Šta je novo?

Cene nekretnina

razmisljam se da kupim ovaj stan

ima li neko iskustva vezanu za ovu zgradu?
Lol secam se tamo koliko mi se cini 2019. kad su se te zgrade završavale, sedimo sa nekim drugarima i komentarisemo tadašnju cenu (oko 2300e kvadrat) i kao ko bre kupuje za te pare, mora pući taj balon. Little did we know :)

Povremeno jedem sladoled ispod, ima nekih egzotičnih biljaka sanjivo vise sa terase.
Nadam se da sam ti pomogao.

da, ja tu vodim klinca u dr zutica kada treba, a ja se ogrebem sa sladoled takodze.
ali nebitno, ne interesuje me cena, mislim da je korektna, vise mislim da li se neko zali na lude ruse komsije ili tipa ima neki narko diler koji daje ispod cene ili fazon masaza

Dobra je, pratio ja izgradnju kad su počeli, cena je bila 2450e+pdv

Z a Ruse ne znam verovatno ih ima kao i svuda :D

kontam ako se cenkam, mogu da snizim cenu za par hiljada

jedini bag je sto dosta vonja kanalizacija blizu ulice, ali ovo nema taj problem jer gledam ka westu sto je odlicno, a mogu dole da navijam kada igraju basket
sranje mi je sto opet moram u moj blok da bi se dete igralo
ali ko ga sisa, odrasce

Za te pare u Briselu kica izmedju 200-300 kvadrata, koja se granici sa sumom / parkom. Znam da je neuporedivo, kupuje se gde se zivi, samo ne mogu a da ne povucem paralele na ulozeno / dobijeno.

Za te pare u Briselu kica izmedju 200-300 kvadrata, koja se granici sa sumom / parkom. Znam da je neuporedivo, kupuje se gde se zivi, samo ne mogu a da ne povucem paralele na ulozeno / dobijeno.

ne bih tamo, mislim da ima dosta migranata koji mogu da opljackaju moju kolekcije raznih rariteta koje imam.
pritom malo je hladnije tamo
a i brisel mi daleko od posla, ne mogu da letim stalno za bg

Ipak je Beograd centar Balkana, a i nemamo berzu, ljudi se kunu u ciglu, rasle su uvek cene, loša infrastruktura van NBG bla bla bla

Da izvrtimo sve standardne argumente za objašnjavanje neobjašnjivog.

kontam ako se cenkam, mogu da snizim cenu za par hiljada

jedini bag je sto dosta vonja kanalizacija blizu ulice, ali ovo nema taj problem jer gledam ka westu sto je odlicno, a mogu dole da navijam kada igraju basket
sranje mi je sto opet moram u moj blok da bi se dete igralo
ali ko ga sisa, odrasce
Ja ne znam šta je sa tom kanalizacijom, još nisu vrućine krenule, a pola grada smrdi na govna.

ne bih tamo, mislim da ima dosta migranata koji mogu da opljackaju moju kolekcije raznih rariteta koje imam.
pritom malo je hladnije tamo
a i brisel mi daleko od posla, ne mogu da letim stalno za bg
Onda dodaj jos 100k i uzmi ovo:
U Tervurenu nema migranata, uglavnom Flamanci, ali ce da te gledaju popreko ako ne znas holandski.

to je jedna od nekoliko stvari koja me je pomerila sa dela od hotela jugoslaviji ka ovim centralnim blokovima. pored kanalizacije, samo malo dunav da padne, i ceo dan kao da sam u septickoj jami.
U subotu bio sa klincem do stare železničke, jbt ala tamo smrdi ne može da se diše, štipa za oči, a neki strejndžeri kao kuliraju, na mostaru zamalo da se ugušim. Možda je to još jedna čar ovog grada i razlog skupoće, ljude možeš da osetiš kakvi jesu.

nisam cuo ispred niko da prica ono standarno

devize, vize, vize, vize, vize

da jesam, mogli smo da zavrsimo poso, castio bih te sigurno jednu crvenu
To je izmodelo, sad samo parkiraš moćnog četvorotočkaša na trotoar, upališ sva četiri i skokneš do kafića na dupli espreso i kišelu sa ledom i limunom. Ne znam kako nisi video moj buđelar na stolu ili masivne ključeve svega što posedujem!?

To je izmodelo, sad samo parkiraš moćnog četvorotočkaša na trotoar, upališ sva četiri i skokneš do kafića na dupli espreso i kišelu sa ledom i limunom. Ne znam kako nisi video moj buđelar na stolu ili masivne ključeve svega što posedujem!?

ego mi je toliko veliki da 99% vremena razmisljam samo o sebi, koliki sam car, drugi me ne interesuju, sem ako nije neko zenskog pola da izgleda dobro ko ruska jakic
eventualno, samo spamujete a niko da da neki info za zgradu sem defkinja i marinja, niste mi korisni ich

Lol secam se tamo koliko mi se cini 2019. kad su se te zgrade završavale, sedimo sa nekim drugarima i komentarisemo tadašnju cenu (oko 2300e kvadrat) i kao ko bre kupuje za te pare, mora pući taj balon. Little did we know :)
Sprdali smo se drugar i ja kad nam je Zen Hill nudio za 1650e stanove. U fazonu ko ce tamo da uleti za te pare, nije ni blizu. Fast forward godinu dana kasnije, obojica kaparisemo stanove koji su mnogo skuplji i dalje od tog stana. I tad kad smo uzeli, mislili smo da uzimamo na peak-u. A ono i dalje skace. Da ne poveruje covek bukvalno.

