Šta je novo?

Cene nekretnina

Ja sam od pre koji mesec prestao da dajem bilo kakve ponude za kupovinu nekretnine.
Ne kaze se dzabe buy when there is blood in the streets al za to treba imati petlju :) secam se sad kad su me odvracali za kupovinu na pocetku kovida jer ne znas sta ce biti pa se na kraju ispostavilo da je ipak dobra odluka ispala. Ako se vratimo na postove iz 2014./2015. u ovom istom forumu 99% komentara je savetovalo da se saceka. Srbija generalno kaska za svetskim krizama onomad i 2008. kad je sve krenulo osetilo se tek mislim godinu godinu i po dana posle. Nema sanse da mi budemo postedjeni ako se carinski ratovi nastave i sigurno bi se to negativno odrazilo na cene al cekanje na to mozda znaci i godinu dana. Trenutni carinski ratovi se mogu resiti i relativno brzo ako Trampa pritisnu sefovi sviu kompanija posto po svim parametrima je isti ekonomski suicid za ameriku i ima samo jedno objasnjenje koje ima smisla: dolazi 9.2 triliona duga USA na naplatu ove godine koje ce oni morati da refinansiraju, kamatne stope FEDa su i dalje visoke, kad padaju akcije zbog haosa beze investitori u obveznice gde su vec pali prinosi sto omogucava da se isti dug refinansira po manjim kamatama a i 0.5% pad znaci 500 milijarde ustede. Ista situacija takodje predstavlja pritisak na FED da smanji kamatne stope. Ako se onda i zadrze carine i dodje do smanjenja kamata sve su to proinflamatorni momenti a sa druge strane ne verujem da je Tramp toliko nespreman da zarati sa celim svetom ekonomski, ili je amaterski nespreman pa ce povuci (uz neke mini dilove pa da predstavi sve kao svoju pobedu i kao oduvek je to bio plan za neko kompromisno resenje) ili je sve vreme bio plan samo da se ostvari pritisak na FED i ustede milijarde a mozda i trilion za refinansiranje duga. Scenario stvarno duzeg carinskog rata vodi u ozbiljnu krizu a drugi scenario vodi u vracanje inflacije, stampu i obezvredjivanje novca. U svakom slucaju investiciono bih sacekao a ko ima novca da juri stan da resi stambeno pitanje i ne planira da prodaje isti 10 godina nema greske, ova situacija moze vrlo lako otici u oba smera a nije u korenu neka prava ekonomska kriza ili realan problem koliko ekonomski pristup jedne zemlje gde je vrlo lako napraviti zaokret.

Ne kaze se dzabe buy when there is blood in the streets al za to treba imati petlju :) secam se sad kad su me odvracali za kupovinu na pocetku kovida jer ne znas sta ce biti pa se na kraju ispostavilo da je ipak dobra odluka ispala. Ako se vratimo na postove iz 2014./2015. u ovom istom forumu 99% komentara je savetovalo da se saceka. Srbija generalno kaska za svetskim krizama onomad i 2008. kad je sve krenulo osetilo se tek mislim godinu godinu i po dana posle. Nema sanse da mi budemo postedjeni ako se carinski ratovi nastave i sigurno bi se to negativno odrazilo na cene al cekanje na to mozda znaci i godinu dana. Trenutni carinski ratovi se mogu resiti i relativno brzo ako Trampa pritisnu sefovi sviu kompanija posto po svim parametrima je isti ekonomski suicid za ameriku i ima samo jedno objasnjenje koje ima smisla: dolazi 9.2 triliona duga USA na naplatu ove godine koje ce oni morati da refinansiraju, kamatne stope FEDa su i dalje visoke, kad padaju akcije zbog haosa beze investitori u obveznice gde su vec pali prinosi sto omogucava da se isti dug refinansira po manjim kamatama a i 0.5% pad znaci 500 milijarde ustede. Ista situacija takodje predstavlja pritisak na FED da smanji kamatne stope. Ako se onda i zadrze carine i dodje do smanjenja kamata sve su to proinflamatorni momenti a sa druge strane ne verujem da je Tramp toliko nespreman da zarati sa celim svetom ekonomski, ili je amaterski nespreman pa ce povuci (uz neke mini dilove pa da predstavi sve kao svoju pobedu i kao oduvek je to bio plan za neko kompromisno resenje) ili je sve vreme bio plan samo da se ostvari pritisak na FED i ustede milijarde a mozda i trilion za refinansiranje duga. Scenario stvarno duzeg carinskog rata vodi u ozbiljnu krizu a drugi scenario vodi u vracanje inflacije, stampu i obezvredjivanje novca. U svakom slucaju investiciono bih sacekao a ko ima novca da juri stan da resi stambeno pitanje i ne planira da prodaje isti 10 godina nema greske, ova situacija moze vrlo lako otici u oba smera a nije u korenu neka prava ekonomska kriza ili realan problem koliko ekonomski pristup jedne zemlje gde je vrlo lako napraviti zaokret.

