Šta je novo?

Cene nekretnina

Nazovi samo call centar i reci hoću da oročim 50k eura pa ćeš videti! Reci 20k!! Pa ćeš da vidiš odgovor. Reci samo potpisaću izjavu... Ne ide to tako lako. To što automat prima ne znači da ti možeš da ga trpaš kako hoćeš. Pa odmah se pali lampica!! Probaj pre nego pričaš!
Ne razumem te? Mislis da nisam probao?

Ulaganje u nekretnine je dobro za sve. Za ekonomiju za državu, za mene kao pojedinca ali i za podstanare jer neće svako odmah da kupi stan. Nekom treba na par meseci nekom na par godina. Zašto student da kupuje odmah stan? Zašto ja da kupim stan na moru ako ću biti 10 dana? Nekom treba turistički, nekom zbog zdravlja, nekom zbog zezanja... Nisu svi tu za vjeke vjekova....
Ima istine. Niko nije protiv investicionih kupovina ali je to kod nas dignuto na najviši mogući nivo i guši ostalu produktivnost.

Nazovi samo call centar i reci hoću da oročim 50k eura pa ćeš videti! Reci 20k!! Pa ćeš da vidiš odgovor. Reci samo potpisaću izjavu... Ne ide to tako lako. To što automat prima ne znači da ti možeš da ga trpaš kako hoćeš. Pa odmah se pali lampica!! Probaj pre nego pričaš!
Kakav call centar bio sam direkt u banci i uplatio pare. Čak ona šalterska službenica zaboravila da mi da izjavu dok je nisam podsetio. Doduše imam dosta uplata i isplata na tom računu ali otkud oni znaju koji je to novac, da je tako kao što ti pričaš trebali su da mi traže poreklo, a nisu. Više obraćaju pažnju da li uplaćuješ više od 15k u tri meseca bez izjave nego da li ćeš sa izjavom da uplatiš 20k. Mada i sve to zavisi do banke, ko te je preporučio... Ya veće uplate tipa 100k tu se nadam da traže bar neko poreklo.

Nisam ja protiv izdavanja stanova. Evo idealnog scenarija, na stan u kome zivis ne placas porez na imovinu. na sledeci stan porez je 2% godisnje, na sledeci 5%, na sledeci 10%, na sledeci 20%,.. i tako destimulises takvo ponasanje. I onda umesto jednog lika koji kupi 20 stanova za izdavanje imamo 10 ljudi koji kupe prvi stan za zivot i time rese stambeno pitanje i jos 10 njih koji kupe dodatni stan za izdavanje. Poenta je da se destimulise gomilanje stanova. Ja sam vise za to da svi imaju nego da samo jedan ima. Pa ako neko ima para za 20 stanova i hoce da ih izdaje, neka gradi hotel ili motel.
Ovo bi bio najpravedniji nacin da se koliko toliko popegla katastrofalna situacija trenutno. Ako vec neko zeli da ulaze eto mu berze, sad barem mozemo da ulazemo na inostrane berze :)

Razmišljam sada malo, neko nasledi 10 stanova u vrednosti od 40k po stanu, dok neko ima 2 stana od 400k. Ovaj prvi mora da prodaje, jer mu se i od izdavanja ne ispati onda porez i placa ogroman porez.
Tako da bi se ponovo bogati separatisali u najluksuznijom stanovima. Prebacili bi 2 stana na sebe, pa na ženu, pa na decu itd...
Treba tu uračunati da bi onda Investicioni kupci stanova gledali da kupuju u inostranstvu, što nije dobro za državu...
Ok verovatno bi bilo bolje ali tako nešto treba sagledati iz više uglova.
Takodje mi je ovaj zakon za povrat PDV-a zapao za oko jer ako poseduješ i 1m2 stambene nekretnine nemaš pravo na povrat PDV-a, dok neko ko poseduje xyz hektara zemlje ostvaruje povrat.

