Šta je novo?

Cene nekretnina

Ja sam oduvek bio srednja klasa i pre i sada. Ako ti misliš da ću sa jednim dvosobnim stanom postati "prvi u selu (Beogradu)" onda ti baš dugo nisi šetao tim gradom i video aute i stanove koje ljudi imaju. Pa samo na ovom Forumu imaš članove koji imaju po 3-4 stana u BGu. Onda su oni već daleko ispred "prvog u selu" a da ne pričamo o pravim Prvima (kao što su Mišković i ostali). Dvosoban stan je dvosoban stan uvek bio i ostao da li je u Beogradu, Amsterdamu ili New Yorku. Ne postaje se "prvi u selu" sa dvosobnim stanom.
Onda Joe, ja se izvinjavam, mislio sam da si neko ko planira više stanova da kupi ovde :)

Ovo je glavna stvar. Stav da je stan jedan jedini, idealni, nepobedivi je kod nas uglavnom utisnuto vaspitanjem i odrastanjem. Nema preprodaje, nema menjanja, nema nicega, cekas idealan, na top lokaciji, jednom se kupuje. A u sustini kad imas dovoljno za dvosoban, a ne treba ti trosoban, kupis dvosoban, cene porastu, napredujes u poslu, poraste plata, preprodas dodas uzimas trosoban, selis se tamo ovamo, sta fali. Svasta se moze promeniti za 5 godina, a kamoli 10.
Pa tako je. U mladosti ti je dovoljna garsonjera, pa kasnije jednoiposoban za život sa devojkom budućom majkom deteta.
Trosoban ti je dovoljan za dvoje dece itd...
Deca porastu odu, tebi je ponovo dovoljan dvosoban itd...
Posao i karijeriu ljudi nekad biraju zbog blizine svoje nekretnine, a ne obrnuto.
Sva sreća pa postoji i rentiranje tako da se lako možeš zbog napredovanja u poslu ili boljitka porodice preseliti a svoj izdati.
Samo što mislim da je u dosta slučajevima ljudima suludo da budu podstanari a da izdaju svoj stan.
Jedino zbog dece možda nije dobro non stop seljakanje i zbog tog meni mučnog pakovanja i selidbe, ali i tu treba biti prilagodljiv i ako se dobro organizuje može i to lako.
Tu vidim problem sa bespotrebno puno stvari koji ljudi imaju u stanovima i često uguše prostor(ja na primer volim minimalističko sve u stanu i nisam još uspeo da se otarasim svih bespotrebnih po meni stvari od drugih članova po stanovima).
Drugi po meni problem, što sam i kod sebe video je da sam izgubio dosta vremena dok nisam presudio oko kupovine porodičnog stana, tu energiju treba više na lični razvoj, porodični i karijerni razvoj.
EDIT: Mada i taj porodični koji sam kupio isto sam prilikom kupovine gledao i sa investicione strane, jer mislim da ću se i iz njega seliti kroz 5-10god.

I da kupim dva ili 3 dvosobna. Neću sigurno penthouse. Opet i sa 3 dvosobna se ne postaje "prvi u selu". Prošetaj se po BW pa ćeš videti mnogo većih i boljih od mene. I po stanovima i po autima,
Sto ne penthause ? Tvoj krov ..jedan komšija....niko iznad glave..

Sto ne penthause ? Tvoj krov ..jedan komšija....niko iznad glave..
Skup je penthause Mico.
Najbolji i najlikvidniji stanovi su manji dvosobni.
Pri tome za penthaus baš treba u početku dati veliku sumu novaca i zarobiti ih na jednom mestu.
Ovako kada se skupi odredjen nivo novaca odmah se kupuje garsonjera ili dvosoban(jednoiposoban stan).
Manje stanove ćeš uvek lakše izdati ili prodati sa druge strane, a i manji ti je rizik uzimanja njih u izgradnji.

Skup je penthause Mico.
Najbolji i najlikvidniji stanovi su manji dvosobni.
Pri tome za penthaus baš treba u početku dati veliku sumu novaca i zarobiti ih na jednom mestu.
Ovako kada se skupi odredjen nivo novaca odmah se kupuje garsonjera ili dvosoban(jednoiposoban stan).
Manje stanove ćeš uvek lakše izdati ili prodati sa druge strane, a i manji ti je rizik uzimanja njih u izgradnji.
Da..da ..mislio sam kasnije...

Kuća ili penthaus i meni je bila dilema, ali pošto nisam imao vremena za realizaciju kuće(a ni para za po meni odgovarajuće kuće) i zbog mladjih članova porodice sam uzeo penthaus(manji). Njega ću takodje moći lako da prodam ili izdajem.
Da su mi deca starija i da imam više vremena onda sigurno kuća u blizini grada.

