Šta je novo?

Cene nekretnina

Pa ne bi se baš složio s tobom ali eto idemo po tačkama.
1.) Robe nema ali npr nema robe ni kada sam kupovao kuhinju u NL. Naruciš i čekaš verovao ili ne 3 meseca da je naprave. Ja sam se zezao prvo kad sam došao da kad naručiš tek onda idu u šumu i seku drvo:))
2.) kreditora nema jer si ti, a ima duga! Potpisao si Ugovor i dug postoji i vrlo je opipljiv! Kamata je nula ali kamata je nula i kod ECB isto bila a evo od pre par dana i kod Švajcaraca opet! Pa si i kreditu. To se zove beskamatni kredit. Isto što i država daje studentima one standardne studentske kredite (ne ove nove hipotekarne).
3.) Tačno
4.) Banka je izbačena ali to ne mora da znači da kredit nemaš. Čak i u našem zakonodavstvu imaš pozajmicu (kredit) koje ti može dati i fizičko lice.
Mislim sad možemo da se zezamo i diskutujemo oko semantike i šta je po definiciji ili nije. Po meni jeste da li placas kuću na 7 ili 77 rata je skroz nebitno. Ja sam konkretno potpisao ugovor i to sledeću ratu moraš da stvoriš kad ti kažu ili ode 10% celokupne vrednosti stana!! Pa ti vidi da li nema duga :) tebe kreditira investitor ili ti njega ali uzajamno je i to je ok. Dobiješ malo nižu cenu kvm. Placas fazno I ne moraš klasičan kredit kad može ovako. Po meni win-win situacija.
A cilj mog posta je bio da taj % keš kupaca je daleko manji od te cifre od 80%. A pogotovo kod novogradnji gde se dobar deo kupuje ovako kroz fazno plaćanje. Znači putem kredita. Eto ja da sam morao sve u kešu ja bi morao uzeti kredit u NL i platiti sve u Srbiji ili uzeti u Srbiji. Ovako ne moram nigde. Uzeo kod investitora na rate i svi srećni.
Ok, ali ne mozes od investitora kupiti vec gotov stan I platiti u periodu od 3 godine kroz 7 beskamatnih rata. To bi bio primer kredita, ali naravno investitori ne nude takav kreditni aranzman (nude banke). Sa druge strane, mozes unapred platiti za nešto (stan u ovom slucaku) na osnovu predugovora I onda se investitor obaveze da tebi u nekom budućem vremenu napravi i isporuci taj stan. Ja sam tako kupio zarad nekog popusta koji mi je investitor odobrio za avansno placanje. opcija o kojoj ti govoriš je plaćanje u etapama, u skladu sa progresijom radova, ali i to je vid avansno plaćanja, jer ti suštinski placas nesto sto investitor još uvek nije isporučio (završen stan). Dakle, ti nemaš nikakvo vlasnistvo nad tim projektom u faz izgradnje, samo dajes novac u različitim vremenskim razdobljima. U mom primeru, platio sam 90% na predugovor (kada je na mestu zgrade bila livada), a preostalih 10% plaćam po ugovoru po uvođenju u posed mog budućeg stana. Tvoja dinamika plaćanja je mozda drugačija, ali princip je isti. Ne postoji kreditni aranžman. Zar to nije ocigledmo, bez da se ulazi u neku stručnu finansijsku polemiku?

Pa naravno da su gastarbajteri krivi iako utiču s 10% na tržištu. Ja ću ti reći zašto sam ja uložio iako mogu u berzu i to.
1.) Zato da imam nešto u Srbiji.
2.) Da mi deca nešto naslede i u Srbiji (i bez poreza na nasledstvo).
3.) Da dobijem povrat PDVa.
4.) Da pomognem našoj mladoj državi i da uložim u Srbiju da barem deo vratim što ne radim trenutno u Srbiji.
(ROI je najmanje igrao tu uticaja. Ja čak i računam da će ići oko 2,5% neto ROI.)

