Šta je novo?

Cene nekretnina

Iskreno, savetujem ti da dobro razmisliš pre nego što se odlučiš za Sunnyville. U jednom momentu sam razmatrao opciju kupovine tamo, zbog povoljnije cene, ali mi nije trebalo mnogo da odustanem.
Naselje izgleda simpaticno na promo materijalu, ali u praksi je drugačije. Nema škole, nema vrtića, ni osnovnih sadržaja za svakodnevni život.
Saobraćaj je haos, pogotovo Slanački put – zakrčen skoro uvek. Do centra se uglavnom putuje kao da si u nekoj prigradskoj opštini.
Trotoari su prepuni automobila, pešaci moraju ulicom da idu. Dvosmerne ulice su zbog nepropisnog parkiranja faktički postale jednosmerne. I najgore – i dalje ima neprodatih parking i garažnih mesta, a ljudi se odlucuju za ulicu, nepostovanje propisa i fleke od ulja svuda.
Zelene površine nestaju, beton preovlađuje. Planiranih parkića i prostora za decu ni na vidiku.
Što se mene lično tiĉe – pre bih kupio i nešto van Beograda za taj novac, makar vozio duže, nego da živim u haosu bez infrastrukture i reda.

Malo ste ga previše ocrnili. Urbanistički jeste haos, ali se to može reći za mnogo delova grada sada, uključujući i Mićin Zemun koji se gradi bez plana i reda. Infrastrukture ima u smislu da su zgrade priključene na kanalizaciju i da je centralno grejanje, vrtića ima 2-3, i ima škola i pijaca prekoputa Slanačkog puta u staroj VB. Ipak, za neke stvari mora da se ide na Karaburmu (nema Doma zdravlja niti privatnih medicinskih ustanova).

Gradski prevoz je mana jer ima samo dve linije ja mislim koje idu tuda, jedna do Ušća i jedna do Ustaničke. Međutim, automobilski saobraćaj nije toliko loš koliko je npr. na Zvezdari ili Voždovcu. Višnjička ulica je proširena i jako se bržo stiže do centra. BIG tržni centar je na 5 minuta kolima gde ima bukvalno svega, verovatno jedan od najboljih u gradu.

Svakako ima svojih dobrih i loših strana kraj (po meni najgora stvar je sam Sanivil projekat koji je dosta nehumano osmišljen), ali bolje je od Mićinih zabiti tamo po Zemun Polju ili gde on kupuje stanove.

Ma ćuti, za te pare dobro je da ima bilo šta da se kupi. Još malo pa neće biti ni to.

Čuo sam da je tu cena dosta skočila sad u odnosu na kako je bilo pre godinu dana. Tad se još moglo nešto kupiti po ceni od 1900-2000 EUR, sad mislim da ne ide ispod 2200.

Meni je paradoksalno da se u ovom trenutku u Beogradu prodaje oko 40.000 stanova, mozda i vise, da se proda oko 12.000 godisnje i da cene ne padaju.
Nesto tu ne stima.

Meni je paradoksalno da se u ovom trenutku u Beogradu prodaje oko 40.000 stanova, mozda i vise, da se proda oko 12.000 godisnje i da cene ne padaju.
Nesto tu ne stima.
Štima sve nego previše gledaš zapadne programe i kako ako se kamate dignu i ako se ne proda mora se spuštati cena. Mora ako te banka juri. Ti stanovi su u vlasništvu tih ljudi! I ne juri ga banka i ne juri ga niko! Moze ga prodavati idućih 50 godina. Nije to investicioni fond! Tržište nekretnina još kod nas i ima logike. Tek da probate da trgujete s zemljom i da tu pazarite nešto... E to su tek priče za sebe. Ne trudi se da provališ tržište jer nećeš već vidi šta možeš da kupiš ili iznajmiš u zavisnosti šta gledaš. Isto važi i za zapadna berzanska tržišta i za sve. Veliki igrači određuju pravila tvoje je ili da igraš ili da sediš po strani.

