Šta je novo?

Cene nekretnina

Biti dobar vizionar, kupiti nešto što se danas smatra "njesra" a za 5, 10 ili 20 god postane novi "centar" Beograda. Ko zna, možda se baš Beograd razvije u pravcu Zemun Polja ili čak na onoj strani Dunava. Možda nastanu novi planski blokovi u Krnjači
Ne mozes ti da budes vizionar. To moze samo onaj ko odredjuje gde ce se graditi infrastruktura i nova naselja, onaj ko ce prodati drzavno zemljiste za 6k eur po aru, pa ga kupiti godinu dana kasnije za 100k eur po aru. Ti samo mozes da nagadjas kako ovi prvi razmisljaju, tj kako planiraju da se obogate koristeci drzavne resurse.

Inace, ko zna, kupio sam stan u novogradnji na Starom Ceraku, 100 metara od Trgovacke ulice, znaci moze da bude i Centar Zarkova, kako god, isti investitor uskoro krece da gradi jos jednu zgradu u ulici do moje, mislim da je Kopaonicka, sve uredno radi uvek, mislim da ce pocetna cena biti 2300+pdv, pa ako je neko zainteresovan, saljem informacije kada krene projekat

Inace, ko zna, kupio sam stan u novogradnji na Starom Ceraku, 100 metara od Trgovacke ulice, znaci moze da bude i Centar Zarkova, kako god, isti investitor uskoro krece da gradi jos jednu zgradu u ulici do moje, mislim da je Kopaonicka, sve uredno radi uvek, mislim da ce pocetna cena biti 2300+pdv, pa ako je neko zainteresovan, saljem informacije kada krene projekat
Pa kako to ...zar nije kriza i ne padaju cene ?

Ne mozes ti da budes vizionar. To moze samo onaj ko odredjuje gde ce se graditi infrastruktura i nova naselja, onaj ko ce prodati drzavno zemljiste za 6k eur po aru, pa ga kupiti godinu dana kasnije za 100k eur po aru. Ti samo mozes da nagadjas kako ovi prvi razmisljaju, tj kako planiraju da se obogate koristeci drzavne resurse.
Ima mnogo krajeva u Beogradu koji su nekada, a ne tako davno bili "periferija" ili manje poželjni pa se izgradiše sadržaji, tržni centri, neki novi kompleksi i onda dobili na vrednosti.
Možda će mnogima biti smešno, ali i ista ta Pazova pre nego što je postala top industrijska zona se mogla kupiti budzašto. Kupiti u ono vreme kuću ili plac, na kome danas niču stanovi.

Neki kažu Grmovac ima potencijal da postane tražen, ako se izgradi onaj Singidunum City ili kako već satelitski grad u gradu

Biti dobar vizionar, kupiti nešto što se danas smatra "njesra" a za 5, 10 ili 20 god postane novi "centar" Beograda. Ko zna, možda se baš Beograd razvije u pravcu Zemun Polja ili čak na onoj strani Dunava. Možda nastanu novi planski blokovi u Krnjači
Da čekaš 20god zbog "možda" ?
Mlad si..ne znaš pricu o surčinskom aerodromu koji je trebao da se širi na jednu stranu a proširio se na drugu i to tek posle 30 godina...Ljudi koji su kupovali zemljiste po dojavi su se mnogo zaj.bali...

Što ti prozivaš Mićo druge na ovoj temi, a ni sam ne kupuješ

Kukaš još od prošle godine kako su skupi stanovi i samo im raste cena

Zagrizi metak, kupuj sad, bolje nego da čekaš

Nije ni cudo zasto smo izgubili sve ratove i Kosovo. Sad preso zadnje 3 strane , mnogo je fokusa na druge zemlje, kako je negde drugde. Niko da kaze malo o Srbiji, sta mi radimo, mozemo da uradimo. Nevidim svrhu ovih tema, ovde nema nikakve pomoci, vec ljudi sa viskom vremena koji filozofiraju.
1744038785195.png