Još nešto oko keš kupovina - ja i još 2 porodice što znam smo svi kupili stanove na kredit (tj. fazno plaćanje) a to se statistički vodi kao keš kupac. Iako sam ja praktično kreditni kupac jer plaćam na 7 rata toko 3 godine. To je kredit po meni, ali naš zakon sve klasifikuje kao keš kupce čim zvanično nisi uzeo kredit od banke.
Zašti se osećaš prozvanim? Kupio si stan i to je u redu. Samo konstatujem cinjenicu da dosta kupovina bilo od naših ljudi preko.

Pa zašto nisu zadovoljni? Kvalitet je super. Sve im je blizu. Imaju parking. Dobro se održava? Baš me zanimaju zamerke?
Zidovi od kartona. Masovno izdavanje stanova na dan. Problemi sa krovom, problemi sa vlagom … Par poznanika se kukaju na život u A bloku, nije im bas svejedno da se samo neki drugi ljudi smenjuju po hodnicima

Nek prodaju jbni stan u A bloku i kupe kucerinu kod Mice u Pazovi, i da imaju takvog gospodina za komsiju, umesto bagre iz bloka.
Da ne pricam bazen, nekoliko parking mesta.
Uopste mi nije jasno zasto se ljudi toliko pate u tom A bloku, kad mogu da budu sami svoje gazde u hacijendi.
I jos im ostane para za bolji auto.

Sada baš gledam na Bookingu ima dosta smeštaja u A bloku koji se izdaju po principu stan na dan, 50eur noćenje u garsonjeri, 70eur u dvosobnom stanu.
Taman ako neko planira tamo da kupi neka prvo iznajmi pa može sve proveriti.

Za te pare mozes van sezone da odes 10 dana na more u Grcku :)

Mi mozemo da budemo samo ekonomski tigar sa Daunovim sindromom. Pa bukvalno da dodjes svakog meseca na 3-4 dana u beograd ti puknes barem 100 evra samo na smestaj (najjeftinija varijanta gde je smestaj tipa 25 evra dnevno). Za godinu dana 1.200 evra, za 20 godina 24.000 evra. Pa za te pare mozes da bukvalno mozes da kupis garsonjeru u Borci. Mada sad vidim da i u Borci traze 40 evra za stan na dan, tako da ovo u A bloku za 50/70 jos i dodje jeftino. Ko je lud da daje tolike pare za smestaj, osim za svaleraciju :)

Ko ima 0 standarde za smestaj moze i sator da razapne pa da prodje sa 0 EUR / noci ili da uzme smestaj na 3 dana jahanja od plaze ili da deli sobu u hostelu.
Tehnicki i ako poneses hranu i pastetu od kuce mozes isto jeftino da prodjes.
Istom logikom mozes da kupis i stan na 60km od Beorada za 1/3 cene, eto i to ti je reseno, nemamo problem sa cenom nekretnina znaci.

Ja ne znam kako odlazimo u ove dubioze, ovaj komentar za Borcu i 20 godina stednje tek ne bih komentarisao, supalj je na jedno 100 mesta.

Nemam ja nista protiv da se ima budzet za letovanje, ali ako se ide do toga da ces da gledas svaki dan koliko ti je EUR ostalo u novcaniku i da ti 100 eur gore/dole pravi razliku bolje sedi kuci i ostavi te pare sa strane. A ovi aranzmani za 120 EUR i te price, to su uglavnom horor smestaji van sezone na losoj lokaciji, i opet ti ostaje trosak hrane.

