Šta je novo?

Cene nekretnina

Нећу да се оперишем у иностранству јер овде живим и плаћам порезе и доприносе.Наградићу најзаслужније за одличан урађен посао.Остали ће добити плату из буџета који ја допуњам.
Увек ће бити грешака,незадовољних и народу никад нико није угодио.
Никако не мораш плаћати приватно ако то не желиш.Сви хоће бесплатно па су зато и гужве и неизбежно чекање.Ко неће да сседи у лабораторији два сата за анализу крви плати приватно и дођу му кући.Сви помињу скенер,мр као проблем који то није.Ако је квару,добијем упут за Пожегу,Краљеву,Кг.Ако ћу доћи на ред за 6 месеци а обично пацијенти неће да чекају,платиш и не бринеш.
Е да има корупције,ништа ново
O tome se radi, ljudi koji žive i rade ovde, plaćaju poreze i doprinose žele da dobiju ono što plaćaju, a ne da im život zavisi od toga koliko para imaju u džepu. Izmedju ostalog zato nam je životni vek medju najkraćim u evropi. Kod nas za greške ne odgovara niko. Slažem se da se ne može ugoditi svakom ali treba napraviti sistem koji radi. Nisu gužve samo zato što svi hoće besplatno (i hoće sa pravom, jer plaćaju) već i zbog sistema koji pravi gužve. Ko zna koliko je tu ljudi dobilo posao preko stranke, a ne rade ništa. Eto meni su jednom prilikom rekli "što ste došli, nemamo termina", pa kad su videli bebu onda kao "ok ajde sačekajte sad ću da pozovem doktorku", a ona sedi(sestra na prijemu) i gleda tenis, a mi došli sa regularnim uputom. I put do Kraljeva... košta, a i 6 meseci je dug period mada je češće veći (npr u razvijenijim zemljama je prosek oko mesec dana). Sve dok relativizujemo korupciju stanje će biti ovakvo, mada vidim da to starijim ljudima i ne smeta mnogo, tako je bilo oduvek, toga ima svuda, ali bar ima mleka i brašna.

Причам са многима али сви хоће у Бгд.Пример вештачког колена:На Бањици се чека 4 године а у Ужицу месец дана.Не знам хитност бабине комшинице и избирљивост.
Nekako ljudi misle da će u BGu dobili bolju nego i donekle su u pravu. U manjim mestima pitanje je kako je ko dobio posao (U S.Palanci npr jedna sestra je dobila mesto kao hirurg u fazonu "naučiće). Ja sam operisao nos npr kao dete i pored mog insistiranja mojim roditeljima da to uradimo u Beogradu i savete drugih ljudi oni nisu poslušali, rekoše "imamo vezu u našoj bolnici, glavna sestra nam je komšinica i ona je rekla u BGu će te operisati neki priučeni asistent, a ovde doktor specijalista". Naravno operisao sam se tu (dete jbg ne mogu da idem protiv roditelja) i ono što je doktor uradio je samo upropastio nos još više tako da je potrebna još jedna operacija da se to ispravi (imam i dalje problem sa disanjem). Roditelji me terali na još jednu operaciju o njihovom trošku dakle može i privatno (jer su svesni šta su uradili), a pošto su me operisali pod lokalnom anestezijom koja je prestala nakon 30min i nisu imali dodatnu pretrpeo sam neverovatne bolove i to ne govorim o bolovima nakon operacije već tokom, dve sestre su morale da me drže, nisam želeo dodatnu operaciju. Jedan od razloga je da pokažem roditeljima da nisu najpametniji i da nekad treba da poslušaju druge, a drugi razlog je da ću uraditi o mom trošku kada za to bude bilo vreme (kada više ne mogu da dišem). Nije pravilo naravno da će u manjim mestima uraditi lošije ali ljudi se plaše zbog iskustva drugih, a mi sve dok ćutimo i opravdavamo, relativizujemo... tako će i biti.

Poslednja izmena:
Sta vrednost mico? Ajde dovrsi misao, jel opet to ako je isto video rekorder i OLED TV?
Screenshot_20250524_135944_Chrome.jpg

Ako pevaljka ima 10 stanova kako li je sa tender meraklijama

btw, bas bih voleo da vidim njenu poresku prijavu i objasnjenje odakle joj za 10 stanova
Kolika to mislis da je poreska stopa pa da Stoja koja zarada po nekoliko hiljada evra ne moze da zaradi za te stanove?

Po toj prici ‘a koliko placa estrada’ vidis ko samo ponavlja bez razmisljanja opsta mesta a ko nesto i razmislja. Jeste, kada bi Djani koji zaradi par stotina hiljada po sezoni platio tih 15% poreza na dobit, bio bi siromah. I svi provereno znaju da ne placa.

