Šta je novo?

Cene nekretnina

Da li je ovaj stan npr realno oglasen:

Za mene je recimo realna cena ona po kojoj se stanovi na toj lokaciji prodaju u prethodnom periodu i te cene se vide na cenenekretnina.rs ili cenestanova.com. Mislim, to su trzisne cene, i te cene smatram prevelikim, ali recimo da su trzisne cene realne. Ti sad imas primere u oglasima gde neko trazi po 30-40-50% vece cene od tih trzisnih/ realnih.
Za novogradnje cene kasne po 2 godine tako da jedino mozes starogradnju da gledas tako.

Kada bi jedan ovakav stan (slučajno sam naišao) koštao tačno onoliko koliko ja imam da platim - verujem da bi mi tržište bilo sasvim pravedno i u savršenoj ravnoteži.
Ovako me sve nešto žulja li žulja.

@enfario zašto si protiv toplotne pumpe i podnog grejanja? Ima li neki dodatni razlog osim toga da nemaš poverenja u kvalitet ugradjene pumpe?
Nemam poverenja u dobru ugradnju, kvalitet toplotnih pumpi koje ugradjuju investitori gledajuci da ustede nova, kao i to da teret odrzavanja celog sistema pada na mene posle zavrsetka garancije. Troskovi odrzavanja toga nece biti mali ukoliko bude kvarova. Pritom takav sistem grejanja uglavnom ide sa podnim grejanjem, koje kazu da je jako lose za zdravlje. Pritom na jako niskim temperaturama, podno grejanje nije dovoljno, pa onda mora da se ugradi i fan coil ili neko slicno dogrevanje.

Zato sam hteo da izaberem projekat sa centralnim grejanjem. Kompletno odrzavanje radi gradska sluzba, na tebi je samo da udjes u stan i da uzivas.

Da li je ovaj stan npr realno oglasen:
Rekao bih da jeste. Mislim, ovo je preveliki novac, ali ako uporedimo sa ostalim oglasima i sa cenama koje su se realizovale na toj lokaciji, cena deluje Ok.
Ali evo BillHicks kaze da se ovaj stan prodaje 5 godina, tako da ne znam sta da kazem, ali ovako na papiru jeste u rangu realizovanih cena za tu lokaciju (gornji rang s obzirom da je novogradnja i da je dobro opremljen).
Pa imaš ovde na predhodnoj strani kakve stanove ljudi hoće pa kukaju da nema. Na oglasima često nema stvarnog stanja zato treba obilaziti lokacije. E sad ako su ti filtera kao što sam napisao u predhodnom postu onda jbg čekaj dok ne dočekaš.
Pa dobro, svako ima svoje razloge za nesto, meni je vrsta grejanja najmanje bitna s obzirom na to sta sve moze biti losije od vrste grejanja koja mi se ne dopada.

To za zdravlje mislim da su izmislili ljudi koji ugradjuju radijatore i ravnozemljaši :) (golf dvojka je bolji auto od novog bmv-a) podno grejanje je sasvim dovoljno osim ako ne uhvati neki -50, fancoili za hladjenje odlični ali dobro svako ima svoje preferencije. Neko voli da dodola kad će toplana da uključi grejanje, kupuje klimu u svakoj sobi i kači na fasadu da bi mogao da se dogreva i hladi, plaši se 100e troška na deceniju jer je bolje 10e za ventil nevezano za samu uštedu i komfor u naprednijem sistemu grejanja. No pričali smo o ovome pa da ne dužimo, ukusi su različiti :)

