Na strani rasta su ostale dve stvari kod nas.Do sad su svi faktori isli u korist rasta cene nekretnina. Da li sad postoji neki faktor koji moze da utice na dalji rast, ili svi uticu negativno na cene? Kriza u autoindustriji, u IT-ju, nagovestaj kraja rata u Ukrajini i potencijalni odlazak Rusa, nema vise para iz helikoptera, uvodjenje carina i negativan efekat na ekonomiju,... Pumpanje cena preko Expoa i stanova za Ćacije su samo poslednji pokusaji da se trziste odrzi.
*do 100k evra, što možda može da podigne cene u manjim gradovima, ali u Beogradu nikako.Na strani rasta su ostale dve stvari kod nas.
Prva je milion ljudi koji mogu kupiti stan sa nekoliko hiljada evra.
Druga je nastavak kumulativne inflacije do ubijanja tražnje tj dok ne crkne tržište zbog rasta troškova života.
Sve to stoji ali to nisu redovne cene.Sale kako si ti dobio popust od 20% za kupovinu u izgradnji, znao si Investitora ili Izvodjača kojem je to namenjeno u kompenzaciji i prvi si kupac?
Nije 2400, to jest mozda i jeste ali prijatelji su mi kupili i za 1900eur i to sam ovde kačio primer tog kompleksa kao render vs reality. I to je kupljeno par meseci pred useljenje pre mozda 5-6meseci.
Moji drugari tamo isto počinju da grade isto takva cena, to su cene pre oglašavanja, za mene je 1700-1750eur/m2, tako da daleko smo mi od 2400eur koja je oglašena jer se ne žuri Investitoru sa poslednjih 2 stana u izgradjenom kompleksu.
Prodaje se poznanicima, prijateljima, osobama koje načuju za taj projekat, preko preporuke itd...
Kada se tako proda odredjeni deo onda tek kreće ohlašavanje i prodaja po većej ceni to jest tada ne žure sa prodajom.
Koliko puta sam ovde napisao da se provoza kolima i vide male izgradnje zgrada kod nepoznatih Investitora, tu se pokadjaju bolje cene.
E sada jeste većini mačka u dzaku to se slažem.
Kada se unajmi agencija i reklama i ostalo cena m2 skače. 4% agencija, reklama možda isto 1-2%, pri tome veći Investitori imaju više novaca i likvidniji su i nije im toliko hitna prodaja pa mogu da drže cene itd...
Kada daš 50% odmah jeftinije je, a da ne pričam više od toga nekom novom Investitoru, samo što neće to ljudi.
Većina Investitora sada ima na svojim gradilišnim tablama i napisano direktna prodaja od Investitora i to je to, ja nekad ne mogu ni da ih nadjem u pretrazivanju kod prodaje, a oni završe i usele celu zgradu, znači od strane kupaca preko računara oni nisu ni vidjeni.
EDIT: Slazem se da treba dosta godina da prodje da bi uzivao u svemu izgradjenom tako je bilo za Airport city i tako će biti za BNV, budući Green Line itd...
Da li će američke carine uticati na tržište nekretnina u BG?
Vezane kupovine. Taj što dobije 100k u Požarevcu će dodati još 100k generacijske štednje i pohitati ja svetlima velegrada...*do 100k evra, što možda može da podigne cene u manjim gradovima, ali u Beogradu nikako.
Direktno ne verujem značajno. Makar ne u ovom trenutku. Dominantan je izvoz guma, dušeka i municije njima. To izvozimo.Da li će američke carine uticati na tržište nekretnina u BG?
Za sve se mora više truditi u današnje vreme kapitalizma i kao napretka, kako u poslu kroz konstantno napredovanje i usavršavanje, tako i za krov nad glavom.Sve to stoji ali to nisu redovne cene.
Ja se vec pripremam da se preorijentisem u kuvara ili keramicara ako me AI zameniSvakako prisustvijemo revoluciji i implementiranju AI u životno i radno okruženje i te efekte ćemo tek videti
Kojih milion ljudi? Ja mislim da je za Ćacije opredeljeno samo 5k stambenih kredita do 100k evra.Na strani rasta su ostale dve stvari kod nas.