Oš na arapski da ti prevedem?
Oš leteče aute ili metro iz 1896 godine ?

Da, Mićo, koji god jezik izaberes samo da za promenu znas na sta odgovaras i ima nekog smisla

Kolika to mislis da je poreska stopa pa da Stoja koja zarada po nekoliko hiljada evra ne moze da zaradi za te stanove?

Po toj prici ‘a koliko placa estrada’ vidis ko samo ponavlja bez razmisljanja opsta mesta a ko nesto i razmislja. Jeste, kada bi Djani koji zaradi par stotina hiljada po sezoni platio tih 15% poreza na dobit, bio bi siromah. I svi provereno znaju da ne placa.

Nije problem da zaradi, problem je sto nije placen porez na to sto je zaradila. Tu bih smeo ozbiljnu opkladu da stavim

Ovo je generalno problem

- Ne znam samo gde troši tolike pare?! Koliko je ta žena uzimala na tezgama kad može da kupi deset stanova? Jel neko svestan te činjenice - bio je jedan od komentara na društvenoj mreži "Iks".
Ne znaju ljudi koliko uzimaju pevači. Pa na svadbi neki no name bend uzme par hiljada evra za veče, a kamoli neko poznat, a što si poznatiji i popularniji tarifa je veća.

Nije problem da zaradi, problem je sto nije placen porez na to sto je zaradila. Tu bih smeo ozbiljnu opkladu da stavim
Pazi, negde verujem da jeste platila jer svi oni odgovaraju odredjenoj agenciji gde su članovi. Nekad se ne prijavi celokupan prihod, nekad se izbegne ali nešto se plati. Svakako poštenije nego namešteni tender. Ono što je pitanje je da li plaća porez na izdavanje tih stanova, tu sam poprilično siguran da ne, kao ni ostali zakupodavci :)

Pazi, negde verujem da jeste platila jer svi oni odgovaraju odredjenoj agenciji gde su članovi. Nekad se ne prijavi celokupan prihod, nekad se izbegne ali nešto se plati. Svakako poštenije nego namešteni tender. Ono što je pitanje je da li plaća porez na izdavanje tih stanova, tu sam poprilično siguran da ne, kao ni ostali zakupodavci :)
Verovatno nesto sitno, svi oni prijavljuju tezge na neki manji iznos nego sto zarade. Zato kazem da vidimo poresku prijavu, imas X stanova koji vrede Y evra platio si poreza na Z evra, izvolte objasni razliku ...

Jbg, odradi svadbu ili privatnu žurku, ne prijavi i eto čist profit. Tako možemo da primenimo na sve, plata ti je 1000e, odakle ti novac za stan :) (a budimo realni, ko prijavljuje porez od prodate njive ili sličnog kao i svega ostalog). To već spada u zakon o poreklu imovine.

Jbg, odradi svadbu ili privatnu žurku, ne prijavi i eto čist profit. Tako možemo da primenimo na sve, plata ti je 1000e, odakle ti novac za stan :) (a budimo realni, ko prijavljuje porez od prodate njive ili sličnog kao i svega ostalog). To već spada u zakon o poreklu imovine.
Porez od prodane njive se prijavljuje. U većini slučajeva je ta njiva u vlasništvu nekoliko generacija znači preko 10 godina pa je porez 0%. Ali čim prodaš vidi se u katastru i vrlo brzo će ti doći poresko rešenje ako ne prijaviš sam. Pogotovo ko ima njivu više od 10 god nema razloga da ne prijavi preko e poreza kad svejedno neće platiti ništa!

Mislim da se ne placa porez ako prodas njivu koju posedujes vise od 10 godina. Ali to nije ni bitno, kupio si stan od 400K imas platu od 1000e ali si prodao njivu znaci mozes da objasnis odakle ti novac. E sad imas i ove sto kupe stan od 400K, imaju platu prijavljenu 300e a razliku ne mogu nikako da objasne :)

Сви су пријављени преко естрадних удружења,агенцији плаћају неки порез.Пријаве погодбу за свадбу на пр.2000 е и на то плате порез а 5000 е бакшиша остане невидљиво.Највише новца зараде у иностранству а то је регулисано законом у државама где наступају.Мислим да много новца зараде а да пореска не може наплатити.

Сви су пријављени преко естрадних удружења,агенцији плаћају неки порез.Пријаве погодбу за свадбу на пр.2000 е и на то плате порез а 5000 е бакшиша остане невидљиво.Највише новца зараде у иностранству а то је регулисано законом у државама где наступају.Мислим да много новца зараде а да пореска не може наплатити.
... ali vole da ulupaju u beton, a poreska ima i zakon i nacin da im razreze pausalni porez ali nece. Vrlo je jednostavno, zakoni postoje, samo treba neko da natera institucije da rade svoj posao.