Prilozi

• IMG_20250407_081736_480.jpg
    IMG_20250407_081736_480.jpg
    143,5 KB · Pregleda: 38
Ne brinite se, krize će kadtad biti, i cene nekretnina će padati.
Samo... Pre toga će cene skočiti jednom, pa još jednom, pa još jednom, i posle kad budu pale biće kao akcija po radnjama u šoping centrima.
30% na jučerašnju cenu uvećanu preko noći za 25%. Navali narode!

Zanimljiv period. Zli jezici kažu da su tarife bile okidač za ekonomsku depresiju pre skoro jednog veka.
Zamislite sad robu 34% skuplju + 20% pdva na to= 40,8% u startu.

Ja trazim nesto u izgradnji novi BG zemun i tako d avalja lokacija. Za kesh uzimam. Ne kradem od drzave sto neko napisa. 130k EUR jednosoban ili dvosoban. Moze i Borca :) ako ima ko da gradi dobro :)

Kad kazem centar, mislim na trg republike, iskreno i ja bih da se maknem od roditelja i vwrovatno bih ziveo u njemu.
Banjica mi je ok ali da nisu jajinci i ona sela iza. Banovo brdo odlicno ali da nije cukaricka padina gde cigojneri loze. Cerak je super takodje. I oko Kosutnjaka je isto super.
Ako je nov u izgradnji onda bih uzeo.i manje od 50m2 .

Bravo! Ja isto gledam kuće na periferiji, ali ne ovde 😅 Moram da priznam da je 200k poprilično ozbiljan iznos i dalje u "perspektivi spolja".
A sada - malo akcije sa akcijama 😅
Kada pričamo o spoljašnosti onda da 🙂. To je ozbiljan novac. Kod nas je to smešno kad imaš milion potencijalnih kupaca bez para sad 🙂.
Sačekaj još malo sa akcijama. Ne moraš odmah da se bacaš u akciju 🙂.

Kad kazem centar, mislim na trg republike, iskreno i ja bih da se maknem od roditelja i vwrovatno bih ziveo u njemu.
Banjica mi je ok ali da nisu jajinci i ona sela iza. Banovo brdo odlicno ali da nije cukaricka padina gde cigojneri loze. Cerak je super takodje. I oko Kosutnjaka je isto super.
Ako je nov u izgradnji onda bih uzeo.i manje od 50m2 .

Pravac u agenciju pa objasni agentu potanko šta tražiš i on neka se aktivira. Neće niko na forumu moći da ti kaže da li ima nešto ili nema na tržištu. Operišeš na dosta graničnoj vrednosti, tako da treba da tražiš dobar dil, a za to ti treba agent.

Ja trazim nesto u izgradnji novi BG zemun i tako d avalja lokacija. Za kesh uzimam. Ne kradem od drzave sto neko napisa. 130k EUR jednosoban ili dvosoban. Moze i Borca :) ako ima ko da gradi dobro :)
Imaš za učešće. Poduplaj budžet i uzmi kredit i možeš za 250k da biraš sve što hoćeš i na NBG i novogradnju. S 130k nemoj ni da tražiš. Bolje idu u banku i raspitaj se o uslovima za kredit s učešćem od 50%.

U Nemackoj stanodavac nije u mogucnosti da ti koriguje kiriju kada hoce i koliko hoce. Imas ljude koji imaju ugovore iz 2000 i neke, a renta im je 500e ili malo vise (u zavisnosti od stana) i vlasnik moli boga da ovaj otkaze zbog prosirenja porodice ili preseljenja zbog posla. Cak i ako proda stan, novi vlasnik preuzima ugovor i nije u mogucnosti da koriguje cenu najma pa cak ni da ti otkaze stan. Jedina mogucnost mu je da izjavi da on zeli da zivi u tom stanu i gde doslovno onda mora da zivi godinama bez mogucnosti rentiranja, ali ako neko ima ugovor stan 10 ili vise godina i tu ima da se naceka pre nego sto udje u svoj stan. Sve u svemu, mnogi Nemci nisu pogodjeni sto nove kirije rastu (mada i to nije realna prica za nekoga ko nije u stisci posto mnogi stanovi, pogotovu ovi novoizgradjeni od velikih sistema, zvrje prazni jer niko nece da rentira po suludoj ceni)

