Šta je novo?

Cene nekretnina

Ako dovedeš veštaka građevinske struke da izvrsi analizu vrlo je teško nešto da postoji nešto značajno što je "zamuljano", a da se ne primeti prilikom inspekcije. Kod postojećeg stana postoji određen broj stvari koje mogu da budu sakrivene ili maskirane. Kod stana koji tek treba da se izgradi postoji značajno više varijabila kljujuci i mogućnost da stana nikad ne bude.
Koliko ljudi ti znas da imaju gradjevinskog vestaka u telefonu koga zovu kada idu da kupuju stan?
To je kao da nekom ko ne zna da koristi racunare kazes "brate pa nisu problem reklame, samo odes i instaliras ublock origin sa chrome web store-a" a on te bledo gleda :)

I kada kupujes kola mozes da vodis svog majstora naravno, samo je mnogo lakse iscimati majstora nego gradjevinca, jer majstor zna da ces mu dolaziti posle toga.
Postoji rizik da se stan ne izgradi, ali se prosto ne slazem da ljudi u starogradnji ne proguravaju razne manjke neiskusnim kupcima.

U poslednjih par godina nisam bas cuo da se na centralnim opstinama desavalo da se neki projekat ne zavrsi, dobijanje upotrebne dozvole je druga stvar doduse.

Mogu da utvrdim specifikaciju i kvalitet ugradnih materijala postmatrajući ograđeno gradiliše sa nekoliko desetina metara
Ako se razumes mozes. Kao i za vestaka.

Koliko ljudi ti znas da imaju gradjevinskog vestaka u telefonu koga zovu kada idu da kupuju stan?
To je kao da nekom ko ne zna da koristi racunare kazes "brate pa nisu problem reklame, samo odes i instaliras ublock origin sa chrome web store-a" a on te bledo gleda :)

I kada kupujes kola mozes da vodis svog majstora naravno, samo je mnogo lakse iscimati majstora nego gradjevinca, jer majstor zna da ces mu dolaziti posle toga.
Postoji rizik da se stan ne izgradi, ali se prosto ne slazem da ljudi u starogradnji ne proguravaju razne manjke neiskusnim kupcima.

U poslednjih par godina nisam bas cuo da se na centralnim opstinama desavalo da se neki projekat ne zavrsi, dobijanje upotrebne dozvole je druga stvar doduse.
Upotrebna dozvola je cest problem i u starogradnjama.

Caveat emptor, ako neko lakonski pristupa transakciji koja je verovatno najveća u životu i kupuje "na slepo", onda je sam kriv za posledice.

Na ovom forumu ima puno horror priča. Nije problem ako zgradu zida Strabag (ili neka druga kredibilna građevinska kompanija). Problem je što su mnoge manje firme u tom biznisu one man show, pa ako se nešto dogodi, nema ko da završi projekat. Jedino da uzmeš polisu životnog osiguranja na gazdu-direktora.

Ako se razumes mozes. Kao i za vestaka.

Upotrebna dozvola je cest problem i u starogradnjama.
Ako zgrada nema upotrebnu dozvolu onda ni individualni stnaovi nisu uknjiženi u katastar. Ako kupuješ neuknjižen stan (po pretpostavkom da nađeš notara koji će overiti takav ugovor), činjenica da je stan neuknjižen je bitan element za određivanje cene. Ako kupujes novogradnju po trenutnim cenama a ispostavi se da zgrada ne može dobiti upotrebnu dozvolu jer je izašla iz gabarita, veliko je pitanje da li se stan u takvoj zgradi ikada može uknjižiti i svakako ne vredi para koje si platio.

Poslednja izmena:
Caveat emptor, ako neko lakonski pristupa transakciji koja je verovatno najveća u životu i kupuje "na slepo", onda je sam kriv za posledice.
Fora je sto ti dok odes 2-3 puta da pogledas stan i dovuces svog eksperta neko ce kesirati taj stan ako stan izgleda kao dobra stvar.

Ako pitas kako znam, pa desilo mi se.
Izasao stan na oglase u cetvrtak/petak, zakazao gledanje u utorak, posle toga jos jedno gledanje u cetvrtak sa nekim ko je u materiji.

U subotu ujutru zvao da dam ponudu kad su se slegli utisci, kaze agent kesirao covek stan u petak na licu mesta cim ga je pogledao.

Tako da tesko da ce ti taj pristup omoguciti da po dobroj ceni kupis starogradnju, jedino ako cenovno nije atraktivna.

U oglasima bukvalno imas beskonacno stanova i svako malo izlaze nove i bolje ponude, ne znam sto se opterecujes time, sto je neko uzeo stancic ispred tebe.

Ako zgrada nema upotrebnu dozvolu onda ni individualni stnaovi nisu uknjiženi u katastar. Ako kupuješ neuknjižen stan (po pretpostavkom da nađeš notara koji će overiti takav ugovor), činjenica da je stan neuknjižen je bitan element za određivanje cene. Ako kupujes novogradnju po trenutnim cenama a ispostavi se da zgrada ne može dobiti upotrebnu dozvolu jer je izašla iz gabarita, veliko je pitanje da li se stan u takvoj zgradi ikada može uknjižiti i svakako ne vredi para koje si platio.
Istina, mada novogradnje vecinom idu na ozakonjenje pa ko ima vezu zavrsi to brzo dok starogradnju iako platis nize verovatno se nikad nece uknjiziti.