Kako se kotira blok 37?
Screenshot_20250628_180417_Gallery.jpg

Kuća ili penthaus i meni je bila dilema, ali pošto nisam imao vremena za realizaciju kuće(a ni para za po meni odgovarajuće kuće) i zbog mladjih članova porodice sam uzeo penthaus(manji). Njega ću takodje moći lako da prodam ili izdajem.
Koja je razlika između trosobnog stana i manjeg penthousa? Ja mislim da je taj termin kod nas ima više marketinško nego stvarno značenje. U Americi to su stanovi koji se izdvajaju od ostalih jer su na vrhu obicno nebodera gde imaju bazen, rooftop baštu sa raznim sadržajima i slicno. Kod nas je takav stan prava retkost, makar iz mog iskustva.

Koja je razlika između trosobnog stana i manjeg penthousa? Ja mislim da je taj termin kod nas ima više marketinško nego stvarno značenje. U Americi to su stanovi koji se izdvajaju od ostalih jer su na vrhu obicno nebodera gde imaju bazen, rooftop baštu sa raznim sadržajima i slicno. Kod nas je takav stan prava retkost, makar iz mog iskustva.
Na neki način se slažem sa tobom, u mom kompleksu taj poslednji stan zovu pa neka bude i iz marketinških razloga penthausi.
Izdvaja ih osim mikrolokacije i poslednjeg sprata viša spratnost, bolji izbor materijala(pločice, pod), funkcije(poput podnog grejanja, muliti-split sistem), portali od poda do plafona, veće terase(moja ima preko 15m2, dok niže spratnosti imaju oko 5m2, ako se dobro sećam itd...
Mogao sam za te novce za koji sam ga uzeo da uzmem četvorosoban ali ne na toj mikrolokaciji u kompleksu i koja mi se svidela.
Da je bio u opticaju četvorosoban ali ispod ovog koji sam ja uzeo mislim da bih morao jako dobro da razmislim šta bih odlučio tada, ali mislim da bih ostao pri istom izboru.
Na osnovu opisanog po meni i jeste to na neki način blizu penthausa.
EDIT: Realno ne spada u penthaus definiciju sada kada bolje razmislim 🤣

Onda kao što kaže Džo, putuj igumane. Ostavi mlade da se nepotrebno bore za bolje sutra, sve je isto, sve je uzaludno. Prokleti blokaderi ruše državu bespotrebno. Trebali smo lepo da ostanemo pod Turcima pa da Vi što ste "shvatili" budete srećni vazali.
Срећно!

U kući živim....podrazumevano

Kad covek u Srbiji proda stan kad hoce emigrira i hoce da kupi stan u inostranstvu da li postoje neka ogranicenja u vezi iznosenja tolikog novca?
I sta bude sa porezom na kapitalnu dobit, jer u tom slucaju nema kapitalne dobiti.

Kad covek u Srbiji proda stan kad hoce emigrira i hoce da kupi stan u inostranstvu da li postoje neka ogranicenja u vezi iznosenja tolikog novca?
I sta bude sa porezom na kapitalnu dobit, jer u tom slucaju nema kapitalne dobiti.
Ako stan imas duze od 10 godina onda nema kapitalne dobiti, u suprotnom imas obavezu placanja, nebitno sto planiras te pare da izneses iz drzave.
Nema ogranicenja ali mora biti dobro opravdano i dokumentovano odakle pare poticu i razlog prebacivanja novca u inostranstvo, u suprotnom mogu da te odbije ili NBS ili banka gde prebacujes pare.

Tako da bi verovatno morao da prilozis dokaz o prodaji stana banci u inostranstvu kao izvor tih para + verovatno izvode iz banke, i neki papir / dokaz NBSu da se selis u inostranstvo (npr radna viza) i da zbog toga planiras da tamo nastavis zivot pa iznosis pare iz drzave zato.

E sad siguran sam da mozda ima ljudi na forumu koji su prolazili kroz ceo proces pa mogu da dalju detaljnije informacije, ja kapiram da bi ovo verovatno bio neki minimum da se ne desi da ti NBS ili ta druga banka odbiju transakciju.

Ne mora da se ima dokaz o radnoj vizi, kupuju naši ljudi kao fizička lica nekretnine u inostranstvu odavno i bez toga.
Eto neka neko da primer ako je to radio kao fizičko lice, ali ako imaš na računu ovde te novce uz neku papirologiju ne bi trebao da je problem.
Kada sam se raspitivao za Dubai naša agentica mi je rekla da nema problema sa fizičkim licem ako su mu pare na računu.
Kada firma kupuje po inostranstvu, mora da otvori u toj državi novu firmu i da da pozajmicu toj firmi kao sredstva zbog kupovine zemljišta ili nekretnine.
Ima tu neke papirologije, ali ako je sve čisto u firmi i njeni prihodi nema problema, treba NBS dati razuman razlog zašto se prebacuju novci(ako je kupovina nekretnine ili zemljišta to je razuman razlog).
Da kapitalna dobit se plaća ako je prodata nekretnina u roku od manjem od 10god.

