A sta je po tebi dugorocno resenje?
Prvo mora da se podvuče da uvoz radne snage nije dugorročno a još manje održivo rešenje. Ne možeš stalno da uvoziš radnike, mislim možeš, ali po koju cenu, ti ne želiš da vidiš posledice i opštu sliku.
Drugo, nema nigdejavne diskusije i analize gde to fali i da li postoji neki drugi način. Postoje razni načini kako jedna ekonomija može da se adaptira na manjak radne snage. Da li nama fali radna snaga ili fali
jeftina radna snaga. Ima tu razlike. I kome fale radnici?
"Fali vozača". Kome, gde, kojim prevoznicima, državnim, privatnim, koja je minimalna plata koja može da se plati, itd, itd. Zna se šta je analiza. I ko treba da je pravi i ko treba da učestvuje u raspravi.
Kukaju privrednici!
Oni uvek kukaju, to im je u opisu posla, "nema ovo, nema ono, preskupa je struja, radnici ne rade", "previsoki su porezi" itd....
Znam za slučaji - lik ima malu firmu za ketering i stalno su falili pomoćni radnici. Plata oko 600e. Niko neće. Dolazilu su neki indijci ali brzo bi pobegli. Kukao je! "Zatvoriću biznis". Dok na kraju nije počeo on i njegova žena da rade. Nema više zimovanje letovanje, secka se luk. Znači može se.
Na društvenim mrežama se širi informacija da jeftine radnike u stvari traže strane firme - nemačke, italijanske, turske, ko je već sve otvorio pogone ovde. Preskupa im je proizvodnja sa našim radicima. . Rekli su vlastima "idemo mi, nemamo računa" I narano naši "ne idite, rešićemo to, uvozimo afrikanere"
Što se tiče integracije, ne treba da bude nikakve integracije. usvojiti model zalivskih država (Katar, UAE, Saudi arabija). Nema škola, nema spajanje porodica, nema državjanstvo, radiš kolko radiš, plaćen si toliko i toliko (ne treba da se zakida na platama) posle toga ideš kući. Dolaze drugi.
Svet gori zbog toga što integracija više ne uspeva, a mi ćemo kao da integrišemo nekog. I bez mešanja raznih vladinih i nevladinih organizacija "za zaštitu prava radnika i migranata".