Šta je novo?

Cene nekretnina

belvil se prodavao dve godine kasnije

edit: pritom u to vreme lokacija belvila (mada i danas) u odnosu na ovo je mizerija

Da, tada je Belvil bio "ledine", sad je to nešto drugo. Arena je kao neki "centar NBG". Uglavnom nema ni gde da se smesti neka novogradnja kod Arene osim pomenute i tu je cena duplo veća nego 2008me.

Nije ni cudo zasto smo izgubili sve ratove i Kosovo. Sad preso zadnje 3 strane , mnogo je fokusa na druge zemlje, kako je negde drugde. Niko da kaze malo o Srbiji, sta mi radimo, mozemo da uradimo. Nevidim svrhu ovih tema, ovde nema nikakve pomoci, vec ljudi sa viskom vremena koji filozofiraju.

kad bih mogao da biram arena ili belvil ne bih imao dilemu. arena na keca. ipak je to uvek bio i biće centar nbg, a belvil je periferija koja je vremenom zbog nedostatka prosotra postala izgrađena i nabudžena

Nije ni cudo zasto smo izgubili sve ratove i Kosovo. Sad preso zadnje 3 strane , mnogo je fokusa na druge zemlje, kako je negde drugde. Niko da kaze malo o Srbiji, sta mi radimo, mozemo da uradimo. Nevidim svrhu ovih tema, ovde nema nikakve pomoci, vec ljudi sa viskom vremena koji filozofiraju.

Šta tačno mi na ovoj temi možemo da uradimo?

kad bih mogao da biram arena ili belvil ne bih imao dilemu. arena na keca. ipak je to uvek bio i biće centar nbg, a belvil je periferija koja je vremenom zbog nedostatka prosotra postala izgrađena i nabudžena

ja mislim da u sledecih 20 godina ima da izmeste arenu i tu ce tek da naprave neko ludilo od bloka da se navataju pare
ovaj blok 26 ako se stvarno uradi po svim onim renderima znacajno ce izmeniti tu okolinu

Šta tačno mi na ovoj temi možemo da uradimo?
Da pricate o cenama nekretnina u Srbiji. A ne jedan spomene cene, njih deset sprdnja, za*******. Totalne nebuloze i piskaranje o sta bi bilo kad bi bilo i moji drug u englesko trla baba lan itd itd. STa je bilo 1998, a jel se secas cena 2009 itd itd, koga briga realno ? Fokusirajte se malo na sadasnje vreme 2025 god hvala

Priča se o cenama nekretnina generalno. Ako te zanimaju samo cene imaš dva sajta na kojima možeš da vidiš sve realizovane cene po lokaciji. Takodje skoro svaki projekat ima svoju temu gde pišu cene i iskustva sa projektom. Prevrti malo više od 3 strane ili još bolje kreni ispočetka. I tvoja pitanja su sprdnja (ili loš pokušaj trolovanja) "Šta da kupim za 100k, a da je u centru, nezaposlen sam i roditelji mi pomažu, hoću da izdajem". Imaš oglase pa vrti, niko ne može da ti sažvaće u jednoj rečenici. Zato smo izgubili sve ratove, jer svi hoće nešto na gotovo, a da zasuče rukave retko ko.

Da pricate o cenama nekretnina u Srbiji. A ne jedan spomene cene, njih deset sprdnja, za*******. Totalne nebuloze i piskaranje o sta bi bilo kad bi bilo i moji drug u englesko trla baba lan itd itd. STa je bilo 1998, a jel se secas cena 2009 itd itd, koga briga realno ? Fokusirajte se malo na sadasnje vreme 2025 god hvala

Imaš 2518 strana diskusije, o cenama se baš mnogo polemisalo. U poslednje vreme su svi veoma bullish i misle da će cene nekretnina samo gore, pa je više počela zahebancija na temi nego što se ozbiljno priča, prosto više niko ne veruje u pad.

Kreni polako od prve strane pa kad završiš sa svih 2518 shvatićeš da nisi ništa pametniji što se tiče tržišta nego što si bio pre nego što si krenuo.

Dosta je tesko pricati o ceni nekretnina u BGu jer to zavisi i od velicine stana dosta.

