Nisam siguran koliko ljudi i želi da kupi stan ispod cene iz kog je neka porodica izbačena. Mislim da je tu loša energija koja vam se može vratiti.Inace, ima licitacija za oduzete stanove, tipa nemas vise kako da placas kredit, banka zapleni stan i ide na licitacju, a da prisustvujes tim licitacijama ti treba ozbiljna veza, drugar je uzeo stan sa jednom spavacom sobom, oko 45 kvadrata, bas kod Beogradjanke, 2019, preko licitacije za nesto manje od 40 000 eura, ulozio malo manje od 20 000 da ga sredi bas lux i izdaje ga stan na dan
Mislim da je kod nas prevalentno nezadovoljstvo odnosom cena-kvalitet, pre nego odnosom cena-primanja. To se ne odnosi samo na predmet kupovine, odnosno nekretninu, nego na celokupan životni ambijent.Slazem se da je odnos cena i plate kod nas katastrofa, ali ne treba ziveti ni u zabludi da je svuda bolje.
Sve razumem i umemorisao sam. Ovde razmišljam o Sremskoj Kamenici, Popovici(za mene najbolja opcija, izmedjunostalog jer mi dosta bliskih rodjaka ima tamo placeve, a i ja tamo razmišljam o selidbi i za život) nakon izgradnje novog mosta i na toj strani, Bocke itd...Fićo, ja sam u Vrdniku, na 30 ari građevinskog zemljišta uz glavni put, 1 km iznad Termala, svi priključci izvedeni. U proteklih 5 godina je tržište dosta aktivno i svašta se tu kupuje, prodaje, renoviraju postojeći objekti, itd. Profil ljudi koje poznajem su uglavnom vikendasi kojima je 100k eur basnoslovna suma i većina tih transakcija se obavlja daleko ispod ovog iznosa. Naravno, tu su Terme i možda neki malo luksuzniji sadržaji, ali zaista nemam ideju gde bih našao kupce za 400k eur, po meni takvi ovde ne postoje. Otvoren sam da budem opovrgnut, ako imaš neke ideje javi se.
Zasto ne bi mogao da zamislis? Pa kao kad gastarbajtera pitas kako je tamo, a on krene da se jada kako se muci maltene ne radi za platu vec on njima placa da bi radio i ziveo tamo, a sve to da ne bi slucajno ti dosao.Samo onako razmišljam da li su ovde neki protiv kupovine nekretnine svih ovih godina jer izdaju stanove pa da održavaju posaoTo bi hit bilo decenijama na forumu koji čita 100ljudi redovno po temi da se trudiš jer si stanodavac, da bi imao posla
Nažalost čak i to mogu da zamislim
Mico, je l' ti svoju nepismenost prikrivas sa dve i tri tacke?Postaviš pitanje i na kraju napiseš ..nebitno je...Upravo tako
Ne znam šta si hteo da kažeš time da u današnje vreme nema zarade?Ista prica i o zaradi sa iznajmljivanje tih vikendica ...
Sve lepo na papiru...
Raspitajte se ...pa onda sa pravim ciframa pravite racunicu.
Račun je da u sadašnje vreme zarade nema samo pokušaj neobezvređivanja novca koji posedujete.
Mogu, ali svako gleda drugačije i mnogo različitih ljudi imamo. Retko ko može objektivno da kaže, prvenstveno pozitivne stvari i naravno mane.Zasto ne bi mogao da zamislis? Pa kao kad gastarbajtera pitas kako je tamo, a on krene da se jada kako se muci maltene ne radi za platu vec on njima placa da bi radio i ziveo tamo, a sve to da ne bi slucajno ti dosao.
Zivece svi na obodima Borce i Padinske skele i radice za minimalne plate, jos minimalnije od ovih sada. Drzavne subvencije su se potrosile i razne firme odlaze (ne kazem da je u pitanju ova firma konkretno), desava se.https://www.blic.rs/biznis/privreda...vo-sta-ceka-2000-radnika-koji-su-tamo/mvg8eb9 Inače sada su generalno plate u Srbiji u stagnaciji i blagom padu (dolasci stranaca koji obaraju cene rada). Nema više rasta plata, a inflacija ide, e sad kad dođu u Bg, iz Zr, Ns, Niša, Leskovca i propalih fabrika da traže posao biće još niže. Kirije su takođe u stagnaciji, i blagom padu, osim Vračara, Nbg.
Sad gledam neke statistike, Rumuni su u skoro svemu dve, tri kategorije ispod nas po skupoći. Nisam znao da su održali takvu jeftinoću. I Poljska je relativno jeftina u odnosu na standard, jer su odmah iznad nas.koliko me je Rumunija pre neki mesec iznenadila jeftinicom
Prva recenica ..pise - na zaradi sa iznajmljivanje -Ne znam šta si hteo da kažeš time da u današnje vreme nema zarade?
