Šta je novo?

Cene nekretnina

Ako je visi sprat nije problem po meni, mada realno jurija gagarina ce postajati sve prometnija ulica, posebno kada krene BNV i ka NBGD da se siri
Po meni prilicno je blizu to Soul64 ako vec razmatras, jedino sto cenovno Soul64 bas klepa po usima.
Sta cenite, koji sprat je dovoljno visoko ako je prometna ulica.
Ne racunajte stolariju, valjda ljudi vole da otvore vrata/prozor da im udje vazduh.
Jel od 6. ok ?

Значи да би након тога морала да се изврши анализа стања конструкције и види колико је иста оштећена у датом временском периоду и колико још и уз које мере заштите и реконструкције може да се користи.

То се наравно неће десити као што се ни никакво одржавање није десило. Али се зато јесу десиле десетине хиљада нестручних и опасних адаптација унутарњих простора.

Моја нека процена је да ће то све бити порушено у другој половини овог века јер ће пропадати до нивоа нисплативости па и немогућности реконструкције.
U bloku 30 vec je ograđen prilaz uz duže strane solitera.

To tako stoji vec dve godine. Kao i npr za Rudo, gde godinama stoji traka i poruka da pada fasada, pazi mirko metak.

Verovatno ima i utica to sto nasi ljudi iz inostranstva radije sipaju u ciglu ovde nego da ulazu u neki posao/berzu.
Pa naravno da su gastarbajteri krivi iako utiču s 10% na tržištu. Ja ću ti reći zašto sam ja uložio iako mogu u berzu i to.
1.) Zato da imam nešto u Srbiji.
2.) Da mi deca nešto naslede i u Srbiji (i bez poreza na nasledstvo).
3.) Da dobijem povrat PDVa.
4.) Da pomognem našoj mladoj državi i da uložim u Srbiju da barem deo vratim što ne radim trenutno u Srbiji.
(ROI je najmanje igrao tu uticaja. Ja čak i računam da će ići oko 2,5% neto ROI.)

Još nešto oko keš kupovina - ja i još 2 porodice što znam smo svi kupili stanove na kredit (tj. fazno plaćanje) a to se statistički vodi kao keš kupac. Iako sam ja praktično kreditni kupac jer plaćam na 7 rata toko 3 godine. To je kredit po meni, ali naš zakon sve klasifikuje kao keš kupce čim zvanično nisi uzeo kredit od banke.

Sta cenite, koji sprat je dovoljno visoko ako je prometna ulica.
Ne racunajte stolariju, valjda ljudi vole da otvore vrata/prozor da im udje vazduh.
Jel od 6. ok ?
Zavisi od ulice, kada sam ziveo odmah do Bulevara Nikole tesle u bloku 9 dzaba sto sam na 4om spratu i zatvoreni prozori, kada projure debili 150+ na sat i turiraju to odzvanja cela ulica :)

Ja bih kod prometnijih ulica gledao 6+ sprat.

A vecina stanova u starogradnji koje sam gledao ljudi prodaju da bi kupili veci, manji, menjaju lokaciju, itd... Srbi imaju neki gadan trip da se stan ne prodaje ni po koju cenu, makar bio prazan i nekoriscen.
Stan se ne prodaje zato što pare imaju noge. Pare se potroše i na kraju nemaš ni stan ni pare. Stan se prodaje ili u slučaju nužde (moraš) ili da bi kupio veći ili manji ili da bi rešio neko životno pitanje ali se ne prodaje radi gluposti američkih (kao pala mi je cena 10% pa dok ne padne još daj brže bolje da prodam). Mislim da cene stanova niko ne gleda osim onih koji kupuju i prodaju. Možda ljudi znaju da su im sad cene stanova otišle u nebesa ali opet neće da prodaju.
Pa i sam Warren Buffet to kaže.