Prosecna cena stana u Belvilu koji je prometovan tokom cele 2024. godine je iznosio oko 3.500 evra / m2.
Nijedan stan nije prodat za vise od 3.9k e/m2, osim jedne "garnisere" od 4.7k e/m2 i jos jedne "garnisere" od 4.3k e/m2, a prodato je oko 20 stanova prosle godine. Bez tih garnisera prosek je mozda 3.300 evra/m2.
Jel moze neko da mi objasni logiku po kojoj neki oglasavaju stanove po ceni vecoj od 5k e/m2?
Recimo, stan od 41m2 se oglasava po ceni od 213k evra, sto je 5.200 evra / m2, a stanovi te povrsine se prodaju u proseku za 3.700 evra / m2 u Q4 2024. Znaci, neko oglasava stan po ceni preko 40% vecoj od trzisne.
NIje to samo slucaj ovde, to je slucaj svuda, ali ovde su zgrade unificirane, pa je lakse posmatrati situaciju.
Jel ti prodavci zaista misle da ce prodati po tim cenama, ili stvaraju prostor za spustanje cena ili su to APP cene?

Poslednja izmena:
Prosecna cena stana u Belvilu koji je prometovan tokom cele 2024. godine je iznosio oko 3.500 evra / m2.
Nijedan stan nije prodat za vise od 3.9k e/m2, osim jedne "garnisere" od 4.7k e/m2 i jos jedne "garnisere" od 4.3k e/m2, a prodato je oko 20 stanova prosle godine. Bez tih garnisera prosek je mozda 3.300 evra/m2.
Jel moze neko da mi objasni logiku po kojoj neki oglasavaju stanove po ceni vecoj od 5k e/m2?
Recimo, stan od 41m2 se oglasava po ceni od 213k evra, sto je 5.200 evra / m2, a stanovi te povrsine se prodaju u proseku za 3.700 evra / m2 u Q4 2024. Znaci, neko oglasava stan po ceni preko 40% vecoj od trzisne.
NIje to samo slucaj ovde, to je slucaj svuda, ali ovde su zgrade unificirane, pa je lakse posmatrati situaciju.
Jel ti prodavci zaista misle da ce prodati po tim cenama, ili stvaraju prostor za spustanje cena ili su to APP cene?
Ti znas traženu i prikazanu cenu.....a ostvarenu ne znaš. Nešto se i pamti.....

Slažem se sa suštinom.
Evo na primer kapitalni projekti koji se realizuju i koji će povećati vrednost budućih povezanih mesta zbog toga.
Fruškogorski koridor, brze pruge, mostovi, autoputevi, pa nekad i metro.
Zatim bi gledao tržne centre gde se grade, Covid bolnica - Mišeluk u NS-u, kao i prostorne planove gde se planiraju škole itd...
Ok kao što su rekli na forumu ne znaju svi unapred pa da pokupuju zemljišta od neupućenih starosedelaca ali uhvatiti talas prvih izgradnji i čekati da se sve izgradi.
To je bio slučaj sa Airport city-em, to jest sa Blokom 65, kao i sa Beogradom na vodi za koji su neki mislili da je to samo maketa i bojažljivi bili prema celom projektu.
Verovatno će to biti i sa početkom izgradnje IMT-a to jest ogromnog projekta Green Line, ali evo treba i u nestabilnim vremenima(koja su skoro uvek u svetu i kod nas) dati unapred keš za mačku u dzaku i preuzeti rizik svega toga.
Pri tome je potrebno mnogo godina da se sve to izgradi i dobije na ceni i to ne može biti flipovanje stanova, kao i što se dobiju pogodnosti kada je najveći rizik i kada se isplati skoro sve unapred.

Recesija, ta opaka boljka hara i razjeda privređavanje, Amerika već određeno vreme kuburi z budžeti, japanska se berza ljulja kao mala lađa na uzburkanom okeanu. Nemačka privreda posrće,a bogami gospođe i gospođo ne cveta cveće ni u naše preduzeće.

A kod nas i dalje nece pasti cene nekretnina, mi smo imuni na sve spoljne i unutrasnje faktore, jer znamo od cega zavisi i kako je formirano nase trziste nekretnina.

