Šta je novo?

Cene nekretnina

Probudite me kad bude mogla isto tako da se zameni i plata u Bg za platu u Becu, ranije je bila 2, 3 puta veca, sad je 3x
Ti baš ništa ne razumeš? Zameniš raspali stan na NBG za fino sređen u Beču (jer jelte cene stanova u BG i Beču su ekvivaletne) i onda živiš u uređenom gradu i radiš za 2-3X veću platu.

Ti baš ništa ne razumeš? Zameniš raspali stan na NBG za fino sređen u Beču (jer jelte cene stanova u BG i Beču su ekvivaletne) i onda živiš u uređenom gradu i radiš za 2-3X veću platu.
Prvo pitanje - koji stan? :) Drugo pitanje, da li razumes moje pitanje? Trece pitanje, koja je to sad "druga prica"?

Prvo pitanje - koji stan? :) Drugo pitanje, da li razumes moje pitanje? Trece pitanje, koja je to sad "druga prica"?
Pa taj stan koji si zaradio, stekao svojim radom, nasledstvom ili na drugi legalan način. Zameniš taj stan za stan u Beču i ostane ti pride za lifetime supply Nutelle po 5 eur/kg

Pa moje neko vidjenje je da se nista nije vratilo zapravo na cene cak i kada su cene sirovina opale.

Mislim da niko nije ovde ikad pricao o par procenata, znam da smo davno diskutovali i vecina se slagala da se profit krece u rangu 30% pune cene kvadrata.
Bilo je tu zustrih diskusija o kompenzacijama, finansiranjem kroz prodaju na predugovor i tako dalje, ali mislim da je konsenzus bio oko 30%.

Nema zime za investitore i dalje za sada, i mislim da niko nije ih zalio niti pravdao koliko se ja secam.
Koliko je procenata zarada ako krenes sa malim kapitalom u izgradnju, a ostatak finansiras iz kupovina dok jos nije zaboden prvi asov?
Zamisli situaciju da zgrada kosta 10 miliona evra da se izgradi, a ti prodajes stanove prihodujes 13 miliona, to je tih 30% profita. Medjutim, sta ako neko ulozi samo milion u izgradnju, i nadalje sve troskove finansira od redovne prodaje? Zarada 3 miliona na 1 milion ulozenih, 200% zarada. To je tzv. "leverage" ili efekat poluge. A jos ako investitor dodje do zemljista jako jeftino (recimo preko veze kupi propalu firmu za male pare, pa mu ostane plac), stedi na materijalu, pa razlika izmedju prihoda od prodaje i cene izgradnje bude mnogo veca od tih 30%, kad na to dodas efekat leverage-a zarada moze da bude i vise stotina procenata. A vrlo cesto uloze ko zna kako stecen kapital.

Pa taj stan koji si zaradio, stekao svojim radom, nasledstvom ili na drugi legalan način. Zameniš taj stan za stan u Beču i ostane ti pride za lifetime supply Nutelle po 5 eur/kg
Ne znam sta bih ti rekao... Neki vec imaju lifetime supply sencvicima za 0 eur/kg, puna im usta postenog rada. Kolko bese moze da ustedi prosecan programer godisnje u Bg?

Moje pitanje je zašto je loše imati mogućnost da stan u Beogradu zameniš istim ili boljim u Beču. Ranije je razlika u ceni bila 2 ili 3 puta,pa su u Beč išli samo oni koji su morali. Sad je druga priča.
Zato što ćeš da oteraš milion ljudi iz Srbije u periodu od 2021-2031 godine. Pored toga ima dodatno da se smanji populacija za 1.5-2 miliona za 15 godina. Devastiraćeš natalitet i ima užurbano da izumremo kao narod.
Ok. Ako je to plan, onda je to druga stvar. Posle mogu svuda rudnici.

Au jbt, u duhu današnje rasprave: prođem danas Bulevarom gladnih, rek'o da uzmem picu posle 100 godina, kad ono:

IMG_20250424_170831.jpg

Je l' ovo stvarno parče kaprićoze 310 kinti, bilo me sramota da pitam...

