Šta je novo?

Cene nekretnina

Ne mora ni SEKA ni kataklizma, dovoljno je da se istrazi i ispita poreklo imovine. oduzme nelegalno stecena, odgovorni da zavrse u zatvoru i da se spreci ubuduce pranje novca, nenamensko trosenje para iz budzeta i sl. E sad koliko je to realno da se desi, to je druga tema.
Ne bi to nista drasticno smanjilo cenu stana na Vracaru, barem ja laicki gledajuci tako vidim.
Velike nestabilnosti jedino mogu uticati na neki osetni pad cena po meni, ili pucanje ekonomije skroz.

ne bi hapsenje Pere i Mike koji peru pare kroz stanove uticalo puno jer i dalje imas pritisak centralizacije i gastrabajtera / investicionih kupaca.
Jedino sto bi bilo lepo da se Zeksova palata prebaci namena u neki muzej npr :)

Ja bih rekao da je na trzistu nekretnina jedno 10% kapitala sumnjivog porekla, i kada sam to rekao prosli put ljudi su rekli da nisam normalan i da je to previse, ispada svaki 10 komsija kriminalac onda, a sada odjednom price kako bi to uticalo drasticno na pad cena.

ne bi hapsenje Pere i Mike koji peru pare kroz stanove uticalo puno jer i dalje imas pritisak centralizacije i gastrabajtera / investicionih kupaca.
U normalnijoj zemlji koja hapsi kriminalce se malo vise vodi racuna i o decentralizaciji. Ti imas prirodnu i forsiranu centralizaciju. Odlazak u Beograd zbog fakulteta ili boljeg posla je prirodna centralizacija. Pumpanje para iz cele Srbije u Beograd i unistavanje ostatka Srbije kako bi terao ljude da dodju u Beograd i kupuju stanove koje ti pravis od prljavih para jeste forsirana centralizacija i to se treba zaustaviti.
Ja bih rekao da je na trzistu nekretnina jedno 10% kapitala sumnjivog porekla, i kada sam to rekao prosli put ljudi su rekli da nisam normalan i da je to previse, ispada svaki 10 komsija kriminalac onda, a sada odjednom price kako bi to uticalo drasticno na pad cena.
Ja bih rekao da je mnogo vise od 10% kapitala sumnjivog porekla, nego barem 50%, i to ne znaci da je svaki 10. ili svaki 2. komsija kriminalac, nego da svaki 100. komsija ima po 20 stanova.

Ne bi to nista drasticno smanjilo cenu stana na Vracaru, barem ja laicki gledajuci tako vidim.
Velike nestabilnosti jedino mogu uticati na neki osetni pad cena po meni, ili pucanje ekonomije skroz.

Jedino sto bi bilo lepo da se Zeksova palata prebaci namena u neki muzej npr :)

Naravno da to ne bi imalo nikakvog efekta na cenu neretnina. Kada bismo imali normalnu državu efekti bi bili da se smanje femicidi, da se omoguće ljudima različitog seksualnog opredeljenja jednaka prava, itd. To je tip primena koje država može da doprinese. Uređeni edujativni i zdravstveni sitem, nezavisno i samostalno sudstvo. Za stan u nekom iole pristojnijem delu Beograda moraš imati daleko nadprosečne veštine i primanja da bi ga mogao priuštiti. Tu ti nikakva benevaletna i demokratska vlast neće pomoći.

Naravno da to ne bi imalo nikakvog efekta na cenu neretnina. Kada bismo imali normalnu državu efekti bi bili da se smanje femicidi, da se omoguće ljudima različitog seksualnog opredeljenja jednaka prava, itd. To je tip primena koje država može da doprinese. Uređeni edujativni i zdravstveni sitem, nezavisno i samostalno sudstvo. Za stan u nekom iole pristojnijem delu Beograda moraš imati daleko nadprosečne veštine i primanja da bi ga mogao priuštiti. Tu ti nikakva benevaletna i demokratska vlast neće pomoći.
Ti smatras da ne postoje ljudi koji prljavim novcem (novac izvucen iz budzeta preko namestenog tendera je mozda na papiru cist, ali u praksi prljav novac, sto se moze utvrditi nacelom fakticiteta) kupuju stanove i tako im dizu cene?

