Šta je novo?

Cene nekretnina

Nema problema ako nema dece, uvozicemo.
Da, to jeste jedan od načina. I to se već radi na nivou cele države.
Na nivou Beograda i većih gradova to se radi desetinama/stotinama godina unazad, privlačeći ljude iz manjih gradova i sela.

Ali i sa tim brojevima smo u minusu.

Da, to jeste jedan od načina. I to se već radi na nivou cele države.
Na nivou Beograda i većih gradova to se radi desetinama/stotinama godina unazad, privlačeći ljude iz manjih gradova i sela.

Ali i sa tim brojevima smo u minusu.
Uvozice bracu nesvrstane :)

Pad fertiliteta je globalan problem, cela severna hemisfera je prakticno ispod nivoa potrebnog za pusto odrzavanje trenutnog broja stanovnika. Cak je i Indija poslednjih par godina pala ispod 2.

Niko trenutno ne zna kako da resi taj problem ali je nezahvalno praviti nekakve prognoze za 25, 50, 100 godina jer ko zna kako ce svet izgledati tad. S obzirom koliko to bitan problem postaje ne bi me cudilo znacajno jacanje pronatalistickih pokreta, mera i tehnologija. Uslovi za 25 godina ce nam verovatno izgledati neverovatno danas.

Srbija kao Srbija jos ima i jedan od jacih fertiliteta u Evropi dok smo pad iz nekog razloga imali pre svih tako da vec izlazimo iz talasa masovnog umiranja u koje drugi tek ulaze.

Takodje, najnizi fertilitet na kontinentu imaju zemlje sa mozda i najjeftinijim nekretninama u odnosu na standard, Spanija i Italija. Uz to su to zemlje sa prijatnom klimom, bliskim porodicnim vezama, manje radoholicarskom kulturom u odnosu na severnjake, pa opet nista od toga ne pomaze. Objasnjenje nije tako jednostavno.

Naravno da objašenje jeste tako jednostavno.
Što se Italije i Španije tiče, gde su te jeftine nekretnine?
Kao da kažeš u Srbiji su nekretnine jeftine u Dimitrovgradu i Beloj Palanci. Džaba jeftine nekretnine kad nema posla.

U Italiji sve severno od Rima, gde se može zaraditi plata dovoljna za život, nekretnina ne može da se lako kupi i daleko je od priuštive.

Posledice toga su jednostavne, mladi duže žive sa roditeljima, kasnije sa cimerima, i dok se obezbede uslovi za porodicu mnogi od toga odustanu ili ih priroda spreči.

I da čitaju, odakle ti ideja da oni to vide kao problem (smanjene populacije)? Ako im to nije problem, nemaju razloga da išta menjaju.

Kako bih voleo da opet imam ovako naivan pogled na svet, kao ti Defke. Ti mislis da je vladama jedini cilj da narod zivi bolje, samo sto ne znaju kako to da postignu :D Na vlast se dolazi isljucivo radi svog licnog sjedala. Pa pogledaj samo ovaj forum, koliko je ljudima lako da zaborave sta znaci zivot prosecnog coveka cim pocnu malo vise da zaradjuju. Zaborave prostu matematiku. Mozes li da zamislis koliko su oni gore "odnarodjeni", sto bi reko Cane? :)

Da da, sve su to gluposti.

Ako potrošimo na vašu decu, ko će da finansira naš način života? A deca posmatraju kao trošak, odsustvo roditelja dok je dete malo, obrazovanje, zdravstvo, sve su to resursi koji ako odu na decu neću ja potrošiti na svoj privatni avion i 100m jahtu.

Kako bih voleo da opet imam ovako naivan pogled na svet, kao ti Defke. Ti mislis da je vladama jedini cilj da narod zivi bolje, samo sto ne znaju kako to da postignu :D Na vlast se dolazi isljucivo radi svog licnog sjedala. Pa pogledaj samo ovaj forum, koliko je ljudima lako da zaborave sta znaci zivot prosecnog coveka cim pocnu malo vise da zaradjuju. Zaborave prostu matematiku. Mozes li da zamislis koliko su oni gore "odnarodjeni", sto bi reko Cane? :)
Cak i kada gledas iskljucivo sebicno iz perspektive politicara i krupnog kapitala, nije ti bas ‘jeftinije da samo uvoziz radnu snagu’.

