Šta je novo?

Cene nekretnina

Prodaja vecih stanova je teza od garsonjera tu uvek ima lufta za pregovore
Zavisi na koga naletis ...

Pre pet godina sam pregovarao za veci stan oglasen dobrano preko proseka treba da se ulozi 15-20% vrednosti stana. Tri naslednika, svako hoce da se skuci od svog dela, agent koji ih podrzava u toj ideji jer vec ima vezane kupovine sa njima .. ne popustaju ni za 1% Posle dve runde od pola sata odustao ... dalje ne znam sta je bilo.

Malo se dorađuje zakon kredita za mlade. Sad jemac može da ti bude i komša (ako je baš zapeo, i ako je finansijski stabilan)...
Besmisleno, jer sa ovim cenama to je samo pomaganje da neko navuče omču, i ako ne pazi 30 godina "izvisiće"... Promet nekretina treba da bude umesto 2,5% > 10%, a pdv umesto 10% > 20 %... Od toga treba finansirati beskamatnu pozajmicu države u iznosu učešća za kupca prvog stana, za kupca koji kupuje II nekretninu učešće 40%, ako ne stanuje u njemu porez na posedovanje nekretnine treba da bude max destimulativan... Jer država treba da stimuliše razvoj privrede,a ne da konvertuje novac u beton... Biznis, kompanije, fondovi, berze, itd... Po načelima održivosti jedna porodica 1 nekretnina, kolika treba ali jedna....

Zanimljivo je da je dodato u predlog da banka moze bilo kad da kontrolise da li jemac odgovara uslovima:

Такође се предлаже да корисник кредита буде у обавези да, на захтев банке, достави ново средство обезбеђења уколико јемство или неко друго постојеће обезбеђење више не испуњава услове или престане да важи до коначне отплате кредита.

Као разлог се наводи да банке у пракси све више узимају у обзир период отплате након престанка гарантовања од стране државе, те да млади понекад могу да обезбеде боље гаранције него што је јемство члана породице – посебно како време одмиче и мења се њихова финансијска ситуација.

Sta se desava u ovom slucaju ako jemac izgubi posao ili sam digne neki kredit u medjuvremenu a banka trazi novog jemca a ti ne mozes da ga obezbedis?
Ode stan na dobos ako ne mozes naknadno da to obezbedis? (a npr placas uredno ratu)

Svaka cast za pregovaranje, treba masterclass kurs da otvore ko god da su. Ne znam kako se to radi na ovom trzistu i u ovakvom trenutku, ali skidam kapu, to su bas ogromna smanjenja cene.
Kakve veze ima pregovaranje sa bilo čime Možeš da oglasiš Stan I za milion eur, a da ga prodaš ispod realne cene. Da bi se ovde utvrdilo da li je dobra cena ili ne, potrebna je tačna adresa stana kao i uvid u stanje stana. Ako je stagogradnja u pitanju, ja to cenim u startu da je za potpuno sređivanje i to je oko 800-850 eur po m2 iz mog iskustva za neki meni prihvatljiv standard. Ovde naravno ne govorim o tome da kupujem novi, nikad useljen stan od nekog ko je prethodno kupio od investitora, pa se stan formalno vodi kao starogradnja. Govorim o stanovima u kojima sr prethodno živelo.

Kakve veze ima pregovaranje sa bilo čime Možeš da oglasiš Stan I za milion eur, a da ga prodaš ispod realne cene. Da bi se ovde utvrdilo da li je dobra cena ili ne, potrebna je tačna adresa stana kao i uvid u stanje stana. Ako je stagogradnja u pitanju, ja to cenim u startu da je za potpuno sređivanje i to je oko 800-850 eur po m2 iz mog iskustva za neki meni prihvatljiv standard. Ovde naravno ne govorim o tome da kupujem novi, nikad useljen stan od nekog ko je prethodno kupio od investitora, pa se stan formalno vodi kao starogradnja. Govorim o stanovima u kojima sr prethodno živelo.
800-850 eur po m2 bas jak standard, doduse pojma nemam sada kako se krecu cene. Meni tih 800eur/m2 zvuci na prvu dosta jaka cena za sredjivanje ali ako ludujes sa materjalima i parketima i stolarijom samo nebo je granica :)

2500eur arhitektica za enterijer stana(projekat, renderi, radionički crtži, predmer radova itd...)
2500eur za dodavanje i izmenu dodatne struje u stanu toki gradnje zbog buduceg izgleda stana na osnovu rendera.
2000-2500 za spusteni plafon u stanu na osnovu rendera.
7000eur a nisam ušao u stan koji će biti komplet izgradjen i predat meni na useljenje za godinu dana. Sve sada baš dobro ozbiljno košta što je kvalitetno, majstori i da se ozbiljno, kvalitetno, pedantno i brzo odradi.