Nesto tu ne stima.
Evo ti neki primer. Nasledio neko stan koji vredi 150k eura. Platio prepis 2000 din (sudska taxa nakon ostavinske rasprave). I sada ga prodaje za 200k eura i ne spušta cenu. Šta misliš koliko on dugo može da ga prodaje i da čeka?! Njega je stan koštao 2000 din!!! Može čekati 50 godina. I da plaća sve režije npr to ga košta 2000 eura godišnje. Eto ti logike!!
A on je zamislio da njemu toliko treba! I ne spušta cenu!

Evo ti neki primer. Nasledio neko stan koji vredi 150k eura. Platio prepis 2000 din (sudska taxa nakon ostavinske rasprave). I sada ga prodaje za 200k eura i ne spušta cenu. Šta misliš koliko on dugo može da ga prodaje i da čeka?! Njega je stan koštao 2000 din!!! Može čekati 50 godina. I da plaća sve režije npr to ga košta 2000 eura godišnje. Eto ti logike!!
Ostavinsku raspravu rade notari u 90% slučajeva
Notar naplati to daleko vide od 2000 din
Zavisno od naslednog reda vrednosti itd
Prepis dokumenta je sasvim druga stvar

Nesto tu ne stima.
Pa ne stima to sto napisa.
Nigde veze s vezom.
Trzište diktira cenu....razumi da 90% ljudi kupuje za keš...i da za razliku od tebe ima ljudi koji imaju i umeju. Zgrade se prodaju a budu u fazi 30% izgradenoati. Misliš da lažem ? Ok ? Od volje ti....

samo uzmi u obzir da je 2000 eur skoro dve ipo srpske plate. Dva meseca sedis na poslu da bi ti stajao prazan stan. Kako si lagano ispalio 2000 :) to je mozda nista za holandiju, ovde je to ucesce za kola. Prosecan Beogradjanjin ne moze dugo da trpi takav finansijski maler. Znam ljude koji taksiraju, voze car go posle posla da bi imali da ustede tu cifru na godisnjem nivou.

Imao sam obe situacije, drugara kojem je preko 20+ godina stojao prazan stan.
Takodje sam imao situaciju da šira porodica ima nekretninu na moru koja im je ozbiljan trošak godišnje u odnosu na korišćenje.
I u jednom i u drugom slučaju u odnosu na korišćenje nekretnina bilo bi profitabilnije da se boravilo u hotelu sa 4*, ali eto nedostatak vremena, logistike, medjusobnog dogovora, nerealnih očekivanja, volje i sentimentalnosti je doveo do toga da je to decenijama bilo tako.
Stan konačno izdat za ok cifru, starogradnja u izvornom stanju na srednjoj lokaciji u NS-u(Bulevar Patrijarha Pavla), garsonjera za nekih 250-300eur, dok je kuća na moru prodata i podeljeni novci izmedju rodbine.
Moj zaključak za ove stvari je bio sledeći, stariji vlasnici nekretnina pogotovo nasledjenih ukoliko im stvarno ne trebaju novci i nusu bili u rentelijerskom poslu neće izdavati makar bili u ozbiljnom minusu, dok takodje neki poslovni ljudi neće da izdaju nelegalizovane stanove, (pogotovo one koji su na firmu), jer se boje nekih kazni i neće da se zamaraju sa time.
Takodje nasledjeni stanovi, kuće itd, gde je više vlasnika je kod nas veoma teško izdati ili ih staviti u promet jer vlasnici ne mogu da se dogovore, toga imam i lično i u bliskom okruženju svakodnevno.
Tako da su ovo jedne činjenice zašto dosta nekretnina nije pušteno zbog gluposyi u izdavanje ili prodaju.
Kada je više vlasnika uglavnom ide i cena APP da bi se svi namirili i zato stoji godinama, dok se ne shvata da većina Investitora ili ozbiljnijih ljudi neće ni da pregovaraju ako nešto nije 1/1, baš zbog raznih scenaria kroz koje su prolazili.