Poslednja izmena:
Mislim da nam za pricu o cenama nekretnina mnogo fale neki podaci koje nemamo, a koji su recimo broj ljudi koji kupuje stanove i da li se vise kupuju stanovi za zivot ili za iznajmljivanje ili jednostavno kao oblik cuvanja vrednosti ili pranja novca. Ako se u Beogradu recimo svakog kvartala proda 3k-4k stanova, bilo bi lepo znati koliko tih transakcija je vezano za kupovinu za zivot (u to spada i recimo kupovina prve nekretnine i kupovina nove nakon prodaje stare i recimo kupovina nekretnine od strane dece iako roditelji imaju svoj stan), a koliko njih su investicione kupovine gde neko kupuje treci, peti, deseti ili stoti stan.
Ne znam samo šta bi ti ovi podaci rekli. Pre svega kako bi znao da li je prvi ili peti stan? Da li kupuje za sebe ili kao investiciju? Evo ti npr. moj primer. U Srbiji sad kupujem prvi stan (što bi po defaultu značilo za život), u stvarnosti mi je treći stan i to kao investicioni. Ako budem opet kupovao neću na sebe već ću na ženu ili dete što će opet biti prvi stan njoj ili njima... Tako da dok dođeš do drugog stana u mom slučaju to bi bio 5 stan tek u Srbiji ili 7. ukupno. Mislim da ta statistika ništa ne bi rekla. Niti bi ikako uticala na cenu stanova.
Mislim da ko kupuje 5+ stanova je sigurno druga, treća generacija u BGu i ima nasleđene nekretnine plus malo dokupi. Da nije bilo ratova, to bi svaka prosečna porodica imala koja se nije selila nakon 2. svetskog rata. Na to još da dodamo da nema poreza na nasleđe. Ihaa. Treća generacija ili rođeni posle 2000 i da nisu bili izbeglice u ratovima 90-ih ladno imaju min 2 od nasledstva plus još što dokupe.

Ne znam samo šta bi ti ovi podaci rekli. Pre svega kako bi znao da li je prvi ili peti stan? Da li kupuje za sebe ili kao investiciju? Evo ti npr. moj primer. U Srbiji sad kupujem prvi stan (što bi po defaultu značilo za život), u stvarnosti mi je treći stan i to kao investicioni. Ako budem opet kupovao neću na sebe već ću na ženu ili dete što će opet biti prvi stan njoj ili njima... Tako da dok dođeš do drugog stana u mom slučaju to bi bio 5 stan tek u Srbiji ili 7. ukupno. Mislim da ta statistika ništa ne bi rekla. Niti bi ikako uticala na cenu stanova.
Mislim da ko kupuje 5+ stanova je sigurno druga, treća generacija u BGu i ima nasleđene nekretnine plus malo dokupi. Da nije bilo ratova, to bi svaka prosečna porodica imala koja se nije selila nakon 2. svetskog rata. Na to još da dodamo da nema poreza na nasleđe. Ihaa. Treća generacija ili rođeni posle 2000 i da nisu bili izbeglice u ratovima 90-ih ladno imaju min 2 od nasledstva plus još što dokupe.
Slazem se da je tu statistiku nemoguce izvuci, a malo je i tesko imati neku sliku o tome osim ako nisi agent za nekretnine ili investitor i sl, pa da malo bolje znas strukturu kupaca. Pricam samo o tome da verovatno postoji neki pattern, kao sto recimo svi znamo da se u Srbiji ljudi zaposljavaju preko stranke, a niko nije izvukao statistiku koja posmatra broj zaposlenih u javnom sektoru i koje stranke su clanovi ti zaposleni. Ili kao sto nemas statistiku o tome koliko ljudi cije firme pobedjuju na tenderima su clanovi stranke. Slicna je situacija i ovde, verovatno se zna struktura kupaca, ali nije javna tajna kao ovo za partijsko zaposljavanje i dobijanje tendera, nego se samo pretpostavlja.