Stan se ne prodaje zato što pare imaju noge. Pare se potroše i na kraju nemaš ni stan ni pare. Stan se prodaje ili u slučaju nužde (moraš) ili da bi kupio veći ili manji ili da bi rešio neko životno pitanje ali se ne prodaje radi gluposti američkih (kao pala mi je cena 10% pa dok ne padne još daj brže bolje da prodam). Mislim da cene stanova niko ne gleda osim onih koji kupuju i prodaju. Možda ljudi znaju da su im sad cene stanova otišle u nebesa ali opet neće da prodaju.
Pa i sam Warren Buffet to kaže.
Svačiji stan je otisao u nebesa ....i normalno da se prodaje da bi kupio isto tako nešto ....vece ili dva manja...nikako za u dupe ili auto...
Kazu neki zaradiceš kad prodaš..da ako te pare potrosim na lizalice ili vinjak ...Neverovatne gluposti..
Super ti što prodaju stan da bi jeli bolju salamu ili leteli avionom umesto busom ....

Ja bih lično kupio u petici, jer; konstruktivno je dobra i izolovana (kada uvedu energetske razrede nema zime). Ipak blokovi i kao okrnjeni su konstruktivno top, ali će imati problema sa održavanjem i energetskim razredima. Svakako pametnije kupiti starogradnje od šklj novogradnji, koje će posle prvog zemljotresa biti proglašene nebezbednim i za rušenje.

ovaj u zepteri, fazon pijes kafu sa komsijom iz susedne zgrade, svako u svom stanu 😎
Eliksir je bolja opcija od te dve, bilo je tamo nekih povoljnijih ali vidim da nisu aktivni oglasi više.
Ja sam baš zadovoljan Eliksirom, tako da neka mala preporuka ide za njega.
Evo i ovaj mi je izašao ali ga nisam odmah okačio zbog prizemlja i jer ne znam kako to funkcioniše u stvarnosti, možda može biti ok.

Prizemlje ima dosta mana, e sad u kondominijumu je to manji problem sto se privatnosti tice rekao bih.

I ja sam video ovaj pre par dana:

Nekome ko zeli "dvoriste" blizu centra NBGD ovo je najblize tome rekao bih.

Poslednja izmena:
Narode, ako možete da me posavetujete, pošto verujem da je dosta vas iskusnije od mene ili je prošlo kroz to. Uzeo bih stan u sivoj fazi, ali ne znam gde mogu efikasno da gledam šta se gradi. Imate li neke preporuke?

zvucna izolacija, kafici, svakakve komsije, stan na dan, vlaga, garaze
Ja se po ovom pitanju slazem sa micom jbg. Kucica od 150-200m2 sa bazenom u zucama (ili višnjička banja) npr. 200-300k u zavisnosti od izdrkavanja i ostane ti za manji stan za izdavanje ili kasnije za decu. Ne moras da brines o odrzavanju, komsijama, da padne fasada nekome na glavu...

Poslednja izmena:
Narode, ako možete da me posavetujete, pošto verujem da je dosta vas iskusnije od mene ili je prošlo kroz to. Uzeo bih stan u sivoj fazi, ali ne znam gde mogu efikasno da gledam šta se gradi. Imate li neke preporuke?
Koje opštine te primarno zanimaju? Imaš ovde teme sa jačim projektima, imaš i forumaše koji su kupili i čekaju izgradnju.

Snimi ovo u svakom slučaju prvo, ako nisi već.

Ja se po ovom pitanju slazem sa micom jbg. Kucica od 150-200m2 sa bazenom u zucama (ili višnjička banja) npr. 200-300k u zavisnosti od izdrkavanja i ostane ti za manji stan za izdavanje ili kasnije za decu. Ne moras da brines o odrzavanju, komsijama, da padne fasada nekome na glavu...
Kućica od 150-200 kvm?!?! To je fudbalski teren. Preko 120-130kvm je već preterano. Ko će to grejati i hladiti? S 200kvm si već u bogatom staležu. Tu već ne spadaš u srednju klasu.

