Šta je novo?

Cene nekretnina

Zato treba da pise u ugovoru da je zabranjeno pod-iznajmljivanje (koju rec mi imamo za to?)

Meni je to katastrofa iskreno, izdas nekom stan u dobroj veri a on ko zna koga sve dovodi. Misim ok ako se vlasnik slaze, u suprotnom mi je bas bezveze.
Slazu se, nikoga nije prevario, svi su mu odobrili to, zato je i uzeo te stanove, nije prevarant fala Bogu

Ti sto imaju te stanove za izdavanje, nisu vlasnici, moj drugar je jedan od tih, placa kiriju za stanove na dobrim lokacijama i onda ih izdaje na stan na dan, 4 stana za sada ima na kojima pravi pare, od 600 eura do 1500 eura po stanu bude dobar cisto nakon svih troskova, dobar je to biznis ko hoce da se cima
Htela je da radi to jedna moja drugarica, mislim možda i radi.
Ponudi godinu dana unapred da bi spustila kiriju za stan pa ga tako izdaje.
Ok verovatno i ima računice ali su za mene to velike cifre da si toliko u plusu od toga(verovatno i sam pospremi i opere posteljine i sve radi sam).
Kao i uvek ako je neko dobar u tome onda ok, nije to za svakog biznis.
Treba biti dostupan konstantno, komunikativan, vodič, prijatan, znati jezike(ili biti snalažljiv u komunikaciji sa prevodima), čistiti, prati posteljinu itd...
Ako se voza po gradu zbog tog posla i obilazi sve stanove, treba uračunati i trošak goriva i amortizaciju, takodje i za to pranje posteljine i čišćenje imaš trošak itd...
Meni je kompletno čišćenje i pranje/peglanje na Kopaoniku 32eur posle gosta, a u NS mi je bilo poslednji put 17eur, tako da ok može ako radi te stvari da nagura neke veće cifre...

Htela je da radi to jedna moja drugarica, mislim možda i radi.
Ponudi godinu dana unapred da bi spustila kiriju za stan pa ga tako izdaje.
Ok verovatno i ima računice ali su za mene to velike cifre da si toliko u plusu od toga(verovatno i sam pospremi i opere posteljine i sve radi sam).
Kao i uvek ako je neko dobar u tome onda ok, nije to za svakog biznis.
Treba biti dostupan konstantno, komunikativan, vodič, prijatan, znati jezike(ili biti snalažljiv u komunikaciji sa prevodima), čistiti, prati posteljinu itd...
Ako se voza po gradu zbog tog posla i obilazi sve stanove, treba uračunati i trošak goriva i amortizaciju, takodje i za to pranje posteljine i čišćenje imaš trošak itd...
Meni je kompletno čišćenje i pranje/peglanje na Kopaoniku 32eur posle gosta, a u NS mi je bilo poslednji put 17eur, tako da ok može ako radi te stvari da nagura neke veće cifre...
Sve sam radi, zato i radi sa 4 stana, da uzme jos koji, morao bi da placa i cistacice i ostalo, ovako mu je top

To je bas full time posao. Doduse koliko vidim odlicno zaradjuje, tako da zasto da ne.
On je to bas dobro iskombinovao, svi stanovi su u uzem centru, dodje u stan zameni posteljinu, jastucnicu, uzme djubre baci ispred zgrade i ponese ono sto je za pranje i tako uradi sa ostala 3 stana, odnese kuci na pranje i onda ponovo u krug, nije mu cak ni cimanje, ne izgubi ni 3-4 sata dnevno na to, bolje nego full time posao :D

On je to bas dobro iskombinovao, svi stanovi su u uzem centru, dodje u stan zameni posteljinu, jastucnicu, uzme djubre baci ispred zgrade i ponese ono sto je za pranje i tako uradi sa ostala 3 stana, odnese kuci na pranje i onda ponovo u krug, nije mu cak ni cimanje, ne izgubi ni 3-4 sata dnevno na to, bolje nego full time posao :D
Jeste ali je dostupan gostima, dopisuje se sa njima i pomaže im, check in nekad bude i kasno uveče itd... Moraš redovno odgovarati na sve poruke kako bi bio dobro kotiran na Bookingu i Arbnb-u itd...
Da tako sam i mislio da mi se isplati jednu lokaciju i u okviru nje stanove.
Par ljudi(agencija) koje to rade po istom principu rade, kasnije ako se proširuje biznis onda se zaposle ljudi.
Kasnije se biraju samo na top lokaciji i skroz u full-u sredjeni stanovi sa njihovim spiskom šta treba da sadrži stan(mašina veš, radni sto/stolica, itd...), bračni krevet i sofa na rasklapanje itd...
Ko razmišlja o tome prvo bolje sa agencijom da se čuje kako bi sredio stan i namenio za to.
U Beogradu sam upoznao jednu agenciju koja isto radi samo centar, kaže ne isplati mi se NBG to radi druga agencija, što mi je i logično.

Ko najvise uzima stan na dan? Strani turisti, domaci turisti, ljudi koji su poslovno u Beogradu, svaleri...?

