Mislim da u zemljama poput Srbije (nismo jedini, tu spada sigurno jos dosta zemalja, da ne bude da pricam da smo u svemu najgori najgori, iako po mnogim stvarima jesmo) prosecna plata daje znacajno pogresnu sliku o standardu prosecnog coveka. Prosecan covek ne prima prosecnu platu nego medijalnu. Mislim da sam skoro delio neku statistiku tih zarada. U zapadnim zemljama razlika izmedju prosecne i medijalne plate je mnogo manja, pa je samim tim skoro svejedno koju koristis. Dok kod nas je medijalna plata bliza minimalcu nego prosecnoj plati.
Evo recimo, decembra 2024. je minimalac bio 47.696,00, medijana 79.624, a prosecna plata 108.312,00. Ako solidan broj ljudi zaradjuje evropske plate, recimo u prosecna plata u IT-ju je 282.200 dinara (sto je skoro 2.5k evra), a imamo oko 120k ljudi u IKT sektoru, sto je oko 5% zaposlenih (plus druga zanimanja koja su dobro placena), koliko njih zivi bedno i prima minimalac da bismo imali tu prosecnu platu koju imamo?
Evo, samo za programere racunica:
(120k * 2.500 evra + 2.280k zaposlenih u drugim delatnostima (ukupan broj zaposlenih je oko 2.4m) * prosecna plata van IT-ja) / 2.4m = 900
120k* 2.5k + 2280k * x = 900 * 2.4m = 2.160m
x = (2.160.000k - 120k * 2.500)/2280k = (2.160.000 - 300.000k)/2280k= 1.860.000k / 2.280k = 81.679
Znaci, bez IT-ja je prosecna plata u Srbiji 81.679 RSD, ili tacno 700 evra, sto se skoro u dinar poklapa sa zvanicnom medijalnom platom. Toliko zaradjuje prosecan covek koji nije IT-jevac. A kad u racunicu ukljucis mozda jos jedno ili 2 dobro placena zanimanja, recimo doktore, profesore na fakultetu, ispada da prosecan covek u Srbiji koji nije programer, lekar, profesor na fakultetu i slicno zaradjuje 600 evra. Ok, ima vlasnika firmi i preduzetnika i onih koji rade na crno koji ne ulaze u ovu statistiku, ali imaju to i druge zemlje.
Znaci, dovoljno je da iz racunice izdvojis samo 5% radne snage koja najbolje zaradjuje i tebi prosecna plata za ostale zaposlene pada 250 evra. Ok, slazem se da se u vestima verovatno mesaju pojmovi IT, IKT i programiranje, pa se ova prosecna plata programera ne odnosi na svih 120k zaposlenih u IKT sektoru, samo kazem koliko jedna malo bolje placena struka (nije to neka ekstra plata ako se uzme u obzir da je plata u rangu zapadnih zemalja, kao i da mnogi zaradjuju i vise od toga, ali se to drugacije evidentira) moze da zamaskira celu situaciju.
Kolika je onda danas prosecna/medijalna plata ako znamo da IT-jevci ne vade prosek za reda velicine 200 evra?