Btw. Nije ni pet ujutru po evropskom vremenu, a Hang Seng -9%, Nikkei -5%. Ako se po jutru dan poznaje, bice ozbiljno crvenilo danas. Samo mi nije jasno ko bi zeleo u ovakvoj situaciji da ima investicionu nekretninu 🙂 Ja sam od pre koji mesec prestao da dajem bilo kakve ponude za kupovinu nekretnine.
U Nemačkoj kao i u NL imaš pravo da dižeš cenu rente svake godine u skladu s inflacijom. Tačno je da imaš ljude koji su ušli 2000 u stan pa je došlo do zamene DM u euro pa onda ni sa inflacijom ne mogu da dođu do većih cena. Ali takav je % jako mali.

Samo mi nije jasno zašto misliš da kriza na berzi će imati ikakve posledice odmah na naše tržište nekretnina?! To da bude narativ jedno godinu dana da je kriza da sve pada onda će biti kao pre 2 godine da će cene samo ostati na ovom nivou (za novogradnju pričam). Jedina prednost kriza je što možeš da biraš duže stan i da ne moraš da kupiš i odlučiš sve u 5 minuta kao što je bilo. Po meni da se nastavi pad berzi i ove godine čak i do kraja godine ja mislim da se cene stanova neće pomeriti kod nas u BG. Sledeće godine možda ali ove nema mešanja.

Baš tako. Kupuje se kad možeš i kad je kriza najbolje još. Ja ne mogu prezaliti što nisam uzeo u koroni u K-distriktu stan. Cena bila 2750 e plus PDV.... Ja rekao još ženi idemo da uzmemo stančić lokacija super sve odlično cena dobra. Ona kao pa kriza je ne znamo ništa, kuću još nismo isplatili... Roditelji isto na mene ti si lud u krizi ceo svet ti bi stan uzimao. Svi zaključani, itd... I ja odustao... Ok isplatio sam kuću u NL ali daleko bi mi profitabilnije bilo da sam uzeo stan u K-distriktu! Ko god ne misli prodavati stan idućih 10 godina (nezavisno da li je investicioni ili za sopstvene potrebe) nema šta da brine oko krize ili isplativosti investicije!

Daj mi primer gde se isplatilo čekanje ....?

U Nemačkoj kao i u NL imaš pravo da dižeš cenu rente svake godine u skladu s inflacijom. Tačno je da imaš ljude koji su ušli 2000 u stan pa je došlo do zamene DM u euro pa onda ni sa inflacijom ne mogu da dođu do većih cena. Ali takav je % jako mali.

Samo mi nije jasno zašto misliš da kriza na berzi će imati ikakve posledice odmah na naše tržište nekretnina?! To da bude narativ jedno godinu dana da je kriza da sve pada onda će biti kao pre 2 godine da će cene samo ostati na ovom nivou (za novogradnju pričam). Jedina prednost kriza je što možeš da biraš duže stan i da ne moraš da kupiš i odlučiš sve u 5 minuta kao što je bilo. Po meni da se nastavi pad berzi i ove godine čak i do kraja godine ja mislim da se cene stanova neće pomeriti kod nas u BG. Sledeće godine možda ali ove nema mešanja.
Mislim da moramo da se slozimo da neke stvari ne možemo da predvidimo jer nemam statisticke podatke ovde u Srbiji kao sto imaju Ameri.
Mi ne znamo koliko se stanova izdaje, cak ne znamo ni da li su cene u ugovorima prave ili umanjene (/redje uvecane).

Ono sto sigurno znamo, i to govore cinjenice sa terena, da dosta prodavaca, kupaca, investitora ceka da vidi kako ce sve odigrati globalno a i lokalno..
Od tog cekanja trpe agenti, trpe majstori koji radili renoviranja ili izgradnju, tipe investitori koji su tek krenuli sa izgradnjom ili se razmisljaju da krenu, trgovci gradj. materijala, proizvodjaci namestaja, banke jer se ne uzimaju krediti (ne brinem za njih :) ) itd To ne mogu da kvantifikujem tako da nemam pojma koliko to uopste moze da utice na cene...

Meni se cini da mora da se desi neki dogadjaj koji ce oznaciti pocetak pada nekretnina kod nas. Mozda neka vest na forumu pa eventualno u medijima da je neki investitor bankrotirao. Kako stvari stoje, daleko smo od toga tako da mozemo samo da nagadjamo.

Pricao sa nekim Rusima juce. Skeptici su da ce se ovo u Urk zavrsiti tako brzo kao sto se ocekuje.

Kad su beše pale cene nekretnina ...? 2009..2010..??..a posle toga ?

Vrh