Ako si kojim slučajem mislio na Investitore koji izgrade zgrade i stanove za prodaju onda je totalna glupost.
Samostalno zidanje kuće za prodaju, dvojnih kuća, malih zgrada može doneti lepu zaradu, a može i gubitak.
Kao i u svakom poslu ili biznisu, ne gleda se ovde stručna sprema i godine staža zbog koeficienta uglavnom u državnim firmama pa da se na osnovu toga dobija sigurna plata.
Kompleksna je stvar voditi sopstvenu gradnju i kasniju prodaju, pogotovo neko ko nije u toj sferi poslovanja.
Nekog izadje m2 na kraju 2500-3000eur dok nekog drugog izadje 1500eur.
Neko izgradi za 1 god, neko ne dobije gradjevinsku dozvolu 4god, pri tome ne govorim o korupciji nego pogrešno angažovanje potrebnih ljudi.
Evo primera za renoviranja i dobijanja ponuda tu koliko se razlikuju otprilike je i u izgradnji tako, pregovori oko placa, pregovori sa projektantima, dodeljivanja obaveza, uštede, angažovanje Izvodjača, definisanje rokova sa penalima, kompenzacije ili sve u kešu itd... Ukoliko se uzme loš Izvodjač problemi, moguć i dugogodišnji problemi, inspekcije ako dodju a Investitor nema potrebnu dokumentaciju itd... Retko ko zna celokupni posao i ko je u materiji iako je inženjer/doktor nauka i decenijama u gradjevini...
Znaci Zlato, SP500, kripto a i nekretnine odose gore tj novac postaje toalet papir uskoro...M2 u USA opet prešišao nivo iz doba Covid-a, M2 u svetu takodje...
Pogledajte prilog 236489
Pogledajte prilog 236490
A ko bese drzi sve te uvoznicke firme?Mi imamo uvoznički kartel za tehničku opremu, što je dovelo do podizanja cena 20-30% u odnosu na EU prosek.
Skoro sam pričao sa nekim Amerom oko PC delova, i on se šokirao koliko je to kod njih jeftinije nego kod nas.
Pa šta da pljune. Pokazuje samo svu besmisao života kod nas.Niko ni da se potrudi da pljune na ovo ccc
Mozemo da izvlacimo statistike i da ih tumacimo i ovako i onako, ali realnost su ovakve stvari kad ti vidis cene svojim ocima. Kad moj rodjak dodje u Stokholm, odemo na benzinsku pumpu i gleda u cene, preracuna i ne moze da veruje. Kad udje u prodavnicu i vidi sam. Ovakve cene nekretnina isto, a pricamo o gradovima koji su u svakom pogledu bolji od Beograda, plus su u uredjenijim drzavama u EU.
Znaš kako, ja sam mator čovek. Od kad znam za sebe ljudi kukaju kako se teško živi i kako je nekad bilo bolje, bez obzira da li rade za 200 maraka ili 1.000 evra.Koji faktori ti govore da se mi pomalo razvijamo? Mi samo zapadamo jos vise u dublji vir. Te brojke koje gledas na statistikama su sve prenapucane, promenjeni su nacini racunanja prosecne plate, potrosacke korpe itd...
Kad god odem u svoje selo za vikend, vidim da ljudi sve bednije i bednije zive. Stvarno ne znam o kom razvitku ti govoris... To sto se mali ljudi oseca bolje i podize prosek ovima ispod ne mora da nuzno znaci da ovi ispod zive bolje.
A tu je i inflacija, 1000e pre 10 godina nikako ne vredi isto kao i 1000e danas, tako da takve brojke ne znace puno.
Ja bio u Hagu turistički......lep i uredjen grad. Obilazak Belgije i više mesta u Holandiji.Nije garsonjera, a nije toliko stara zgrada. Taj deo Haga je bombardovan u WWII i ovo je staro nekih 70-80 godina. Hag ima nekoliko šuma parkova, ima plažu i more (kakvo god bilo). Železnica savršena, za pola sata si u Amsterdamu. Zime jesu depra, ali je leti sve sunčanije. Grad je perfektno čist, uredan, organizovan. Kada sam se vratio u BG, prolazeći preko Surčina pa na Kosu, kao da sam došao u Kabul. Ma brate skroz loše, mi smo bolji.![]()
Ne mora da znači. Vidi i seku. Raste m2 od 2008-2014 30+% a kod nas pala cena u nekretnina u evrima 40%.Znaci Zlato, SP500, kripto a i nekretnine odose gore tj novac postaje toalet papir uskoro...