Slazem se da je tu statistiku nemoguce izvuci, a malo je i tesko imati neku sliku o tome osim ako nisi agent za nekretnine ili investitor i sl, pa da malo bolje znas strukturu kupaca. Pricam samo o tome da verovatno postoji neki pattern, kao sto recimo svi znamo da se u Srbiji ljudi zaposljavaju preko stranke, a niko nije izvukao statistiku koja posmatra broj zaposlenih u javnom sektoru i clanovi koje stranke su ti zaposleni. Ili kao sto nemas statistiku o tome koliko ljudi cije firme pobedjuju na tenderima su clanovi stranke. Slicna je situacija i ovde, verovatno se zna struktura kupaca, ali nije javna tajna kao ovo za partijsko zaposljavanje i dobijanje tendera, nego se samo pretpostavlja.
Pa oko firmi koje pobeđuju na tenderima ne bi se baš složio. Imaš one koji su manje pametni (da ne kažem glupi) pa su direktno u stranci i učestvuju na tenderima. Imaš i one koji su pametni pa nisu članovi stranke ali su vrlo lepo povezani - što je 100 puta bolja opcija i uvek teško dokaziva. To je ono u sferi javne tajne ali nema dokaza.

Pa daj cenu m2 iz 2012 ako imas :)
Evo ti racunica za 2014, tad je cena bila ova koju sam rekao, prosecna plata je cak i pala jer je kurs pao, kazi da je bila 350 evra, sa cenom od 1.150 evra opet smo na 0.3 koeficijentu :)
0.3 je koeficijent koji se ocigledno ne menja deceniju i po.
Pa gore pre par postova sam napisao. Jedini trenuci lada je income-to-price ratio bio nizak kao sad su 2009 i 2014 godina.

Znaci danas je podjednako lako/tesko kupiti nekretninu kao i u trenutku kada su cene bile na najnizoj tacki u poslednjih 15 godina. U svakom drugom trenutku je bilo teze. Sto nikako ne ide u prilog tezi da imamo sve nedostupnije nekretnine, da prosecan covek ima sve manje sansi za kupovinu i da srednja klasa nestaje.

Ti smatras da ne postoje ljudi koji prljavim novcem (novac izvucen iz budzeta preko namestenog tendera je mozda na papiru cist, ali u praksi prljav novac, sto se moze utvrditi nacelom fakticiteta) kupuju stanove i tako im dizu cene?
Pa nije bilo prljavog novca 2012 pa opet su opet stanovi bili nepriustivi. Ljudi ne raspolazu nikakvim relevatnim podacima pa onda tako paušalno lupetaju koliko je prljavog novca plasirano bez da objasne kako to podiže cenu nekrentina. Mnogo mi vise smetaju druge stvari u zemlji koje su očigledne i gde bih očekivao intervenciju države. Za stan svako mora da se potrudi, a čak i tada će biti nedostupan za najveći deo ljudi.

Pa oko firmi koje pobeđuju na tenderima ne bi se baš složio. Imaš one koji su manje pametni (da ne kažem glupi) pa su direktno u stranci i učestvuju na tenderima. Imaš i one koji su pametni pa nisu članovi stranke ali su vrlo lepo povezani - što je 100 puta bolja opcija i uvek teško dokaziva. To je ono u sferi javne tajne ali nema dokaza.
To uopste ne bi bilo tesko dokazati da nemas otetu drzavu gde su MUP, sudovi i tuzilastvo takodje "u stranci" ili "preko stranke". Dovoljno je samo da trazis poreklo novca do poslednjeg evra i obrisao si ogroman procenat "investicionih" kupaca. Cisto da ne prolazi "poslala mi tetka iz Kanade" :)

To sto neko nije clan stranke zvanicno ne znaci da ne treba da dodje inspekcija, utvrdi realnu vrednost radova i na osnovu toga se pokrene sudski proces za nenamensko trosenje novca.
Pa gore pre par postova sam napisao. Jedini trenuci lada je income-to-price ratio bio nizak kao sad su 2009 i 2014 godina.