Meni se cini ako dobro citam da je razlika u onome da je notar ili advokat duzan da proveri odakle tebi novac (ako u banci postoji listing uplata po zaradama ili kako vec onda je sve cisto kao suza)
Pa to stoji u oba
Uopste ne tvrdim na konto nekih apstrakcija nego na osnovu onoga sto je javno dostupno, a to su raznorazne korupcionaske afere bez sudskog epiloga.
Na osnovu Vulinove tetke si zakljucio da ogroman procenat kupaca ne moze da dokaze poreklo novca?

A rast IT-a od bukvalno 500+% u poslednjih 10 godina ti nije dovoljan da dokaze da utice na rast cena sem u 'malom procentu'?

Ovo si lupio pa si ostao ziv. Cene rastu zbog inflacije i jer nema kontrole monopola na trzistu. Zapravo ne monopol, nego gomila njih zasedne i dogovori se kako ce da deru narod.
Buraz, ne mozes nekome reci da lupa a onda sam odvaliti nesto ovako. Ti si licno seo na sastanak na kom su se dogovarali pa znas? Gde je ta inflacija bila do 2022?
Ovo si jos vise lupio. Da li si realan da hoces da kazes da je isto i sa nizom i sa visom korupcijom?
Da, dobro procitaj pa ce ti biti jasnije.

U realnom svetu, 'lepo' resenje ne daje uvek 'lep' rezultat.

Zamisli, visok kriminal moze zavrsiti vecom nizim cenama jer se novac pere kroz izgradnju.
Zamisli, niza korupcija znaci i efikasniju privredu, time i jace trziste, time i vise cene, ako sve ostalo ostane isto.
Ti imas toliko jednostrano misljenje da nema smisla ni bilo sta da ti dokazuje covek.
Ovo je kao da Dacic nekome zamera sto lose govori Engleski.

Razmišljam sada malo, neko nasledi 10 stanova u vrednosti od 40k po stanu, dok neko ima 2 stana od 400k. Ovaj prvi mora da prodaje, jer mu se i od izdavanja ne ispati onda porez i placa ogroman porez.

Ovo moze lako da se resi tako sto se pravi sintetika poreza na kvadrate i njihovu nominalnu vrednost, pa tako ne placas porez na stanove nego na kvadrate. Primera radi do 50 jedna vrednost do 100 druga i tako dalje, a moguca je i kombinacija oba modela, to je vec stvar poreske optimizacije.

Tako da bi se ponovo bogati separatisali u najluksuznijom stanovima. Prebacili bi 2 stana na sebe, pa na ženu, pa na decu itd...

Od toga ne moze da se pobegne ali bi i to prebacivanje moglo da se oporezuje dodatno a verovatno i destimulise.

Treba tu uračunati da bi onda Investicioni kupci stanova gledali da kupuju u inostranstvu, što nije dobro za državu...
Ok verovatno bi bilo bolje ali tako nešto treba sagledati iz više uglova.
Takodje mi je ovaj zakon za povrat PDV-a zapao za oko jer ako poseduješ i 1m2 stambene nekretnine nemaš pravo na povrat PDV-a, dok neko ko poseduje xyz hektara zemlje ostvaruje povrat.
To mozda i nije lose, proda 7-8 stana, poveca se ponuda, neko drugi resi stambeno pitanje, a on dobije novac i ulozi u nesto drugo.
Ideja poreza na imovinu nije u tome da drzava uzme pare (iako bi volela) nego da se destimulise odredjeno ponasanje.
A drzava moze da uvede neke druge mere kako bi pokusala taj novac da zadrzi u zemlji, npr. nize poreze na pokretanje nove firme i zaposljavanje radnika. I onda time em povecavas zaposlenost em ljudima omogucujes da lakse kupe nekretninu.

Na kontu zakona o poreklu imovine, donet je on odavno samo se ne sprovodi cesto.

Sad da li zbog zakona ili samih institucija procenite sami.