2500eur arhitektica za enterijer stana(projekat, renderi, radionički crtži, predmer radova itd...)
2500eur za dodavanje i izmenu dodatne struje u stanu toki gradnje zbog buduceg izgleda stana na osnovu rendera.
2000-2500 za spusteni plafon u stanu na osnovu rendera.
7000eur a nisam ušao u stan koji će biti komplet izgradjen i predat meni na useljenje za godinu dana. Sve sada baš dobro ozbiljno košta što je kvalitetno, majstori i da se ozbiljno, kvalitetno, pedantno i brzo odradi.
Pitanje, koliko bi bila razlika u kiriji stana gde uložiš 500 EUR /kvm u odnosnu na onaj gde uložiš 250 EUR/kvm sa sličnim nameštajem i kuhinjom ?

Jel se hvališ ili žališ? :)
Iznosim činjenično realno stanje.
Nekada smo spominjali da je starogradnja+renoviranje=novogradnja.
Ali u ovoj računici gledamo totalno renoviranje u starogradnji i ubacivanje po svojoj zamisli sve u stanu.
Evo i u samoj novogradnji ti možeš u takvom slučaju da trošiš novce na adaptaciju ukoliko praviš sebi za život.

danas je u Nisu neuporedivo bolje ako si neki zanatlija,imaces 3,4 puta vecu zaradu nego neko sa fakultetom... cene kvadrata ovde su totalno nerealne u odnosu na ono sto grad sa strane zaposlenja pruza.. ipak treba napomenuti da ima dosta ljudi koji ovde zivi dobro, vidim po gradu u zadnjih 5 godina veliki porast broja mocnih automobila, ima nekoliko URUS-a u gradu, a i klasicni lambo Huracan, pa i par Ferrari-a (ne bas najnoviji) su u gradu, a porshe ovaj il onaj se vidja svaki minut pa i cesce.. noviji (2020+) Audi,Mercedes,Bmw bukvalno se moze videti gde god da se okrenes, sva ta kola uglavnom pokazuju primanja od vise hiljada evra, tako da ima puno ljudi koji zive bas dobro ovde, ima sigurno i legalnih i nelegalnih tu..

Kada ovako nesto izneses, trebas pogledati i analizirati generalno stanje. Jos ranije, dok sam bio aktivan, sam pisao da svi ti automobili 'upadaju' u oci - sto znaci da su retki. Koliko god ti delovalo da ima dobrih automobila, kada se napravi prosek dodjemo do toga da nam je vozni park punoletan.
Dosao sam pre neki dan i evo me u NS-u (koji je jedno 15-20god ispred Nisa, plus je standard dosta bolji) i imas veoma dobrih vozila, ali ali... njih ima koliko na grad sa preko 300k ljudi? Kada pogledas prosek vozila na parkinzima pored zgrada (ne ispred restorana gde 'prosek' i ne zalazi) dolazis do cinjenice da nije bas sve tako belo. A i ti 'bolji' automobili, shvatis da su velika vecina uvezena polovna u nasu zemlju (vidi im se po oznakama drzava i nalepnicama koje su ostale od prethodnih vlasnika). Da se tako gleda razvoj, Sofija bi odavno bila najrazvijeniji grad u EU :)
Beograd ima koliko, 2 miliona stanovnika, pa i da ima 100k vozila koja su preko 50k eur, to je samo procenat od ukupnog voznog parka koji se kotrlja na ulicama. Dolazimo do onoga, raslojavanje je ogroman problem u drzavama nalik nama. Imas jednog ko prima preko 10k godisnje, a na jednog takvog dodju 9 koji su 'socijala'

Pitanje, koliko bi bila razlika u kiriji stana gde uložiš 500 EUR /kvm u odnosnu na onaj gde uložiš 250 EUR/kvm sa sličnim nameštajem i kuhinjom ?
Razlika bi bila 0. Niko ne gleda kablove i ispod zida. Gleda ono što vidi. Ako su pločice lepe i kuhinja super on uzima.

Nemam pojma, ja o pregovaranju ne znam nista ne bih umeo ni da kupim ni da prodam lubenicu :)

1. stan je prodavao vlasnik licno, iz nasledstva, stajao je u oglasima oko godinu i pol dana
2. stan je prodavao agent prijetelj vlasnika takodje iz nasledja, on je otisao brzo bukvalno za 3 meseca

E sad ... U prvi stan je trebalo uloziti oko 40-45K da se dovede u red a u drugi 45-50K, u tom trenutku novogradnja u okolini sa PDV-om je isla za 3000-3300.