Zato što ćeš da oteraš milion ljudi iz Srbije u periodu od 2021-2031 godine. Pored toga ima dodatno da se smanji populacija za 1.5-2 miliona za 15 godina. Devastiraćeš natalitet i ima užurbano da izumremo kao narod.
Ok. Ako je to plan, onda je to druga stvar. Posle mogu svuda rudnici.
Beč 1/1. Ako uspeš da prodaš po toj ceni, menjaj

LOL, pa ti si mi savetovao da menjam stan koji vredi 4400 eur/m2 za Bec, sad ispada mi devastiramo sopstvenu naciju. Ne brini, neki od nas se vode istinskim patriotriskim osecanjima, pa ostajemo u Beogradu iako bismo za iste pare mogli da zivimo u Becu. Nije sve do grada, a ni do Nutelle.

Prva stvar koju si uradio jeste da si slikao cenu Nutele u Sloveniji kao dokaz nečega.
Da kao direktan odgovor na konkretnu raspravu ovde koja se vodila. U koju opet mozda nisi uoucen ali to je objasnjeno sad vec n puta i i dalje ne kontas i sad vec ne moze biti izgovor.
Nema šta da dodaješ, nego je potrebno da prestaneš da spinuješ.
Potrebno je da ti pocnes da citas sa razumevanjem.
Nakon što sam ti ukazao da si postavio sliku proizvoda koji demantuje tvoju tvrdnju (da je Slovenija osetno skuplja) postavio si novu sliku sa proizvodima koji tvoju tvrdnju opet ne mogu da potvrde. Zato što si postavio srpske proizvode.
Opet, postavio sam i srpske i globalne, opste proizvode. I tri puta napisao zasto bas tako.

Ukazao si nista. Ja sam poredio istu radnju i isti porizvod. Tvoj drug sale, za koga sam kazes da nije slagao kaze da je taj proizvod 20% jeftiniji u Srbiji u istoj radnji.

Ja zaista ne znam kako da nacrtam prostije. Ili sale laze, ili je Lidl u Stbiji manji monopolista i ima solidno jeftiniju Nutelu.

Koliko jos puta treba da ponovim istu stvar da bo ukapirao.
Glavno pitanje. Odakle ti ideja da su makedonske institucije jače od slovenačkih? Kako si to izmaštao? Jel to neko tvrdi? Zato što je smoki jeftiniji u Makedoniji?
Evo da ti odgovorim, to što je smoki jeftiniji u Makedoniji ne znači da su makedonske institucije bolje od slovenačkih.
To što je smoki jeftiniji u Makedoniji nego u Srbiji znači da srpske institucije ne rade svoj posao. To ništa ne govori o makedonskim institucija, za to bi moralo da se gledaju makedonski proizvodi.
Sad bas jako napregni mozgic i uporedi tvoj prvi i drugi pasus iz citata pa mozda i shvatis sta tu pisem i zasto pisem. Bas nije tesko i sramota je da je potrebno ovoliko postova da bi se zhvatilo (ako uopste shvatis do lraja).
Kad budeš u Italiji, slikaj cene. Ajfon 16, Televizor LG, kg banana, kg kafe, šta god ti padne na pamet (da nije proizvdenou u Italiji ili Srbiji). Napravi korpu proizvoda pa kad se vratiš u Srbiju uporedi i reci koliko je Srbija jeftinija/skuplja.
Da bi se ti opet pravio lud i pet postova za redom lagao sta sam napisao?

Ja uopste ne razumem cemu ovo, od milion pitanja koje bi osoba sa trocifrenim iq-om mogla da postavi ti si se uhvatio da dokazujes nedokazivo. Ja sam autisticno precizan u onome sto govorim, optuzivati mene da spinujem moze samo neko ko i ne konta sta pisem ili neko ko sam zapravo spinuje.

Znam da ti sad ego radi ko milion njih pre tebe, sad ces ti meni nadobudnom da doakas ali buraz nemas taj kapacitet. Da imas ti ne bi ni imao problem sa onim sto pisem, jer bi kontao a ne skakao na prvu loptu.

Poslednja izmena:
Cinjenica je da ce vecina ljudi kupiti nekretninu koja im se zapravo ne svidja potpuno, nego ima manje mana od ostalih.
Skoro i da ne znam za drugačiju kupovinu.
Isto tako, retko ko je bio zadovoljan celim postupkom renoviranja starogradnje(novci, dodatni radovi, majstori, probijeni rokovi, stres itd...).
Kod gradnje sopstvene kuće takodje...

