Šta je novo?

Cene nekretnina

Zapravo Ja sam zagovornik da što više ljudi proba sa svojim biznisom da vide kako je to lako no lakše je da se kuka kako su poslodavci robovlasnici i kako treba ulagati samo u beton. Najlakše je nemati obaveza i odgovornosti. Sa druge strane sve zavisi koliko se namerače na tebe, nije to samo "idemo dalje" ako hoće da te zatvore zatvoriće te, zato je najbolji biznis tamo gde još uvek nemaju pameti da preuzmu. Gradnja isto može da prodje ako nije neka lokacija na koju su bacili oko, mada su za sada zauzeti oko expa i bnv, unutrašnjost je generalno safu.

Pričao sam ranija da sam i Ja bio u priči sa nekim ljudima oko izgradnje zgrade, stavljali na papir sve, zvali neke prijatelje investitore i na kraju naravno nije zaživelo. Svi misle "lako ćemo", a pare same kaplju, možeš i bez para da gradiš.

Ma za sve je bolje da se što više biznisa pokreće ovde.
Za starosedeoce je najbolje da mi procvetamo kao Švajcarska ili Norveša, to jest kao Monako da budemo.
Ih pa tek onda ne moraš ništa osim rente da radiš da bi preživeo i uživao.
Ali ne znam, dosadno je tako živeti, treba se boriti, pa makar i kada je sve namešteno super.
Kasnije zavisiš od drugih i njihovih odluka da ti to oduzmu kroz ,,zakone itd...,,, uvek moraš da grizeš.
E sada ako hoćeš normalnu borbu plebsa za ulazak u uži krug onda si bolja država.
Plebs mora da se udruži zbog ozbiljnijih stvari i promena.

Pa pitanje je ko je rob. Npr ja sam svesno izabrao da nemam svoju firmu. Mozda bih i mogao nesto da uradim, imam i ekipu, ali prosto niko od nas ne zeli da radi po ceo dan. Ja sam svestan toga da ja to ne mogu i onda necu da ulazim u to. Ja licno bih se osecao kao rob da imam svoju firmu i da radim i mislim o firmi 24/7.
Nadam se da je iskren ovo odgovor, ali sa njime si rekao jedno 97% ljudi zašto stvarno neće da pokušaju nešto.
Pokušajte, ima vas više, držite se zajedno, učite, dobijte sertifikate, licence itd...
Ne može preko noći, trud, trud, trud...
Malo njih uspe da sve to odradi i da se drži zajedno i da se dogovori oko raspodele zarade.

U šta treba plebs da uloži novce ako je podstanar? Osim preživljavanja i borbe za opstanak(zdravlje, privatni doktori), treba da gleda(ako neće van zemlje), da kupi stan po meni?
Tako ostaje u državi najverovatnije i jbg osudjen je na kredit, ali mora i treba tada da radi i da se trudi.
Kanije teeba da se spaja kapital i ulaže u zajedničke poslove.
Problem je što ljudi ako se odluče uzimaju prvo kredite od 30god za stambeni kredit, umesto ako hoće da pokušaju da se izdvoje od plebsa da to ulože u posao.
E tu je problem, banka će ti lakše dati za stan novce nego za posao.
Zato je bitno imati taj jedan stan(sigurnost, porodica itd...), ali i mogućnost uzimanja kredita na osnovu njega...

Zna li se kada ce da nastave da unose cene stanova na cenenekretnina rs?

Nadam se da je iskren ovo odgovor, ali sa njime si rekao jedno 97% ljudi zašto stvarno neće da pokušaju nešto.
Pokušajte, ima vas više, držite se zajedno, učite, dobijte sertifikate, licence itd...
Ne može preko noći, trud, trud, trud...
Malo njih uspe da sve to odradi i da se drži zajedno i da se dogovori oko raspodele zarade.
Ovo kao da je pisao Nemanja Antic :)
Mozda ipak nije toliko do nas koliko do privrednog ambijenta.
A ambijent je takav da ti i ne trebaju reketasi kad imas drzavu kao reketasa.
Mafija je napredovala, vise te ne reketiraju direktno (osim ako bas bace oko na ono sto imas ili si im konkurencija), nego lepo kulturno napravljen zakon da si drzavi duzan boga oca prvog dana cim otvoris firmu, a posle zna se ko taj novac izvlaci iz budzeta.