Za mene je recimo realna cena ona po kojoj se stanovi na toj lokaciji prodaju u prethodnom periodu i te cene se vide na cenenekretnina.rs ili cenestanova.com. Mislim, to su trzisne cene, i te cene smatram prevelikim, ali recimo da su trzisne cene realne. Ti sad imas primere u oglasima gde neko trazi po 30-40-50% vece cene od tih trzisnih/ realnih.
Ako se vodis cenama sa cenenekretnina.com, tu ima nekoliko nedoslednosti. Prva je ta da se kod novogradnji koje su kupljenje po predugovoru (koji je zakljucen pre 2 ili 3 godine) unose te cene, a ne cene koje su trenutno na snazi. Ja sam kupio na predugovor i cene koje su sada aktuelne su oko 1000 eur vise po m2 nego sto sam ja platio.
Ako se radi o starogradnji, tu su navedene cene te po kojima se nepokretnost prometuje, ali imas podatke samo o okvirnoj lokaciji i velicini i ceni po kojoj se prodao stan. Ne samo sto ne znas spratnost, mikrolokaciju, itd. nego ne znas ni da li je stan u izvornom stanju ili je full sredjen. Evo ti jedan primer, ako se u blokovima blizu Sava Centra stanovi u izvornom stanju prodaju po 3200 eur po m2, onda bih ja, da prodajem, svoj full sredjen stan nudio po 4k eur. Neko bi rekao da je APP cena, ali iz moje perspektive sasvim realna i trzisna.

Mislim da postoji negde plan za proširenje Prvomajske, ali pitaj boga kad će to biti. Zemun je dosta zaboravljen od grada osim samog centra gde vole da petljaju.
Kad je bilo prosirenje Glavne bilo i priceo o prošitenju dela od Muhara ka Cara Dusana ....kako ? Da sruše kuce ka brdu ? Nikad ...nikad

Mora pasti neko rušenje za ta proširenja obrni-okreni, ali nije isključeno. Za plan produženja ulice između autoputa za NS i Ugrinovačke planirano je rušenje nekih kuća od strane grada. Zemun je zapravo dosta pogodna opština za ta proširenja jer su uglavnom i dalje samo kuće, što nije toliko skupo rešiti.

Šta je realna cena ? Ko to odreduje ? Ti ?

Ako se vodis cenama sa cenenekretnina.com, tu ima nekoliko nedoslednosti. Prva je ta da se kod novogradnji koje su kupljenje po predugovoru (koji je zakljucen pre 2 ili 3 godine) unose te cene, a ne cene koje su trenutno na snazi. Ja sam kupio na predugovor i cene koje su sada aktuelne su oko 1000 eur vise po m2 nego sto sam ja platio.
Ako se radi o starogradnji, tu su navedene cene te po kojima se nepokretnost prometuje, ali imas podatke samo o okvirnoj lokaciji i velicini i ceni po kojoj se prodao stan. Ne samo sto ne znas spratnost, mikrolokaciju, itd. nego ne znas ni da li je stan u izvornom stanju ili je full sredjen. Evo ti jedan primer, ako se u blokovima blizu Sava Centra stanovi u izvornom stanju prodaju po 3200 eur po m2, onda bih ja, da prodajem, svoj full sredjen stan nudio po 4k eur. Neko bi rekao da je APP cena, ali iz moje perspektive sasvim realna i trzisna.
4k eur/m2, ako je stan stvarno full sredjen, spada u gornju granicu ranga realizovanih cena, pa mozda i jeste trzisna (za mene sve ove cene nisu realne, ali prihvatam da su trzisne :) ). Problem je kad se na toj lokaciji nijedan stan nije prodao po ceni vecoj od 4k eur/m2, a ima nekih tvojih komsija koje traze i do 4.5k e/m2 ili 5k e/m2, to vec jesu APP oglasi jer nijedan stan na toj lokaciji nije prodat za vise od 4k eur/m2.
Šta je realna cena ? Ko to odreduje ? Ti ?
Realna cena je subjektivna kategorija, ja iako je pominjem uvek uporedjuje oglasene cene sa trzisnom koja je objektivna.

Pa ako je realna cena odredjena subjektivno a ne objektivno, onda ona je apsolutno nebitna.
Na kraju dana je bitna trzisna cena i da li mozes da ispregovaras bolju cenu, a to sta mislimo da je realno je neka druga prica...

Pa ako je realna cena odredjena subjektivno a ne objektivno, onda ona je apsolutno nebitna.
Na kraju dana je bitna trzisna cena i da li mozes da ispregovaras bolju cenu, a to sta mislimo da je realno je neka druga prica...
Ja pominjem realnu cisto da bih iskazao svoja osecanja po pitanju cena, ali iz mojih komentara mozes da vidis da uvek uporedjujem oglasenu sa trzisnim, tj. realizovanim cenama.