Znaci danas je podjednako lako/tesko kupiti nekretninu kao i u trenutku kada su cene bile na najnizoj tacki u poslednjih 15 godina. U svakom drugom trenutku je bilo teze. Sto nikako ne ide u prilog tezi da imamo sve nedostupnije nekretnine, da prosecan covek ima sve manje sansi za kupovinu i da srednja klasa nestaje.
Na numbeo sajtu je taj index bio isti 2009, 2014 i sada, oko 18.
Samo da te ispravim nesto. Ne kaze se
Znaci danas je podjednako lako/tesko kupiti nekretninu kao i u trenutku kada su cene bile na najnizoj tacki u poslednjih 15 godina.
nego
Znaci danas je podjednako lako/tesko kupiti nekretninu kao i u trenutku kada smo bili u najvecoj krizi.
Pa nek izvede neko sam zakljucak na osnovu toga.
Pa nije bilo prljavog novca 2012 pa opet su opet stanovi bili nepriustivi.
Opet kazem, nismo se makli sa dna. Znaci, tad je bila kriza, a sad je prljav novac, a narod zivi isto. Koliko smo uopste napredovali u odnosu na 2012., ali realno, ne nominalno?

Um.... Zemlja je okrugla? Koliko sam upoznat, nije do sada izmišljen vremeplov pa da malo virnemo u budućnost i tako učvrstimo naša uverenja u kom smeru tržište ide. Valjda se iz tog razloga analizaraju podaci iz prošlosti i donose određeni zaključci i predikcije u vezi budućnosti. Ali dovoljno je pogledati ovaj forum par stotina stranica unazad pa videti postove "balon samo što nije pukao". Neki ljudi zaista imaju kognitivne poteškoće ili ne razumeju elementarno rezonovanje.
Zapravo za neke ljude iz prošlosti zemlja je ravna tek se u budućnosti za njih saznalo da je okrugla. Možeš da analiziraš podatke i daješ predvidjanja ne i zaključke za budućnost. Ja sam ubedjen npr kad bi uveli obavezno plaćanje poreza na izdavanje (ili dodatni porez na svaku sledeću nekretninu koja se vezuje na članove porodice tako da ne možeš kupiti na ženu i da izbegneš al npr kada sin postane punoletan on se vodi kao kupac prvog stana) da bi to oborilo cenu nekretnina. Posmatrajući prošlost to je u ovom trenutku ili skorijoj budućnosti teško da se desi ali ko zna šta nosi dalja budućnost. Zato se kupuje kad se može. Investicione kupovine su druga kategorija koja je od ovih 2600 strana teme napravila bar 2000 stranica.

To sto neko nije clan stranke zvanicno ne znaci da ne treba da dodje inspekcija, utvrdi realnu vrednost radova i na osnovu toga se pokrene sudski proces za nenamensko trosenje novca.

Na numbeo sajtu je taj index bio isti 2009, 2014 i sada, oko 18.
Samo da te ispravim nesto.
Ne, ne kaze se tako jer ni 2009 ni 2014 nisu bile vrhunac krize. Bile su upravo ono sto sam rekao, najpriustivije godine za kupovinu u poslednjih 15 godina. I toliko je priustiva kupovina i danas. Pa nek svako izvuce sam zakljucak iz toga.

Pa nek izvede neko sam zakljucak na osnovu toga.
O tome smo pričali izmedju ostalog i tebi tj Perici jer si ti čekao krizu i pad cena od 20% da kupiš vikend stan dok smo mi pričali da kriza uopšte ne mora da znači priuštive nekretnine za prosečnog čoveka jer će nekome biti priuštivije, a nekome još dalje i da to nije nešto što treba priželjkivati. Kriza nije dobra ni za koga.

Ne, ne kaze se tako jer ni 2009 ni 2014 nisu bile vrhunac krize. Bile su upravo ono sto sam rekao, najpriustivije godine za kupovinu u poslednjih 15 godina. I toliko je priustiva kupovina i danas. Pa nek svako izvuce sam zakljucak iz toga.
Kad je bio vrhunac krize?
O tome smo pričali izmedju ostalog i tebi tj Perici jer si ti čekao krizu i pad cena od 20% da kupiš vikend stan dok smo mi pričali da kriza uopšte ne mora da znači priuštive nekretnine za prosečnog čoveka jer će nekome biti priuštivije, a nekome još dalje i da to nije nešto što treba priželjkivati. Kriza nije dobra ni za koga.
Ja nisam prizeljkivao, nego predvidjao krizu, i evo vec je i imamo pred vratima. Nominalno jesu neke stvari otisle gore, realno je sve losije.

