Šta je novo?

Cene nekretnina

Makroekonomska politika je verovatno jedina strategija gde vladajuce strukture nisu pravile ozbiljnije greske u poslednjih 20 godina.
🤐🤯😱🤬😤
Au. Šta reći na ovo.
Nego je li neko ima informacije da li su pocele da padaju cene izdavanja?
Vidim da ima dosta oglasa gde se stanovi izdaju za 500 evra i manje na Novom Beogradu.
Cini mi se da do skora nije bila takva situacija.

Srbija ove godine na zalost gubi oko 40.000 stanovnika. Ako bude pad od 5% rodjenih koliko je zabelezen u prvih 3 meseca to je oko 3000 dece manje nego prethodne godine.
Totalna katastrofa.
Tek će biti. Sve što se dešava sad, utiče na odluke ljudi narednih 5 godina.

Ali ako izjaviš da je tako krupna stavka poput makroekonomske politike vođena dobro, svestan si da je to dovoljno da budeš proglašen botom, sendvičarem...
Mene zanima gde se to vidi u realnom zivotu da je vodjena dobra makroekonomska politika. Ja baratam ne brojkama kojekakvim, nego stvarima kao sto su npr realni kvalitet zivota obicnog coveka i postenog gradjanina ove zemlje. Gde takav covek vidi rezultare dobre makroekonomske politike?

Evo otvoren sam da cujem.

Mislis da ce padati cene m2 ?
Povrat je vec sad bio predugacaka...sta ce sada biti ?
Sa 1% kreditima ne očekujem. Minimum 12 meseci pa makar renta pala još 25% u međuvremenu.
Jedino možda u slučaju promene vlasti. Tipa izbori na leto, pokradu pa neki masovni protesti i dalji haos.

Da nisu ubacili ove kredite sa 1% učešća već za par meseci bismo imali stopiran rast i potencijalni pad .

Poslednja izmena:
Mislim da nece biti pada cene kvadrata nikada vise. Moze samo da stagnira. Ako krene da pada, gradice se manje i kompenzovace se to vecom cenom ili odrzavanjem cene, kao i do sada.
Za 5 godina od sada ćeš imati u Srbiji -150-200k Rusa manje koji su poremetili ekonomsku strukturu stanovništva. Dodatno imaćeš oko 200-250k ljudi u Srbiji manje. Ukupno 400-450k ljudi. U medjuvremenu će u zemlju ući oko 150k Nepalaca/ Filipinaca itd.
Suludo bi bilo misliti da će ljudi moći izdati stan Nepalcima po istoj ceni kao Rusima.

Rusi neće skoro napustiti Srbiju, što duže bude potrajao rat, više njih će ostati ovde da žive.
Expo je za 2 god i biće prepuna Srbija turista i tada će biti po meni maksimalna cena rente i ath cena nekretnine.
Možda nije za ovu temu nego neke finansije, ali evo ako se sada ili tada proda nekretnina(možda budu 5-10% skuplje) u šta uložiti te novce? Kupovina nekretnine u inostranstvu, gde u inostranstvu? Ulaganje u neku korporaciju koja radi sa AI?
Izdavanja će uvek biti u Beogradu i NS-u.

Za 5 godina od sada ćeš imati u Srbiji -150-200k Rusa manje koji su poremetili ekonomsku strukturu stanovništva. Dodatno imaćeš oko 200-250k ljudi u Srbiji manje. Ukupno 400-450k ljudi. U medjuvremenu će u zemlju ući oko 150k Nepalaca/ Filipinaca itd.
Suludo bi bilo misliti da će ljudi moći izdati stan Nepalcima po istoj ceni kao Rusima.
Moci ce da se izda po istoj ceni, samo sto ce u tom stanu umesto 2-3 Rusa da bude 15 Nepalaca :)

Makroekonomska politika je verovatno jedina strategija gde vladajuce strukture nisu pravile ozbiljnije greske u poslednjih 20 godina.
Mislim da je to dosta preterana izjava, ali bih se složio da tu makar možemo da vidimo i nešto promišljenosti.

Što se tiče deviznih rezervi, pratim njihovo kretanje jer me zanima koliko će se smanjiti do kraja godine, tačnije koliko će manje biti SDI, doznake, priliv deviza od turizma itd. Inflacija, devizne rezerve i bilans platnog računa - to je sve što me zanima u ovom trenutku :D

Naš dug, koji smo hiljadu puta spomenuli, jeste relativno nizak, ali je umnogome izložen valutnom i kamatnom riziku. 52% izloženo promeni kamatnih stopa (to nam generalno sada ide na ruku) i 87% valutnom riziku. Takođe, 77% javnog duga nam je u stranoj valuti. Dakle, devize su nam nasušna potreba. Posebno ako vidimo da nam je potencijalni nivo duga na osnovu zaduženja (ako ih iskoristimo max) 51 milijarda. Sve je to dosta pipavo. Da dođe hipotetički do neke velike političke promene praćene slabljenjem kursa (kao sad u Rumuniji) nekih 5% neka bude, odmah bi dobili dodatni dug od: 39 x 0.87 x 0.05 = 1.7 milijarde. I to na ovaj niži isnos.

