Šta je novo?

Cene nekretnina

Koliko si kafica osnovao i koliko si reketa platio pa si tako siguran u to?

Jel to isti izvor kao i onaj koji kaze da kupuju samo kriminalci i politiccari od pokradenih para sa tendera?
A da ja Vas pitam odakle Vama izvor da niko nije platio reket pa ste sigurni u to?
A da ja Vas pitam jel' to isti izvor kao i onaj koji kaze da svi kupuju stanove, a ne samo kriminalci i politicari od para pokradenih sa tendera?

U pravu si, nisu samo kriminalci, ima i politicara i uglednih biznismena koji su svoj prljavi novac vec odavno oprali, pa im je sad poslovanje skroz po zakonu :)
A da ja Vas pitam odakle Vama izvor da niko nije platio reket pa ste sigurni u to?
A da ja Vas pitam jel' to isti izvor kao i onaj koji kaze da svi kupuju stanove, a ne samo kriminalci i politicari od para pokradenih sa tendera?
Manje redita momci, sta da vam kazem

Mnogo komplikovaniji je posao voditi kafić od kupovine stana i rentiranja. Takodje pravljenje samouslužne perionice je isto na neki način kao i gradnja zgrade. Potrebne dozvole, projekti, izgradnja, otpadne vode, razne dozvole itd...
Najlakše je reći da je to sve samo za pogodne, kao i izgradnja zgrada a niko ne bih znao ni da objasni šta je sve potrebno, a ne i da se to izvede.
Moji drugari su bili u minusu kada su držali kafić, a sam sam hteo u izgradnju samouslužne perionice, ali eto ne znam ni šta mi je sve potrebno...

Например, ја живим у Ужицу у коме сада има 48 хиљада људи, што је двадесетак посто мање него пре 20 година. И поред тога цене станова су безмало 2000 евра по квадрату, издавање је 250 па горе.
Ovo mi je vecita enigma, svi govore kako se unutrasnjost Srbije prazni, a Beograd se sve vise puni, sto bi znacilo da bi stanovi u manjim gradovima morali da pojeftine. Ali naprotiv, ni tamo vise nije jeftino kao sto je bilo. Cuo sam slicna iskustva iz drugih gradova. Ne znam, ili brojke lazu, ili nas ima 60 miliona.

Ovo mi je vecita enigma, svi govore kako se unutrasnjost Srbije prazni, a Beograd se sve vise puni, sto bi znacilo da bi stanovi u manjim gradovima morali da pojeftine. Ali naprotiv, ni tamo vise nije jeftino kao sto je bilo. Cuo sam slicna iskustva iz drugih gradova. Ne znam, ili brojke lazu, ili nas ima 60 miliona.

Gorepomenuto Užice jedva da ima novogradnje. Mora da postoji ponuda da bi cena pala. Stanovi u Užicu su uglavnom u centru grada, nije ni čudo što ih ima malo na prodaju i što je jaka cena...

Gorepomenuto Užice jedva da ima novogradnje. Mora da postoji ponuda da bi cena pala. Stanovi u Užicu su uglavnom u centru grada, nije ni čudo što ih ima malo na prodaju i što je jaka cena...
Има тренутно бар 50 станова који су непродати и стоје празни у центру града. То ако причамо о новој градњи.
Мали станови се купе брзо зато што могу да се издају за велике паре. У

Zamislite situaciju da drzava resi da negde na periferiji svakog veceg grada u startu pripremi zemljiste sa svom potrebnom infrastrukturom, i to ne samo ulice, kanalizaciju, struju, nego i recimo predvidi neku skolu, prostor za trzni centar i sl. Zemljiste ostaje drzavno, investitori mogu konkurisati za izgradnju stanova na ovim lokacijama, propisu se uslovi koji se moraju ispostovati za izgradnju sto se tice tehnickih zahteva, drzava se odrekne svih naknada,... Znaci, drzava umesto da trosi novac na subvencije za kredite za cake investira novac u infrastrukturu za te nove lokacije i odrekne se svojih taksi kako bi kvadrat bio sto jeftiniji. Investitori dobijaju plac (ne u vlasnistvo, nego na koriscenje za potrebe izgradnje) na kome mogu da izgrade zgradu i da zarade od prodaje. Tacno se specificira kvalitet radova, koliko ti radovi kostaju i definise se maksimalna cena po kojoj se ti stanovi mogu prodavati, pa ko je zainteresovan od investitora, javice se, ko nece ne mora. Stanove mogu kupiti samo oni koji nemaju svoju nekretninu, i eventualno se propisu jos neki dodatni uslovi u skladu sa definisanom politikom, npr. da prednost imaju majke sa decom, a da se recimo iz toga iskljuce policija i vojska koji vec imaju svoje programe za povoljne stanove.