Mora pasti neko rušenje za ta proširenja obrni-okreni, ali nije isključeno. Za plan produženja ulice između autoputa za NS i Ugrinovačke planirano je rušenje nekih kuća od strane grada. Zemun je zapravo dosta pogodna opština za ta proširenja jer su uglavnom i dalje samo kuće, što nije toliko skupo rešiti.
Tu je trebao biti put odmah..ali je manjina sazidala kuće i ....pricaju o tome 20 godina i ništa...
Nisi valjda ćaci pa veruješ onima koji nikad ne lažu ?

Kada bi jedan ovakav stan (slučajno sam naišao) koštao tačno onoliko koliko ja imam da platim - verujem da bi mi tržište bilo sasvim pravedno i u savršenoj ravnoteži.
Ovako me sve nešto žulja li žulja.

ovo je ona dugacka lamela u bloku 30, pored merkatora.
jbg lokacija, lokacija, lokacija. tu je za klince bash bomba, ima vise parkove iz ulicu a iza te zgrade ogroman hlad i livada
ali zgrada je matora 50+ godina. moja zena htela tu da kupimo stan, pa zato i znam

btw suzy, cisto da znas da sam covek od reci

1744203361263.jpeg

4k eur/m2, ako je stan stvarno full sredjen, spada u gornju granicu ranga realizovanih cena, pa mozda i jeste trzisna (za mene sve ove cene nisu realne, ali prihvatam da su trzisne :) ). Problem je kad se na toj lokaciji nijedan stan nije prodao po ceni vecoj od 4k eur/m2, a ima nekih tvojih komsija koje traze i do 4.5k e/m2 ili 5k e/m2, to vec jesu APP oglasi jer nijedan stan na toj lokaciji nije prodat za vise od 4k eur/m2.

Realna cena je subjektivna kategorija, ja iako je pominjem uvek uporedjuje oglasene cene sa trzisnom koja je objektivna.
Ja ni jednom nisam prijavio pravu cenu ....

Tu je trebao biti put odmah..ali je manjina sazidala kuće i ....pricaju o tome 20 godina i ništa...
Nisi valjda ćaci pa veruješ onima koji nikad ne lažu ?

Moram verovati da će se nešto nekad uraditi na bolje u ovoj državi/gradu, inače bih gledao da pakujem kofere...

Mada rezultat poslednjih 13 godina je jako mršav.

I dalje pamtim reči mog pokojnog đeda: Biće bolje ovde kad se svi iselimo i dođe Nemac 😂
Ne znam zašto je to "Nemac" uvek držao u jednini. Mogao sam da ga pitam, možda je i tu bilo neke mudrosti..

Poslednja izmena:
Ako vlasnik ovog stana cita ovu nasu diskusiju, verovatno ce reci "ovi misle da je cena mog stana realna, mislim da bi trebalo da dignem cenu". Verovatno prosecan prodavac smatra da ako mu se javlja dovoljno veliki broj zainteresovanih kupaca da mu je cena niska, pa dize cenu :)

realno je. nov stan, sređen, nova zgrada. petica se prodaje između 4500-5000 eur (i da, stvarno ima kupaca za taj iznos), onda je ok da se i ovo prodaje po 3200 eur

ja nisam vidjao takve cene na cenenekretnina.com
vidjao sam u oglase stanove oko 4000-4500 ali oni se prodaju vec 2 godine

Ako vlasnik ovog stana cita ovu nasu diskusiju, verovatno ce reci "ovi misle da je cena mog stana realna, mislim da bi trebalo da dignem cenu". Verovatno prosecan prodavac smatra da ako mu se javlja dovoljno veliki broj zainteresovanih kupaca da mu je cena niska, pa dize cenu :)
Pa zar nije tako, ako se oglasi neki stan i u roku od mesec dana imaš 3+ potencijalna ozbiljnija kupca, onda znači da je trebala veća cena da se stavi.
Ako se u 2 meseca ne jave ni 2 malo ozbiljnija kupca onda treba spuštati.
Ne znam tako ja razmišljam i tako sam ja radio.

Vrh