Stvarno kako to ide da se napravi zajednicki poduhvat pa da se gradi nesto? Da li je do sada radio neko tako, i kako se resavaju problemi kad neko hoce da odustane ili zafali novca ili ... MIslim lako bi se skupili ljudi ali niko nece da se bakce sa izgradnjom i birokratijom (a i ne ume u vecini slucajeva).
Nedavno smo završili projekat koji je realizovano od strane više Investitora, dve-tri zgradice od par spratova sa nekoliko stanova po zgradi( niti se sećam niti bih delio detalje, bitna je suština).
Investitori su većinom naši ljudi koji žive u Inostranstvu, prave za sebe i možda koji za prodaju njihovim prijateljima, rodjacima.
Angažovali su čini mi se advokata, neku project menadzerku za taj posao i onda su zajedno sa njima angažovali sve potrebne ljude za realizaciju tog projekta.
Kum sa njegovim kumom i rodjakom napravio manju zgradu na Zlatiboru od isto 7-8 apartmana ili stanova, samo će 1 ili 2 prodavati i to nekim bliskim poznatim ljudima za koje odluče da bi bile prihvatljive kao komšije.
6 kolega sa mog faksa prvo osnovale zajednički firmu, sada planiraju i zajednički da ulože u urbanu vilu gde će velikim delom biti njihov poslovni prostor , dok će neki tu i živeti.
Ja sam isto u nekim takvim realizacijama bio(nisu ostvarene), kao što sam i trenutno u procesu isto takvog nekog projekta.
Na tvoja pitanja šta bude ako zafali novaca, neko odustane itd... zavisi od slučaja do slučaja, planiranje i sa kime ćeš raditi je više od 50%.
Ako neko odustane ili se ostali zauzmu i preuzmu njegov deo, ako zafali novaca, nadješ ih(uvedeš novog u igru, prodaš nešto, pozajmiš, kredit itd...).
Problema uvek ima, kao kada bih ja nekog pitao, kako ćeš ti da otvoriš firmu, šta ako bude ekonomska kriza, šta ako ne budeš imao klijente, šta ako ti klijenti ne plate(sudovi, tužbe ih godinama), šta ako zaposleni neće da radi i pogrešno sve odradi, na osnovu čega ti njemu daješ otkaz, tužiće te, šta ako ti dodje poreska(sigurno će ti pronaći nešto), jel znaš baš sve takse i doprinose koje moraš da platiš, da li proveravaš računovodju da li ti dobro obračunava, šta ako te izbace iz poslovnog prostora koji si zakupio, ako te hakeri napadnu, ako ti zaposleni sve podatke obriše itd itd...
EDIT: Lopovi dodju i ukradu ti sve, a tebi prete penali usled nedovršenog posla...
Tako je i kod kupovine u izgradnji, poverenje, kao i u poslu, kasnije idu Ugovori, osiguranja, garancije itd...