Šta je novo?

Cene nekretnina

Ja sam zavrsio matematiku, as hteo sam istoriju, bas zbog toga sto sam znao da od neceg mora da se zivi. Ne vidim sta je tu sreca.
Prica je o tome kako zivi prosecan covek. Kao rob. Isti taj prosecan covek u drugoj zemlji bi imao barem malo bolji status od roba. I za to jeste kriva drzava. Zato ljudi i odlaze.

Ne gledam televiziju već više od 10 godina, samo sam primetio da moji drugari i rođaci, koji gledaju N1, nabiju neki neverovatni hejt prema svemu u Srbiji i postanu fanatični u vezi nekih tema.

Par puta došli besni, a ispostavilo se da nije baš istina to što su gledali.

Ovako sa strane, deluje mi kao kolonijalna propaganda.
Ajde hejt ovo ono, šta da radimo sa drugarima i rodjacima koji se spremaju za gradjanski rat i koji se plaše obojene revolucije? Nije baš istina i totalno dezinformisanje i aktivno širenje laži i panike ne idu baš u isti koš no ajde, svako gura na svoju vodenicu, a nekome i smetaju blokaderi.

Prica je o tome kako zivi prosecan covek. Kao rob. Isti taj prosecan covek u drugoj zemlji bi imao barem malo bolji status od roba. I za to jeste kriva drzava. Zato ljudi i odlaze.
Danas zivi blize tom 'prosecnom coveku u drugoj zemlji' nego pre 10-20-30 godina. Zato ih manje i odlazi. Mi cinimo tu drzavu, nije neki transcedentni entitet, ako je 'kriva drzava' krivi smo i mi sto smo je kolektivnim odlukama poslednjih 200 godina napravili takvom.

Bolje je kad si rob sa platom od 2.500 evra u Nemackoj nego 500 evra u Srbiji 😀

zavisi, ako gledamo samo pare, mozda. ali nikada se ne gledaju samo pare.
koliko god da je lose u srbiji, ovo je na kraju moja zemlja, i vec neki how to koji imas ovde godinama ne moze da iscezne. u drugim zemljama za to moras da se investiras.

ima studije koje su pokazale da na kvalitet/sreca zivota utice to gde si se rodio, ali to je druga prica u odnosu na ono kada odes kao gastos. sto imamo i primere ovde kao sto su djonlzy i bozice, koji imaju drugi osecaj, kao i dobar deo starih gastosa koja sam upoznao, sanja 15 dana da provedu u nekoj selendri u srbiji

Razlog zasto ne investiram u akcije je taj sto mi nemamo domacu berzu (ovo sto imamo nije ni B od berze), sto smo nestabilni kao trziste, a na strana trzista da investiram mi je sve pod znakom pitanja kako je to sve regulisano. Morao bih mnogo da istrazim i zakone i te finansijske instrumente da bih uopste usao u tu pricu. Da zivim u normalnijoj zemlji verovatno bih, ovako moram da razmisljam kad ce da nam lupe neke sankcije i sl. Sto se tice zlata, to je mrtav kapital, a i tu su ko zna koji zakoni i provizije. A i nemam bas toliko para. Mozda da imam vise, pa deo da ide na berzu, deo u zlato, ovako jedva imam za ucesce za manji stan.

Ako se ne varam, ti si Perica? Pre nekoliko godina si već imao učešće na gomili za stan, ali su cene skočile u međuvremenu? Šta si uradio sa novcem otad? Da li stoji na štednom računu?

Da si u maju 2022. kupio za svoje pare VUAA akcije, rast vrednosti uloženog novca bi danas iznosio 42%.

Da si kupio zlato, vrednost uloženog bi porasla 81%.

Da si kupio Bitcoin, 273%.

Pitanje je šta si ti uradio sa novcem, osim što nisi imao sreće u životu da se rodiš sa stanom u Beogradu?

Ako se ne varam, ti si Perica? Pre nekoliko godina si već imao učešće na gomili za stan, ali su cene skočile u međuvremenu? Šta si uradio sa novcem otad? Da li stoji na štednom računu?

Da si u maju 2022. kupio za svoje pare VUAA akcije, rast vrednosti uloženog novca bi danas iznosio 42%.

Pitanje je šta si ti uradio sa novcem, osim što nisi imao sreće u životu da se rodiš sa stanom u Beogradu?
Evo, napisao je Perica, odnosno Osoba A, šta je radio odnosno nije uradio od 2022. Naravno, uvek mu je neko drugi kriv. Vikend stan u Beogradu mu je još uvek neostvareni s(t)an.