Banke uzimaju izjavu samo da skinu odgovornost sa sebe u slucaju kontrole, nece vas odbiti i vas novac svakako.

Na kontu zakona o poreklu imovine, donet je on odavno samo se ne sprovodi cesto.

Sad da li zbog zakona ili samih institucija procenite sami.

Banke uzimaju izjavu samo da skinu odgovornost sa sebe u slucaju kontrole, nece vas odbiti i vas novac svakako.
Banke sprovode vrlo revnosno ovaj zakon. A to što vi gledate ministre koji mogu sve to je uvek bilo da su oni van zakona. Od rimskog doba pa do danas. Ali za običan svet se sprovodi vrlo revnosno. Barem eto ja na svom primeru mogu da potvrdim da rade sve po slovu zakona i to više banaka mogu da tvrdim.

Kompanija plaća poreze, radnike, registrovanu delatnost...

NIje baš tačno, a uz to imam i lični primer. Al' ste se Vi stanodavci zajapurili kad neko spomene porez :)

Ni ovo nije baš tačno, većinom stanodavci ne žele da potpišu.

Ti si rekao da ćeš plaćati porez kada kreneš sa izdavanjem jer je manji od NL tako da čekamo tu prijavu poreza. :)
Pa plaćam i ja još i više i još nemam pravo da odbijam to od poreza kao trošak! Kompanija plaća održavanje stana kao i ja, ali se njima vodi kao trošak a meni ne.
Ja lično ne bežim od poreza niti sam ikada. Evo mogu ti reći da sam prijavio još početkom ove godine u januaru preko E poreza porez na kapitalu dobit od bitkoina koji sam prošle godine kupio i prodao. I verovao ili ne evo već 5,5 meseci prošlo još mi nije došlo rešenje da platim porez!?!?! Iako sam mislio da će doći za 2 nedelje jer je bukvalno 1 kupovina i 1 prodaja. Još je poreska uprava manjeg grada u Srbiji tako da nije BG pa da kažeš takvih ima hiljade što to rade i prijavljuju! Tako da možda će proći još par meseci i na kraju će ispasti da plaćam porez nakon godinu dana efektivno.

Beograd ima dovoljno stanova za izdavanje, nema dovoljno stanova za zivot. Ljudi investiciono kupuju manje stanove i dizu im cene, i onda oni kojima treba stan za zivot ne mogu da kupe manje jer im investicioni kupci "otmu" svojom kupovinom, a za vece nemaju dovoljno para, i ti time nekog vecno osudjujes na podstanarski zivot. Iskreno, meni je bitnije da ljudi imaju reseno stambeno pitanje nego gde neko sa viskom para moze da ih plasira. Tvoja zelja da zivis od pasivne zarade od izdavanja stana se kosi sa necijom potrebom da ima krov nad glavom i ne bude rob kirije.

Nisam ja protiv izdavanja stanova. Evo idealnog scenarija, na stan u kome zivis ne placas porez na imovinu. na sledeci stan porez je 2% godisnje, na sledeci 5%, na sledeci 10%, na sledeci 20%,.. i tako destimulises takvo ponasanje. I onda umesto jednog lika koji kupi 20 stanova za izdavanje imamo 10 ljudi koji kupe prvi stan za zivot i time rese stambeno pitanje i jos 10 njih koji kupe dodatni stan za izdavanje. Poenta je da se destimulise gomilanje stanova. Ja sam vise za to da svi imaju nego da samo jedan ima. Pa ako neko ima para za 20 stanova i hoce da ih izdaje, neka gradi hotel ili motel.
Prvo mislim da ima jako malo ljudi koji imaju 20 stanova! Mislim da je to u celom BGu možda 10tak... To ne bi dovelo do ničega već bi se samo ti kolekcionari registrovali kao kompanije i imao bi čudovišta kao na Zapadu koje imaju 30k stanova u portfelju! Mislim da 95% "kolekcionara" stanova ima do 5 nekretnina u vlasništvu i nisu sve u BG! Znači 1 primarnu i do 4 ovako kao prihod. Posle ulažu u drugo! Ti moraš isto da shvatiš da nikada nekretnina neće biti jeftina! Nikada jer to ni jednoj vlasti ne odgovara! Što zbog poreza što zbog pritiska nad stanovništvom! Običan čovek će se uvek morati dobro namučiti da bi kupio stan. A pogotovo u BGu i to glavnim delovima!