Što bi...visok sam ..plav..zelene oči..
Ништа ти то не вреди,лепота је пролазна а празна глава је вечно празна.Да имаш било шта у глави неби писао небулозе,већ прилагодио терапију временским приликама.

Ako stan imas duze od 10 godina onda nema kapitalne dobiti, u suprotnom imas obavezu placanja, nebitno sto planiras te pare da izneses iz drzave.
Zar nije da ako prodas stan i kupis drugi, skuplji ili iste cene u nekom roku (cini mi se 6 meseci) nema poreza o kapitalnoj dobiti?
(Jer nemas dobit)

Zar nije da ako prodas stan i kupis drugi, skuplji ili iste cene u nekom roku (cini mi se 6 meseci) nema poreza o kapitalnoj dobiti?
(Jer nemas dobit)
To vazi koliko ja znam samo ako se skucis opet u Srbiji i to ti je jedina nekretnina na tvoje ime. Za inostranstvo sumnjam da vazi.

(Jer nemas dobit)
И ја сам чуо за такву могућност (90 дана)мада је тешко изводљиво продати,купити,одрадити папирологију у тако кратком временском року.

Ne mora da se ima dokaz o radnoj vizi, kupuju naši ljudi kao fizička lica nekretnine u inostranstvu odavno i bez toga.
Eto neka neko da primer ako je to radio kao fizičko lice, ali ako imaš na računu ovde te novce uz neku papirologiju ne bi trebao da je problem.
Kada sam se raspitivao za Dubai naša agentica mi je rekla da nema problema sa fizičkim licem ako su mu pare na računu.
Kada firma kupuje po inostranstvu, mora da otvori u toj državi novu firmu i da da pozajmicu toj firmi kao sredstva zbog kupovine zemljišta ili nekretnine.
Ima tu neke papirologije, ali ako je sve čisto u firmi i njeni prihodi nema problema, treba NBS dati razuman razlog zašto se prebacuju novci(ako je kupovina nekretnine ili zemljišta to je razuman razlog).
Da kapitalna dobit se plaća ako je prodata nekretnina u roku od manjem od 10god.
Pa ako prebacujes tamo pare bez nekog predugovora itd za neku nekretninu verovatno treba neki papir tipa radne vize itd.
Ako kupujes odmah nekretninu tamo verovatno je dovoljan predugovor neki kao osnov prebacivanja para.

Pricam o slucaju kada odavde hoces da prebacis pare na svoj racun u inostranstvu a ne direktno investitoru / prodavcu.
Mada pricam malo i napamet :)

To vazi koliko ja znam samo ako se skucis opet u Srbiji i to ti je jedina nekretnina na tvoje ime. Za inostranstvo sumnjam da vazi.

ja sam bio u situacji da nasledim stan (uz troskove isplate nekih manjih suvlasnika) , zatim da ga prodam i kupim malo veci, sve u roku od 3. meseca.
Advokat mi je rekao da ni ne podnosim nikakvu molbu za izuzece jer je jasno da nemam nikakvu dobit.

Mislim da je svejedno da li je ovde ili u inostranstvu.

Po zakonu možete izbeći plaćanje poreza na kapitalnu dobit. Na primer, kod prodaje nepokretnosti, ako ste nekretninu prodali sa namerom da prikupite sredstva za naknadnu kupovinu nepokretnosti iste ili veće vrednosti od nepokretnosti koju ste prodali. U ovom slučaju se smatra da cilj prodaje imovine nije bio sticanje kapitalne dobiti.
Ukoliko prodavac želi da bude oslobođen poreza na kapitalnu dobit, novac od prodaje mora da uloži u rešavanje stambenog pitanja najkasnije u roku od tri meseca od dana prodaje prve nekretnine.
Kategorija rešavanja stambenog pitanja obuhvata kupovinu ili izgradnju više stambenih jedinica za potrebe domaćinstva. Uključuje i zamenu stana, kupovinu ili izgradnju stambene jedinice radi poboljšanja uslova života ili u cilju spajanja domaćinstva. Kao i kupovinu ili izgradnju stambene jedinice za lice koje još nije rešilo stambeno pitanje.

Poslednja izmena:
Mislim da je svejedno da li je ovde ili u inostranstvu.
Moguce, opet ne znam nijedan takav slucaj licno pa da mogu da tvrdim.
A drzavi je vise u interesu da zadrzi sto vise novca u drzavi, pa odatle moja teorija da ti ne bi uvazili to, treba proveriti sa poreskim inspektorom ili advokatom.

Vrh