Kako bi to uticalo na cene stanova? Ja verujem da bi stanovi bili jako povoljniji nego sada. Znaci, resenje uvek postoji i moze da bude jako jednostavno. Drzava zemljiste vec ima, a izgradnja infrastrukture je relativno mali trosak u odnosu na ono na sta se sve bacaju pare i u odnosu na ono sta se dobije. Doduse, i tu bi izgradnju infastrukture i pravo izgradnje stanova dobio neko na namestenom tenderu, ali i to je manje zlo od ovog sto trenutno imamo. Problem je u tome sto se ovo ne isplati igracima koji su ukljuceni u ovu igru.

Има тренутно бар 50 станова који су непродати и стоје празни у центру града. То ако причамо о новој градњи.
Мали станови се купе брзо зато што могу да се издају за велике паре. У
Velike pare 250e mesečno a kvm je 2000e:)) Sad si sam sebe demantovao.

Zamislite situaciju da drzava resi da negde na periferiji svakog veceg grada u startu pripremi zemljiste sa svom potrebnom infrastrukturom, i to ne samo ulice, kanalizaciju, struju, nego i recimo predvidi neku skolu, prostor za trzni centar i sl. Zemljiste ostaje drzavno, investitori mogu konkurisati za izgradnju stanova na ovim lokacijama, propisu se uslovi koji se moraju ispostovati za izgradnju sto se tice tehnickih zahteva, drzava se odrekne svih naknada,... Znaci, drzava umesto da trosi novac na subvencije za kredite za cake investira novac u infrastrukturu za te nove lokacije i odrekne se svojih taksi kako bi kvadrat bio sto jeftiniji. Investitori dobijaju plac (ne u vlasnistvo, nego na koriscenje za potrebe izgradnje) na kome mogu da izgrade zgradu i da zarade od prodaje. Tacno se specificira kvalitet radova, koliko ti radovi kostaju i definise se maksimalna cena po kojoj se ti stanovi mogu prodavati, pa ko je zainteresovan od investitora, javice se, ko nece ne mora. Stanove mogu kupiti samo oni koji nemaju svoju nekretninu, i eventualno se propisu jos neki dodatni uslovi u skladu sa definisanom politikom, npr. da prednost imaju majke sa decom, a da se recimo iz toga iskljuce policija i vojska koji vec imaju svoje programe za povoljne stanove.

Kako bi to uticalo na cene stanova? Ja verujem da bi stanovi bili jako povoljniji nego sada. Znaci, resenje uvek postoji i moze da bude jako jednostavno. Problem je u tome sto se ovo ne isplati igracima koji su ukljuceni u ovu igru.
Bili bi povoljniji ALI samo inicijalno. Dok se ne pokupuju tih 2-3 zgrade. Posle bi se cena odmah vratila na staro i za te. Pa konkurisali bi za te zgrade svi koji nemaju nekretninu, uključujući i moju ženu i decu. I šta. Uslov bi bio da žive tamo. OK, bili bi na adresi tamo. Držao bi zaključan stan definisani broj godina (da kažem 10 jer je tako sada sa ovim Krkobabićevim programom) i posle prodaš. Em nemaš porez na kapitalnu dobit em si dobio po povlašćenoj ceni. Nakon 10 godina svi zaborave sve. Ti odjaviš sve od režija osim onog što ne možeš. Tako da i tu svedeš trošak na min. A ja ti dajem samo 1 primer. Takvih primera si imao milion sa stanovima za bezbednjake i ostale fore.

