sutraw
Expert
- Učlanjen(a)
- 29.03.2023.
- Pohvaljen
- 15.806
Kapitalizacija Beogradske berze je oko 4 milijardi EUR. Kapitalizacija Zagrebacke berze preko 50 milijardi, kapitalizacija Ljubljanske berze takodje preko 50 milijardi EUR. Mi se hvalimo nekom ustedjevinom od 15 milijardi evra, a Hrvati i Slovenci sa 2-3 puta manje stanovnika su 3 puta vise od toga ulozili na berzu,
I kakav VWCE. Ljudi bi razumeli da im kazes da kupe akcije NIS-a, ali ja mislim da 5% ljudi ne zna sta je VWCE (ne znam ni ja, imam samo neku ideju).
Da ne racunamo povoljniji ekonomski i pravni ambijent za poslovanje kod njih kad pokreces bilo koji drugi posao.
A čekaj, ti meni kažeš u doba interneta, youtube vodiča o investiranju, blogova, knjiga, podkasta, ChatGPT-a, mi pričamo o tome da su ljudi neinformisani? Pa jesu, ali svojom krivicom onda.
Odeš na YT, napišeš investiranje na berzu i izađu ti naši ljudi koji detaljno i potanko objašnjavaju kako to funkcioniše.
Okreneš telefonom bilo kog domaćeg brokera, kažeš ja bih da investiram u nešto sigurno, niskog rizika na stranoj berzi, odmah će ti reći izvoli indeks fondovi, VWCE, S&P500 ili šta god.
To što je prosečnom Miloradu cigla jedina stvar u koju veruje je stvar njegove lične finansijske religije, a ne nedostatka alternativa, ili nedostatka načina da se informiše o alternativama.