2022. godina - Osoba A koja radi za strance ima platu 2.000 evra na koju placa poreze i doprinose jos 1.200 evra i placa kiriju 400 evra i ima ustedjeno 30k evra za kupovinu stana, a osoba B ima stanove za izdavanje od kojih zaradjuje takodje 2.000 evra na koje ne placa poreze, a prosecna plata u Srbiji je 650 evra.

2025. godina - Osoba A i dalje ima platu 2.000 evra na koju i dalje placa poreze i doprinose 1.200 evra i placa kiriju 600 evra, ustedjevina od 30k evra vredi kao nekada 20k evra, a ne samo sto plata stagnira, nego je pritisak na poslu sve veci, otkazi sve cesci, osoba B sada izdaje stanove za 3.000-3.500 evra, i dalje ne placa poreze, dok je prosecna plata u Srbiji 920 evra.

Osoba A se zali da je situacija sve losija, a osoba B prica kako je situacija nikad bolja.

Osobi A nije dobro zbog stresa i pritiska na poslu, hoce da ide kod lekara, ali svi znamo kakvo nam je drzavno zdravstveno. Osoba B zaradjuje od izdavanja i ide kod privatnog lekara.

Osoba B kritijuje osobu A da joj je samo krivo to sto sad i sirotinja ima malo vecu platu (nominalno, realno je sve isto), ali ta ista osoba B bez razmisljanja dize visinu kirije za tu istu sirotinju.

Osobi B smatra da je neko sebican zbog toga sto se zali na to da mu plata stagnira, ali istovremeno smatra da su kirije suvise male i da je to anomalija na nasem trzistu to sto kirije nisu visoke onoliko koliko bi on zeleo da budu.

Osoba B smatra da ako kupi stan u izgradnji ima pravo da ga posle izgradnje odmah prodas za 50% vise jer je biznis mag i preuzeo je rizik, ali smatra da ti ne treba da se zalis na to sto zdravstvo koje placas ne funkcionise.

Osoba B smatra da ljudi treba da mogu da ulazu u nekretnine, ostvaruju pasivan prihod, i tako prestanu da budu robovi sistema, ali zato smatra da nije ok da neko svojim radom zaradjuje malo vise od proseka (i tako prestane da bude rob sistema) i da se zali da mu inflacija unistava zivotni standard.

Da, kad zaradjujes ti nista ne trosis, i nemas dugove. Kad vratis dugove onom ko ti je pozajmio za stan, ostane ti isto. Kad kupis kola (polovna), ostane ti isto. Kad ti plata stagnira a cene svega rastu ti mozes jos vise da ustedis. Srbija je nesigurna za ulaganje u bilo sta, cak i kad iz Srbije ulazes van Srbije (osim kad si politicar pa kupujes vile u Trstu ili kamione u Americi).

Evo, napisao je Perica, odnosno Osoba A, šta je radio odnosno nije uradio od 2022. Naravno, uvek mu je neko drugi kriv. Vikend stan u Beogradu mu je još uvek neostvareni s(t)an.
Hvala na objasnjenju Osobo B :)

Ja da sam ovo znao kao ti...ja bih bio millioner....I da sam imao tude novce pa da se kurčim...

zavisi, ako gledamo samo pare, mozda. ali nikada se ne gledaju samo pare.
koliko god da je lose u srbiji, ovo je na kraju moja zemlja, i vec neki how to koji imas ovde godinama ne moze da iscezne. u drugim zemljama za to moras da se investiras.

ima studije koje su pokazale da na kvalitet/sreca zivota utice to gde si se rodio, ali to je druga prica u odnosu na ono kada odes kao gastos. sto imamo i primere ovde kao sto su djonlzy i bozice, koji imaju drugi osecaj, kao i dobar deo starih gastosa koja sam upoznao, sanja 15 dana da provedu u nekoj selendri u srbiji
Ti su najgori, sanjaju o povratku, a nikako da se vrate, pricaju kako nam je super, a nikako da se vrate. Sreca nije ista za svakog. Nekome je to porodica nekome mogucnost da prehrani porodicu. Nekome mozda kafa u starbaksu. Sve u svemu nema crnog ili belog.

