Šta je novo?

Cene nekretnina

Ti si vise pricao o kirijama, ja o cenama nekretnina. Ali cak i za kirije imamo nelojalnu konkurenciju. Cene su digli Rusi koji placaju minimalne poreze, tako da nisu lopovi, ali su povlasceni u odnosu na domace stanovnistvo. Ovde si gradjanin treceg reda u sopstvenoj drzavi.
Pa nisu Rusi molili stanodavce da dignu kirije, vec su tvoje komsije to odlucile da se vise opare.
Da mogu nasi stanodavci bi digli jos vise kirije, sta njega briga kako ti zivis to nije njegov problem

Ti si vise pricao o kirijama, ja o cenama nekretnina. Ali cak i za kirije imamo nelojalnu konkurenciju. Cene su digli Rusi koji placaju minimalne poreze, tako da nisu lopovi, ali su povlasceni u odnosu na domace stanovnistvo. Ovde si gradjanin treceg reda u sopstvenoj drzavi.

U Beogradu ima 1.6m ljudi, od toga vlasnici stanova su oko 60%. Znači da su stotinama hiljada ljudi kirije u BG prihvatljive čim biraju da nastavljaju da ih plaćaju umesto da žive u nekom drugom mestu. Beograd je i dalje grad u koji se sliva cela država bez obzira na cenu stanovanja, što implicira da se ovde i dalje dovoljno dobro zarađuje da bi plaćanje tolikih cena imalo smisla.

Burazerski kapitalizam je najčešći pojavni oblik kapitalizma. Ono što se u teoriji zove "slobodno tržište" ne postoji nigde na svetu.
Ima istine ali razlika je u nivou. Kod nas su to već apsurdni nivoi i apsurdne marže.
Evo poslednje što sam čuo od vodoinstalatera. Prosečna stvar. Bio je do CG na letovanje a pre toga je radio komšiji hidrofor. U CG je cena 130e za delove. Isti ti delovi su kod nas 27k rsd. Cene u prodavnicama oko 20% manje itd. Ko je ovde lud, ne znam.
Ali svi lepo pišete to je tako i treba da bude tako jer tako je svuda. Ja kažem da nije

Poslednja izmena:
Apsolutno tačno, i tu je možda i najveći paradoks našeg tržišta: ljudi ne mogu da kupe stan jer su cene previsoke, ali sve češće ne mogu ni da iznajme jer su i kirije postale apsurdne u odnosu na prosečne prihode.

To jasno pokazuje da problem nije samo u vlasništvu, nego i u samoj priuštivosti stanovanja, bilo kroz kupovinu ili zakup. Stanovanje postaje luksuz, a ne osnovna potreba, i to u društvu koje nominalno još uvek ima socijalnu retoriku.

U tom smislu, tržište nekretnina kod nas ne reflektuje realnu kupovnu moć, već fantaziju štednje, sive ekonomije i FOMO efekta, dok radnička i niža srednja klasa ispada iz igre i kod kupovine i kod zakupa.
Ali dok su plate porasle u proteklih par godina, cene najma su ostale iste ili su čak pale u tom periodu, naručito za lojacije na periferiji. Ako je neko voljan da deli stan sa cimerima, može se stanovati i za 200-300 eur sa računima, što je podnošljivo i sa prosečnom platom. Veći je problem što ima puno ljudi koji su završili fakultete, imaju uslovno rečeno pristojne poslove za domaće uslove i misle da mogu da žive sami u stanu u nekoj gradskoj zoni. To naprosto nije realno očekivanje. Ja dam sam živeo u EU, rentao sam stanove bar sa još 2 do 3 osobe i to je tamo normalno i očekivano, a možda je ovde stigmatizovano.

Ima istine ali razlika je u nivou. Kod nas su to već apsurdni nivoi i apsurdne marže.

Čim se mrdneš van kruga od 10km oko BG centra, prestane da bude tako. Problem na ovoj temi je što svi gledaju samo centralne lokacije i čude se što je skupo. A skupo je upravo iz tog razloga, što svi hoće na centralne lokacije.