Vidim danas baš da neke nove kineske kompanije dolaze, možda nam oni donekle spasu SDI i izvoz.

Ono što je zanimljivo je da nam je 99.7% učešće projektih zajmova u dugu. To nam govori da se, barem na papiru, mi zadužujemo u prave svrhe. Još kada bi podigli kvalitet i produktivnost tih projekata na max, gde bi nam kraj bio. (Doduše, ovakvi zajmovi su struktuirani da se zajam vraća iz prihoda generisanih istim, koliko ja znam, te bi svako kašnjenje moglo da potencijalno uveča dug.)

Poslednja izmena:
Beogradska priča ''Svima u mom okruženju je dobro pa mora i da je i svim ostalim van tog kruga dobro'' .To je kao kad se prošetaš Galerijom pa tripuješ da je cela zemlja u progresu. Izvini ali ne ulazim dalje u diskusiju sa tim stavom.
Imam i ja ortake sa kojima sam trošio kredite za ručak u menzi pa su za 2 godine za 3 cifre prešli na 8 cifara . Jel te zanima kako?
Bravo. Umesto da shvati da smo jedina prestonica u Evropi gde se tone fekalija dnevno izlivaju u reku on prica o nekim pojedincima.
Zato smo tu gde jesmo, mi nemamo ZAJEDNICU vec pojedince koji su dosli do kapitala trange frange.

Rusi neće skoro napustiti Srbiju, što duže bude potrajao rat, više njih će ostati ovde da žive.
Expo je za 2 god i biće prepuna Srbija turista i tada će biti po meni maksimalna cena rente i ath cena nekretnine.
Možda nije za ovu temu nego neke finansije, ali evo ako se sada ili tada proda nekretnina(možda budu 5-10% skuplje) u šta uložiti te novce? Kupovina nekretnine u inostranstvu, gde u inostranstvu? Ulaganje u neku korporaciju koja radi sa AI?
Trebali da pogledamo starogradnju na Bez Kosa kad vlasnica odustala od prodaje. Ne znamo zašto ali je postalo simptomatično.

Neizvesno je oko Rusa jer se ne vidi kraj rata. Kažu neki da će kraj biti kada jedna strana podigne beli zastavu...

Mislim da nece biti pada cene kvadrata nikada vise. Moze samo da stagnira. Ako krene da pada, gradice se manje i kompenzovace se to vecom cenom ili odrzavanjem cene, kao i do sada.
Kada pišeš o proceni cena nekretnina, da li cene porediš u fiat valuti ili sa zlatom, S&P500, ciglama, BTC i slično? Malo se šalim ali mislim da je jako važno da procene dopunimo poređenjem cena nekretnina sa drugim tržišnim materijalom :)

Malo ozbiljnih vesti:

Poslednja izmena:
u prethodnih 7 dana su me zvali iz beograda na vodi i kadene da me pitaju da li sam i dalje zainteresovan za kupovinu stana (ostao sam im ubeležen u sistemu svojevremeno dok sam tražio svuda po gradu gde ću i šta ću da pazarim).
ovakve "hladne" pozive pre 2 godine bilo je nezamislivo primiti, pošto su se redovi formirali za svaku novu zgradu koja se izbaci u prodaju.
iskreno ovo je realan znak da je situacija na tržištu sada takva da je ponuda veća nego potražnja, odnosno da se situacija preokrenula i da je tržište počelo da se hladi.

Poslednja izmena:
u prethodnih 7 dana su me zvali iz beograda na vodi i kadene da me pitaju da li sam i dalje zainteresovan za kupovinu stana (ostao sam im ubeležen u sistemu svojevremeno dok sam tražio svuda po gradu gde ću i šta ću da pazarim).
ovakve "hladne" pozive pre 2 godine bilo je nezamislivo primiti, pošto su se redovi obrazovali za svaku novu zgradu koja se izbaci u prodaju.
iskreno ovo je realan znak da je situacija na tržištu sada takva da je ponuda veća nego potražnja, odnosno da se situacija preokrenula i da je tržište počelo da se hladi.
Meni stizu skoro svake nedelje promo poruke na viber od nekog investitora:
Victory Gardens
Kadena Sothesby's
AirportGarden

A i kontaktirala me bila jedna devojka iz Kadene na telefon da me pita da li i dalje trazim stan da kupim pre koji mesec.
Iz CBS-a isto mi stizu mailovi mozda na svakih par nedelja.

I moje je misljenje da dosta su pojacali metode za prodaju.

ovakve "hladne" pozive pre 2 godine bilo je nezamislivo primiti, pošto su se redovi obrazovali za svaku novu zgradu koja se izbaci u prodaju.

Ne vidim na osnovu čega si zaključio da je ponuda veća nego potražnja. Hladni poziv uopšte nije dovoljan indikator toga.

Vrh