U oglasima bukvalno imas beskonacno stanova i svako malo izlaze nove i bolje ponude, ne znam sto se opterecujes time, sto je neko uzeo stancic ispred tebe.
Gde si bio do sada da nam otvoriš oči sa tim novim i boljim ponudama? Svi se žale da nema stanova u ponudi (mahom sutererni, preuređeni tavani i vešernice ili varijante 5. sprat bez lifta), Novogradnje na Zvezdari dobacile do 5k eur.

Jesi kupio neki stan skoro..u 5 godina...pa znaš ? Koje si stanove gledao skoro pa znaš da su bolje ponude...

Ako moraš na kredit da uzimaš, onda piši propalo. Propustio si izgleda da je trend da se kupuje u kešu
Ne znam kada bih uopšte imao toliko keša, čim se mnogo manja suma skupi ulaže se u nešto.
Kredit te tera sa druge strane da se konstantno više trudiš i ulažeš.
Ili Dubai, to si spominjao nekolicinu puta.

Sa ovim levo sam bio na vezi i imali smo mnogo telefonskih poziva.
On mi je i dao ponudu i Ugovor za onaj siguran ROI za nekretninu u Dubajiu od preko 500k, koju sam i postovao ovde.
Kada sam hteo neke detalje oko Ugovora i da mi nešto razjasni rekao je da će mi organizovati online sastanak sa njegovim nadredjenim ili ljudima koji više znaju.

U pravu si Extro druže.
Nego, za koliko su se prodavali ovi stanovi u Kosa kvart kad su zaboli ašov, kad sad gotov prodaju za 3450€/m2? Ispod 3k je bilo? Već sam zaboravio...

U pravu si Extro druže.
Nego, za koliko su se prodavali ovi stanovi u Kosa kvart kad su zaboli ašov, kad sad gotov prodaju za 3450€/m2? Ispod 3k je bilo? Već sam zaboravio...

Bilo je mislim oko 2500 EUR sa PDVom tako nesto

Slazem se, ali to znaci da u oba slucaja zapravo ne vidis sta kupujes, vidis sminku koju kupujes i to je to.

Za razliku od starogradnje doduse, u novogradnji imas garanciju izvodjaca, dok ovde cim si kupio stan sve prelazi na tebe, pa ako je prodavac samo zamuljao nesto da "drzi vodu dok majstori odu" imaces lepo iznenadjenje.
I naravno, investitora/izvodjaca mozes da tuzis ako ti je ugradio losije stvari od ugovora, ovde nemas tu mogucnost.
U Ugovoru nisu opisane neke sitnice, poput koji proizvodjač keramike će biti, da li ćeš imati spušteni gips karton celim plafonom, da li je troslojno ili dvoslojno staklo i koliko komora ima stolarija i koji proizvodjač, sigurnosna vrata itd...

Mene bi zanimala sledeća opcija zbog onih +-3% površine u Ugovoru.
Kupiš 100m2, udješ u stan i izmeriš 90m2, ok treba da ti se vrate novci u ovom slučaju za tih 10m2, ali ne možeš ga tužiti da ti vrati sve novce, jer si ti hteo 100m2 a dobio si 90m2.
Takodje udješ u stan i sva sanitarija, pa i materijal se razlikuje od nekog tebi na renderu opisanog, teško da možeš bilo šta.
U Ugovorima nije tako detaljno opisano šta se dobija, zato se i ide na poverenje kod Investitora 😉

Čal i kod probijanja roka izgradnje postoje Investitori koji daju neke male penale mesečno.
Dok neki mogu uvek da se vade i tu na neku višu silu, čas Covid, pa da ne otkrivam sada sve...
Pitanje je šta kada se i dogovori u Ugovoru datumi za dobijanje Upotrebne dozvole, to jest pozitivan Izveštaj komisije za tehnički prijem.
Meni za jednu nekretninu to kasni 2 god, jedan komšija nas poziva na grupnu tužbu protiv Investitora itd...

Znam za 4 nove zgrade koje ne mogu da dobiju upotrebnu dozvolu evo vec 4 godine a pitanje je hoce li ikada biti uknjizeno a placano je papreno. Sad je taj kapital zarobljen i nema nazad.

Znam za 4 nove zgrade koje ne mogu da dobiju upotrebnu dozvolu evo vec 4 godine a pitanje je hoce li ikada biti uknjizeno a placano je papreno. Sad je taj kapital zarobljen i nema nazad.
Tako je, zato nek se zapitaju ovi što kažu "starogradnja košta kao novogradnja, a čak i da je renovirana opet je sve to staro".

Plaćeno je svakako jeftinije u izgradnji, a pre 4 godine su i cene bile jeftinije tako da se već isplatilo iha. Za te pare sad može da kupe starogradnju na lošijoj lokaciji verovatno i da čekaju da im komšija propadne kroz plafon. Ako je investitor podneo zakon za ozakonjenje biće i upotrebne verovatno. Starogradnja ima smisla samo zbog odredjene lokacije.

Plaćeno je svakako jeftinije u izgradnji, a pre 4 godine su i cene bile jeftinije tako da se već isplatilo iha. Za te pare sad može da kupe starogradnju na lošijoj lokaciji verovatno i da čekaju da im komšija propadne kroz plafon. Ako je investitor podneo zakon za ozakonjenje biće i upotrebne verovatno. Starogradnja ima smisla samo zbog odredjene lokacije.
Ti kompariras cene starogradnje danas sa cenom novogradnje od pre 4 godine? Kako to ima ikakvog smisla? Zamisli kakva je starogradnja mogla da se kupi za te pare tada, da se sredi i da odmah kreneš da je koristiš. Ovako, nakon 4 godine plaćanja kirije imaš nov, neuknjizen stan gde će možda biti i upotrebne ako je investitor podneo zahtev za ozakonjenje, a možda i neće biti.

Vrh