Evo primera radi, Hrvati za pokretanje sopstvenog biznisa za nezaposlene daju do 20.000 evra (izvor), a nasi daju 3.200 evra, tj. 3.500 za invalide (izvor). Da li mi recimo imamo JDOO (skracenica od "Jednostavni DOO"), kao sto recimo imaju Hrvati, nesto slicno preduzetniku, a ne moras da razmisljas o testu samostalnosti? Tako se podstice ekonomija. Srbija jeste poreski raj, ali za strane investitore, perace novca i sve one koji imaju para. Kako naplatiti potrzivanje u Srbiji kad se zakoni ne postuju? Koliko sam prica cuo kako su neki proizvodjaci pukli jer im neki veliki trgovinski lanci nisu isplacivali to sto su kupovali, a nisu mogli da isteraju pravdu na sudu. Divlji zapad.

Ostali koji nemaju para su u startu sabotirani destimulativnim ekonomskim i pravnim okruzenjem da probaju bilo sta, ali za to sluze biznis gurui na tiktoku i drustvenim mrezama da nam sole pamet kako nije problem u nasoj drzavi, nego smo mi nesposobni.

Stalno pričaš o toj naplati potraživanja, a istina je da u današnje vreme ide lako ako biraš sa kime radiš. Ima problem sa proizvodjačima i velikim lancima da, ali to je zato što proizvodjač skine kožu sebi sa ledja da bi ušao u veliki lanac koji ga posle šikanira jer retko ko čita ili doteruje ugovor. Plate bogatstvo da bi se ulistali u market, poziciju i posle čekaju plaćanje robe 90+ dana. I generalno ove cene koje vidimo danas nisu toliko produkt marže, veći problem je to ulistavanje i pozicije u marketima. Marketi bi i da je marža 0 i dalje imali ogromnu zaradu. Ovako to funkcioniše, daš prvo ogroman novac da te veliki market ulista tj da tvoj proizvod bude na policama, onda godišnje plaćaš poziciju na tim policama, a što bolja pozicija veći je i iznos koji trebaš da platiš, a često se to povećava na godišnjem nivou. Da bi proizvodjači izdržali to oni povećavaju cenu svojih proizvoda, na šta market dodaje svoje proizvoljne marže gde dodješ kasnije do toga da retko ko kupuje tvoj proizvod, ugovorom se market obavezao da ti plaća u roku od 90 dana, nemaš para za obrtna sredstva jer si sve potrošio i onda naravno katanac. Ti propao market zaradio da se nije ni potrudio. Ono gde je greška je ta što proizvodjači gledaju samo kako da se domognu velikog marketa (ok tu su ljudi jbg) i ne preciziraju ugovor u kom bi moglo da piše koja je maximalna cena po kojoj market može prodavati njihov proizvod čime bi se smanjio rizik velike cene tvog proizvoda, market bi ti plaćao nabavnu cenu, a ljudi bi kupovali proizvod jer je po normalnoj ceni ali jbg što manji proizvodjač i što veći market to uslovi idu ka ovom većem. Zato u manjim marketima bude jeftinija cena i pored možda njihove veće nabavne cene, dobijaju novac od pozicije i idu sa manjom maržom što im je dovoljno, a ako je cena ulistavanja i pozicije veoma mala onda ima prostora spustiti nabavnu cenu poprilično.

ajde filipe napisi mi plan kako nas 5 roba da sazidamo zgradu i postanemo slobodni

evo ti input

5 roba (ne znam horoskop)
stek 500k€ sve skupa
Ja bih gradio sa Raduletom, Dekijem, Filipom, i moze jos jedan da se pridruzi koji prodje konkurs.
Sad se setih, peti je Mica.
To bi bio dream tim.