U istom projektu gde sam ja uzeo stan od 80ak m2 za 3300 sa PDVom prosle godine je garsonjera 3900 EUR sa PDV a u izgradnji je i dalje objekat.
Verovatno je prosle godina ista ta garsonjera bila 3800 EUR sa PDVom sto znaci da imas razliku od ~500 EUR po m2 samo izmedju ta 2 stana zbog kvadrature.
Kada sam ja birao stan npr razlika od ~7 kvadrata vise je bila 14 hiljada EUR jer je od 80m2 kvadrat bio 100 EUR jeftiniji po m2 pa sam se na kraju "pruzio" jos tih 14 hiljada.

Ako gledas odokativno, garsonjere u novogradnji u BGu na centralnim opstinama su ti izmedju 3600-4000 EUR/m2 (neki projekti idu i dosta preko), na manje trazenim lokacijama verovatno 3200-3600 EUR/m2, a sve ispod toga moras da ides na takozvanu periferiju.

Tako da odokativno gledajuci mozes da uzmes verovatno 30m2 u nekoj novogradnji na lokacijama gde bi ti uzimao, ali srecno sa obzirom da investitori znaju da ce se to prodati za kes pa dosta njih i nece da prodaje kreditnim kupcima.

Mozda bih izdvao ali pre ce biti da bih ziveo. Ipak je bolje ziveti sam nego sa roditeljima da mi zvocaju. Izdao bih samo ako bih kojim slucajem otiso u inostranstvo da ne stoji prazan. Mada i to je veliko pitanje, jer ako ja namestim sve lepo, novo i da mi to sve neko upropasti za par stotina eura onda bolje da stoji prazan.
Ustvari koja je poenta izdavanja stana ako cu ja u startu da dam tipa 120k eur za stan plus verovatno da ga opremim dobro jos 15k i da ga izdam nekom za tipa 500eur ? Ko ce sve to da mi upropasti i onda ja moram sve to ponovo da kupujem ? Gluposti
Nema smisla osim za nekog ko se time bavi i ima min 5 stanova pa zivi od toga i to mu je registrovani biznis.
E sad znam za slucaj gde je covek od babe naslediju stan u bulevaru, bio sam sa njim, samo je zamenio bravu i izdao ga odma jer vec ima stan. Ali nije dinar svog truda tu ulozio i to razumem.

Dosta je tesko pricati o ceni nekretnina u BGu jer to zavisi i od velicine stana dosta.

U istom projektu gde sam ja uzeo stan od 80ak m2 za 3300 sa PDVom prosle godine je garsonjera 3900 EUR sa PDV a u izgradnji je i dalje objekat.
Verovatno je prosle godina ista ta garsonjera bila 3800 EUR sa PDVom sto znaci da imas razliku od ~500 EUR po m2 samo izmedju ta 2 stana zbog kvadrature.
Kada sam ja birao stan npr razlika od ~7 kvadrata vise je bila 14 hiljada EUR jer je od 80m2 kvadrat bio 100 EUR jeftiniji po m2 pa sam se na kraju "pruzio" jos tih 14 hiljada.

Ako gledas odokativno, garsonjere u novogradnji u BGu na centralnim opstinama su ti izmedju 3600-4000 EUR/m2 (neki projekti idu i dosta preko), na manje trazenim lokacijama verovatno 3200-3600 EUR/m2, a sve ispod toga moras da ides na takozvanu periferiju.

Tako da odokativno gledajuci mozes da uzmes verovatno 30m2 u nekoj novogradnji na lokacijama gde bi ti uzimao, ali srecno sa obzirom da investitori znaju da ce se to prodati za kes pa dosta njih i nece da prodaje kreditnim kupcima.
Ja sam mislio do 3000 sa pdv a da je do 8km od trga republike. Ali da nije stan u kuci i tako te ciganske fore

Ja sam mislio do 3000 sa pdv a da je do 8km od trga republike. Ali da nije stan u kuci i tako te ciganske fore
Mnogo tražiš. Neka ti roditelji uzmu kredit svaka banka daje kad dajes 50% učešća!
A ako si nezaposlen i nemaš uslove za kredit onda bolje rentiraj dok se ne zaposliš. Ali ako si rođen 1975 i nemaš uslove za kredit ?!? Malo tu nešto ne štima?! Nema logike? Čak i da se zaposliš u Maxiju s učešćem od 130k eura bi dobio kredit!