Sutra kad bi rešio burazerski kapitalizam i postigao ideal pravne države, šta misliš da bi se desilo sa cenama stanova u BG?

Ali dok su plate porasle u proteklih par godina, cene najma su ostale iste ili su čak pale u tom periodu, naručito za lojacije na periferiji. Ako je neko voljan da deli stan sa cimerima, može se stanovati i za 200-300 eur sa računima, što je podnošljivo i sa prosečnom platom. Veći je problem što ima puno ljudi koji su završili fakultete, imaju uslovno rečeno pristojne poslove za domaće uslove i misle da mogu da žive sami u stanu u nekoj gradskoj zoni. To naprosto nije realno očekivanje. Ja dam sam živeo u EU, rentao sam stanove bar sa još 2 do 3 osobe i to je tamo normalno i očekivano, a možda je ovde stigmatizovano.

Nije ni ovde stigmatizovano, nego na ovoj temi je sve problem. Masa mladih cimeriše. Ovi preko 35+ iznajmljuju sa partnerima (dve plate). Živeti sam je uvek bilo skupo u Beogradu jer ima mnogo njih koji su spremni da plate takav luksuz, i zato su stanovi sa jednom spavaćom sobom najtraženiji tip stana na tržištu.

Čim se mrdneš van kruga od 10km oko BG centra, prestane da bude tako. Problem na ovoj temi je što svi gledaju samo centralne lokacije i čude se što je skupo. A skupo je upravo iz tog razloga, što svi hoće na centralne lokacije.

Sutra kad bi rešio burazerski kapitalizam i postigao ideal pravne države, šta misliš da bi se desilo sa cenama stanova u BG?
Pukle bi kao zvečka. Ostalo bi par naselja i mikrolokacija sa jačim cenama.
Kada bi bili na 15% korupcije u odnosu na cenu projekata to bi bio preporod zemlje.
Nažalost trenutna vlast se trudi da zacementira budućnost suludim kreditima. Rudnici za kamate i ti fazoni

Kad bi sutra rešio burazerski kapitalizam, tj. približio ga prosečnom evropskom, cene u Beogradu bi se strmoglavile. I renta i kupovina.

Taj burazerski kapitalizam ima potrebu da budeš i radiš tamo gde su burazeri == centralizacija.
Kako na nivou Srbije, tako i na nivou samog Beograda.

Jer verovao ti ili ne, većina ljudi i želi da živi život koji je Suzuman opisao pre par postova.

A kako je sada podešeno 99% stanovnika želi da živi na par kvadratnih kilometara Beograda (Novog Sada).

Kad bi sutra rešio burazerski kapitalizam, tj. približio ga prosečnom evropskom, cene u Beogradu bi se strmoglavile. I renta i kupovina.

Taj burazerski kapitalizam ima potrebu da budeš i radiš tamo gde su burazeri == centralizacija.

Jer verovao ti ili ne, većina ljudi i želi da živi život koji je Suzuman opisao pre par postova.

A kako je sada podešeno 99% stanovnika želi da živi na par kvadratnih kilometara Beograda (Novog Sada).
Ovo je tako magijsko razmisljanje da nemam reci.

Neće ništa to promeniti specijalno za cene.
Promeniće se kad ljudi dobiju bilo kakve opcije za investiranje i finansijki se opismene.

Onda neće sa viškom para tražiti da kupe garažu na Vračaru već će kupiti akcije Palantira ili Reddita ko što sam ja uradio.

Evo pomoći ću ti
1000020721.png

Ne vidim zašto bi bilo ko to osporavao. Možda neko ko živi tamo duže vreme a odselio se odavde, ili vratio otud.
Svi drugi koji se naprežu oko toga da objasne stvarno možda bolje da sa bave političkim temama to je ipak tema bliža njihovim stvarnim potrebama.
Šta znam, stičem utisak da je narativ išao u pravcu da i ako je tamo plata 3x veća sve je 3x skuplje pa mu dođe na isto a možda je BG i bolji :)

Apsolutno tačno, i tu je možda i najveći paradoks našeg tržišta: ljudi ne mogu da kupe stan jer su cene previsoke, ali sve češće ne mogu ni da iznajme jer su i kirije postale apsurdne u odnosu na prosečne prihode.
Da li je to sve cesce? Ja se secam kad sam poceo da zivim sam tamo negde pocetkom 2010ih, pristojan stan za samca je bio 50-80% prosecne plate, danas je vise 30-60%.