Inace, dobih flajer u sanduce. Musko sisanje 1800din. Voimja…

A da se robovi udruže i ulože u nešto? Ili da sami sazidaju zgradu? Jel to neko pokušao barem?
Najgore mi je bilo kad sam čuo od drugara ozbiljnog navijača koji je na tribinama čovek kojeg nije za potcrniti ni od glavnih ,,vodja,,, da je nemoguće otvoriti pekaru jer to drže Albanci. Eto dokle to udje u mozak.
Kasnije pokažeš primerom zajedničke drugare ili poznanike koji su to odradili i uvek izgovor, roditelji, kum, sestra, očuh, tetka itd...
U stvatnosti treba truda, oko svega...

ajde filipe napisi mi plan kako nas 5 roba da sazidamo zgradu i postanemo slobodni

evo ti input

5 roba (ne znam horoskop)
stek 500k€ sve skupa

Isto si rob. Veća plata veći troškovi ali si rob!
Pitanje je. Da li bi ti to sto radis tamo mogao da radis ovde i sa istim kvalitetom zivota? Iz prica ljudi koje znam koji su otisli, deluje da, cak i ako se u inostranstvu osecas kao gradjanin drugog reda, i dalje imas veca prava od toga kad se rodis ovde kao native. Nekako mi se cini da tamo ne mogu da te zgaze kao kuče na ulici i da se nista ne desi, da niko ne odgovara...

Ima razlike i u priuštivosti, da se ne lazemo. Koja kola vozi inzenjer u Holandiji, a koja u Srbiji? Mene je bilo sramota kad sam isao na poslovni put u Francusku, pricam coveku u avionu da sam inzenjer, a vozim kola od 1500e. On mojih godina, Nemac, isto inzenjer, vozi naravno q5. Takodje, moja rodjaka u Svajcarskoj koja radi u butiku kao prodavacica (znaci ono tipa minimalac ovde fazon) vozi novu Hondu Civic. I ovde i tamo ti treba 500e mesecno za nju na kredit. Ona ce da je vozi, a ovde ce 95% ljudi da se zamisli da je kupi, cak i oni koji mogu da je priuste.

E sad nekretnine su tamo basnoslovno skupe. Ali koja je prednost coveku ovde koji ne moze da kupi stan da ode u inostranstvo da ne moze da kupi stan? Isto je meni ako ne mogu da kupim stan i ovde i tamo, ako cu tamo lepse da zivim. Pa prednost je ocigledno prava pravna drzava i sve ostalo sto ide uz to.

ajde filipe napisi mi plan kako nas 5 roba da sazidamo zgradu i postanemo slobodni

evo ti input

5 roba (ne znam horoskop)
stek 500k€ sve skupa
Ovde je bila priča da je rob onaj ko živi od plate do plate(to se na neki način slažem).
Neko malo bolje živi(ima veću platu), ali princip je isti svi moraju da idu svaki dan da rade.
Uvek zavisiš od nekog, to jest od tvog doprinosa firmi itd...
Takvi koji nemogu da zarade novce putem svojeg angažovanja i rada za nekog, ne mogu ni da ulažu.
Moraš zaraditi i uštedeti da bi mogao da ulažeš.
Ako nemaš novaca a imaš razradjen plan onda može da se priča. To banke rade, evo gledam(gledaj) samo moćnine od sebe i prepisuj.
Ja imam zemljište i može gradnja na njemu, ako neko nadje Investitore i ima za sve odličan plan on ima procenat od izvršenosti.
Neko pare, neko znanje, neko rad i kordinaciju, neko kontakte itd...
Sve bi mohlo po nekoj teoriji u raspodelu, to plebs uglavnom ne radi.
Plebsu je nametnuto otprilike sve i dok se sam ne organizuje neće biti bolje.

Ovde je bila priča da je rob onaj ko živi od plate do plate(to se na neki način slažem).
Neko malo bolje živi(ima veću platu), ali princip je isti svi moraju da idu svaki dan da rade.
Uvek zavisiš od nekog, to jest od tvog doprinosa firmi itd...
Takvi koji nemogu da zarade novce putem svojeg angažovanja i rada za nekog, ne mogu ni da ulažu.
Pa pitanje je ko je rob. Npr ja sam svesno izabrao da nemam svoju firmu. Mozda bih i mogao nesto da uradim, imam i ekipu, ali prosto niko od nas ne zeli da radi po ceo dan. Ja sam svestan toga da ja to ne mogu i onda necu da ulazim u to. Ja licno bih se osecao kao rob da imam svoju firmu i da radim i mislim o firmi 24/7. Ovako me boli uvo, danas jeste, sutra nije, bice nesto drugo i to je to. Jednostavno nismo svi isti i to je sasvim u redu.
Moraš zaraditi i uštedeti da bi mogao da ulažeš.
Ako nemaš novaca a imaš razradjen plan onda može da se priča. To banke rade, evo gledam(gledaj) samo moćnine od sebe i prepisuj.
Ja imam zemljište i može gradnja na njemu, ako neko nadje Investitore i ima za sve odličan plan on ima procenat od izvršenosti.
Neko pare, neko znanje, neko rad i kordinaciju, neko kontakte itd...
Sve bi mohlo po nekoj teoriji u raspodelu, to plebs uglavnom ne radi.
Plebsu je nametnuto otprilike sve i dok se sam ne organizuje neće biti bolje.
Dzabe se plebs organizuje sam za bilo koju oblast, kad neko drzi šapu iznad (da li ti smes da otvoris svoju hladnjacu, izvozis voce, da li mozes da dobijes dozvolu za to i to, da li ovo, da li ono). 1000 je varijabli. To je ono sto nekolicini ljudi ovde smeta, a nekolicina ljudi prica da zivimo zlatno doba i pravnu drzavu. Kad neki jako mocni ljudi nemaju upotrebnu dozvolu za razne zgrade koje su gradili, kako mi plebs da ocekujemo da nesto mozemo da zavrsimo sami. To je iz edicije Hans Kristijan Andersen.