Ok, ali ne mozes od investitora kupiti vec gotov stan I platiti u periodu od 3 godine kroz 7 beskamatnih rata. To bi bio primer kredita, ali naravno investitori ne nude takav kreditni aranzman (nude banke). Sa druge strane, mozes unapred platiti za nešto (stan u ovom slucaku) na osnovu predugovora I onda se investitor obaveze da tebi u nekom budućem vremenu napravi i isporuci taj stan. Ja sam tako kupio zarad nekog popusta koji mi je investitor odobrio za avansno placanje. opcija o kojoj ti govoriš je plaćanje u etapama, u skladu sa progresijom radova, ali i to je vid avansno plaćanja, jer ti suštinski placas nesto sto investitor još uvek nije isporučio (završen stan). Dakle, ti nemaš nikakvo vlasnistvo nad tim projektom u faz izgradnje, samo dajes novac u različitim vremenskim razdobljima. U mom primeru, platio sam 90% na predugovor (kada je na mestu zgrade bila livada), a preostalih 10% plaćam po ugovoru po uvođenju u posed mog budućeg stana. Tvoja dinamika plaćanja je mozda drugačija, ali princip je isti. Ne postoji kreditni aranžman. Zar to nije ocigledmo, bez da se ulazi u neku stručnu finansijsku polemiku?
Pa onda ti ja mogu reći da je 90% stvari na Zapadu onda bez kredita!! Sve osim tehnike i cipela! Ako definišeš kredit da je roba već gotova!
Probaj kupiti na Zapadu nameštaj (osim Ikee) a da ne čekaš 3 meseca! Probaj kupiti auto (novi) a da ne cakaš ,3-6 meseci! Pa Zapadnjaci se rugaju SSSRu a imaju veću plansku privredu od njih. Ovde nista ne započinju praviti dok ne platiš.
Čak i da hoćeš da uzmeš showroom model kauča iz salona nameštaja ne može. Moraju naručiti novi da se napravi i ti čekaj 3 meseca!!

Zidovi od kartona. Masovno izdavanje stanova na dan. Problemi sa krovom, problemi sa vlagom … Par poznanika se kukaju na život u A bloku, nije im bas svejedno da se samo neki drugi ljudi smenjuju po hodnicima
Ovo oko vlage i krova je stvaran problem ali pošto plaćaju visoko održavanje neka saniraju krov.
A buniti se za stan na dan je po meni suludo? Pa šta ti to smeta? Ti ljudi manje borave u stanu i manje prave buke od običnih stanara, manje kuvaju. Manje svega. To su bukvalno "zapadnjački" komentari. Kad smo dotle došlo onda smo baš uznapredovali to mogu reći.
A ako mu se zidovi ne sviđaju, prodaj za 4k po kvm pa kupi gde god hoćeš. Može da bira po gradu. Siguran sam da bi 90% ljudi se menjalo za A blok! Neka stavi oglas menjam 1na 1 A blok za stan iste kvadrature u Mirijevu, Braće Jerkovića ili bilo kom delu grada pa ćeš da vidiš koliko je A blok "loš".

Zašti se osećaš prozvanim? Kupio si stan i to je u redu. Samo konstatujem cinjenicu da dosta kupovina bilo od naših ljudi preko.
10% su gastarbajteri. Ako je to dosta ili puno onda da. U brojevima sigurno da to zvuči puno jer se godišnje proda 12-14k stanova u BGu od toga znači 1200-1500 stanova kupe gastarbajteri. U procentima nije puno ali ovako kad kažeš zvuči.
Pa umesto da stimulišemo naše da kupuju više u Srbiji, da ulažu mi se bunimo... Ja ti mogu reci da bi mnogo više naših kupilo stan u Srbiji (ne samo BG) da znaju za kredite za expate, da znaju za povrat PDV-a (i da ne ide stalno mantra sve je laž i namešteno). Ja znam koliko su ljudi ne informisani jer pričam u crkvi s našim ljudima... Kad im ispričaš i kažeš onda se neki zamisle, nekima sam i pomogao da kupe ali uvek se jave i dusebrižnici koji kažu sve je laž sve je namešteno, prevariće te, nećeš valjda stavljati "njima" u džep i slični fazoni.
Kada bi naša ambasada radila na toj promociji više ili barem Poštanska štedionica (koja daje te kredite za expate) mislim da bi mnogo više ljudi kupilo. Edukacija je cilj. Jer većini ljudi preko 40 ili 50 godina ovde jedna rata od 700-800 eura ne bi ništa predstavljala. Tj. Da se ispravnim kvalitet života im ne bi opao bez tih 800 eura! A imali bi deci da ostave nešto i da imaju nešto u otadžbini.