Порез од продаје њиве се плати 2% али генерално све што се приходује од пољопривреде није опорезовано.Можеш продати приватно било шта,није видљиво нигде.Једино ако продаш фирмама.

Lepe vesti za kupce stanova u Beogradu, koji imaju male plate, predsednik ce povecati minimalac 01.01.2026. na citavih 550 evra.
PreCednik ulazi agresivno u izbornu kampanju tudjim novcem. Mada kada se pogleda kakvo je otimanje krenulo na sve strane nije im svejedno za vlast.
Nama se smesi realna dvocifrena inflacija.

Не могу да схватим да неко ради прековремено без материјалне или друге користи.
Ако није велика материјална корист онда је напредак у каријери,доказивање на послу које ће се касније материјализовати.
Радио сам увек после друге смене и трећу када видим да могу остварити додатних 12 сати на плату.
У другој фирми сам остајао дуже сат два да бих напредовао(пословођа).
Ништа џабе
E sad to prenesi na 2013. Plate nikakve a poslova nema. Plate svuda oko 300-350e. Od toga topli obrok 100e. Namerno tako jer ti je onda prekovremeni radni sat manje plaćen itd. Tih 12 sati ti je npr u tadašnjim parama oko 2500rsd. A za 4 dana da si kupio samo dodatni obrok je 700rsd. Radiš 12 sati za manje od 20e. Nego zbog takvih koji su jurili svaki dinar smo mi bili budele što nećemo da radimo svaki dan 11+ sati. Pogineš ceo mesec za 100e. zaj*** i nepovratilo se nikad.

Порез од продаје њиве се плати 2% али генерално све што се приходује од пољопривреде није опорезовано.Можеш продати приватно било шта,није видљиво нигде.Једино ако продаш фирмама.
Ma dobro porez na njivu je figurativno. Generalno sta god da prodas ne prijavljuje se, kp je ogledalo toga. Radis nesto za strance preko neta, plate te u kriptu npr i eto i toga. Prosvercujes neki deo iz inostranstva, prodas… da li ces prijaviti? Das doktoru 500e u dzep da obrati paznju na tebe sledeci put da li ce prijaviti? Odes kod stomatologa ne dobijes racun, moler, keramicar, frizer… Tako da sve ima svoje. Dokle god se ne primenjuje na sve jbg….

Može neko da objasni kako Crna gora ima bolji BDP nego Srbija po glavi.....

Ma dobro porez na njivu je figurativno. Generalno sta god da prodas ne prijavljuje se, kp je ogledalo toga. Radis nesto za strance preko neta, plate te u kriptu npr i eto i toga. Prosvercujes neki deo iz inostranstva, prodas… da li ces prijaviti? Das doktoru 500e u dzep da obrati paznju na tebe sledeci put da li ce prijaviti? Odes kod stomatologa ne dobijes racun, moler, keramicar, frizer… Tako da sve ima svoje. Dokle god se ne primenjuje na sve jbg….
Ok, ali ne vidiš napredak? Ja ti garantujem da su se sve B2B transakcije knjiže i registruju po zakonu. Moleri po definiciji ne izdaju račune, niti imaju fiskalne kase, tako da ne mislim da he to neki reprezentni primer. Ono što sam ja primetio je da se u restoranima čak i onim za koje se zna da ih drže ljudi bliski vlasti, uvek izdaju fiskalni računi. To sw do pre 5-6 godina se nije radilo gotovo nikad, a i tada kada bih tražio da mi izdaju gotovinski za firmu, konobari su gunđali i prevrtali očima. Danas je to potpuno rutinska stvar. Cak i u noćnim klubovima koje sada ne posećujem često, ali gde u periodu kada sam imao 18-35 godina NIKADA u životu nisam dobio otkucan račun, pre par meseci sam dobio regularan fiskalni račun bez da sam išta morao da dodatno urgiram. Ne kazem da ovi primeri obuhvataju 100% platnih transakcija i da se ne radi i na crno, ali skoro neko ne vidi jasan i značajan napredak u evidentiranju platnog prometa u proteklih nekoliko godina, taj je ili maliciozan ili se nigde ne kreće.

Прошле године хекар купуса чиста добит 27 хиљада евра,а просек засејаних површина 5-20 хектара.
Ove će tradicionalna taktika seljaka da svi posade kupus nakon dobre godine sve zajedno da odvede u gubitak i dubiozu. A mi ostali dobijamo kiseli kupus ove sezone za dž.

Vrh