Ali mi i jesmo prepisali taj zakon iz EU, odnosno jos od 2018. je uskladjen sa napisanim koliko sam skontao.Da se ne pravimo pametni ne treba uraditi nista vise od prepisivanja EU zakona:
EU Anti-Money Laundering Directives (AMLD), 6. direktiva o sprecavanju pranja novca (6AMLD).
Banke, advokati, agenti za nekretnine i notari vrse due diligence.
Svaki klijent koji ulaze velike sume novca (posebno kes ili izvan normalnih prihoda) mora dokumentovano da objasni poreklo novca.
Neprijavljene ili sumnjive transakcije se moraju prijaviti finansijskim obavestajnim jedinicama.
Prilikom kupovine stana/kuce, notari ili advokati su duzni da traze dokaze o poreklu novca:
- potvrde o prihodima
- izvode iz banke
- ugovore o radu ili prodaji imovine
- poreske prijave
Kako bi to kod nas izgledalo i koliko i kako moze da se razradi, ostavljam citaocima da puste masti na volju
Ti zakoni su tu ali se ne primenjuju ili se pausalno primenjuju, takodje ne postoji procedura i forsirana provera kod kupoprodaje nekretnina ...
Tetka iz Kanade moze da bude siroke ruke i velikog srca![]()
Znaci do malopre je ‘sve dok ne postoji zakon mogu da tvrdim da 100% kupaca ne moze da dokaze poreklo imovins’ (sto je zesci logicki skok samo po sebi) do ‘postoji zakon ali ja znam da se ne primenjuje’? Kako ono, biasi mogu biti dominantni?