Pa naravno da su gastarbajteri krivi iako utiču s 10% na tržištu. Ja ću ti reći zašto sam ja uložio iako mogu u berzu i to.
1.) Zato da imam nešto u Srbiji.
2.) Da mi deca nešto naslede i u Srbiji (i bez poreza na nasledstvo).
3.) Da dobijem povrat PDVa.
4.) Da pomognem našoj mladoj državi i da uložim u Srbiju da barem deo vratim što ne radim trenutno u Srbiji.
(ROI je najmanje igrao tu uticaja. Ja čak i računam da će ići oko 2,5% neto ROI.)

Još nešto oko keš kupovina - ja i još 2 porodice što znam smo svi kupili stanove na kredit (tj. fazno plaćanje) a to se statistički vodi kao keš kupac. Iako sam ja praktično kreditni kupac jer plaćam na 7 rata toko 3 godine. To je kredit po meni, ali naš zakon sve klasifikuje kao keš kupce čim zvanično nisi uzeo kredit od banke.
Jbg Joe, pomoć državi tako sto tražiš povrat PDV jer postoji rupa u sistemu…u redu je da gledaš svoj interes 😉

Pa nešto ne vidim da si došao da radiš ovde, a posebno ne te poslove koje rade Nepalci i Avganistanci.

Mi koji živimo i radimo ovde imamo bolesne cene stanova jer se one prilagođavaju vama kojima je 800 evra mesečno ništa, dok je ovde to nepriuštivo za 90% stanovništva. Naopačke okrenuto sve. Igralište za dijasporu i lokalne bogatune.

Ovo oko vlage i krova je stvaran problem ali pošto plaćaju visoko održavanje neka saniraju krov.
A buniti se za stan na dan je po meni suludo? Pa šta ti to smeta? Ti ljudi manje borave u stanu i manje prave buke od običnih stanara, manje kuvaju. Manje svega. To su bukvalno "zapadnjački" komentari. Kad smo dotle došlo onda smo baš uznapredovali to mogu reći.
A ako mu se zidovi ne sviđaju, prodaj za 4k po kvm pa kupi gde god hoćeš. Može da bira po gradu. Siguran sam da bi 90% ljudi se menjalo za A blok! Neka stavi oglas menjam 1na 1 A blok za stan iste kvadrature u Mirijevu, Braće Jerkovića ili bilo kom delu grada pa ćeš da vidiš koliko je A blok "loš".

malo ga spinujes djolenzy. prvo, to nisu zapadnjacki komentari, jer vecina tih stan na dan prave problem, jer prave zurke. mislim zasto bi neko uzeo stan na dan u abloku? nije kao da ima tamo neka desavanja, da bi isao u delta city?
drugo, ovo je jaka relativizacija problema sa kartonskim zidovima, ne bih ocekivao od akademskog gradjanina da tako rezonuje.
ako imas psece izmet i ljudski izmet, a pseci malo manje smrdi, to ne znaci da nije izmet
i bash zbog toga kupi gde hoces, deluje da nisi bash u pravu. jer bas zbog svih tih parola, plati, skuci se bla bla, a onda posle bude, sranje gradnja i sta sad

Taman sam hteo danas da uradim neki "ozbiljan posao", ali evo krenuo forum da gori od rane zore, i ja šta ću sad 🔥⏳🔥

Ma jednom se živi! (U Srba ima ovakvih zgodnih doskočica kojima u suštini nisi rekao ništa, ali ipak donose (lažnu) utehu.)

