Ja nemam dobar san kao podstanar, kenja mi se vise od stanodavaca. Biram da se zaduzim i da brinem o kreditu, umesto o carima podstanarskog zivota kod srpskog stanodavca.ako nemas dobar san, dobar je izgovor da ne uzmes kredit
Ja nemam dobar san kao podstanar, kenja mi se vise od stanodavaca. Biram da se zaduzim i da brinem o kreditu, umesto o carima podstanarskog zivota kod srpskog stanodavca.ako nemas dobar san, dobar je izgovor da ne uzmes kredit
Iskreno, savetujem ti da dobro razmisliš pre nego što se odlučiš za Sunnyville. U jednom momentu sam razmatrao opciju kupovine tamo, zbog povoljnije cene, ali mi nije trebalo mnogo da odustanem.
Naselje izgleda simpaticno na promo materijalu, ali u praksi je drugačije. Nema škole, nema vrtića, ni osnovnih sadržaja za svakodnevni život.
Saobraćaj je haos, pogotovo Slanački put – zakrčen skoro uvek. Do centra se uglavnom putuje kao da si u nekoj prigradskoj opštini.
Trotoari su prepuni automobila, pešaci moraju ulicom da idu. Dvosmerne ulice su zbog nepropisnog parkiranja faktički postale jednosmerne. I najgore – i dalje ima neprodatih parking i garažnih mesta, a ljudi se odlucuju za ulicu, nepostovanje propisa i fleke od ulja svuda.
Zelene površine nestaju, beton preovlađuje. Planiranih parkića i prostora za decu ni na vidiku.
Što se mene lično tiĉe – pre bih kupio i nešto van Beograda za taj novac, makar vozio duže, nego da živim u haosu bez infrastrukture i reda.
Štima sve nego previše gledaš zapadne programe i kako ako se kamate dignu i ako se ne proda mora se spuštati cena. Mora ako te banka juri. Ti stanovi su u vlasništvu tih ljudi! I ne juri ga banka i ne juri ga niko! Moze ga prodavati idućih 50 godina. Nije to investicioni fond! Tržište nekretnina još kod nas i ima logike. Tek da probate da trgujete s zemljom i da tu pazarite nešto... E to su tek priče za sebe. Ne trudi se da provališ tržište jer nećeš već vidi šta možeš da kupiš ili iznajmiš u zavisnosti šta gledaš. Isto važi i za zapadna berzanska tržišta i za sve. Veliki igrači određuju pravila tvoje je ili da igraš ili da sediš po strani.Meni je paradoksalno da se u ovom trenutku u Beogradu prodaje oko 40.000 stanova, mozda i vise, da se proda oko 12.000 godisnje i da cene ne padaju.
Nesto tu ne stima.
Evo ti neki primer. Nasledio neko stan koji vredi 150k eura. Platio prepis 2000 din (sudska taxa nakon ostavinske rasprave). I sada ga prodaje za 200k eura i ne spušta cenu. Šta misliš koliko on dugo može da ga prodaje i da čeka?! Njega je stan koštao 2000 din!!! Može čekati 50 godina. I da plaća sve režije npr to ga košta 2000 eura godišnje. Eto ti logike!!Meni je paradoksalno da se u ovom trenutku u Beogradu prodaje oko 40.000 stanova, mozda i vise, da se proda oko 12.000 godisnje i da cene ne padaju.
Nesto tu ne stima.
Ostavinsku raspravu rade notari u 90% slučajevaEvo ti neki primer. Nasledio neko stan koji vredi 150k eura. Platio prepis 2000 din (sudska taxa nakon ostavinske rasprave). I sada ga prodaje za 200k eura i ne spušta cenu. Šta misliš koliko on dugo može da ga prodaje i da čeka?! Njega je stan koštao 2000 din!!! Može čekati 50 godina. I da plaća sve režije npr to ga košta 2000 eura godišnje. Eto ti logike!!
A on je zamislio da njemu toliko treba! I ne spušta cenu!
Pa ne stima to sto napisa.Meni je paradoksalno da se u ovom trenutku u Beogradu prodaje oko 40.000 stanova, mozda i vise, da se proda oko 12.000 godisnje i da cene ne padaju.
Nesto tu ne stima.
samo uzmi u obzir da je 2000 eur skoro dve ipo srpske plate. Dva meseca sedis na poslu da bi ti stajao prazan stan. Kako si lagano ispalio 2000Evo ti neki primer. Nasledio neko stan koji vredi 150k eura. Platio prepis 2000 din (sudska taxa nakon ostavinske rasprave). I sada ga prodaje za 200k eura i ne spušta cenu. Šta misliš koliko on dugo može da ga prodaje i da čeka?! Njega je stan koštao 2000 din!!! Može čekati 50 godina. I da plaća sve režije npr to ga košta 2000 eura godišnje. Eto ti logike!!