Hahhaa. Ja sam odrastao.u kući, 120m2 je milinica.
zaj**** je za nekog ko je odrastao u stanu i nije imao dodir sa životom u kući da odjednom pređe. Mora budeš stalno u pokretu, da te ne mrzi da poradiš svako malo ponešto. A i imaš više mogućnosti, pa kreću razne ideje: e mogli bi ovde jedan bazen, mogli bi ovde malo engleska travica, golići - dok se okreneš troškovi ti skočili 200% :D
Da je lepo, lepo je, ali nije za svakog.

zaj**** je za nekog ko je odrastao u stanu i nije imao dodir sa životom u kući da odjednom pređe. Mora budeš stalno u pokretu, da te ne mrzi da poradiš svako malo ponešto. A i imaš više mogućnosti, pa kreću razne ideje: e mogli bi ovde jedan bazen, mogli bi ovde malo engleska travica, golići - dok se okreneš troškovi ti skočili 200% :D
Kuća zlata vredi a i brak spašava. Izađeš napolje i radiš po dvorištu dok žena po kući popuje:)

Kućica od 150-200 kvm?!?! To je fudbalski teren. Preko 120-130kvm je već preterano. Ko će to grejati i hladiti? S 200kvm si već u bogatom staležu. Tu već ne spadaš u srednju klasu.
Pa ako već pravim kuću neću da se guram sa sobicama od 10m2 i kupatilcem od 5m2 ko u nekom socijalnom stanu. Hoću da bude komotno, dnevna, trpezarija, kuhinja bar 40-50m2, hodnik komforan i širok da se odvoji spavaći i dnevni deo, spavaće sobe bar 3 ili 4 po 15m2, garderoberi, kupatila bar 2 po 7-8-10tak m2, već si na 150m2, a gde je ostava, garaža... Ne mora ni da bude prizemna, prizemlje plus sprat i dosta, taman.

Pa nije za gracke urbaniste i ove kojima je održavanje misaona imenica :) Ništa lepše nego kad kuliraš u dvorištu, pa malo roštilj malo bleja, možeš u gaćama da se šetaš, mir, privatnost... Svako ima nešto svoje jbg. Jeste lakše u stanu ali je sve to po meni socijalno stanovanje pa makar stan koštao milion jura :) Kako nešto može da bude lux gde se guraš sa komšijama i živiš u kutiji šibica. Ameri su to odavno shvatili.

Poslednja izmena:
Pa naravno da su gastarbajteri krivi iako utiču s 10% na tržištu. Ja ću ti reći zašto sam ja uložio iako mogu u berzu i to.
1.) Zato da imam nešto u Srbiji.
2.) Da mi deca nešto naslede i u Srbiji (i bez poreza na nasledstvo).
3.) Da dobijem povrat PDVa.
4.) Da pomognem našoj mladoj državi i da uložim u Srbiju da barem deo vratim što ne radim trenutno u Srbiji.
(ROI je najmanje igrao tu uticaja. Ja čak i računam da će ići oko 2,5% neto ROI.)

Još nešto oko keš kupovina - ja i još 2 porodice što znam smo svi kupili stanove na kredit (tj. fazno plaćanje) a to se statistički vodi kao keš kupac. Iako sam ja praktično kreditni kupac jer plaćam na 7 rata toko 3 godine. To je kredit po meni, ali naš zakon sve klasifikuje kao keš kupce čim zvanično nisi uzeo kredit od banke.
Извини Џо, али већ ко зна који пут изједначаваш фазно плаћање и кредит, па морам да изнесем сасвим супротан став. Тема је на ивици оф-топика, па ћу укратко зашто плаћање у ратама, по фазама изградње нема везе са кредитирањем, чак му је и дијаметрално супротстављено:
1. Не постоји роба, односно није завршена израда; ти као купац учествујеш у финансирању, практично си суинвеститор.
2. Не постоји трећа страна (кредитор), нема средстава обезбеђења, нема дуга нема позајмице, нема камате, итд.
3. Постоји ризик у којем учествујеш, везано за робу из тачке 1. и он је сразмеран твом новчаном уделу у пројекту, подељено са неким коефицијентом завршености ( већим од 1).
4. Макроекономски најважније, а са гледишта купопродаје најмање битно, али може да изнервира неке нафуране јапијевске вернике у неолиберални економски концепт (можда си и ти ту, Џо)- избио си банкама шансу да креирају новац путем кредита - а то је основни и далеко најмасовнији начин креирања новца данас и основна полуга њихове зараде.