Bili bi povoljniji ALI samo inicijalno. Dok se ne pokupuju tih 2-3 zgrade. Posle bi se cena odmah vratila na staro i za te. Pa konkurisali bi za te zgrade svi koji nemaju nekretninu, uključujući i moju ženu i decu. I šta. Uslov bi bio da žive tamo. OK, bili bi na adresi tamo. Držao bi zaključan stan definisani broj godina (da kažem 10 jer je tako sada sa ovim Krkobabićevim programom) i posle prodaš. Em nemaš porez na kapitalnu dobit em si dobio po povlašćenoj ceni. Nakon 10 godina svi zaborave sve. Ti odjaviš sve od režija osim onog što ne možeš. Tako da i tu svedeš trošak na min. A ja ti dajem samo 1 primer. Takvih primera si imao milion sa stanovima za bezbednjake i ostale fore.
Kao prvo, ideja nije da to budu 2-3 zgrade, nego veca naselja. Kao drugo, cak i da kupis na zenu, opet bi mogao samo 1 sta na zenino ime, ostale bi morao da placas duplo vise na drugim lokacijama. Kao trece, uslov bi bio vezan recimo i za visinu primanja osobe i njenog supruznika, tako da tvoja zena ne bi mogla da kupi ako ti imas platu od 10k evra mesecno. Ili bi bio uslov da i supruznik ne sme da ima nista na svoje ime. Onda na decu ne bi mogao jer su jos uvek mala, a na roditelje penzionere ne bi mogao jer bi se prednost recimo dala mladim ljudima, a za penzionere cak i kad bi im se dala moglo bi da se postavi pitanje odakle im pare i za kog to oni ustvari kupuju. Sve se moze osmisliti da se "prevare" svedu na minimum. Svaka rupa koja bi ostala u zakonu bi bila ostavljena namerno, a ne slucajno. Zakoni se uvek mogu izigrati, ali dobar zakon je takav da smanjuje mogucnost zloupotrebe na minimum.

Eto, i ti se sam zalis na neke zakone u Holandiji vezano za stanove? Sto ih ne izigras? Ili su ipak dobro osmisljeni da bas i ne mozes?

Ovde mesas pojam investiranja i rada. Kad si pausalac, ti nisi investitor, nego radnik. I tacno je da kao pausalac preduzetnik mozes da eventualno platis manje poreze, ali tu ima niz problema poput cinjenice da ne moze svako da bude pausalac (nije primenljivo na sva zanimanja), zatim test samostalnosti i si. Ali nije to bila tema.
Zasto recimo ne otvoris kafic u Srbiji nego si kupio nekretninu, eto, i to je investicija, relativno pasivna? Zato sto se zna ko u Srbiji sme da otvori kafic, a da mu ne dodju reketasi. O tome pricam. Ili recimo perionicu kola? To ti je pasivnije cak i nego stan? Ali to zna se ko sme da otvara.
Test samostalnosti je vrlo lako proći. Pričam iz iskustva i imaš detaljno objašnjenje od 90 strana na sajtu Ministarstva Finansija. Nikakav bauk. Čak i da imaš jednog poslodavca možeš da ga prođeš ako radiš na projektima a ne da si fiktivno zaposlen u toj firmi a ovako samo ispumpavaš pare.
Ako otvaraš paušal ti JESI investitor jer ti moraš da investiraš (u zavisnosti od oblasti rada) u poslovni prostor ili kancelariju, moraš kupiti laptop ili neku drugu opremu, moraš imati legalan software - sve sa računima iz Srbije. Pogotovo za Laptop i Windows - tu su naši nemilosrdni. Mislim nemam ništa protiv. Samo pratiš uslove i kraj.
Zašto sam protiv bilo kakvih vidljivih investicija - kafić, fabrika i ostalo - bilo u Srbiji ili u Holandiji ili u Finskoj, zato što tu imaš LJUDE, a onda imaš zaje*******ancije. Fiksni mesečni troškovi rastu u nebo i ne možeš ih se lako rešiti. Ako si mali i letiš ispod radara, ti si car. Imaš profit margin veći nego neka velika firma koja kao obrće milione a profit 4% godišnji. Ovako kad radiš iz kuće, niko te ne zna. Nikom ne bodeš oči, profit uzimaš a običan si čovek.
Otvaranje posla i u NL je užas a ne u Srbiji. Prvo ovde ne možeš da uzmeš poslovni prostor na mesec dana kao što možeš u Srbiji. Min je godinu dana a obično i više. Onda radnici, onda ovo ono... Ihaaa. Nema tu leba. Radiš ko crnac a mala profitna stopa.
Ja sam tačno video šta je dobro i kako prolazi. Imaš paušal u Srbiji, možeš ga menadžovati odakle hoćeš (s Marsa ako želiš).