Izgleda da peak ne postoji, nebo je granica.

@BillHicks
Kad si već u lovi, možda da razmotriš ovu high-end, move-in-ready nepokretnost koja oduzima daha!?

Jedna stvar koju sam primetio na trzistu u Nisu.

Pratim neke novogradnje, cisto informativno, i moj zakljucak je sledeci:
  • Na losijim lokacijama se bez problema prodaju manji stanovi do 50m2 (doduse malo sporije nego na boljim lokacijama, ali se nekako prodaju). Stanovi preko 50m2 se na tim lokacijama jako tesko prodaju.
  • Na dobrim lokacijama se bez problema prodaju stanovi do 50m2, a ovi od 50-70m2 idu malo sporije ali se nekako prodaju. Stanovi preko 70m2 se jako tesko prodaju ili skoro nikako.
  • Deluje mi da su investitori u nekom trenutku, krajem prosle godine ili pocetkom ove digli cene, ali se tu postavlja pitanje: ako nisi mogao da prodas vece stanove po nizoj ceni, kako mislis da prodas iste te stanove po visoj ceni?
Imam recimo primer zgrade cija izgradnja je pocela pre tipa 3 godine, zavrsena je tipa pre godinu dana, i od tad su prodati samo manji stanovi do 50m2, a i dalje ima nekoliko slobodnih, i to par njih na sasvim Ok spratnosti i orijentaciji i sa Ok strukturom. Sto se tice stanova od 60+m2 nije prodat skoro nijedan. Ali efektivno investitor nije prodao mozda cak ni 40% stanova..

Ono sto ja razumem je sledece: investitor izgradi zgradu, proda vecinu stanova, tipa 80%-90%, i onda preostale stanove prodaje polako. Ali sta kad investitor nije prodao ni 40% stanova goidnu dana nakon zavrsetka izgradnje? Zamisli da izgradis zgradu i 3-4 godine nakon pocetka izgradnje nisi prodao apsolutno nijedan stan veci od 50m2 (ili si prodao mozda par njih, sto se racuna u statisticku gresku), i da na sve to ti jos dignes cene za te stanove. Znaci cena stanova ti bude tipa 1.800 e/m2 i po toj ceni ti uspes da prodas samo manje stanove, a neko bi mozda kupio vece, ali ne po toj ceni, nego recimo 10% nizoj tipa 1.600 evra. I ti na to kad rasprodas manje stanove dignes cenu na 2.000 e/m2, a pre toga nisi uspeo skoro nijedan takav stan da prodas po ceni od 1.800 evra, jer ljudi recimo za takav stan ne bi dali vise od 1.600 evra. Ti si ranije imao cenu mozda 10-15% vecu od one koliko su ljudi spremni da plate za stan u tvojoj zgradi, a ti sad dignes cenu na 25-30% vecu cenu od onog koliko su ljudi mozda spremni da plate.

Da li to znaci da su ovakvi investitori precenelili vrednost svojih stanova? Ili jednostavno imaju novca i ne zuri im se, i mogu te stanove da prodaju godinama ili decenijama? Da li im je ideja da stalno dizu cene i da ih nikad ne prodaju? Ili da drze trenutno visoke cene dok se ne pojavi prvi kupac? Pa kad se pojavi prvi kupac da im to bude znak da je trziste prihvatilo tu novu cenu, pa da opet dizu na sledeci visi nivo? Ili im je plan da nekad daju te stanove sa nekim popustom? Ok, kapiram da hoce da izvuku sto vise para, ali ako stalno dizes cene a nisi prodao skoro 2/3 stanova, onda verovatno radis nesto pogresno. Ili jednostavno ne znas sta ces sa parama, pa mozes da ih prodajes decenijama.
Ako je ovo što ti pričaš tačno, problem je u strukturi stanova, ne u prodaji. Ako se prodaju stanovi od 35m2 investitor će da prepolovi taj od 70 i napravi 2 manja i tako ih proda, logično zar ne? Mada, mene više zanima ova klasifikacija stana od 70 m2 kao "velikog". Recimo, imaš 35+ godina, oženjen si i imaš dvoje dece, kakav ćeš stan da kupiš? Nadam se ne onaj od 35-50 m2? Meni to deluje kao potpuno nelogična odluka, jer je kvalitet života u tako malom stanu za sve osim za samca ili eventualno par katastrofa.

Sa druge strane, ono što vidim po Vračaru je da odredjeni investitori grade manje zgrade, tipa 2-3 sprata i da imaju samo jedan ili eventualno dva stana na spratu. Ali to su kvadrature od 120-150 m2. Te manje zgrade se prikazuju kao luksuznija i intiminja ponuda u odnosu na ono što se nudi u mega kompleksima i verujem da taj pristup ima smisla.

Vrh