Eee, imam jos dva primera:

3. Stan oglasen na 275K prodat za 245K prolece 2024
4. Stan oglasen na 135K prodat za 115K jesen 2024
nerealna su mi ova spuštanja cena...ljudima koji su prodavali je baš gorelo za pare, jedino mi to ima smisla...u svakom drugom slučaju tolike korekcije baš nisu praksa...pa ni mnogo manje. i za jedan i za drugi bih rekao da korekcija može biti po 5k i to je to

nerealna su mi ova spuštanja cena...ljudima koji su prodavali je baš gorelo za pare, jedino mi to ima smisla...u svakom drugom slučaju tolike korekcije baš nisu praksa...pa ni mnogo manje. i za jedan i za drugi bih rekao da korekcija može biti po 5k i to je to
Verovali ili ne prica je iz prve ruke, u oba stana sam ulazio kao konsultant za buduce radove i slusao o toku pregovora.

Verovali ili ne prica je iz prve ruke, u oba stana sam ulazio kao konsultant za buduce radove i slusao o toku pregovora.
ma jasno, ne sumnjam...nego su moja iskustva takva da prodavci nisu hteli da spuste ni za par procenata a kamoli nešto ozbiljnije....bukvalno je bilo uzmi ili ostavi

ma jasno, ne sumnjam...nego su moja iskustva takva da prodavci nisu hteli da spuste ni za par procenata a kamoli nešto ozbiljnije....bukvalno je bilo uzmi ili ostavi

ja se secam za jedan stan, bio tipa oglasen 225k. i ja ponudio 215k, i lik mi kaze bukvalno "jesi normalan? moze 1k snizenje samo zato sto sam dobro raspolozen".
doduse da sam znao koliko su mu losi papiri ponudio bih mu 125k

Važnije je kako ga oglasiš i koje slike tu staviš da bi privukao klijente.
Pa i da je lepo očišćen itd...
Kao što G.I.Joe kaže njima je važno vidljivo.
Sa druge strane zbog budućeg održavanja je tebi u cilju da se odradi i ono što nije vidljivo kvalitetno.
Mada i kod prodaje stana kupac ne može proveriti(baš jako teško i skoro niko neće),šta si ti sve renovirao ukoliko to nije vidljivo.

Jbt, moje (ograničeno) iskustvo je drugačije: meni su par puta spuštali cenu značajno. Sećam se sa 210 na 197, pa na 193 kao krajnja ponuda. Taj zamalo da uzmem, ali mi je budžet bio nategnut previše. Ja sam doduše gledao veće stanove (70m2+).
Imam i par drugara bliskih kojima su isto spustili cene značajno. Ruku na srce, neki su me oduvali dobro, iako su stanovi bili krš u srži. Biće da zavisi na šta i na koga naiđeš...

Ja sam za jedan stan nudio 10% niže, agent se samo nasmejao i rekao prodaje se po ceni po kojoj je oglašen.
Agenti su zivo zlo. Sa vlasnikom i mozes da se dogovaras i pregovaras ali ako je agent ukljucen u to sve postaje mnogo mucnije i komplikovanije, jos ako ne vidis vlasnika nego samo komuniciras sa agentima ... pakao!

Agenti su zivo zlo. Sa vlasnikom i mozes da se dogovaras i pregovaras ali ako je agent ukljucen u to sve postaje mnogo mucnije i komplikovanije, jos ako ne vidis vlasnika nego samo komuniciras sa agentima ... pakao!
baš tako...poseban krug pakla za agente...toliko nadobudnosti u umišljenosti retko se gde može videti...a realno posao takav da cenim više kafe kuvaricu i čistačicu u smislu ozbiljnosti posla koji obavljaju nego njih...

u što cene, u što tržište...prsli smo ko lajsne definitivno...spuštaj rolente, gasi svetlo ili se ubi u "novoj realnosti 5000+eur/m2"

Smucilo mi se trazenje starogradnje, zato sam i birao da se pomerim lokacijski, ali u novogradnju. Em su neprofesionalni agenti, em su cene napucane, em kupujes macku u dzaku. Ko zna sta ces da zateknes kad krenes da razbijas stan i da renoviras, i koliko moze renoviranje da premasi budzet, pogotovo nekom ko se ne razume u posao, kao npr meni. I plus se mucis za parking. I kao slag na tortu, pregovaranje.

baš tako...poseban krug pakla za agente...toliko nadobudnosti u umišljenosti retko se gde može videti...a realno posao takav da cenim više kafe kuvaricu i čistačicu u smislu ozbiljnosti posla koji obavljaju nego njih...
Posebna vrsta agenata su one babe sto dopunjuju budzet. Imaju pricu kao sa SNS akademije, u sve se razumeju i muljace samo tako. Uz to ide i cuvena recenica "samo jedno higijensko krecenje i to je to" :)

Licnog sam ubedjenja da ako ne bi bilo agenata cene starogradnje bi otisle dole 10-15%

Poslednja izmena:
Vrh