Zapravo za neke ljude iz prošlosti zemlja je ravna tek se u budućnosti za njih saznalo da je okrugla. Možeš da analiziraš podatke i daješ predvidjanja ne i zaključke za budućnost. Ja sam ubedjen npr kad bi uveli obavezno plaćanje poreza na izdavanje (ili dodatni porez na svaku sledeću nekretninu koja se vezuje na članove porodice tako da ne možeš kupiti na ženu i da izbegneš al npr kada sin postane punoletan on se vodi kao kupac prvog stana) da bi to oborilo cenu nekretnina. Posmatrajući prošlost to je u ovom trenutku ili skorijoj budućnosti teško da se desi ali ko zna šta nosi dalja budućnost. Zato se kupuje kad se može. Investicione kupovine su druga kategorija koja je od ovih 2600 strana teme napravila bar 2000 stranica.
Mi imamo porez na izdavanje! Iznosi 15% neto. I nije ništa epohalno. Isto kao i porez na kapitalnu dobit ili porez na štednju (eursku ne dinarsku). Jedino što bi država mogla da uradi je bolje da sprovodi naplatu. Ali 15% uopšte nije za izbegavanje. To je san snova naspram EU.
Mi bi trebali da stimulišemo kupovinu stanova a ne destimulišemo. Mi poreski već imamo to sve. Ako ne živiš u nekretnini ti već SADA plaćaš veći porez tako da ne znam šta posebno ti želiš da uvedeš kad sve to postoji.

Ja nisam prizeljkivao, nego predvidjao krizu, i evo vec je i imamo pred vratima. Nominalno jesu neke stvari otisle gore, realno je sve losije.
Znaš kako svako je u nekom trenutku u pravu kao pokvareni sat. I da sutra krene kriza i padnu cene tih 20% do kraja godine opet si u minusu ili na istom je su toliko porasle cene u poslednjih par godina. E sad zamisli nekog ko nije u tvojoj situaciji da čeka godinama na pad već ide kirija svaki mesec.

Kao neko ko gleda spolja ono što mogu da kažem da mi nismo još ni blizu krize. Ni u Srbiji ni u EU. Svi o njoj pričaju ali nema još ništa. Ono što ti kažeš da je "gore u Srbiji" jeste što su svi pauzirali sve u Srbiji osim kupovine hleba i mleka dok se situacija ne reši. I zato ti se čini da je gore ili da je kriza došla. Ali nije tako. Keš je tu. Samo ga svi čuvaju i ne troše dok se ne razreši situacija na ovaj ili onaj način.

Kao neko ko gleda spolja ono što mogu da kažem da mi nismo još ni blizu krize. Ni u Srbiji ni u EU. Svi o njoj pričaju ali nema još ništa. Ono što ti kažeš da je "gore u Srbiji" jeste što su svi pauzirali sve u Srbiji osim kupovine hleba i mleka dok se situacija ne reši. I zato ti se čini da je gore ili da je kriza došla. Ali nije tako. Keš je tu. Samo ga svi čuvaju i ne troše dok se ne razreši situacija na ovaj ili onaj način.
Pa kriza nije true/false, ali iz moje prethdone firme vecina ljudi je ostala bez posla i sad ima problem da nadje novi, bas mi je nekoliko kolega iz prethodne firme prosle nedelje ostalo bez posla. Pricam o IT-ju. U autoindustriji je takodje kriza. Nemamo mi sad krizu kao 2008., ali jedan programer ostane bez posla, pa odustane od kupovine stana jer sad bez posla ne moze ni da uzme kredit, pa ne trosi vise na dostavu hrane, pa nema vise privatno zdravstveno jer mu firma vise ne placa,..., i svi u sustemu imaju manje para, a inflacija je i dalje relativno visoka (4%), i to sad u vreme kad su kamatne stope solidno pale. Mozda nece biti masovnijih otkaza (mozda i hoce), ali svi u sistemu imaju manje para (osim ovih sto ne znaju sta ce sa parama). Ne bih bas rekao da ljudi cekaju da se situacija resi. Moj kolega iz prethodne firme je hteo da kupi stan, sad je dobio otkaz, tako da sigurno ne ceka sa kesom da se resi situacija, nego da nadje drugi posao, a posto je kriza u IT-ju pitanje kad ce.