Stalno pričaš o toj naplati potraživanja, a istina je da u današnje vreme ide lako ako biraš sa kime radiš. Ima problem sa proizvodjačima i velikim lancima da, ali to je zato što proizvodjač skine kožu sebi sa ledja da bi ušao u veliki lanac koji ga posle šikanira jer retko ko čita ili doteruje ugovor. Plate bogatstvo da bi se ulistali u market, poziciju i posle čekaju plaćanje robe 90+ dana. I generalno ove cene koje vidimo danas nisu toliko produkt marže, veći problem je to ulistavanje i pozicije u marketima. Marketi bi i da je marža 0 i dalje imali ogromnu zaradu. Ovako to funkcioniše, daš prvo ogroman novac da te veliki market ulista tj da tvoj proizvod bude na policama, onda godišnje plaćaš poziciju na tim policama, a što bolja pozicija veći je i iznos koji trebaš da platiš, a često se to povećava na godišnjem nivou. Da bi proizvodjači izdržali to oni povećavaju cenu svojih proizvoda, na šta market dodaje svoje proizvoljne marže gde dodješ kasnije do toga da retko ko kupuje tvoj proizvod, ugovorom se market obavezao da ti plaća u roku od 90 dana, nemaš para za obrtna sredstva jer si sve potrošio i onda naravno katanac. Ti propao market zaradio da se nije ni potrudio. Ono gde je greška je ta što proizvodjači gledaju samo kako da se domognu velikog marketa (ok tu su ljudi jbg) i ne preciziraju ugovor u kom bi moglo da piše koja je maximalna cena po kojoj market može prodavati njihov proizvod čime bi se smanjio rizik velike cene tvog proizvoda, market bi ti plaćao nabavnu cenu, a ljudi bi kupovali proizvod jer je po normalnoj ceni ali jbg što manji proizvodjač i što veći market to uslovi idu ka ovom većem. Zato u manjim marketima bude jeftinija cena i pored možda njihove veće nabavne cene, dobijaju novac od pozicije i idu sa manjom maržom što im je dovoljno, a ako je cena ulistavanja i pozicije veoma mala onda ima prostora spustiti nabavnu cenu poprilično.
Cak i da je sve po zakonu i da su proizvodjaci pogresili kad su ulazili u takav ugovorni odnos, kad napravis monopol / oligopol na trzistu, dobijes to o cemu ti pricas. Slicna situacija kao sa poljoprivrednicima gde imas samo par igraca koji vrse otkup po smesnim cenama. Ili operateri koji dizu cene svi u isto vreme. Ili banke koje dizu cene sve u isto vreme. Ili ovi veliki lanci tehnicke robe gde telefoni, laptopovi i sl svuda imaju iste cene u dinar, samo negde zaokruze na 39.999, a negde na 39.990, pa ti biraj. U normalnoj drzavi komisija za zastitu konkurencije vodi racuna o takvim stvarima. Konkurencija donosi mogucnost izbora i bolji standard i uslove za poslovanje. Kod nas sve moze, pa onda nije kriva drzava nego sitni igraci. Drzava nikad ni za sta nije kriva.

Ja ne znam gde ti vidis da je neko napisao da su krivi sitni igraci i da drzava nije nista kriva.

Generalno se slazem jer to gledam svakog dana kod raznih dobavljaca. Svi se dogovaraju u dinar, u isto vreme. Sto si veci to diktiras uslove.

Kod nas zakon o zastiti konkurencije ne postoji sem na papiru, pogotovo kod velikih igraca, ali ce zato poslati inspekciju u roku od odmah kod malih ako je nekom zasmetao. Cak imam licni primer gde jedna velika firma (jedan od vlasnika blizak vlasti) krsi jedan zakon javno i bez sakrivanja, dok kod manjih je bila inspekcija od kojih su neki popili i kazne.

i to je oduvek tako, i plasim se da ce i u buducnosti ostati. za vreme djindjica i tadije, firme van bg su imali posebne kriterujeme u odnosu na bg firme, i bile ucenjivanjem ako ne odustani od nekih tendera. dok danas vojvodjanske firme uzimaju posao u nisu, nislijama.

treba jos vode da prodje lepenicom dok dodzemo u neke normalne okvire

Sasvim legitimno razmišljanje ali onda ko je rob, radnik ili poslodavac jer svako ima svoje muke. Misli o tome kad sledeći put pričaš o robovlasnicima, nisu svi isti.

To što neko nema upotrebnu znači da nije radio po zakonu (dodao neki sprat viška obično) jer da jeste imao bi upotrebnu, a ako ne radiš po zakonu, a nisi dovoljno podmazao ili u nekoj vezi sa vlasti onda jbg. Sa druge strane plebs ne mora da radi mimo zakona.

