Šta je novo?

Cene nekretnina

Nije loš stan ako imaš bebu, pa možeš da puziš sa njom ceo dan. Kapiram da je zabava.
Gledao sam sličan stan kada sam kupovao. Priča mi čovek sve u fulu, 90m2, terasa 10m2, pomislim jbt ala ima prostora i odem da pogledam. Što je najgore nije se ni vodio kao poslednji sprat već neka budževina, stepenice idu od pretposlednjeg ka poslenjem spratu i tu se samo gubi 10-15m2, od 90m2 ima tako 20m2 korisne površine, veš mašina ne može da stane u kupatilu, kaže odličan kao neki studio i ko je umetnička duša. Reko izvinjavam se ali meni treba pravi prostor. Kao ma nije problem evo da se dogovorimo za 100e niže po m2. Reko ali ja bre ne mogu ni normalnu kuhinju da imam. Kaže on "ma ko danas sprema u stanu, eto meni devojka spremala neku piletinu dva dana nisam mogao da izvetrim stan".

Poslednja izmena:
Da li znate ima li nesto na nbg za 3000e kv-novogradnja. Ili banovo brdo.
Slobodno mogu i neki sitni projekti, ne koraju ovi najaci bas.
Ono sto se gradi na dnu Pozeske, preko puta Nonstop Fitnesa, mislim da je tu oko 3000, ne znam kako se zove projekat, prodji tamo pa uzmi neki kontakt da se cujes sa investitorom, ali trebalo bi da je tu oko 3000

Pa ako prebacujes tamo pare bez nekog predugovora itd za neku nekretninu verovatno treba neki papir tipa radne vize itd.
Ako kupujes odmah nekretninu tamo verovatno je dovoljan predugovor neki kao osnov prebacivanja para.

Pricam o slucaju kada odavde hoces da prebacis pare na svoj racun u inostranstvu a ne direktno investitoru / prodavcu.
Mada pricam malo i napamet :)
Ako prodavac dostavi fakturu, novac se prebacuje na njegov racun na osnovu fakture i ne treba nista drugo.
Prebacivanje na sopstveni racun u inostranstvu je dozvoljeno samo ako lice ima boravak u toj zemlji i to mora da se podnese kao dokaz domacoj banci.
Lice koje nema legalan boravak u inostranstvu u teoriji ne sme da poseduje racun izvan Srbije.

Ako prodavac dostavi fakturu, novac se prebacuje na njegov racun na osnovu fakture i ne treba nista drugo.
Prebacivanje na sopstveni racun u inostranstvu je dozvoljeno samo ako lice ima boravak u toj zemlji i to mora da se podnese kao dokaz domacoj banci.
Lice koje nema legalan boravak u inostranstvu u teoriji ne sme da poseduje racun izvan Srbije.

Moguće je držati devize u inostranstvu na nerezidentskom računu, ali mora da postoji osnov i NBS mora da odobri.

Koga zanimaju troskovi renoviranja starogradnje u Beogradu zavrsio sam projekat gde je apsolutno sve radjeno (elektro i vodo instalacije, novi radijatori i pomeranje cevi, rusen zid pa pravljen novi, novi podovi, stolarija…) i uz svo moje cimanje (nisam uzimao preduzimaca niti arhitektu) cena je ispala 415e po m2. U tu cifru sam racunao sve sto se dobija kupovinom novogradnje (npr i klimu, namestaj u wcu). Dalje full opremanje stana neka visa srednja klasa rekao bih dize cenu za jos 150e po m2.

Koga zanimaju troskovi renoviranja starogradnje u Beogradu zavrsio sam projekat gde je apsolutno sve radjeno (elektro i vodo instalacije, novi radijatori i pomeranje cevi, rusen zid pa pravljen novi, novi podovi, stolarija…) i uz svo moje cimanje (nisam uzimao preduzimaca niti arhitektu) cena je ispala 415e po m2 sa se starogradnja renovira. U tu cifru sam racunao sve sto se dobija kupovinom novogradnje (npr klimu, namestaj u wcu). Dalje full opremanje stana neka visa srednja klasa rekao bih dize cenu za jos 150e po m2.

Hvala na ovoj informaciji. Ja sam svojevremeno kalkulisao da je cena između 300-500 EUR po m2 kad sam gledao starogradnje, tvoja cena ispada baš tako nešto.

Koga zanimaju troskovi renoviranja starogradnje u Beogradu zavrsio sam projekat gde je apsolutno sve radjeno (elektro i vodo instalacije, novi radijatori i pomeranje cevi, rusen zid pa pravljen novi, novi podovi, stolarija…) i uz svo moje cimanje (nisam uzimao preduzimaca niti arhitektu) cena je ispala 415e po m2 sa se starogradnja renovira. U tu cifru sam racunao sve sto se dobija kupovinom novogradnje (npr klimu, namestaj u wcu). Dalje full opremanje stana neka visa srednja klasa rekao bih dize cenu za jos 150e po m2.
Verujem da si i ti ovde koristio bolje materijale i opremu? Kolika kvadratura je u pitanju?

