Šta je novo?

Cene nekretnina

Ima takvih slucajeva ali je to toliko retko da je na nivou glasina :) Salu na stranu, pise se ugovor o dozivotnom izdrzavanju lepo to advokati spakuju i to je to. Tu sad moze da nastane mali problemcic jer ako stara osoba precuti da ima nekoga (iz raznoraznih razloga) ili su potpisnici ugovora svesni da ta osoba postoji, taj neko moze putem suda da potrazuje deo imovine (ili celu) a sve na osnovu obaranja ugovora. Naslednici mogu pokusati da ospore ugovor, ako dokazu da je zakljucen pod pretnjom, prinudom, obmanom ili ako ako dokazu da je davalac izdrzavanja nije ispunjavao obaveze (nije pruzao izdrzavanje) ili ako je ugovor fiktivan (nema stvarnog izdrzavanja, služi samo za prenos imovine). Ti procesi mogu da traju godinama a strana u ugovoru nema pravo da raspolaze predmetnom imovinom do okoncanja postupka.

Najlakse se dolazi do stana preko politike, bilo i ostalo :)
Evo ja kažem za slučaj gde su dobili stan, u drugom slučaju živeli besplatno i nisam siguran za stan, dok je treći u procesu.
I to je sasvim slučajno došlo do mene, čak se i ne trudim da to saznam, verujem da ima još toga u mojoj okolini.
Naslednici imaju pravo da naslede neki deo bez obzira na taj ugovor, još jedna stvar koju je bitno imati u vidu.
Polovinu od onog što bi inače bez testamenta nasledili.

Evo ja kažem za slučaj gde su dobili stan, u drugom slučaju živeli besplatno i nisam siguran za stan, dok je treći u procesu.
I to je sasvim slučajno došlo do mene, čak se i ne trudim da to saznam, verujem da ima još toga u mojoj okolini.
Znam i ja za par situacija, ono sto sam nacuo ili su mi prepricali. Nije nemoguce, moze i tako ... samo je retko i ne moze da pokrije sve kojima treba stan ... Pre sam za neko sistemsko resenje koje ce resiti problem vecini ljudi

Znam i ja za par situacija, ono sto sam nacuo ili su mi prepricali. Nije nemoguce, moze i tako ... samo je retko i ne moze da pokrije sve kojima treba stan ... Pre sam za neko sistemsko resenje koje ce resiti problem vecini ljudi
Dobro dajem rešenja neka, ili nek se skupe ljudi pa sami izgrade, pa barem i dvojne kuće(jeftinije je kada se udruže ljudi) 😉
Konkuriše se za ove stambene kredite, uzima se svaka subvencija koja može ili se barem konkuriše i proba, uzima se kredit, počne se samostalna izgradnja kuće, uzme se nekretnina koja nije u Beogradu, može sve izmedju BG-NS i odatle se putuje ako ste vezani za posao.
Sistematsko rešenje se godinama mora graditi i boriti za to i na to trenutno pojedinac ne može da čeka, ali eto i kada kupi stan neka da doprinos za to kada bude neko glasanje ili tako nešto, a ne da ga tada to ne zanima...
Dok se šteka za učešće neka se barem oročavaju novci itd...
EDIT: Pitati prijatelje, poznanike da li se nešto prodaje ili znaju nekog da prodaje, pričati sa ljudima, a ne samo oglasi, mogu da se kače oglasi po starogradnjama kao zainteresovanost da se tu kupuje stan i ostavljati kontakt itd...

Dobro dajem rešenja neka, ili nek se skupe ljudi pa sami izgrade, pa barem i dvojne kuće(jeftinije je kada se udruže ljudi) 😉
Stvarno kako to ide da se napravi zajednicki poduhvat pa da se gradi nesto? Da li je do sada radio neko tako, i kako se resavaju problemi kad neko hoce da odustane ili zafali novca ili ... MIslim lako bi se skupili ljudi ali niko nece da se bakce sa izgradnjom i birokratijom (a i ne ume u vecini slucajeva).