Ovo već jeste, problem je što su stavili šapu na mnoge stvari

Kad on tako razmišlja znači da ima nečeg. Možeš ti da otvoriš pekaru samo je pitanje koliko ćeš razraditi biznis. Šta ako krene pa rešiš da otvoriš drugu, treću... i onda neki čika zakuca na vrata, dobar dan, inspekcija.
nije problem ako ti zakuca inspekcija, msm ok jeste problem u našoj zemlji pošto znaš da inspekcija dolazi da te kazni i da moraš da podmitiš ne bi li izbegao kaznu, ali u suštini inspekcija bi trebalo da je normalna stvar.
veći problem je kad ti nakon što ti je biznis krenuo na vrata zakucaju neke ćelave i istetovirane čike u crnim majicama uvučenim u farmerke sa jednom jednostavnim pitanjem "a gde sam tu ja"? e tu ti se ruši svaki san o uspešnom biznisu u srbiji. naravno san o uspešnom biznisu ukoliko zamišljaš da ga vodiš samostalno, nezavisno i politički neuprljan.

Cak i da je sve po zakonu i da su proizvodjaci pogresili kad su ulazili u takav ugovorni odnos, kad napravis monopol / oligopol na trzistu, dobijes to o cemu ti pricas. Slicna situacija kao sa poljoprivrednicima gde imas samo par igraca koji vrse otkup po smesnim cenama. Ili operateri koji dizu cene svi u isto vreme. Ili banke koje dizu cene sve u isto vreme. Ili ovi veliki lanci tehnicke robe gde telefoni, laptopovi i sl svuda imaju iste cene u dinar, samo negde zaokruze na 39.999, a negde na 39.990, pa ti biraj. U normalnoj drzavi komisija za zastitu konkurencije vodi racuna o takvim stvarima. Konkurencija donosi mogucnost izbora i bolji standard i uslove za poslovanje. Kod nas sve moze, pa onda nije kriva drzava nego sitni igraci. Drzava nikad ni za sta nije kriva.
Dečko, mani se tih priča, oligopoli monopoli...to sve stoji ako hoćeš da uđeš sa nekoliko stotina miliona i da budeš konkurent Maxiju, Univeru, DIS-u, ili Tehnomaniji, Gigatronu, ili Sport Vision-u, Planeti sport, N-Sportu, itd. Tu se sve slažem sa tobom, tržišna utakmica nije ravnopravna i vladaju strukture koje šteluju marže i prodaju robu skuplje nego što bi to bio slučaj na slobodnom tržištu.

Imaš takve slučajeve i mnogo gore primere u Rusiji, pa ljudi koji su ovde došli nisu vlasnici rudnika uranijuma, naftnih bušotina i slično. Registruješ se kao preduzetnik za jedan danu APR-u, imaš mesečno zaduženje od par stotina eur u zavisnosti od registrovane delatnosti i mesta gde si registrovan i možeš da fakturišeš do 6 miliona godišnje bez da te iko išta pita- to je efektivna poreska stopa od 5%, nema ni u Švajcarskoj tako povoljno. Mnogi Rusi su tako došli su Srbiju, registrovali se kao preduzetnici, dobili boravak i nastavili da rade bez ikakve smetnje sve ono što su prethodno radili iz Rusije. ne vidim kako je relevantan test samostalnosti jer ima 9 kategorija, vrlo je lako proći taj test ako radiš iz sopstvenog prostora, na sopstvenoj opremi, itd. Velika većina ljudi koje ja znam u IT-ju da imaju redovan posao i primanja, su takođe i preduzetnici za gde rade projekte i po neki side-job. Dakle, nešto je i do tebe, nemoj samo kukati i žaliti se na sve i svašta.

Obrazovaniji ljudi su skloniji samostalnom razmišljanju. To je ono sto bode oči kod nas i što se ne prašta.
To jednostavno nije tačno. Ljudi mogu biti žrtve indoktrinacije, kao što je zadnjih decenija slučaj na fakultetima društvenih smerova u mnogim zemljama.

I onda veruju u razne besmislice, koje se lako provere da nisu ni činjenično tačne, ali oni to odbacuju da prihvate jer im se ne uklapa u sliku sveta koju su prihvatili.