Ja bih voleo da imam tako jednostavne odgovore na ovakva pitanja kao vi. Na zalost, svet je dosta kompleksniji.

Evo npr ovo:

Da da, sve su to gluposti.

Ako potrošimo na vašu decu, ko će da finansira naš način života? A deca posmatraju kao trošak, odsustvo roditelja dok je dete malo, obrazovanje, zdravstvo, sve su to resursi koji ako odu na decu neću ja potrošiti na svoj privatni avion i 100m jahtu.

Posmatranje ‘resursa’ naroda kao nekog zero sum game-a gde ako ne ode na zdravstvo ide na privatni avion. A zapravo i to ulaganje u zdravstvo na kraju dodje do tih aviona.

Svete knjige govore u masovnom kolapsu razuma, a sve mi se čini da nam se baš to upravo dešava.
Bolje da se prebacimo na neke opštije teme, tipa inflacija u evrozoni.
Evo, ovi recimo kažu (zanemarite click bait naslov, sad su u tom fazonu) da će novci koje povlače sa berze da završe u nekretninama (a gde bi drugde?). Srećom, mi slabo trgujemo akcijama, te su novci već završili u betonu. Pre ili kasnije sve dođe na svoje, zar ne...

Poslednja izmena:
Kod nas je sve politka, mi smo nestabilna i nesigurna država. Ako padne režim, pitanje kako će se to odraziti na cenu nekretnina u Srbiji. Samo zamislite da neko krene da češlja BGD na vodi i mutne rade sa tim projektom. Ako se krene u sve ostale mutne radnje, hapšenje kriminalaca, kao i pranje novca. Kod nas se dobar deo stanova kupuje od lopovluka lokalnih siledžija, to su oni najskuplji stanovi. Ucenjeni AV lopovi koji svoje grehe moraju da okaju tako što kupe stan u Acinom BGH20. Ako pohapsimo krimose, neće imati ko da zida, ali i ko da kupuje "luksuznu gradnju". Toliko o našem tržištu i kupovnoj moći prosečnog jadnička u ovoj državi. Kod nas ne da su cene prepumpane, nego niđe veze sa realnošću. Poznajem mnogo ljudi koji prodaju stanove, od luksuznih, do ovih "jeftnijih". To vam je državna tajna, budite oprezni i nemojte kupovati preskupe i neisplative stanove. AV krediti za mlade u BG-u su klasična prevara i loša investicija.

Bio sam u novombeogradskom restoranu gde idem sa ekipom skoro deceniju. Uvek mora rezervacija. Bude par stolova slobodno. Sinoć samo dva stola zauzeta. Kažu da je tako već par nedelja. Neverovatno je da se to tako sve odjednom odjednom promeni. Bukvalno može da se primeti iz meseca u mesec.

Sve ste lepo gore napisali ali opet i opet, stan se kupuje umesto zlata i ulaganja i berzu. Ono što je sigurno je da nikad nismo imali ovoliko stanova da se kupuju iz tog razloga pa mislim da ni ne znamo kako će sve to proći. Verujem da je će ljudi odlagati prodaju dokle god cena nije pala na njihovu nabavnu cenu i malo ispod toga. Nagađam.

Bio sam u novombeogradskom restoranu gde idem sa ekipom skoro deceniju. Uvek mora rezervacija. Bude par stolova slobodno. Sinoć samo dva stola zauzeta. Kažu da je tako već par nedelja. Neverovatno je da se to tako sve odjednom odjednom promeni. Bukvalno može da se primeti iz meseca u mesec.