Lift..fasada...krov...parking...stan na dan....O svemu odlučujes ti...niti ikog molis niti ti iko smeta

Извини Џо, али већ ко зна који пут изједначаваш фазно плаћање и кредит, па морам да изнесем сасвим супротан став. Тема је на ивици оф-топика, па ћу укратко зашто плаћање у ратама, по фазама изградње нема везе са кредитирањем, чак му је и дијаметрално супротстављено:
1. Не постоји роба, односно није завршена израда; ти као купац учествујеш у финансирању, практично си суинвеститор.
2. Не постоји трећа страна (кредитор), нема средстава обезбеђења, нема дуга нема позајмице, нема камате, итд.
3. Постоји ризик у којем учествујеш, везано за робу из тачке 1. и он је сразмеран твом новчаном уделу у пројекту, подељено са неким коефицијентом завршености ( већим од 1).
4. Макроекономски најважније, а са гледишта купопродаје најмање битно, али може да изнервира неке нафуране јапијевске вернике у неолиберални економски концепт (можда си и ти ту, Џо)- избио си банкама шансу да креирају новац путем кредита - а то је основни и далеко најмасовнији начин креирања новца данас и основна полуга њихове зараде.
Pa ne bi se baš složio s tobom ali eto idemo po tačkama.
1.) Robe nema ali npr nema robe ni kada sam kupovao kuhinju u NL. Naruciš i čekaš verovao ili ne 3 meseca da je naprave. Ja sam se zezao prvo kad sam došao da kad naručiš tek onda idu u šumu i seku drvo:))
2.) kreditora nema jer si ti, a ima duga! Potpisao si Ugovor i dug postoji i vrlo je opipljiv! Kamata je nula ali kamata je nula i kod ECB isto bila a evo od pre par dana i kod Švajcaraca opet! Pa si i kreditu. To se zove beskamatni kredit. Isto što i država daje studentima one standardne studentske kredite (ne ove nove hipotekarne).
3.) Tačno
4.) Banka je izbačena ali to ne mora da znači da kredit nemaš. Čak i u našem zakonodavstvu imaš pozajmicu (kredit) koje ti može dati i fizičko lice.
Mislim sad možemo da se zezamo i diskutujemo oko semantike i šta je po definiciji ili nije. Po meni jeste da li placas kuću na 7 ili 77 rata je skroz nebitno. Ja sam konkretno potpisao ugovor i to sledeću ratu moraš da stvoriš kad ti kažu ili ode 10% celokupne vrednosti stana!! Pa ti vidi da li nema duga :) tebe kreditira investitor ili ti njega ali uzajamno je i to je ok. Dobiješ malo nižu cenu kvm. Placas fazno I ne moraš klasičan kredit kad može ovako. Po meni win-win situacija.
A cilj mog posta je bio da taj % keš kupaca je daleko manji od te cifre od 80%. A pogotovo kod novogradnji gde se dobar deo kupuje ovako kroz fazno plaćanje. Znači putem kredita. Eto ja da sam morao sve u kešu ja bi morao uzeti kredit u NL i platiti sve u Srbiji ili uzeti u Srbiji. Ovako ne moram nigde. Uzeo kod investitora na rate i svi srećni.

Vrh