Tačno je da su kirije na periferiji ostale relativno stabilne, i da se sa cimerima može stanovati za prihvatljiv novac. Takođe je tačno i da je život sa cimerima u mnogim evropskim gradovima norma, naročito u ranim fazama karijere.
Ali razlika je u tome što se u tim sistemima to percipira kao privremeni stadijum, sa jasnom perspektivom napredovanja. Kod nas, ljudi ostaju zarobljeni u tom modelu i u tridesetim jer tržište ne nudi realnu opciju da pređu u sledeći korak bez pomoći porodice, nasledstva ili kredita na granici izdržljivosti.
Takođe, ovde često ni cimerski modeli nisu rešeni kako treba, pravno, infrastrukturno, ni kulturno. Često se deli stan neprijavljen, bez ugovora, u lošim uslovima, i sa cenom koja i dalje gricka pola plate. Dakle, realna dostupnost stanovanja uz pristojan kvalitet života i dalje ostaje izazov i za iznajmljivače, a ne samo kupce.

Dvorac dok ne krenu trospratnice i sa leve i sa desne strane. Nista nije zagarantovano.
Pa ja ne znam sta ljudi ovde hoce?
Da kupe kucu u centru BG-a ali da oko njih po mogucnosti isto budu druge kuce, ili jos bolje neka sumica, pa kad iskoracis odatle da ti je tu odmah sav sadrzaj + posao?

Bio je narativ da svi bi mi kao sto je @Suzuman okacio neku kucu na periferiji, nego smo prinudjeni da kupujemo kvadrate u centru (ne znam samo ko nas je primorao na to).
I onda kada okacis bukvalni dvorac sa sve kamenom ogradom i letnjikovcom od 200+ m2 koji kosta kao stan od 60m2 na NBGD odjednom je problem sto ce mozda kroz 3 decenije neko da podigne zgradu pored tebe?

Pa ja ne znam sta ljudi ovde hoce?
Da kupe kucu u centru BG-a ali da oko njih po mogucnosti isto budu druge kuce, ili jos bolje neka sumica, pa kad iskoracis odatle da ti je tu odmah sav sadrzaj + posao?

Bio je narativ da svi bi mi kao sto je @Suzuman okacio neku kucu na periferiji, nego smo prinudjeni da kupujemo kvadrate u centru (ne znam samo ko nas je primorao na to).
I onda kada okacis bukvalni dvorac sa sve kamenom ogradom i letnjikovcom od 200+ m2 koji kosta kao stan od 60m2 na NBGD odjednom je problem sto ce mozda kroz 3 decenije neko da podigne zgradu pored tebe?

ja bih najvise voleo...

da bude sto manje indijanaca oko mene

Da li je to sve cesce? Ja se secam kad sam poceo da zivim sam tamo negde pocetkom 2010ih, pristojan stan za samca je bio 50-80% prosecne plate, danas je vise 30-60%.
U pravu si da su neki odnosi između prosečne plate i cene zakupa na papiru danas nešto bolji nego pre desetak godina, naročito zbog nominalnog rasta plata. Ali pitanje je koliko ta statistika zaista oslikava realnost života, jer prosečna plata i dalje ne znači mnogo u zemlji sa velikim rasponom zarada i ogromnim udelom sive ekonomije.
Takođe, ne raste samo stanarina, rastu i svi ostali troškovi života, od hrane do prevoza i računa. Dakle, i ako stan sam po sebi sada pojede manji procenat plate, ukupna mogućnost samostalnog stanovanja nije nužno veća nego pre, naročito za one koji nisu u top 30% primanja.
A i da budemo iskreni, stanovi od 300–400 evra koje neko sam plaća i dalje često znače kompromis u lokaciji, komforu ili bezbednosti. Dakle, nije nemoguće, ali često i dalje nije održivo kao dugoročna norma.

Vrh