To rade i u Ns kad je Exit, izdaju tudji stan a oni za to vreme odu kod svojih. Listam oglase redovno po grupama na fejsu i tu sam video jednu nesrecnicu koju znam citav zivot da to radi. Nadam se da je i vlasnik to video pa da je izbacio odmah.

Za NS kod mene je bilo otprilike 60% stranaca širom sveta(Kina, Kanada, Rusi, Amerika, Ukrajinci, Nemaci, Australija itd...).
20% naših iz dijaspore i 20% iz Srbije.
Švalera jako malo i oni direktno okrenu agenciju za rentanje i menjaju smeštaje od te agencije i nigde nisu upisani i prijavljeni.
Zavisi kako staviš i namestiš stan, kod mene nije bilo dozvoljeno da se puši/žurke i minimum su bila 3 noćenja, baš zbog toga.
Radni sto i prostor, kao i kompletna kuhinja i mašina za veš su za duži boravak (imao sam i na 2.5meseca najduži) i za poslovne ljude.

Sad gledam neke podatke za turizam, mi smo koliko vidim samo u prva četiri meseca potrošil u Grčkoj 272 miliona evra. Od 2007 do 2014. nikada na godišnjem nivou nismo prešli taj iznos. Tek 2015. smo zašli u 313 miliona, kako bi u 2024. dogurali do 876 miliona. U Grčkoj smo inače i ostavili najviše para u ovom periodu, oko pet milijardi i 700 miliona. Turska je na drugom mestu sa 2 milijarde i 800 miliona. Prema svemu sudeći, ove godine obaramo rekod samo tako.

U prva 4. meseca ove godine se ubrzao odliv deviza na osnovu turizma u odnosu na prethodne godine: negde oko milijardu i 226 miliona smo potrošili na turistički plezir, na odnosu na 983 miliona u istom periodu prethodne godine. Priliv nam je 815 miliona, što je za 7,8 miliona više u odnosu na prethodnu godinu.

1750886285827.png
Evo jedne jeftine kuce, uknjizena 1/1, ne znam zasto ovako mala cena

I na autobusu pise "Lasta" pa ne leti :)

Ja do sad kad sam nailazio na oglase koji su povoljni, otprilike je ovakva statistika:

- 10% - stvarno su povoljni i vredni potencijalne kupovine
- 90% - postoji razlog zasto su povoljni i to je neki vidljiv ili nevidljiv nedostatak: ceo ili deo nije uknjizen ili je u pitanju neki drugi problem sa papirologijom, losa spratnost ili orijentacija ili mikrolokacija, stan u kuci (a reklamira se kao obican stan), neka skrivena mana i sl.

Prosao sam i ja Boga oca dok nisam nasao gde da kupim stan, ovo sve deluje cisto, kaze da je uknjizeno 1/1, znaci nije to, mikrolokacija deluje skroz okej, cak i da je pored auto puta svakako je jeftino, ne znam u cemu je problem
I na autobusu pise "Lasta" pa ne leti :)

Ja do sad kad sam nailazio na oglase koji su povoljni, otprilike je ovakva statistika:

- 10% - stvarno su povoljni i vredni potencijalne kupovine
- 90% - postoji razlog zasto su povoljni i to je neki vidljiv ili nevidljiv nedostatak: ceo ili deo nije uknjizen ili je u pitanju neki drugi problem sa papirologijom, losa spratnost ili orijentacija ili mikrolokacija, stan u kuci (a reklamira se kao obican stan), neka skrivena mana i sl.

Prosao sam i ja Boga oca dok nisam nasao gde da kupim stan, ovo sve deluje cisto, kaze da je uknjizeno 1/1, znaci nije to, mikrolokacija deluje skroz okej, cak i da je pored auto puta svakako je jeftino, ne znam u cemu je problem
Pa sad, ajd budi pored autoputa sat vremena gde 24 bruji saobraćaj pa reci da li je ok da daš 200k za to. Najbolje da odeš i pogledaš ali moje mišljenje je da je uz autoput i ko zna na kom delu, možda i gleda u komšijin tanjir. Još ovo dve stambene jedinice... Svakako treba videti.

Najbolje da odeš i pogledaš ali moje mišljenje je da je uz autoput
Naravno da jeste. Znam ja tu kuću, ako se ne varam, video sam je još pre godinu i jače kad sam još aktivno gledao oglase. Znam i tačnu lokaciju, tu je uglavnom romsko naselje.
Ima snimak na cityexpert (na kome za 2 minuta prođe jedno 50+ automobila)...

Pa sad, ajd budi pored autoputa sat vremena gde 24 bruji saobraćaj pa reci da li je ok da daš 200k za to. Najbolje da odeš i pogledaš ali moje mišljenje je da je uz autoput i ko zna na kom delu, možda i gleda u komšijin tanjir. Još ovo dve stambene jedinice... Svakako treba videti.

slazem se sa tobom, a na nbg dosta stanova je pored autoputa, i njima je uvek manja cena, a i zastakljene terase :D pitao ja jednog lika, kako ti je tu, koliko je bucno, on u fazonu, naviknes se na to, kao white noise. gore mu je bilo kada je ziveo pored parka de su deca preko dana zavijala ko vuci, a uvece pijanci

Vrh