Mnogo tražiš. Neka ti roditelji uzmu kredit svaka banka daje kad dajes 50% učešća!
A ako si nezaposlen i nemaš uslove za kredit onda bolje rentiraj dok se ne zaposliš. Ali ako si rođen 1975 i nemaš uslove za kredit ?!? Malo tu nešto ne štima?! Nema logike? Čak i da se zaposliš u Maxiju s učešćem od 130k eura bi dobio kredit!
sigurno nije rođen 1975 i živi sa ćaletom i kevom... :)

Kada su se vratile cene na iznos isti od 2009?
Kod flipovanja stanova onda da, tu su loše prolazili preprodavci koji se time bave, to jest morali su da čekaju godinama da je ponovo prodaju i da zarade, ali ti tu nekretninu i tada izdaješ, 6hod je izdaješ dok pada njena cena.
Izgleda gledam iz svog ugla i pod investicionom nekretninom smatram da ću je izdavati i da je neću prodati u narednim periodu, to jest ni ne razmišljam o njenoj prodaji.
Eventualno ovde prodam da bi kupio bolju ili u drugoj državi, pa jedino tu bi i kalkulisao nekad u budućnosti.
Onaj ko je kupio za život na 10-15 god šta njega briga što je pala cena, možda ti je krivo jer u tom piku pada mozes da razmisljas kako si mogao bolji i veci stan sa tim parama da kupiš, ok to kontam zato neki i čekaju za kupovinu.
Ipak je to životno pitanje i teškom mukom zaradjene pare, zato je tolika i nervoza oko cena nekretnina.
Samo mislim da su neki ljudi posedeli od tolikog čekanja pucanja balona i da se treba fokusirati na druge stvari, ali ajde, razumem sve.
Poenta je što niko ne zna kada če pasti..i ako padne do kada ce padati i do kada treba čekati...Ja kad imam dovoljno novca ne cekam više od 2 god ....Drugi vidim imaju vremena...
Pre vise od 15 godina...čekajuci da evro padne...20 dana čekajuci izgibih zivce i izgubih 10k evra....Tog dana kada sam kupio bio je i najveci pik cene...ali Ok

belvil se prodavao dve godine kasnije

edit: pritom u to vreme lokacija belvila (mada i danas) u odnosu na ovo je mizerija
Belvil je morao da se dograđuje...pregrađuje...tad je i drzava morala da reguje da bi prodavac uspeo da proda stanove po njemu povoljnim cenama..Mislim da je trebalo vise od 3 godine da proda sve stanove

Najgore je što je Belvil izgrađen na zemljištu koje nije bilo u vlasništvu investitora, već je u pitanju najam. Tako da su sad ljudi vlasnici stanova, a grad je vlasnik zemljišta.

Ja bih možda kupio stan da u njemu živim. Ali što da živim u stanu kad je to u suštini betonska kockica bez suviše komfora. Možda investiciono da sačuvam pare. Doduše, i nemam neke pare, pa nemam čega ni da se bojim. Ali garsonjera bi došla u obzir. Zna neko gde da uzmem garniseru do 80k? Da nije suviše daleko, ali da nije ni suviše blizu. Možda da je izdam praznu, da se ne bi cimao suviše. Ali šta ako posle ne budu hteli da se isele kad se uvale sa svojim stvarima!? Glupost. Ma zvaću policiju - pa šta mi bog da! Mada... Znam čoveka jednog nije mogao da izbaci stanare 10 godina, napatio se grdno. Gde znam šta je pametno. Ne mora baš stan da se juri po svaku cenu. Mislite da će cene padati? Ako padnu verovatno bi bilo dobro uzeti, jer kad će opet da padnu pitaj boga. A mogu i da skoče pa sam obrao zelen bostan. Ali ako skoče, gde ćeš više na ovu skupoću. Glupost. I akcije doduše dolaze u obzir, čuo sam da je sad neki Black Monday. Gde znam. Ima neko neki savet da mi da? Lokacija, da bude dobra, ili neka akcija da zaradim masno? Bilo ko, bilo šta?

Biti dobar vizionar, kupiti nešto što se danas smatra "njesra" a za 5, 10 ili 20 god postane novi "centar" Beograda. Ko zna, možda se baš Beograd razvije u pravcu Zemun Polja ili čak na onoj strani Dunava. Možda nastanu novi planski blokovi u Krnjači

Vrh