Prva je milion ljudi koji mogu kupiti stan sa nekoliko hiljada evra.
Druga je nastavak kumulativne inflacije do ubijanja tražnje tj dok ne crkne tržište zbog rasta troškova života.
Po kojoj ceni bi neko u Pozarevcu mogao da proda stan bez ovog kredita?Vezane kupovine. Taj što dobije 100k u Požarevcu će dodati još 100k generacijske štednje i pohitati ja svetlima velegrada...
Sa stanovišta nekog ko sad želi da uđe ili da se usavršava u IT-u, svakako. Biće sve teže dobiti priliku za rad, a još teže ubediti nekog da ti da 50% veću platu kad menjaš posao, pa će put sa 1000 na 3000 eur plate trajati čitavu večnost umesto dosadašnje 3 godine.Bolne 2-3 godine predstoje.
Upravo je učešće problem mladim osobama. Da je lako skupiti njima 30k, što ne bi bilo lako skupiti onda i 100k.Sta ga sprecava da proda za 100k i bez ovog kredita? Za stan od 100k evra u Pozarevcu treba ucesce od 20-30k evra sto nije toliko tesko skupiti (i sam pretpostavljas da prosecna osoba u Pozarevcu ima 100k evra generacijske stednje).
Ili mislis da bez ovih kredita stan ne bi mogao da proda za 100k evra, nego recimo za 70k, pa ce sa ovim kreditom moci da digne cenu i uzme 100k? A sa prethodnih 70k od prodaje i 100k od generacijske stednje, tj. sa 170k evra nece moci da dodje u velegrad, a sa 200k ce moci?
Veliko je pitanje da li ce banke davati kredite za stanove u manjim mestima koja nisu BG, NS, NI, KG`, jer mislim da i sada teze daju. Mislim da ovi krediti mogu samo da olaksaju prodaju krs stanova u ovim vecim mestima.
U Pozarevcu ne postoji nestasica stanova. Samo ce u najvecim mestima vlasnici krs stanova dici vec previse naduvane cene ili ce lakse prodati svoje krseve.Upravo je učešće problem mladim osobama. Da je lako skupiti njima 30k, što ne bi bilo lako skupiti onda i 100k.
Ljudi žive od plate do plate, dobra većina je i u dozvoljenom minusu od jedne plate , oni ne mogu uzeti nikad stan, za takve je odličan ovaj kredit i da pobegnu od podstanara i mirni su taman tih koliko beše 6god.
Tada otprilike dobijaju dete i moraju da nastave da rade.
Neki i ne žive, ali će se svakako prijaviti za kredite.Ljudi žive od plate do plate
Onaj kome je skupo nece kupiti ....U Pozarevcu ne postoji nestasica stanova. Samo ce u najvecim mestima vlasnici krs stanova dici vec previse naduvane cene ili ce lakse prodati svoje krseve.
Dok god se mere svode na pumpanje trzista nekretnina nasim parama (a kredite ce dobiti zasluzni ćaci), a ne na recimo neke programe socijalnog stanovanja kojima bi se smanjila traznja i cene, ove mere jesu lose.Ako ćemo tako onda nigde nije nestašica stanova pošto i u najvećim mestima postoji mnogo stanova za prodaju.
Mera je po meni dobra i baš ono što treba ljudima, e sada to što je populistička mera to je nešto drugo, to ko će je dobiti se ne zna dok se ne prijavi.
To što je nekom nešto krš a drugom rešava stambeno pitanje je već neka druga tema.
Lako se ovde izgovara krš stan i katastrofa lokacija.
Na ovoj temi se priča kako se izbegava prizemlje i potkrovlje, kao i raspala starogradnja, izvorni stanovi, manji Investitori nisu sigurni, periferija je daleko i onda je sve skupo.
Kao da slušam u prošlosti drugare koji ne mogu 20 sklekova da odrade, bez para su i kola, kukaju na sve i svi drugi su im krivi a hoće samo najbolje devojke.