Slažem se sa suštinom.
Evo na primer kapitalni projekti koji se realizuju i koji će povećati vrednost budućih povezanih mesta zbog toga.
Fruškogorski koridor, brze pruge, mostovi, autoputevi, pa nekad i metro.
Zatim bi gledao tržne centre gde se grade, Covid bolnica - Mišeluk u NS-u, kao i prostorne planove gde se planiraju škole itd...
Ok kao što su rekli na forumu ne znaju svi unapred pa da pokupuju zemljišta od neupućenih starosedelaca ali uhvatiti talas prvih izgradnji i čekati da se sve izgradi.
To je bio slučaj sa Airport city-em, to jest sa Blokom 65, kao i sa Beogradom na vodi za koji su neki mislili da je to samo maketa i bojažljivi bili prema celom projektu.
Verovatno će to biti i sa početkom izgradnje IMT-a to jest ogromnog projekta Green Line, ali evo treba i u nestabilnim vremenima(koja su skoro uvek u svetu i kod nas) dati unapred keš za mačku u dzaku i preuzeti rizik svega toga.
Pri tome je potrebno mnogo godina da se sve to izgradi i dobije na ceni i to ne može biti flipovanje stanova, kao i što se dobiju pogodnosti kada je najveći rizik i kada se isplati skoro sve unapred.
Samo je problem da kada se izbaci planirana trasa metroa, dignu se cene kao da već postoji 🙂. E onda platiš premium cenu za nešto što možda neće biti nikad izgradjeno 🙂. Koje su cene sad na Mišeluku? Postoji plan i sve to ali da bi uživao u prednostima ti treba još 15-20 godina. A cena to ne opravdava trenutno. 2400 Mišeluk koji je još uvek ledina. A za 3k već možeš po centru sa već decenijama postojećom infrastrukturom i svim mogućim sadržajima. Primer samo dajem.
Ni 2400 a ni 3000 ne smatram za normalne cene da se razumemo...... ali ako računamo u %, 20-tak% jeftinije je ništa za rizik.

Poslednja izmena:
Priče koje kruže zadnja 2 meseca, kao i događaji koji se dešavaju, ukazuju na velike probleme koji nas čekaju, u vazduhu se oseti nemir, ljudi su uplašeni, plate kasne, otpuštanja krenula, dovođenje jeftinije radne snage, kao i podsticaji za preduzetnike i firme koje zaposle albance, ne ukazuju na dobro. Na to sve dodati poskupljenja hrane i energenata koja će se nastaviti, u mesecima pred nama. Ovaj podsticaj za mlade je zadnja mera za održivost građevinske industrije, koju sada nažalost jedino može spasiti dolazak strane radne snage (albanaca, bangladežana, indijaca, kineza, pakistanaca). Tada kada vam prve komšije budu navedeni, stanovima cena rapidno pada, bez obzira na ostale okolnosti. Opet kreće trka kao 2008, kada smo se utrkivali na konkursima za posao, ko će za manju platu da radi.

Priče koje kruže zadnja 2 meseca, kao i događaji koji se dešavaju, ukazuju na velike probleme koji nas čekaju, u vazduhu se oseti nemir, ljudi su uplašeni, plate kasne, otpuštanja krenula, dovođenje jeftinije radne snage, kao i podsticaji za preduzetnike i firme koje zaposle albance, ne ukazuju na dobro. Na to sve dodati poskupljenja hrane i energenata koja će se nastaviti, u mesecima pred nama. Ovaj podsticaj za mlade je zadnja mera za održivost građevinske industrije, koju sada nažalost jedino može spasiti dolazak strane radne snage (albanaca, bangladežana, indijaca, kineza, pakistanaca). Tada kada vam prve komšije budu navedeni, stanovima cena rapidno pada, bez obzira na ostale okolnosti. Opet kreće trka kao 2008, kada smo se utrkivali na konkursima za posao, ko će za manju platu da radi.
Malo ga ocrni previše ali ajde... Velika je razlika u odnosu na 2008. Čak naši se mogu mnogo lakše zapošljavati u EU i sa SR pasošem. Zatim uvek možeš da ideš da radiš 3 meseca u EU pa 3 nazad. Ne znam zašto bi se trkao da radiš za niže plate... Za sada u EU još ima dosta posla. Pogotovo fizičkih poslova se traži još mnogo. Do kad će to biti ne znam ali za sad je tako.
Za plate jedino sam čuo da Apotekarskoj Ustanovi Beograd kasne plate nigde nisam to čuo još od Slobinog vremena. Čak i 2008 nisu plate kasnile po Vojvodini što znam. Otkazi su pljuštali ali plate nisu kasnile.