Mnogo grešiš Joe
Moguće. Dobro. Svako ima svoje mišljenje. Ti ako misliš da će biti jako jeftine nekretnine u budućnosti gledaj serije iz doba 19. I 20. Veka pa ćeš da vidiš. Znači serije koje govore o tom vremenu. Ni u jednoj nije bilo lako imati kuću/stan a pogotovo u BG! Tako da to je vremenski period od 200 godina. Sad ako ti misliš da će neka nova ultra pozitivna vlast to da promeni. Ja bi volio. Ja sam rekao ako budu super povoljni stanovi uzeću još dva da stoje da se ne bace :) samo mislim da za mog života to neće biti.

Ne nisi. Ja sam prošao kroz 2 kupovine u NL I 1 u Srbiji i znam bukvalno sve šta i kako se može i radi i u jednoj i drugoj državi. Ti koliko vidim niti si još kupio niti planiraš u bliskoj budućnosti.
Na osnovu cega ovo mozes da izjavis. Mi se ne poznajemo niti smo ortaci iz vrtica. S druge strane da li je normalan diskurs da ako ti se nesto ne svidja predjes na licne proizvke?
Ako te bas zanima kupio sam pre 15 godina pre 4 godine i pre 6 meseci i prodao pre 5 godina.

Moguće. Dobro. Svako ima svoje mišljenje. Ti ako misliš da će biti jako jeftine nekretnine u budućnosti gledaj serije iz doba 19. I 20. Veka pa ćeš da vidiš. Znači serije koje govore o tom vremenu. Ni u jednoj nije bilo lako imati kuću/stan a pogotovo u BG! Tako da to je vremenski period od 200 godina. Sad ako ti misliš da će neka nova ultra pozitivna vlast to da promeni. Ja bi volio. Ja sam rekao ako budu super povoljni stanovi uzeću još dva da stoje da se ne bace :) samo mislim da za mog života to neće biti.
Nikad stanovi nece biti ultrapovoljni to da odmah rascistimo, mogu da budu manje ili vise skupi u odnosu na prosecu platu ali da se kupuju tek tako nece da se desi. Da li moze da bude pravednije, da vecina dodje barem do jedne nekretnine za zivot to je drugo pitanje. Da li moze kriminalno koruptivni novac da se izbaci iz trzista nekretinina to je vec neko trece pitanje, mozda tu treba traziti neke modele i odgovore.

Na osnovu Vulinove tetke si zakljucio da ogroman procenat kupaca ne moze da dokaze poreklo novca?

Vulinova tetka je vise simbol sveobuhvatne korupcije i primer gde se guraju kriminalni novci. Hoces da kazes da sve sto se pokrade u drzavi zavrsi u bitkoinima i zlatu a kvadrate ne diraju?

A rast IT-a od bukvalno 500+% u poslednjih 10 godina ti nije dovoljan da dokaze da utice na rast cena sem u 'malom procentu'?

Opet ta prica o tome kako IT gura cene na gore. IT je osetio pocetak krize negde u Q4 2021 da bi bio pogodjen u 2022 i 2023 sa blagim korekcijama u 2024. U tom periodu IT plate su rasle u proseku ispod inflacije u EU uz smanjenje broja zaposleni u industriji. Koliko su otisle cene gore u tom periodu? Moze IT sektor da gura cene ali ne moze ovoliko, ta prica ne prolazi.

Bas me zanima koliki procenat vlasnika stanova u bloku 65 je u IT sferi ili imaju privatan biznis.