Ja licno bih se osecao kao rob da imam svoju firmu i da radim i mislim o firmi 24/7. Ovako me boli uvo, danas jeste, sutra nije
Sasvim legitimno razmišljanje ali onda ko je rob, radnik ili poslodavac jer svako ima svoje muke. Misli o tome kad sledeći put pričaš o robovlasnicima, nisu svi isti.

Kad neki jako mocni ljudi nemaju upotrebnu dozvolu za razne zgrade koje su gradili, kako mi plebs da ocekujemo da nesto mozemo da zavrsimo sami.
To što neko nema upotrebnu znači da nije radio po zakonu (dodao neki sprat viška obično) jer da jeste imao bi upotrebnu, a ako ne radiš po zakonu, a nisi dovoljno podmazao ili u nekoj vezi sa vlasti onda jbg. Sa druge strane plebs ne mora da radi mimo zakona.

da li mozes da dobijes dozvolu za to i to, da li ovo, da li ono)
Ovo već jeste, problem je što su stavili šapu na mnoge stvari

Najgore mi je bilo kad sam čuo od drugara ozbiljnog navijača koji je na tribinama čovek kojeg nije za potcrniti ni od glavnih ,,vodja,,, da je nemoguće otvoriti pekaru jer to drže Albanci. Eto dokle to udje u mozak.
Kad on tako razmišlja znači da ima nečeg. Možeš ti da otvoriš pekaru samo je pitanje koliko ćeš razraditi biznis. Šta ako krene pa rešiš da otvoriš drugu, treću... i onda neki čika zakuca na vrata, dobar dan, inspekcija.

Kad on tako razmišlja znači da ima nečeg. Možeš ti da otvoriš pekaru samo je pitanje koliko ćeš razraditi biznis. Šta ako krene pa rešiš da otvoriš drugu, treću... i onda neki čika zakuca na vrata, dobar dan, inspekcija.
Ok inspekcija, idemo dalje... Moraš imati neku odgovornost i treba da se ima...
Ili da se svi samo uče da su radnici, zato i jesmo izmedju ostalog ovde.

Pa pitanje je ko je rob. Npr ja sam svesno izabrao da nemam svoju firmu. Mozda bih i mogao nesto da uradim, imam i ekipu, ali prosto niko od nas ne zeli da radi po ceo dan. Ja sam svestan toga da ja to ne mogu i onda necu da ulazim u to. Ja licno bih se osecao kao rob da imam svoju firmu i da radim i mislim o firmi 24/7. Ovako me boli uvo, danas jeste, sutra nije, bice nesto drugo i to je to. Jednostavno nismo svi isti i to je sasvim u redu.

Dzabe se plebs organizuje sam za bilo koju oblast, kad neko drzi šapu iznad (da li ti smes da otvoris svoju hladnjacu, izvozis voce, da li mozes da dobijes dozvolu za to i to, da li ovo, da li ono). 1000 je varijabli. To je ono sto nekolicini ljudi ovde smeta, a nekolicina ljudi prica da zivimo zlatno doba i pravnu drzavu. Kad neki jako mocni ljudi nemaju upotrebnu dozvolu za razne zgrade koje su gradili, kako mi plebs da ocekujemo da nesto mozemo da zavrsimo sami. To je iz edicije Hans Kristijan Andersen.
Dzaba sve... Nemoj zezati, evo ti na ovoj temi ljudi koji su se uzdii i kupili ozbiljne nekretnine.
Samo na ovoj temi možeš od članova skupitin 1milion opušteno, ako i samo ako imaš odličan i razradjen plan. Da li ga imaš? To će te i banke pitati?
Svi će razmatrati sa li si zanimljiv ili pričaš jednu te istu stvar koju su čuli.

Vrh