Mi imamo porez na izdavanje! Iznosi 15% neto. I nije ništa epohalno. Isto kao i porez na kapitalnu dobit ili porez na štednju (eursku ne dinarsku). Jedino što bi država mogla da uradi je bolje da sprovodi naplatu. Ali 15% uopšte nije za izbegavanje. To je san snova naspram EU.
Mi bi trebali da stimulišemo kupovinu stanova a ne destimulišemo. Mi poreski već imamo to sve. Ako ne živiš u nekretnini ti već SADA plaćaš veći porez tako da ne znam šta posebno ti želiš da uvedeš kad sve to postoji.
O ovome smo pričali i to čini mi se baš sa tobom te nema smisla relativizovati opet ako si zaboravio. Ako živiš u nekretnini imaš oslobodjanje poreza 50% ali samo do 20000din, znači ako ti je porez 80k imaćeš umanjenje od 20k i plaćaćeš 60k dinara, ne 40k (plus sada možeš iskorišćavati sistem i kupiti na ženu i prijaviti je da živi tu i eto oslobadjanja). Za svaki sledeći stan ti je isti porez tj 80k ako je iste kvadrature i opštine i nema nikakvog dodatnog progresivnog povećavanja. I baš smo pisali kako ti je normalan porez na luksuz za auto više od 2k kubika, a ok ti je da nema dodatnog poreza onome ko ima 5 nekretnina jer to iz nekog razloga nije luksuz. Mi imamo poreze na izdavanje ali u praksi to nepostoji kao što i sam znaš. Znam da je ovakav sistem idealan za Vas investicione kupce ali nikako nije povoljan za kupce koji kupuju za život. I ne, ne trebamo stimulisati preko neke granice jer to samo stvara parazitski sistem gde ne pojačavaš privredu ni malo jer će gradnja stati u nekom trenutku. Niti mogu kupiti stan svi koji žele niti ima beskonačno investicionih kupovina u Srbiji. E, ali ćuti, bar ima mleka i brašna.

Pa kriza nije true/false, ali iz moje prethdone firme vecina ljudi je ostala bez posla i sad ima problem da nadje novi, bas mi je nekoliko kolega iz prethodne firme prosle nedelje ostalo bez posla. Pricam o IT-ju. U autoindustriji je takodje kriza. Nemamo mi sad krizu kao 2008., ali jedan programer ostane bez posla, pa odustane od kupovine stana jer sad bez posla ne moze ni da uzme kredit, pa ne trosi vise na dostavu hrane, pa nema vise privatno zdravstveno jer mu firma vise ne placa,..., i svi u sustemu imaju manje para, a inflacija je i dalje relativno visoka (4%), i to sad u vreme kad su kamatne stope solidno pale. Mozda nece biti masovnijih otkaza (mozda i hoce), ali svi u sistemu imaju manje para (osim ovih sto ne znaju sta ce sa parama). Ne bih bas rekao da ljudi cekaju da se situacija resi. Moj kolega iz prethodne firme je hteo da kupi stan, sad je dobio otkaz, tako da sigurno ne ceka sa kesom da se resi situacija, nego da nadje drugi posao, a posto je kriza u IT-ju pitanje kad ce.
Kriza u IT-u traje vec 2 godine, nije pocela juce, sada se cak, u zavisnosti koga slusas, stanje i popravlja. Videli smo da ta kriza nije povukla ostatak privrede sa sobom, a ni cene nekretnina.

Kriza u IT-u traje vec 2 godine, nije pocela juce, sada se cak, u zavisnosti koga slusas, stanje i popravlja. Videli smo da ta kriza nije povukla ostatak privrede sa sobom, a ni cene nekretnina.
Ovo je direktno u suprotnosti narativu da IT u dobrom procentu gura cene nekretnina na gore. Dobro je da smo tu misteriju razresili :)

Misa Ronin ipak kaze da odlicno ide BnV prodaja... pardon pranje novca :)

Prilozi

• Screenshot_20250515-185542_Lite.jpg
    Screenshot_20250515-185542_Lite.jpg
    58,3 KB · Pregleda: 35
Vrh