Samo je problem da kada se izbaci planirana trasa metroa, dignu se cene kao da već postoji 🙂. E onda platiš premium cenu za nešto što možda neće biti nikad izgradjeno 🙂. Koje su cene sad na Mišeluku? Postoji plan i sve to ali da bi uživao u prednostima ti treba još 15-20 godina. A cena to ne opravdava trenutno. 2400 Mišeluk koji je još uvek ledina. A za 3k već možeš po centru sa već decenijama postojećom infrastrukturom i svim mogućim sadržajima. Primer samo dajem.
Ni 2400 a ni 3000 ne smatram za normalne cene da se razumemo...... ali ako računamo u %, 20-tak% jeftinije je ništa za rizik.
Sale kako si ti dobio popust od 20% za kupovinu u izgradnji, znao si Investitora ili Izvodjača kojem je to namenjeno u kompenzaciji i prvi si kupac?
Nije 2400, to jest mozda i jeste ali prijatelji su mi kupili i za 1900eur i to sam ovde kačio primer tog kompleksa kao render vs reality. I to je kupljeno par meseci pred useljenje pre mozda 5-6meseci.
Moji drugari tamo isto počinju da grade isto takva cena, to su cene pre oglašavanja, za mene je 1700-1750eur/m2, tako da daleko smo mi od 2400eur koja je oglašena jer se ne žuri Investitoru sa poslednjih 2 stana u izgradjenom kompleksu.
Prodaje se poznanicima, prijateljima, osobama koje načuju za taj projekat, preko preporuke itd...
Kada se tako proda odredjeni deo onda tek kreće ohlašavanje i prodaja po većej ceni to jest tada ne žure sa prodajom.
Koliko puta sam ovde napisao da se provoza kolima i vide male izgradnje zgrada kod nepoznatih Investitora, tu se pokadjaju bolje cene.
E sada jeste većini mačka u dzaku to se slažem.
Kada se unajmi agencija i reklama i ostalo cena m2 skače. 4% agencija, reklama možda isto 1-2%, pri tome veći Investitori imaju više novaca i likvidniji su i nije im toliko hitna prodaja pa mogu da drže cene itd...
Kada daš 50% odmah jeftinije je, a da ne pričam više od toga nekom novom Investitoru, samo što neće to ljudi.
Većina Investitora sada ima na svojim gradilišnim tablama i napisano direktna prodaja od Investitora i to je to, ja nekad ne mogu ni da ih nadjem u pretrazivanju kod prodaje, a oni završe i usele celu zgradu, znači od strane kupaca preko računara oni nisu ni vidjeni.
EDIT: Slazem se da treba dosta godina da prodje da bi uzivao u svemu izgradjenom tako je bilo za Airport city i tako će biti za BNV, budući Green Line itd...

Do sad su svi faktori isli u korist rasta cene nekretnina. Da li sad postoji neki faktor koji moze da utice na dalji rast, ili svi uticu negativno na cene? Kriza u autoindustriji, u IT-ju, nagovestaj kraja rata u Ukrajini i potencijalni odlazak Rusa, nema vise para iz helikoptera, uvodjenje carina i negativan efekat na ekonomiju,... Pumpanje cena preko Expoa i stanova za Ćacije su samo poslednji pokusaji da se trziste odrzi.

Do sad su svi faktori isli u korist rasta cene nekretnina. Da li sad postoji neki faktor koji moze da utice na dalji rast, ili svi uticu negativno na cene? Kriza u autoindustriji, u IT-ju, nagovestaj kraja rata u Ukrajini i potencijalni odlazak Rusa, nema vise para iz helikoptera,... Pumpanje cena preko Expoa i stanova za Ćacije su samo poslednji pokusaji da se trziste odrzi.
Sta znaci do sad? Helikopterske pare su zavrsene jos odavno, kriza u autoindustriji/ITu traje usto bar dve godine. Sta je tu novo, i sta je od navedenog oborilo cene do sad?

Vrh