Stvarno kako to ide da se napravi zajednicki poduhvat pa da se gradi nesto? Da li je do sada radio neko tako, i kako se resavaju problemi kad neko hoce da odustane ili zafali novca ili ... MIslim lako bi se skupili ljudi ali niko nece da se bakce sa izgradnjom i birokratijom (a i ne ume u vecini slucajeva).
Nedavno smo završili projekat koji je realizovano od strane više Investitora, dve-tri zgradice od par spratova sa nekoliko stanova po zgradi( niti se sećam niti bih delio detalje, bitna je suština).
Investitori su većinom naši ljudi koji žive u Inostranstvu, prave za sebe i možda koji za prodaju njihovim prijateljima, rodjacima.
Angažovali su čini mi se advokata, neku project menadzerku za taj posao i onda su zajedno sa njima angažovali sve potrebne ljude za realizaciju tog projekta.
Kum sa njegovim kumom i rodjakom napravio manju zgradu na Zlatiboru od isto 7-8 apartmana ili stanova, samo će 1 ili 2 prodavati i to nekim bliskim poznatim ljudima za koje odluče da bi bile prihvatljive kao komšije.
6 kolega sa mog faksa prvo osnovale zajednički firmu, sada planiraju i zajednički da ulože u urbanu vilu gde će velikim delom biti njihov poslovni prostor , dok će neki tu i živeti.
Ja sam isto u nekim takvim realizacijama bio(nisu ostvarene), kao što sam i trenutno u procesu isto takvog nekog projekta.
Na tvoja pitanja šta bude ako zafali novaca, neko odustane itd... zavisi od slučaja do slučaja, planiranje i sa kime ćeš raditi je više od 50%.
Ako neko odustane ili se ostali zauzmu i preuzmu njegov deo, ako zafali novaca, nadješ ih(uvedeš novog u igru, prodaš nešto, pozajmiš, kredit itd...).
Problema uvek ima, kao kada bih ja nekog pitao, kako ćeš ti da otvoriš firmu, šta ako bude ekonomska kriza, šta ako ne budeš imao klijente, šta ako ti klijenti ne plate(sudovi, tužbe ih godinama), šta ako zaposleni neće da radi i pogrešno sve odradi, na osnovu čega ti njemu daješ otkaz, tužiće te, šta ako ti dodje poreska(sigurno će ti pronaći nešto), jel znaš baš sve takse i doprinose koje moraš da platiš, da li proveravaš računovodju da li ti dobro obračunava, šta ako te izbace iz poslovnog prostora koji si zakupio, ako te hakeri napadnu, ako ti zaposleni sve podatke obriše itd itd...
EDIT: Lopovi dodju i ukradu ti sve, a tebi prete penali usled nedovršenog posla...
Tako je i kod kupovine u izgradnji, poverenje, kao i u poslu, kasnije idu Ugovori, osiguranja, garancije itd...

Poslednja izmena:
Nedavno smo završili projekat koji je realizovano od strane više Investitora, dve-tri zgradice od par spratova sa nekoliko stanova po zgradi( niti se sećam niti bih delio detalje, bitna je suština).
...
Ok, znaci nije nemoguca misija za obicne smrtnike. Sto bi rekao Boldrik: "I have a cunning plan..." :)

Znaš kako sa jednim od najboljih drugara sam par puta pričao na ovu temu, pa mi on kaže ok ali trebaju novci, a nemam ih. Kažem mu jel imaš stan na svom imenu, prodaj ga ako veruješ u to i hoćeš, e pa to nikako jel si lud...
Slažem se da je ovo drastična mera, ali najveći rezultati se dobijaju kada se izadje iz zone komfora i bori za nešto u šta veruješ i ako pametno odigraš...
Drugu stvar bih rekao da sa takvima treba i da se okružiš i da zajedno ka tome radite, e to je pravo poverenje.
Malo da ostanemo i u temi, kao i u izgradnji kada se kupuje ,,mačka u dzaku,, veruješ u to, lako je kada se sve izgradi pa onda sve vidiš, zato i bude to dosta skuplje, plus udješ na gotovo, nema stresa itd...
E sada treba biti realan i znati sebe, ja sam u ovome ceo život i to mi je struka i dosta više u tom sam okruženju od malih nogu, ali jasni su mi i drugi ljudi hoće sve vidljivo vez rizika jer su fokusirani na nešto drugo, ali zato je i cena veća kada sve ispadne ok.
I meni dodje da se radujem i sa osmehom kupujem i udjem u skrozz sredjennili renoviran stan, a ne da proveravam ponude od Izvodjača, majstora, da ih obilazim i gledam da li su dobro odradili, ali tu sam trenutno gde sam, malo uznapredovani prašinar trenutno.
Od drugara mama, je kupovala od manjeg ka većem stanu od istog Investitora pre prvog ašova, jer mu je sve verovala. Nakon par transakcija i nekoliko godina neka kažem 8-10god je od garsonjere došla do dvosobnog samo time.
Neko se samo time i bavi, ja ih lično zovem preprodavci(svaki bolji Investitor ih ima, sigurni kupci).
Jednom mi drugar kaže kada sam hteo od našeg zajedničkog drugara garažu da kupim, e al nemoj da je preprodaš ako je po povlašćenoj ceni tebi prodao, e ne tražim milostinju, nego za koliko mi prodaje garažu, pa kada sve izgradi ja ću da je preprodam i naravno da radim to da bih zaradio.
Jednostavno je svako treba da ima neki procenat zarade u odnosu na tajming uloženog i svaki procenat od profita bi trebalo da se odgovarajuće deli.
Trenutno ne postoji baš formula za to i zato svako prolazi drugačije i jer imamo ljudski faktor u pitanju.

Vrh