolazi iz Donjeg Brijanja za njega je Batajnica premija. Ako neko dolazi iz Nisa, Kragujevca ili Novog Sada, ne vidim razlog zasto bi ziveo u Batajnici, to bio bio pad sa konja na magarca. Ja ako budem nekad resio da idem iz Nisa, to ce biti verovatno inostranstvo, a u Beogradu eventualno samo centralni delovi. Beograd jeste najbolji grad za zivot u Srbiji, ali nije toliko dobar za zivot da bi se neko zrtovao da zivi u nekoj selendri 20km od centra grada, pored onolikog inostranstva.
Kakva logika, znači ako nego dolazi iz Niša u BG, samo krug dvojke i centralni NBG dolaze u obzir. Enfario je došao iz Malošišta, pa ne misli da je Bataja premija...ubiše nas visoka očekivanja, više nego visok minimalac.

Osim milion ljudi poslednjih 12-13-14 godina 🙂. Otišli u neki drugi kazan a ovde dodju turistički. Malo obidju Zlatibor, vikend u Beogradu pa na more, nadju neke majstore, poprave zube, odu kod frizera i u salon lepote na remont, par ručkova i ajde nazad u drugi kazan.
Sve to plus kupe po par stanova u BG, čisto da se nađe deci kad dolaze u svoj matični kazan

Mene ne kao osobu definišu stanovi, pisao sam vec x puta o tome. Ako zarađujem dobro vec godinama, naravno da dolazi do izvesne kumulacije kapitala i da cu u nesto uloziti.
Kakva logika, znači ako nego dolazi iz Niša u BG, samo krug dvojke i centralni NBG dolaze u obzir. Enfario je došao iz Malošišta, pa ne misli da je Bataja premija...ubiše nas visoka očekivanja, više nego visok minimalac.
Malošište je Kalifornija za moje selo. Kod mene medvedi i šakali silaze na ručak. Prvi put sam video lift kad sam došao na fakultet. Doduse, slagao sam, video sam i jedanput kad sam isao kod tetke u Niš kad sam bio mali.

Vrh