Iz teme gde sam ja uzeo stan:

"Da li mozda ima neko info koliko ce biti cena stana za izdavnaje po kv m?
Posto sam uzeo dve Garsonjere po 36kv sa Garaznim mestima , danas sam dobio ponudu da izdam 1 stan kada bude naravno zavrseno za 750e (ne namesten) na duzi vremenski period."

Nisam znao da ljudi gledaju izdavanje cenu po m2 :D
Svakako, 750 eur ponuda za izdavanje garsonjere mi zvuci neverovatno posebno jer ce biti gradiliste okolo, ali eto ima ljudi izgleda.

Eto, i ti se sam zalis na neke zakone u Holandiji vezano za stanove? Sto ih ne izigras? Ili su ipak dobro osmisljeni da bas i ne mozes?
Izigravam i ovde. Ja izdajem stan ali ne po ovoj tarifi iako spadam zakonski u tu grupu. Već izdajem strancima državljanima koji nisu iz EU. Tako da oni zakonski mogu da se žale na visinu renta. I dobili bi sud. Ali realno ko će kao expat i highly skilled još van EU da dođe i da se povlači po NL sudovima 2-3 meseca. Pa još ako želiš posle NL pasoš da ti ostane u kartonu da si išao na sud:))) Može da se desi...Ali šansa je ravna nuli.
Još ti na radnoj dozvoli piše da ako budeš koristio i socijalnu pomoć i pomoć za nezaposlene (što imaš pravo ako ostaneš bez posla 3 meseca) da TO MOŽE imati posledice na tvoj budući status!:))
Nije baš sve crno belo. Naravno mogu jer imam 1 stan. Da imam 10 onda bi to iziskivalo dosta vremena da se s tim tako zezam.

Izigravam i ovde. Ja izdajem stan ali ne po ovoj tarifi iako spadam zakonski u tu grupu. Već izdajem strancima državljanima koji nisu iz EU. Tako da oni zakonski mogu da se žale na visinu renta. I dobili bi sud. Ali realno ko će kao expat i highly skilled još van EU da dođe i da se povlači po NL sudovima 2-3 meseca. Pa još ako želiš posle NL pasoš da ti ostane u kartonu da si išao na sud:))) Može da se desi...Ali šansa je ravna nuli.
Još ti na radnoj dozvoli piše da ako budeš koristio i socijalnu pomoć i pomoć za nezaposlene (što imaš pravo ako ostaneš bez posla 3 meseca) da TO MOŽE imati posledice na tvoj budući status!:))
Nije baš sve crno belo. Naravno mogu jer imam 1 stan. Da imam 10 onda bi to iziskivalo dosta vremena da se s tim tako zezam.
Cilj zakona nije da spreci 100% zloupotreba nego 90+%. Znaci, ti u Holandiji mozes da zeznes zakon tako sto naplacujes kiriju 200-300 evra vise nego sto bi trebalo jer ti je zakon ostavio toliko prostora da muvas. Zakon ti ne dozvoljava da kupis stan vredan 150k evra za 70k ili 100k na koji nemas pravo. Dobar zakon ti dozvoljava da "kraduckas", ali ne mnogo. Zakon koji ostavi prostor za velike zloupotrebe je los.