Koliko je procenata zarada ako krenes sa malim kapitalom u izgradnju, a ostatak finansiras iz kupovina dok jos nije zaboden prvi asov?
Zamisli situaciju da zgrada kosta 10 miliona evra da se izgradi, a ti prodajes stanove prihodujes 13 miliona, to je tih 30% profita. Medjutim, sta ako neko ulozi samo milion u izgradnju, i nadalje sve troskove finansira od redovne prodaje? Zarada 3 miliona na 1 milion ulozenih, 200% zarada. To je tzv. "leverage" ili efekat poluge. A jos ako investitor dodje do zemljista jako jeftino (recimo preko veze kupi propalu firmu za male pare, pa mu ostane plac), stedi na materijalu, pa razlika izmedju prihoda od prodaje i cene izgradnje bude mnogo veca od tih 30%, kad na to dodas efekat leverage-a zarada moze da bude i vise stotina procenata. A vrlo cesto uloze ko zna kako stecen kapital.
A odakle placa radnike i arhitekte i dozvole ako ne od para od stanova koje proda i svog kapitala?

Edit: leverage shvatam ali pricate malo u hiperboli.

Pa tako je lako, kako ranije niko nije to rekao 😂
Otvoriš firmu, zaposliš druge da ti rade i zaradjuju.
Od kupaca, mušterija dobiješ novce da platiš troškove i da ti mnogo ostane.
Da li zna neko koliko košta da se se izgradi celokupno zgrada i da se dobije cena po neto m2 za prodaju, ali baš sve da se uračuna(potrebno je i ovo znati).

A odakle placa radnike i arhitekte i dozvole ako ne od para od stanova koje proda i svog kapitala?

Edit: leverage shvatam ali pricate malo u hiperboli.
Ovde se izgleda finansiranje izgradnje zgrade gleda kao ulaganje u stednju pa kao treba da se vrati odredjeni procenat od ulozenog samo. Valjda zbog reci ‘investitor’ pa ke to isto ko investitor na berzu.

Ljudi, ukapirajte da je izgradnja posao. Ako neko uspe od 0 ulozenog kapitala da digne zgradu svaka mu cast i ima isto pravo na zaradu kao onaj ko je sav kapital spremio unapred.

Evo @iv4n je dao laku racunicu, ne razumem zasto sam tako od jednog evra ulozenog ne digne 13 evra zgrade kad je tako lagano.

Ovde se izgleda finansiranje izgradnje zgrade gleda kao ulaganje u stednju pa kao treba da se vrati odredjeni procenat od ulozenog samo. Valjda zbog reci ‘investitor’ pa ke to isto ko investitor na berzu.

Ljudi, ukapirajte da je izgradnja posao. Ako neko uspe od 0 ulozenog kapitala da digne zgradu svaka mu cast i ima isto pravo na zaradu kao onaj ko je sav kapital spremio unapred.

Evo @iv4n je dao laku racunicu, ne razumem zasto sam tako od jednog evra ulozenog ne digne 13 evra zgrade kad je tako lagano.
Ti kao da ne znas u kojoj zemlji zivis, i ko moze lako da dodje do prvog miliona i ko sme da pravi zgrade :)

Ako gradis zgradu od 13 miliona EUR sa 1 milion EUR to znaci da je veoma malo dovoljno da te likvidira skroz.
Odbiju ti neke dozvole, dese se kasnjenja zbog situacije neke (npr COVID), odustanu kupci od kupovine, obaveze prema drzavi idu a para nigde.
Ne mozes ni dobiti onda projektno finansiranje jer ti je kapital premali itd itd.

Rizik postoji da se takva zgrada nece nikad izgraditi i zato ljudi traze proverene investitore a ne Peru ko planira da ostvari dobit 200%.
Od vecih investitora stvarno sumnjam da iko ulazi bez dovoljne zaledjine u izgradnju, kockaju se samo sitni...

Istini za volju, u BG ljudi ni ne traže proverene investitore. Ovde i najkritičnije glave koje uđu u taj biznis uspeju da rasprodaju sve stanove.

Tako je kad je bull... Kad je bear onda važi ona "na muci se poznaju junaci".

Pre 7-8 godina bio jedan kriminalac koji je počeo da gradi u mom kraju, ali u međuvremenu završio u zatvoru - zgrada ostade nedovršena. Danas na toj lokaciji (Palilula) idu stanovi oko 3500 eur m2. Skelet zgrade i dalje stoji :)

Vrh