Šta je novo?

Cene nekretnina

jeste precenjeno
ali opet kazem ti do lokacije je. evo primer neko rece blok 23, izadjes iz zgrade u centar bloka, znaci nema sta nema. zgrada stara boga oca.
ako imas lude komsije moras dodatno da izolujes

prekoputa imas onu stambenu zgradu ispod navigatora, sve novo ludilo. cim izadjes imas prugu i eto pet shop i navigator

Znači za NBG za trosoban stan od 70m2 je sledeća računica sa 2 parking mesta i stedjivanjem stana.
70*3600 + 40k(2 parking mesta) + 30k sredjivanje i opremanje.
Oko 320k i to za trosoban, znači ako se ima dvoje dece neće svako imati svoju sobu.
Ali eto ipak sam stavio kao 2 parking mesta.
10k parking...malo je to

Normalno je do nekog procenta, ali mislim da je starogradnja jedno 10-15% precenjena u odnosu na novogradnju.
Sto kazu ljudi, kupis, renoviras sve u full-u, dodjes do slicne cifre ali imas cevi stare 70 godina, fasadu koja se raspada i komsije koje ce se svadjati oko 1000 dinara zajednickih troskova mesecno.
Samo zato što čim platiš ulaziš...a ovako cekaš bar 2 godine...

10k parking...malo je to
Računao sam 20k po parking mestu, zatvoreno parking mesto na -1 ili -2 spratu u sklopu kompleksa.
30k je garažno mesto u sklopu podzemne garaže sa elektro priključkom od 21m2 u NS-u. Obično parking mesto je 18-19k, a prošireno obično parking mesto 20-21k u NS-u bilo pre 1god u izgradnji.
U Bloku 65 u već useljenoj zgradi se obično parking mesto na -2 nivou prodaje za 25k u izgradnji ne znam, ja sam kupio po 17k u izgradnji pre 2god na -1 nivou.
Zato sam i računao po 20k po parking mestu i kao 2 komada za porodicu.

Baš jak forum ovaj Beobuild, moram da priznam 🏢🏡

Logo dizajn _Beobuild_.png

Jel zna neko sta je sa registrom cena nepokretnosti, vec nedeljama ne radi? Mozda je neko i pisao, ali nisam ispratio, ali podaci su prvo kasnili mesecima, a sad ih i nema

Nemam drugo objašnjenje za gašenje osim da je nekome smetalo da se vide cene iz ugovora.

Moja teorija je da je došla instrukcija prošle godine da namerno otežu sa unosom. Odjednom su sve opštine počele da "kasne" sa unosom i sad smo već na oko 4 meseca zaostatka u podacima. Moguće je i da su ga ugasili do daljnjeg, dok ne bude dovoljno veliki backlog da nam informacije budu skoro pa neupotrebljive.

e
Evo opet sve poskupelo..sem jaja i nekretnina ....
Ove inflacija svuda ima sem u javnim spisima...

Moja teorija je da je došla instrukcija prošle godine da namerno otežu sa unosom. Odjednom su sve opštine počele da "kasne" sa unosom i sad smo već na oko 4 meseca zaostatka u podacima. Moguće je i da su ga ugasili do daljnjeg, dok ne bude dovoljno veliki backlog da nam informacije budu skoro pa neupotrebljive.
A kome koriste sada?
Realno

@Wolf @goran123 je l' imate neki info za registar cena u katastru? Nemam drugo objašnjenje za gašenje osim da je nekome smetalo da se vide cene iz ugovora.

Je l' zna neko kako se dolazi do naloga za ovaj portal? https://registarcena.rgz.gov.rs/RCN/Account/Login?tip=RCN
Регистрација је, према Правилнику о процени и вођењу вредности непокретности,омогућена банкама, судским вештацима, проценитељима, агенцијама за промет непокретности као и другим правним лицима која су ангажована на пословима везаним за процену и вођење вредности непокретности. (izvor).

Ne znam koji je razlog, ali deluje kao da nesto zele da sakriju.

e
Evo opet sve poskupelo..sem jaja i nekretnina ....

Jaja ce verovatno da poskupe ali nekretnine tesko. Bez da gledas bilo koji domaci rizik ili parametar, tesko da ce na globalnom nivou moci da se sedi na razlicitim stolicama (parada u Moskvi nece vise moci da se uklopi sa vecerom u Parizu, a trgovina sa bratskom Kinom pod ruku sa povlascenim trgovinskim uslovima sa US).

Jaja ce verovatno da poskupe ali nekretnine tesko. Bez da gledas bilo koji domaci rizik ili parametar, tesko da ce na globalnom nivou moci da se sedi na razlicitim stolicama (parada u Moskvi nece vise moci da se uklopi sa vecerom u Parizu, a trgovina sa bratskom Kinom pod ruku sa povlascenim trgovinskim uslovima sa US).

Kad debelo platiš sve može

Bas tako Sale. I vise je ocigledno da lose ide prodaja pa prikrivaju podatke.
Ako poredimo druga tržišta to je tačno. I u broju prodatih jedinica a i po prometovanoj kvadraturi. I kod nas i u USA je isto npr. To sa cenama nema veze naravno. Mene zanima koliko će još da dignu cene za ove dve godine. Prodaje ima, inflacija je veća od zvanične kod nas i isključivo je domaća (najjeftinija kafa (tipa C kafa) je skuplja od najjeftinijeg espresa u lidlu), eurokrem skuplji od nutele (pa kao bude akcija i onda su tu negde).
Prikrivanje je definitivno tačan odgovor. Sve da bude u magli i netransparentno....

Vidim bear narativ opet u zamahu.
Projekat gde sam ja uzeo stan, faza 3 je skoro pustena u prodaju nakon dobijanja gradjevinske dozvole i vec je dobar deo stanova prodat a ni asov nisu zaboli u zemlju.

Projekat gde sam ja uzeo stan, faza 3 je skoro pustena u prodaju nakon dobijanja gradjevinske dozvole i vec je dobar deo stanova prodat a ni asov nisu zaboli u zemlju.
Ja sam dobio informaciju da jos nisu formirali cene. Kako prodaju stanove ako nemaju jos cene?

To su smešne prodaje. Mali broj jedinica. Kako da ne budeš bear na ovu vest:
To zapravo znači da smo poslednjih 8-9 godina imali pogrešnu državnu politiku. To je potvrdilo onih 37% tarifa za Srbiju.....i sankcije NIS-u koji je tabu tema u Srbiji. Maltene nepostojeće vesti za tako krucijalnu stvar.

Једина валидна информација на тему цена некретнина јесте порез на имовину који се формира у односу на просечну цену продатих некретнина на општини.

Logika je obrnuta. Pisao sam o tome proslog puta, faze pustaju u prodaju tek kad procene da ima dovoljno zainteresovanih da kupe odmah u startu jos dok nije zaboden asov u zemlju. To sto se nesto proda u toj fazi ne znaci da je traznja velika, nego da se ponuda dozira tako da se sto vise proda u pocetnoj fazi izgradnje.
Kad procene da u sledecoj fazi ne mogu da prodaju veci deo stanova odmah u startu, onda odlazu tu sledecu fazu dok se ne "nagomila" dovoljno zainteresovanih.

Ja sam čuo da ima top projekata, sve se proda pre ašova, a najbolje od svega je da ih nikad ni ne naprave…top prica…

Vrh