Ja bih rekao dobra vecina.
Ja licno znam par primera iz ITa koji su na NBGD kupili stanove i par privatnika koji su kupili u BW stanove u poslednje 3 godine.

Neće sigurno IT sektor da gura cene na dole. Prosečna plata u IT sektoru je trenutno oko 290k, sa 70k ljudi zaposlenih samo u oblasti računarskog programiranja. Ne volim da navodim lične primere kako bih izbegao generalizaciju, ali kad ja van IT sektora imam 3, 4 prijatelja koji su u poslednjih godinu dana spucali ozbiljne iznose u nekretnine, onda šta da kažem. Ako neko za stan dobije 350k, velike su šanse da će to proizvesti nove transakcije.
Samo je pitanje koliko su veliki igrači na tržištu, a ja cenim da poprilično jesu.

Bas me zanima koliki procenat vlasnika stanova u bloku 65 je u IT sferi ili imaju privatan biznis.

Kad kazes u IT sferi da li mislis na radnike IT ili managere, direktore, vlasnike IT firmi ...? To nije isto i tu verovatno leze zablude koje dovode do besmislenih diskusija.

Znam sa primere vlasnika IT firmi koli su kupovali nekretnine od 500K+ ali znam i za vlasnike drugih firmi koji su toliko placali.

Vulinova tetka je vise simbol sveobuhvatne korupcije i primer gde se guraju kriminalni novci. Hoces da kazes da sve sto se pokrade u drzavi zavrsi u bitkoinima i zlatu a kvadrate ne diraju?

Opet ta prica o tome kako IT gura cene na gore. IT je osetio pocetak krize negde u Q4 2021 da bi bio pogodjen u 2022 i 2023 sa blagim korekcijama u 2024. U tom periodu IT plate su rasle u proseku ispod inflacije u EU uz smanjenje broja zaposleni u industriji. Koliko su otisle cene gore u tom periodu? Moze IT sektor da gura cene ali ne moze ovoliko, ta prica ne prolazi.
Pa od kad IT plate rastu ispod inflacije i cene nekretnina rastu ispod inflacije. Nekretnine su u periodu 2019-2022 rasle dosta brze od prosecnih plata, od tad eastu sporije. Vec smo o tome pisali dosta puta ovde.
Jake taktike i communication skills koji vidjamo na TV-u u prime time-u.
Slobodno prestani da ih upotrebljavas.

Kad kazes u IT sferi da li mislis na radnike IT ili managere, direktore, vlasnike IT firmi ...? To nije isto i tu verovatno leze zablude koje dovode do besmislenih diskusija.

Znam sa primere vlasnika IT firmi koli su kupovali nekretnine od 500K+ ali znam i za vlasnike drugih firmi koji su toliko placali.
Mislim na ceo IT, ovde dosta ljudi zaboravlja na procenat ljudi koji samostalno rade u stranim firmama.

Ali isto tako prosecna plata u ITu je oko 290k kao sto je @Suzuman rekao, tako da nije tesko videti i zamisliti kako ti ljudi guraju ka gore cene.

Samo mozemo da spekulisemo ko je najveci igrac na trzistu, jer nemamo podatke koji su nam zapravo potrebni. Dok ne dobijemo info koliko ljudi ima vise od 5 stanova (a necemo ga dobiti), mozemo samo da nagadjamo.

Ja evo mogu sad da kazem da inzenjeri u IT-ju koje ja znam u okolini (ne menadzeri i vlasnici firmi) imaju svi po jednu nekretninu ili su bez nekretnine. Svi menadzeri i vlasnici firmi imaju po vise stanova. Menadzera i vlasnika firmi ima daleko, daleko manje od radnika, tako da meni prilicno pada u vodu ta prica da IT kroji kapu na nasem trzistu nekretnina. To da je IT glavni na trzistu nekretnina je vise novinarska floskula.

Vrh