Sve ste lepo gore napisali ali opet i opet, stan se kupuje umesto zlata i ulaganja i berzu. Ono što je sigurno je da nikad nismo imali ovoliko stanova da se kupuju iz tog razloga pa mislim da ni ne znamo kako će sve to proći. Verujem da je će ljudi odlagati prodaju dokle god cena nije pala na njihovu nabavnu cenu i malo ispod toga. Nagađam.
Ko ima para da kupi stan od 800.000 evra? Realna cena je daleko manja i do 50%. Ti kupuješ nekretninu koja ne vredi ni blizu te cene, a za te pare si mogao da biraš lokaciju negde pored mora. Niko ne pita za poreklo imovine. Samo da se vrti prljavi novac.

Ne mislim da je tako. Ima dosta njih koji imaju dvocifren broj nekretnina, ali mislim ipak da je zadnjih 30 godina upravo ta akumulacija nekretnina od srednje klase stvorila problem u BG. Mnogo ljudi znam koji ne zarađuju puno, ali imaju po 2-3 stana (porodično).

Juče ponovo saznajem da se manja zgrada gradi u NS-u od strane dva fizička lica, koji ne planiraju da prodaju ni jedan stan.
Prodali su sopstvene neke nekretnine, imaju keša i deo kredita će uzeti za izgradnju.
Plan je da valjda da kredit vraćaju izdavanjem zgrade(lokala, stanova, reklamnog prostora, parkinga itd...)

Demografski kolaps se dešava pa makar trajao i 70 godina. To što nije još uvek doveo do kolapsa cena nekretnina ne znači da neće dovesti u budućnosti (iako Sinđelić to nije ni naveo u svom postu).
Broj umrlih u 2023 i 2024. nije u vezi sa tim što je baby boom generacija umrla nego sa brojevima iz 2020, 2021, 2022 (korona). Tada je umrlo dosta više ljudi od uobičajenog proseka i ti ljudi što su tada umrli (povećana smrtnost u kovidu, od kovida nebitno je) su ljudi koji bi umrli u narednih 10-15 godina. To je nekih 50000 ljudi (oni ne bi živeli u nedogled). I to je zašto je broj umrlih pao ispod 100k u poslednje dve godine, i isto tako zašto je taj podatak nebitan.

I fertilitet ne raste blago, kao što si napisao u svom originalnom postu, već opada.
Evo, iskreno i ja sam razmišljao nekada o uticaju tog procesa na cene.

Logika je bila sledeća.

Na Novom Beogradu se gradilo najviše 60, 70 i 80 tih, a slično je bilo u celom Bgd.

Ljudi koji su dobijali stanove u četrdesetim godinama svog života sedamdesetih, što je neki prosek, uglavnom će umreti do 2020 i to će dovesti do gomile slobodnih stanova.

Čak i neko ko je dobio stan sa 45 godina 1985-te imao bi 80 godina 2020, što znači da bi većina umrla jer je prosečan životni vek kraći od toga.

Dakle, već posle 2015 je trebalo da se pojavi dosta stanova koje bi naslednici prodavali ili bi živeli u njima, što bi smanjilo pritisak na cene.

Kad ono, desilo se potpuno suprotno.

I dolazimo do već sto puta isticanog glavnog faktora za cene- Globalna i lokalna monetarna politika i ekonomska situacija.

To je ubedljivo glavni faktor. Ima para- cene rastu, nema para- cene padaju.

Da dodam ovo što su mnogi primetili. Nekada je u stanovima živelo po tri generacije, supružnici sa dvoje, troje dece, stopa razvoda je bila manja.

Danas mnogi žive sami i prosečno domaćinstvo je manje, ali zauzima veći broj stanova nego pre nekoliko decenija.

Demografski "kolaps" najviše utiče na sela i male gradove sa lošom ekonomijom, a najmanje na Beograd.

, jer se od njih očekuje da finansiraju i ogroman broj penzionera, i da izdržavaju decu do 25. godine.
Potpuno se slažem, a i da dodam da su nekada deca vodila računa o starim roditeljima pa je imalo smisla da ljudi imaju više dece. Penzioni sistem je to poremetio, pa ljudi imaju manje dece.

Vrh