Koga zanimaju troskovi renoviranja starogradnje u Beogradu zavrsio sam projekat gde je apsolutno sve radjeno (elektro i vodo instalacije, novi radijatori i pomeranje cevi, rusen zid pa pravljen novi, novi podovi, stolarija…) i uz svo moje cimanje (nisam uzimao preduzimaca niti arhitektu) cena je ispala 415e po m2. U tu cifru sam racunao sve sto se dobija kupovinom novogradnje (npr i klimu, namestaj u wcu). Dalje full opremanje stana neka visa srednja klasa rekao bih dize cenu za jos 150e po m2.
Prosle godine je drugar zavrsio kompletno renoviranje 101 kvadrat, znaci nove instalacije struje, vode, podovi, keramika, radijatori, sva stakla troslojna u pvc-u ... + klima. Izaslo je 47K tako da se to uklapa u tu tvoju cifru. U zavisnosti od obima poslova i materjala a da se ne stedi bas previse niti izivljava mislim da je cena izmedju 400 i 600eur (nije svejedno da li ima jedno ili dva kupatila)

Prosle godine je drugar zavrsio kompletno renoviranje 101 kvadrat, znaci nove instalacije struje, vode, podovi, keramika, radijatori, sva stakla troslojna u pvc-u ... + klima. Izaslo je 47K tako da se to uklapa u tu tvoju cifru. U zavisnosti od obima poslova i materjala a da se ne stedi bas previse niti izivljava mislim da je cena izmedju 400 i 600eur (nije svejedno da li ima jedno ili dva kupatila)
Baš tako, ja računam 500-600eur sa malo boljom izvedbom, kao što si rekao da se ne iživljava nego sa opravdanom cenom materijala u odnosu na performanse ali ništa sa najboljim i najskupljim stvarima(osim možda lepka za pločice, struje, nevidljivih stvari).
Ja u ovoj ceni računam jednog boljeg Izvodjača radova koji će sve da to organizuje.
Ukoliko neko sam vodi organizaciju majstora i kontrolu onda ok može da prodje jeftinije, posto je tolika i zarada tog GI(glavni Izvodjač), arhitekta je nekih 20-25eur/m2 pa ko hoće bolje može, ali realno nije neophodan.

Stvar je u tome da se nadje neki balans. I sa najskupljim stvarima opet mora renoviranje za 15-20 godina ako se stan koristi onako kako treba porodicno da se koristi (osim onoga sto ide u zidove).

Po meni i logično, sada kada je puno ljudi ostalo i bez plata moraju rodjaci iz inostranstva da šalju više novaca.
Investitori čekaju stabilizaciju.
Ako neko ima uvid u prodaju nekretnina neka kaže, ali mislim da nas očekuje naredni period izuzetno smanjena tražnja i realizacija kupovine nekretnina i povećanu kupovinu nekretnina u inostranstvu.

🥸
Pa jeste. Mislim da se doznake od gastarbajtera vrte oko 4 milijarde godišnje i to je samo ono što dođe preko banaka. Gde je još keš koji se unese, plaćanja u zemlji kreditnim karticama, slanje para samom sebi. Realno mislim da je oko 8-10 milijardi godišnji priliv po tom osnovu ako ne i jače. I te doznake nema da presuše. Može doći do sezonskih oscilacija ili zbog ekonomije da se smanji ili poveća. Evo samo gledajte ko god ima roditelje sigurno im plaća grejnu sezonu koja je u proseku 1000e (govorim za celu sezonu grejnu i prosek kuća/stan).
Sada je tu mnogo olakšano jer možete kupiti online preko prodavnica ili Ananasa roditeljima sve i da im dođe na kućnu adresu i to platite kreditnom karticom (a ne vodi se kao doznaka). Tako da oni onda samo kupuju hleb i mleko :) Plaćanje računa može isto online (SBB barem) može kreditnim karticama (opet nije doznaka), dopune za mobilni... Mnogo para dolazi od dijaspore. A gde su još investicije (stanovi, zemlja, radovi)...
Da se naše ambasade više aktiviraju oko promocije načina investiranja u Srbiju (ne samo stanovi) već evo i te obveznice (da smanje limit sa 100k eura na 5k eura npr). Mnogi bi kupovali to i tako investirali i štedili u Srbiji (jer smanjuju poresko opterećenje u EU, a pomažu otadžbini i sebi).... Win-Win. Ima još mali milion primera.

Po meni i logično, sada kada je puno ljudi ostalo i bez plata moraju rodjaci iz inostranstva da šalju više novaca.
Investitori čekaju stabilizaciju.
Ako neko ima uvid u prodaju nekretnina neka kaže, ali mislim da nas očekuje naredni period izuzetno smanjena tražnja i realizacija kupovine nekretnina i povećanu kupovinu nekretnina u inostranstvu.
od rođaka NE očekuj! Mene je to barem iskustvo u ratu naučilo. Ko nema direktne potomke (mama, tata, sin/ćerka, brat /sestra) ZABORAVI na pomoć.... Možda je to moje iskustvo ali eto tako mislim.
Kupovinu stanova u inostranstvu ne mislim da će se nešto značajno povećati. Ti koji bi kupovali će kupiti sad možda samo lakše (zbog političke situacije) a to je vrlo vrlo mali % da ne kažem da se meri u promilima. Ostali, srednja klasa ostaje da kupuje u Srbiji ali će da "čeka" ili pad cena :)) (zato smo na ovom FOrumu) ili Godoa... E sad ko/šta pre dođe... Opet kažem ko kupuje za sebe, nek kupuje kad ispuni uslove nezavisno od politike.

Da se nadovezem sam na sebe,ima i u Vinogradskoj na početku kod kruznog toka i tu je cena ispod 3000+ pdv.Tu počinju cetvorospratnice da se zidaju.
Kakva top lokacija Ledine, a kakav raspad od mikrolokacije. Pecenjara, farbara, automehanicar, autoelektricar, staklara, parketara i ostalo...
Jedna ulica, kad hoces da skrenes levo sa glavne da se pomolis da te neko pusti, kad hoces da se ukljucis u glavnu, isto tako, trotoara bez.

Steta sto tu nije niklo plansko naselje, bilo bi top jer je lokacija stvarno predobra.

Vrh