Kao prvo, ideja nije da to budu 2-3 zgrade, nego veca naselja. Kao drugo, cak i da kupis na zenu, opet bi mogao samo 1 sta na zenino ime, ostale bi morao da placas duplo vise na drugim lokacijama. Kao trece, uslov bi bio vezan recimo i za visinu primanja osobe i njenog supruznika, tako da tvoja zena ne bi mogla da kupi ako ti imas platu od 10k evra mesecno. Ili bi bio uslov da i supruznik ne sme da ima nista na svoje ime. Onda na decu ne bi mogao jer su jos uvek mala, a na roditelje penzionere ne bi mogao jer bi se prednost recimo dala mladim ljudima, a za penzionere cak i kad bi im se dala moglo bi da se postavi pitanje odakle im pare i za kog to oni ustvari kupuju. Sve se moze osmisliti da se "prevare" svedu na minimum. Svaka rupa koja bi ostala u zakonu bi bila ostavljena namerno, a ne slucajno. Zakoni se uvek mogu izigrati, ali dobar zakon je takav da smanjuje mogucnost zloupotrebe na minimum.
Primanja su najmanji problem. To se može vrlo lako namestiti. Eto ti samo moj primer. Mi bi bili porodica s primanjima po članu domaćinstva od 0 dinara:)! Apsurd apsurda, što je još bilo od mojih studentskih dana. Znači imali bi po tebi prioritet.
Jeste mogli bi tako 1 stan. Ali dobro dosta. 1 ovako drugi onako... To je sve moguće ali pogledaj samo naše serije još u doba SFRJ pa se i onda muljalo s tim listama ko dobija stanove od Šurde pa do Bate Živojinovića... Da li imaš tuberkulozu, da li si "profesija bez koje se ne može" i slične fore... Bilo i biće. A mi smo još dosta kreativni... Samo je nebo granica.

Cilj zakona nije da spreci 100% zloupotreba nego 90+%. Znaci, ti u Holandiji mozes da zeznes zakon tako sto naplacujes kiriju 200-300 evra vise nego sto bi trebalo jer ti je zakon ostavio toliko prostora da muvas. Zakon ti ne dozvoljava da kupis stan vredan 150k evra za 70k ili 100k na koji nemas pravo. Dobar zakon ti dozvoljava da "kraduckas", ali ne mnogo. Zakon koji ostavi prostor za velike zloupotrebe je los.
S tim se slažem 100%. Kao što je i Velja Ilić rekao OK je da se kraducka ali ne da se krade na veliko.

Primanja su najmanji problem. To se može vrlo lako namestiti. Eto ti samo moj primer. Mi bi bili porodica s primanjima po članu domaćinstva od 0 dinara:)! Apsurd apsurda, što je još bilo od mojih studentskih dana. Znači imali bi po tebi prioritet.
Jeste mogli bi tako 1 stan. Ali dobro dosta. 1 ovako drugi onako... To je sve moguće ali pogledaj samo naše serije još u doba SFRJ pa se i onda muljalo s tim listama ko dobija stanove od Šurde pa do Bate Živojinovića... Da li imaš tuberkulozu, da li si "profesija bez koje se ne može" i slične fore... Bilo i biće. A mi smo još dosta kreativni... Samo je nebo granica.
Kao sto rekoh, dobar zakon bi trebalo da pokrije sve slucajeve. Da je zakon dobar ne biste bili porodica sa 0 primanja, jer bi dobar zakon trazio i prihode iz inostrtanstva ili bi se gledalo drzavljanstvo. A to sto cak i neke razvijene zemlje imaju rupe u zakonu, to je zbog njihovih politicara i bogatasa. Holandija bi lako mogla da ti oporezuje to sto imas u Srbiji neki stan ili prihode, ali se ne bavi time jer takvih slucajeva nema bas previse, a kontrola toga je slozena, pa su procenili da im se ne isplati da se bave time. A i time bi previse ugrozili svoje mocnike koji imaju offshore firme ili sta vec.
Svako sa 2g mozga cak i da nije pravnik moze zakonom da spreci 99% zloupotreba. Ako neka zloupotreba zakonom nije sprecena, verovatno je namerno ostavljena ta rupa.

1748002775979.png

Буквално су врхунски и добро промишљени.
Суштина је да људи имају где да живе а не да се станови користе као инвестиције једног дела најбогатијих.
Nadam se da će ti jednog dana ograničiti platu, čime god da se baviš, da i ljudi koji sad ne mogu da priušte to za šta uzimaš pare mogu da priušte to.

A onda da ti uzmu porez za nešto što nisi zaradio.

Centar jbg, a manja mesta su specifična. Npr lokal od 12m2 na početku Dimitrija Tucovića u Užicu košta oko 1000e mesečno najam, 100m dalje ili 20m ispod/iznad već se može naći 30m2 za 500-600e ali nije to to.

Vrh