Imao sam obe situacije, drugara kojem je preko 20+ godina stojao prazan stan.
Takodje sam imao situaciju da šira porodica ima nekretninu na moru koja im je ozbiljan trošak godišnje u odnosu na korišćenje.
I u jednom i u drugom slučaju u odnosu na korišćenje nekretnina bilo bi profitabilnije da se boravilo u hotelu sa 4*, ali eto nedostatak vremena, logistike, medjusobnog dogovora, nerealnih očekivanja, volje i sentimentalnosti je doveo do toga da je to decenijama bilo tako.
Stan konačno izdat za ok cifru, starogradnja u izvornom stanju na srednjoj lokaciji u NS-u(Bulevar Patrijarha Pavla), garsonjera za nekih 250-300eur, dok je kuća na moru prodata i podeljeni novci izmedju rodbine.
Moj zaključak za ove stvari je bio sledeći, stariji vlasnici nekretnina pogotovo nasledjenih ukoliko im stvarno ne trebaju novci i nusu bili u rentelijerskom poslu neće izdavati makar bili u ozbiljnom minusu, dok takodje neki poslovni ljudi neće da izdaju nelegalizovane stanove, (pogotovo one koji su na firmu), jer se boje nekih kazni i neće da se zamaraju sa time.
Takodje nasledjeni stanovi, kuće itd, gde je više vlasnika je kod nas veoma teško izdati ili ih staviti u promet jer vlasnici ne mogu da se dogovore, toga imam i lično i u bliskom okruženju svakodnevno.
Tako da su ovo jedne činjenice zašto dosta nekretnina nije pušteno zbog gluposyi u izdavanje ili prodaju.
Kada je više vlasnika uglavnom ide i cena APP da bi se svi namirili i zato stoji godinama, dok se ne shvata da većina Investitora ili ozbiljnijih ljudi neće ni da pregovaraju ako nešto nije 1/1, baš zbog raznih scenaria kroz koje su prolazili.
Sve lepo rečeno.

Pa nema ga (BG i NS) ako je na kredit. U ostalim gradovima još uvek može da se nadje. Ali to još malo dok krenu ovi 1% krediti. Ovo za ROI pričam od 2022. Pojeli su ga investitori u najvećoj meri. Banke ali samo za 1-1.5% provizije koja je veća u odnosu na sve ostale zemlje. Mada je i to država ograničila na par godina.
Sad kupuju oni koji su poslednji dobili pristup finansijskim sredstvima (čitaj, na kredit) i na osnovu toga se prave vezane kupovine i oni koji ne znaju šta će sa parama.
Mi svi ovde računamo ROI na trenutno stanje, on se treba gledati dosta dugoročnije.
Ja bih gledao i zamišljao kako će biti za 15-20god pa i duže.
Mislim da je neko spomenuo na flipovanje stanova, kupiš pa za 1-3god prodaš, to se kod nekih smatra investiciono. To sam pričao da se neki bave samo time i kupuju kod istog investitora - prate ga, i kada se izgradi prodaju.
Ili se kupi pa izdaje 5god i prodaje, ali nije ovaj mali ROI ako se gleda dugoročno.
Kažem tebi Sale najviše daj primere za drugo investiciono ulaganje konkretno eto za Beč, ja sam pokušao za Dubaji, pa onda ako je stvarno tako kada se sagleda celokupna priča možda se neki investicioni kupci preorjentišu tamo i oslobodi ovde ljudima da kupuju za život.
Mora se dati alternativa investicionim kupcima i ukoliko smatraš da je ovde loš ROI gde je bolji? Gde je dugoročno bolje kupiti investicionu nekretninu u odnosu na BG i NS, za naše ljude?
Na temi smo gde su cene nekretnina, a ne cene hrane i to gde se spominje po neki proizvod i prikaže iz svog ugla.
Ili ukoliko ne BG, na koja mesta misliš u Srbiji da je bolji ROI, NS, Šabac, potez izmedju BG-a i NS-a, Indjija, Pazova?

Ma samo Bgd....uži krug..može i Nbgd gde padaju cene i frizeri čak beže.
KAkva bre Pazova..Inđija....to je samo za nas seljake..

samo uzmi u obzir da je 2000 eur skoro dve ipo srpske plate. Dva meseca sedis na poslu da bi ti stajao prazan stan. Kako si lagano ispalio 2000 :) to je mozda nista za holandiju, ovde je to ucesce za kola. Prosecan Beogradjanjin ne moze dugo da trpi takav finansijski maler. Znam ljude koji taksiraju, voze car go posle posla da bi imali da ustede tu cifru na godisnjem nivou.
Svuda je to puno para ali sam rekao u kontekstu nekog ko prodaje stan od 200k i neće da spusti cenu. Onda je to 1% sume. Ako je realno 150k a on traži 200k, onda može dugo da prodaje. Mada mislim da je @Filip 01 dobro obrazložio zašto su te APP cene jer ima puno naslednika pa dok se svi namire... Jer 200k da deliš samo na 2 dela je 100k i već ne možeš ništa u BG da kupiš, a ako ima više naslednika onda svako dobije vrlo malo i ne može ništa više od garaže a apetiti su MNOGO veći.