A on je zamislio da njemu toliko treba! I ne spušta cenu!
Sve lepo rečeno.Imao sam obe situacije, drugara kojem je preko 20+ godina stojao prazan stan.
Takodje sam imao situaciju da šira porodica ima nekretninu na moru koja im je ozbiljan trošak godišnje u odnosu na korišćenje.
I u jednom i u drugom slučaju u odnosu na korišćenje nekretnina bilo bi profitabilnije da se boravilo u hotelu sa 4*, ali eto nedostatak vremena, logistike, medjusobnog dogovora, nerealnih očekivanja, volje i sentimentalnosti je doveo do toga da je to decenijama bilo tako.
Stan konačno izdat za ok cifru, starogradnja u izvornom stanju na srednjoj lokaciji u NS-u(Bulevar Patrijarha Pavla), garsonjera za nekih 250-300eur, dok je kuća na moru prodata i podeljeni novci izmedju rodbine.
Moj zaključak za ove stvari je bio sledeći, stariji vlasnici nekretnina pogotovo nasledjenih ukoliko im stvarno ne trebaju novci i nusu bili u rentelijerskom poslu neće izdavati makar bili u ozbiljnom minusu, dok takodje neki poslovni ljudi neće da izdaju nelegalizovane stanove, (pogotovo one koji su na firmu), jer se boje nekih kazni i neće da se zamaraju sa time.
Takodje nasledjeni stanovi, kuće itd, gde je više vlasnika je kod nas veoma teško izdati ili ih staviti u promet jer vlasnici ne mogu da se dogovore, toga imam i lično i u bliskom okruženju svakodnevno.
Tako da su ovo jedne činjenice zašto dosta nekretnina nije pušteno zbog gluposyi u izdavanje ili prodaju.
Kada je više vlasnika uglavnom ide i cena APP da bi se svi namirili i zato stoji godinama, dok se ne shvata da većina Investitora ili ozbiljnijih ljudi neće ni da pregovaraju ako nešto nije 1/1, baš zbog raznih scenaria kroz koje su prolazili.
Mi svi ovde računamo ROI na trenutno stanje, on se treba gledati dosta dugoročnije.Pa nema ga (BG i NS) ako je na kredit. U ostalim gradovima još uvek može da se nadje. Ali to još malo dok krenu ovi 1% krediti. Ovo za ROI pričam od 2022. Pojeli su ga investitori u najvećoj meri. Banke ali samo za 1-1.5% provizije koja je veća u odnosu na sve ostale zemlje. Mada je i to država ograničila na par godina.
Sad kupuju oni koji su poslednji dobili pristup finansijskim sredstvima (čitaj, na kredit) i na osnovu toga se prave vezane kupovine i oni koji ne znaju šta će sa parama.
Svuda je to puno para ali sam rekao u kontekstu nekog ko prodaje stan od 200k i neće da spusti cenu. Onda je to 1% sume. Ako je realno 150k a on traži 200k, onda može dugo da prodaje. Mada mislim da je @Filip 01 dobro obrazložio zašto su te APP cene jer ima puno naslednika pa dok se svi namire... Jer 200k da deliš samo na 2 dela je 100k i već ne možeš ništa u BG da kupiš, a ako ima više naslednika onda svako dobije vrlo malo i ne može ništa više od garaže a apetiti su MNOGO veći.samo uzmi u obzir da je 2000 eur skoro dve ipo srpske plate. Dva meseca sedis na poslu da bi ti stajao prazan stan. Kako si lagano ispalio 2000to je mozda nista za holandiju, ovde je to ucesce za kola. Prosecan Beogradjanjin ne moze dugo da trpi takav finansijski maler. Znam ljude koji taksiraju, voze car go posle posla da bi imali da ustede tu cifru na godisnjem nivou.
Pa daj da se dogovorimo za tu tvoju lux kuću u VB za neku normalnu cenu, pa da zajednickim naporima preokrenemo trend nerealno skupih nekretnina.Meni je paradoksalno da se u ovom trenutku u Beogradu prodaje oko 40.000 stanova, mozda i vise, da se proda oko 12.000 godisnje i da cene ne padaju.
Nesto tu ne stima.
Jel to znači da ću da prodam stan jer mi se ne ispati izdavati ga ? A šta s tim parama od prodaje ?Na Halo Oglasima 7.5k oblasa za prodaju stanova u Beogradu, 6k oglasa za izdavanje.
Na 4zida 9.7k oblasa za prodaju, 7.1k oglasa za izdavanje
Nikad manje oglasa za prodaju, nikad vise za izdavanje.
I ja čekam odgovor na to gde je bolje onda kupiti nekretninu za izdavanje sa boljim ROI u kojoj državi ili gradu?Jel to znači da ću da prodam stan jer mi se ne ispati izdavati ga ? A šta s tim parama od prodaje ?