Džoovi komentari su od a do š razlog zašto bih ja trostruko oporezovao nekretnine gastosa. Dok im ne postane potpuno neisplativo da kupe i šupu ovde.
Za porez se, naravno slazem, ali ne verujem da su ljudi kao Dzo problem ;) on ce kupiti jedan ili dva stana. Ako kupi vise, naravno sledeci proez mora da bude brutalan, bio gastos ili ne. Problem je kada ti ortak Velje Nevolje kupi pola geneksa, a to je vrh ledenog brega, to je bilo vidljivo. Ko zna koliko je jos Jovanjica po Srbiji, koliko se brasna valja. Takvi daju 7000 za kvadrat ko od sale, nisu kopali za to.

malo ga spinujes djolenzy. prvo, to nisu zapadnjacki komentari, jer vecina tih stan na dan prave problem, jer prave zurke. mislim zasto bi neko uzeo stan na dan u abloku? nije kao da ima tamo neka desavanja, da bi isao u delta city?
drugo, ovo je jaka relativizacija problema sa kartonskim zidovima, ne bih ocekivao od akademskog gradjanina da tako rezonuje.
ako imas psece izmet i ljudski izmet, a pseci malo manje smrdi, to ne znaci da nije izmet
i bash zbog toga kupi gde hoces, deluje da nisi bash u pravu. jer bas zbog svih tih parola, plati, skuci se bla bla, a onda posle bude, sranje gradnja i sta sad
Pa znaš šta kupuješ. A blok je još i povoljno prošao ko je kupio 2016-2020te. Idealno ne možeš da nadješ sem da sam napraviš ali onda jbg nisi rasni Beogradžanin iz ej blouka iako si običan šljaker koji živi u 50m2. Svakako je taj A blok sada poskupeo toliko da neko može da proda stan i kupi bukvalno gde hoće ako mu se ne svidja. Jbg hoćeš relativno ok lokaciju, blizu TC-a, NBG. blizu posla... a nećeš sve što dolazi uz to.

Pa znaš šta kupuješ. A blok je još i povoljno prošao ko je kupio 2016-2020te. Idealno ne možeš da nadješ sem da sam napraviš ali onda jbg nisi rasni Beogradžanin iz ej blouka iako si običan šljaker koji živi u 50m2. Svakako je taj A blok sada poskupeo toliko da neko može da proda stan i kupi bukvalno gde hoće ako mu se ne svidja. Jbg hoćeš relativno ok lokaciju, blizu TC-a, NBG. blizu posla... a nećeš sve što dolazi uz to.

slazem se sa tobom marinjom, ali nije prica o tome. vise sam reagovo na ove neke stvari, gde ono sta se zalis. sto je nekako simptomaticno za nas narod, tj nemanje kriterijuma.
u fazonu ako ti se ne svidja idi u mirijevo, lol

Pa nešto ne vidim da si došao da radiš ovde, a posebno ne te poslove koje rade Nepalci i Avganistanci.

Mi koji živimo i radimo ovde imamo bolesne cene stanova jer se one prilagođavaju vama kojima je 800 evra mesečno ništa, dok je ovde to nepriuštivo za 90% stanovništva. Naopačke okrenuto sve. Igralište za dijasporu i lokalne bogatune.
Ja nisam rekao da je 800 eura ništa već da neće da utiče značajno na kvalitet života. To znači da bi ja živeo i sa i bez tih 800 eura slično. Da ne kupim stan sigurno bi otišao na Maldive ili slične skupe destinacije, a ovako ću letovati u Grčkoj i Srbiji i opet još mogu kupiti stan.

Ako u inostranstvu zaradiš 2000 do 2500 evra, pa od toga većinu novca potrošiš na preživljavanje, kako ti 800 evra mesečno, može biti ništa?

Vrh