Šta je novo?

Cene nekretnina

Pa dobro, ali to je opste poznato, em su kuce jeftinije em je daleko od BG-a.
Cudno mi da ti kacis doduse, sa obzirom da si vise puta pricao kako su te lokacije katastrofa jer ne znas gde ce ti zena sutra ziveti pa ce dugo da putuje na posao a ovo je cak u Banovcima.
Iako treba 20 minuta do Banovaca autoputem :)

Kad bi ste imali oko 500k sta bi ste smatrali za bolju i stabilniju investiciju, ovaj stan u bloku 65 ili neki od ovih u centru Berlina?

Da bismo ilustrovali koliki će biti udar, uzećemo primer potrošača koji je do sada trošio 1.600 kilovat-sati mesečno i bio na pragu ulaska u crvenu zonu, plaćajući struju po cenama iz zelene i plave zone. Prema kalkulatoru Elektroprivrede Srbije (EPS), njegov mesečni račun trenutno iznosi 25.171 dinar.

Međutim, ukoliko se prag za crvenu zonu spusti na 1.200 kilovat-sati i uračuna najavljeno poskupljenje od sedam odsto, račun za istu potrošnju od 1.600 kilovat-sati skočiće na čak 32.856 dinara. U ovaj viši rang potrošnje ubuduće će spadati i domaćinstva koja su do sada trošila između 1.200 i 1.600 kilovat-sati mesečno.

Kad bi ste imali oko 500k sta bi ste smatrali za bolju i stabilniju investiciju, ovaj stan u bloku 65 ili neki od ovih u centru Berlina?

Zavisi, koliki su porezi u Berlinu na imovinu, koliko mozes da izdas prostor od 60m2 u Berlinu naspram 94m2 u Bloku 65?
Posto znam ljude koji su garsonjere u bloku 65 placali 600 EUR, ovaj od 94m2 u Westu bi se izdavao oko 2000 EUR / mesecu npr.

Cudno mi da ti kacis doduse, sa obzirom da si vise puta pricao kako su te lokacije katastrofa jer ne znas gde ce ti zena sutra ziveti pa ce dugo da putuje na posao a ovo je cak u Banovcima.
Nista cudno, useljavam se u stan, pa kupujem kucu van grada. Pa cu lako da biram. Samo kuca naravno jedva useljiva, to me ne zanima da bude cakum-pakum.

Tačno se vidi

Zar je to pitanje 😁

Pa njegovi su verovatno več 350 godina beograđani....ne znaš kako je to

Kao investicija, ovaj u Beogradu def, i nije bas neko poredjenje iskr.

Zavisi, koliki su porezi u Berlinu na imovinu, koliko mozes da izdas prostor od 60m2 u Berlinu naspram 94m2 u Bloku 65?
Posto znam ljude koji su garsonjere u bloku 65 placali 600 EUR, ovaj od 94m2 u Westu bi se izdavao oko 2000 EUR / mesecu npr.
Otprilike toliko i verovatno još plus parking mesta. ne znam kako funkcioniše to sa izdavanjem praznih stanova u praksi, pošto to nikad nisam radio. Realno za stanodavce je to mnogo bolje.

Hvala na ovome, nisam imao pojma da neka srednja klasa stanova u centralnom Berlinu ide za 9k+ po m2. Ja sam mislio da je to oko 5-6k po m2, tim pre što je Berlin tek treći najskuplji grad u Nemačkoj, ali kada vidim koliko je tamo skupo ove BG cene jos i deluju prihvatljivo.

Nista cudno, useljavam se u stan, pa kupujem kucu van grada. Pa cu lako da biram. Samo kuca naravno jedva useljiva, to me ne zanima da bude cakum-pakum.
Stan u gradu sa terasom i parking mestom, kuća van grada, ali ne neka ruina nego sve cakum-pakum, baš me zanima da li ljudi tvojih godina u Berlinu mogu to da priuste. Nisi svestan koliko si privilegovan.

Stan u gradu sa terasom i parking mestom, kuća van grada, ali ne neka ruina nego sve cakum-pakum, baš me zanima da li ljudi tvojih godina u Berlinu mogu to da priuste. Nisi svestan koliko si privilegovan.
Citaj malo, napisao sam za kuću "ne cakum-pakum, jedva useljiva".
Smaraš. Sta ti imas od nekretnina i gde, da vidimo ko je ovde zapravo privilegovan, da li ja ili ti?

Jos bolje je kuca u gradu, a stan van grada, sa terasom.
Da ne moras da kosis travu, samo udjes i odmah mozes da hajkujes.

Hvala na ovome, nisam imao pojma da neka srednja klasa stanova u centralnom Berlinu ide za 9k+ po m2. Ja sam mislio da je to oko 5-6k po m2, tim pre što je Berlin tek treći najskuplji grad u Nemačkoj, ali kada vidim koliko je tamo skupo ove BG cene jos i deluju prihvatljivo.
Tek da vidis plate kolike su im u odnosu na Bg... Plus, primeti da su oba suvi centar Berlina, jedan blizu TV Towera, prilicno uporedivo sa blokom 65.

BG cene prihvatljive apsolutno, obzirom da imamo metro i sve sto jednom gradu treba, gomila parkova i zelenila, biciklisticke staze, sve uredjeno i sve top, tako da je cena potpuno opravdana.

Vrh