Dodatni problem je uverenje nekih ljudi koji završe fakultet, da su samim tim u svemu pametniji od onih manje obrazovanih, i ako im neko, pogotovo manje obrazovan, dokaže da nisu u pravu, oni se još i uvrede.

I mnogi obrazovani ljudi će pothranjivati pogrešna verovanja da ne bi u sopstvenim očima "ispali glupi", što su poverovali u razne neistinite stvari.

Dečko, mani se tih priča, oligopoli monopoli...to sve stoji ako hoćeš da uđeš sa nekoliko stotina miliona i da budeš konkurent Maxiju, Univeru, DIS-u, ili Tehnomaniji, Gigatronu, ili Sport Vision-u, Planeti sport, N-Sportu, itd. Tu se sve slažem sa tobom, tržišna utakmica nije ravnopravna i vladaju strukture koje šteluju marže i prodaju robu skuplje nego što bi to bio slučaj na slobodnom tržištu.

Imaš takve slučajeve i mnogo gore primere u Rusiji, pa ljudi koji su ovde došli nisu vlasnici rudnika uranijuma, naftnih bušotina i slično. Registruješ se kao preduzetnik za jedan danu APR-u, imaš mesečno zaduženje od par stotina eur u zavisnosti od registrovane delatnosti i mesta gde si registrovan i možeš da fakturišeš do 6 miliona godišnje bez da te iko išta pita- to je efektivna poreska stopa od 5%, nema ni u Švajcarskoj tako povoljno. Mnogi Rusi su tako došli su Srbiju, registrovali se kao preduzetnici, dobili boravak i nastavili da rade bez ikakve smetnje sve ono što su prethodno radili iz Rusije. ne vidim kako je relevantan test samostalnosti jer ima 9 kategorija, vrlo je lako proći taj test ako radiš iz sopstvenog prostora, na sopstvenoj opremi, itd. Velika većina ljudi koje ja znam u IT-ju da imaju redovan posao i primanja, su takođe i preduzetnici za gde rade projekte i po neki side-job. Dakle, nešto je i do tebe, nemoj samo kukati i žaliti se na sve i svašta.
Ma cuti, ima gore.

To jednostavno nije tačno. Ljudi mogu biti žrtve indoktrinacije, kao što je zadnjih decenija slučaj na fakultetima društvenih smerova u mnogim zemljama.

I onda veruju u razne besmislice, koje se lako provere da nisu ni činjenično tačne, ali oni to odbacuju da prihvate jer im se ne uklapa u sliku sveta koju su prihvatili.

Dodatni problem je uverenje nekih ljudi koji završe fakultet, da su samim tim u svemu pametniji od onih manje obrazovanih, i ako im neko, pogotovo manje obrazovan, dokaže da nisu u pravu, oni se još i uvrede.

I mnogi obrazovani ljudi će pothranjivati pogrešna verovanja da ne bi u sopstvenim očima "ispali glupi", što su poverovali u razne neistinite stvari.

ne vidim zasto ovo ne vazi i za neobrazovane ljude.

Ma cuti, ima gore.
LOL, edukuj se malo pre nego što izvališ glupost. Monopoli su veoma štetni po ekonomiju i ima ih i na mnogo većim i uređenijim tržištima (Google, Meta, Apple, Amazon, itd.) Naravno da treba da postoji adekvatna regulativa protiv monopola u svakoj državi, ali ako pojedinac lamentira kako je njemu loše zbog postojanja nekakvog monopola to je zaista smešno.

@Analitičar Da li ti je palo na pamet da se neko zali na nesto i kritikuje nesto ne zbog toga sto kuka kako je njemu lose, nego zato sto je lose svima oko njega?

nije problem ako ti zakuca inspekcija, msm ok jeste problem u našoj zemlji pošto znaš da inspekcija dolazi da te kazni i da moraš da podmitiš ne bi li izbegao kaznu, ali u suštini inspekcija bi trebalo da je normalna stvar.
veći problem je kad ti nakon što ti je biznis krenuo na vrata zakucaju neke ćelave i istetovirane čike u crnim majicama uvučenim u farmerke sa jednom jednostavnim pitanjem "a gde sam tu ja"? e tu ti se ruši svaki san o uspešnom biznisu u srbiji. naravno san o uspešnom biznisu ukoliko zamišljaš da ga vodiš samostalno, nezavisno i politički neuprljan.
Сад кад прочитах други део коментара,схватио сам да сам много срећан јер ми нико никад није дошао у посету а био сам успешан у послу(привредник).Поготово,што никад нисам био члан ни једне политичке партије.А и моје колеге из места,(сарађујемо,посећујемо се),такође у успешном бизнису,исто нико не посећује.
Неко написао да несмеш отворити своју хладњачу итд.
Да ли из тог разлога има 6(шест) хладњача у кругу од 400 метара од моје куће или је разлог што изградња хладњаче кошта много?

