Upravo tako! S tim da je starogradnja u 90% slučajeva u boljem stanju nego novogradnja. Pogledaj stsre salonske zgrade sagrađene tokom 20ih i 30 ih na Dorćolu i Vračaru. Ok, mozda je negde fasada oronula, mozda treba sanirati instalacije, itd. ali strukturalno i statički ti stanovi su čvrsti kao stena i bukvalno ne moraš da brineš još narednih 100 godina. Onda uporedi re zgrade sa skromnijim novogradnjama tokom 2010ih, neke of tih grada starih 10-15 godina izgledaju bukvalno raspalo, kao da će da se sruše svakog časa. Mirijevo je prepuno takvih objekata.
Generalno dajem prednost današnjoj kvalitetnoj novogradnji po pitanju statike i materijala i opreme.
Azbest je sada zabranjen, ipak se usavršavamo po nekim pitanjima i upotrebom materijala.
Kod starih zgrada je potrebno održavanje i sanacija ako se uoči, ne radi se to baš.
Po pravilniku bi trebao gradjevinski inženjer ili arhitekta barem da odradi vizuelnu kontrolu i proveru sigurnosti u nekom odredjenom intervalu, sada su krenuli tu javni objekti da rade posle xy godina.
Po pitanju požarnosti su u poslednje vreme rigoroznije provere i samo projektovanje novogradnji.
Bešumni liftovi, energetska efikasnost su samo neke od ozbiljnijih prednosti kvalitetne novogradnje, pa i stolarija...
Naravno da ima jeftinih novogradnji koje su odradjene lošije od kvalitetnih starogradnji.
Ali meni barem para uši kada se generalizuje jer je skoro svaka zgrada različita, a uglavnom se gleda samo lokacija vs starogradnja/novogradnja.
Pričao sam već ovde i postovao, kolega iz struke koji je u sličnoj firmi poput moje sa kojim smo saradjuvali nije kupio stan 20god jer je iz struke i član komisije za tehnički prijem i uvek profesionalno nadju nešto što im se ne svidja ili ako mu se i prilično svidi sve onda je problem cena.
Naravno nikad ne veruje(jer je takav) i neće da kupuje dok se ne izgradi i ne vidi sve svojim očima i analizira projekat.