Treba gledati objektivno prosečne prodavce-kupce, a ne po sebi ili po članovima sa foruma koji analiziraju godinama tržište i stanove.
Primer nekog prodavca naslednika stana od xym2 u krugu dvojke ili NBG.
Njegov pogled na to je da on prodaje stan u samom centru Beograda ili na najtraženijoj lokaciji i ušao je na oglase da vidi koliko su cene.
Pogledao cene i ako mu se ne žuri stavio je pa verovatno za početak i malo veće.
Agenti zovu hoce da ga zastupaju, pitaju osnovne stvari i govore kako je to ok što je stavio(pogotovo ako su čuli da mu se ne žuri), jer hoće po svaku cenu da ga zastupaju.
Mislite da je on objektivan prilikom prodaje, ako nije suteren i potkrovlje koje prokišnjava to je njemu odlično. Baš njega briga za stanje zgrade instalacije, škripanje parketa, staru stolariju itd... Neki skoro ni ne vide stan a i ako ga vide vade se na lokaciju i na cenu neke pored novogradnje.
Na pitanje da je loš kaže eto za 300eur/m2 ga full renoviraš, ali ovakve lokacije nema, ja ti prodajem da postaješ pravi Beogradjanin i to košta😉
Pri tome je tu dolazak Rusa, velike kirije, stan na dan, EXPO, ogromna gradnja(kranovi i gradilišta na svakom ćošku) dorinelo da ljudi itekako veruju u ulaganje i potrebu za nekretninama, takodje što se i u celom svetu priča o ulaganju u nekretnine i da to rade i korporacije
Ekonomija je bila ok, nije bilo u tom sektoru krize i ako mu nije hitna prodaja on je će oglasiti izvan tržišne cene po prodaji, novci se itekako štampaju na svetskom nivou i inflacije imamo i dalje, redovno povećanje raznih usluga i poreza pa i plata.
Dok ne udari jača i duža ekonomska kriza ne vidim da će se nešto promeniti.

Odavno pricam da je novc kod nas daleko vise obezvredjen nego u EU. Kad kazem nekom cene kod nas, pitaju pa kako zive ti ljudi. Reko, rade samo za hranu i racune. Gledajte samo plate lekara bez specijalizacije i sta moze da se uradi sa tim. To je pokazatelj kako zivi i sta moze da uradi covek sa prosecnom platom. Na stranu sto nisu samo pare u pitanju, kod nas po vecoj ceni dobijes smece u poredjenju sa EU.

Nesto tu ne stima.
Pa daj da se dogovorimo za tu tvoju lux kuću u VB za neku normalnu cenu, pa da zajednickim naporima preokrenemo trend nerealno skupih nekretnina.

Na Halo Oglasima 7.5k oblasa za prodaju stanova u Beogradu, 6k oglasa za izdavanje.
Na 4zida 9.7k oblasa za prodaju, 7.1k oglasa za izdavanje
Nikad manje oglasa za prodaju, nikad vise za izdavanje.
Jel to znači da ću da prodam stan jer mi se ne ispati izdavati ga ? A šta s tim parama od prodaje ?

Jel to znači da ću da prodam stan jer mi se ne ispati izdavati ga ? A šta s tim parama od prodaje ?
I ja čekam odgovor na to gde je bolje onda kupiti nekretninu za izdavanje sa boljim ROI u kojoj državi ili gradu?
Ok ima i drugi vidova ulaganja ali na ovoj temi pričamo o nekretninama i ljudima koji hoće u nekretnine tako da ulože a ne u berzu, zlato, proizvodnju, firmu, obveznice, fondove itd...

Vrh