LOL, edukuj se malo pre nego što izvališ glupost. Monopoli su veoma štetni po ekonomiju i ima ih i na mnogo većim i uređenijim tržištima (Google, Meta, Apple, Amazon, itd.) Naravno da treba da postoji adekvatna regulativa protiv monopola u svakoj državi, ali ako pojedinac lamentira kako je njemu loše zbog postojanja nekakvog monopola to je zaista smešno.
Smesno je to koliko zapravo ti lupas gluposti. Naravno da je pojedincu lose zbog monopola, sve cene ce biti vece. Da li znas sta znaci rec monopol?

Onda se ne moze onaj sa manje srece kriviti za to sto nije imao srece. Bas me zanima kakav bi bio stav pojedinih da nisu imali srece u zivotu da naslede stanove ili sticajem okolnosti rade poslove koji su bolje placeni. Ali "privilege is invisible to those who have it". Neki misle da imaju zato sto su pametni, sposobni, a ne shvataju koliko su im se kockice sklopile. Ali to sto je njima dobro ne znaci da je drugima dobro.
Sve na svetu se svodi na sreću. Neko nasledi nekretninu, neko pamet, neko lepotu, neko genetsku bolest. Neko ima divne roditelje, neko užasne. Neko se rodio u Švajcarskoj, neko u Avganistanu.

Igraš sa kartama koje su ti podeljene.

Dozvoljeno je da kukaš samom sebi i bliskim ljudima i da plačeš nad lošom sudbinom kad te niko ne vidi.

Niko te ne krivi što imaš manje sreće od nekog drugog, već što ti ništa ne valja, a očekuješ da ti neko drugi da rešenje problema na tacni. Jednostavno, ako nisi zadovoljan svojim životom, potrudi se da ga napraviš boljim kakve god da su okolnosti. I ako propadneš znaš da si pokušao. Ako uspeš, znaš da bar trunku tvoje zasluge ima u tome.

Podseća me to na mnoge ljude iz moje generacije i mlađe, koji su mislili da zato što su završili fakultet, država i društvo im duguju da im nađu dobar posao.

Pa, završio si fakultet zbog sebe, nisu ti drugi ništa dužni. Iscimaj se i ti malo da zaradiš.

@Analitičar Da li ti je palo na pamet da se neko zali na nesto i kritikuje nesto ne zbog toga sto kuka kako je njemu lose, nego zato sto je lose svima oko njega?
Ne vidim kako je primer monopola-oligopola relevantan za diskusiju. To je opšte mesto, Zemlja je okrugla. Naravno da su monopoli štetni po ekonomiju, da tržišna utakmica nije ravnopravna i da se treba sistemski boriti protiv toga.
Ja tebi navodim da u zemlji Srbiji, gde mnoge stvari nisu optimizovane, imaš mogučnost da radiš za sebe kao preduzetnik i da zaradjuješ 10 X više nego što je minimalna zarada, a da plaćaš poreze i doprinose manje nego što su za minimalac. To meni zvuči kao sasvim dobar dil.

Prica je o tome kako zivi prosecan covek. Kao rob. Isti taj prosecan covek u drugoj zemlji bi imao barem malo bolji status od roba. I za to jeste kriva drzava. Zato ljudi i odlaze.
Kad ljudi počnu da pričaju da ovde prosečan čovek živi kao rob, a ne pobegnu odavde glavom bez obzira, demantuju same sebe. A meni zvuče razmaženo.

Свака част за коментар !
Наш народ обожава само да кука.
Користио сам средства за запошљавање и годину дана покрио све обавезе према држави.Сада плаћам порезе и доприносе 330 е,радим до прохода 5950000 дин годишње .Има ли где повољније?

Vrh