Šta je novo?

Cene nekretnina

kod mene u zgradi njih par ima po 5+ nekretnina.
ono sto mi je najjace, sto jedna porodica ima po stan u 3 zgrade koje su jedna pored druge, ali sve izdaju (i to rusima)
jbg ima se moze
Drugar kupio u istoj ulici 3 stana(garsonjere) tokom ovih 10god, trenutno za četvrtu pregovara. Bukvalno hoće samo tu ulicu zbog logistike oko stanova na dan.
Uglavnom kupuje za keš i to starogradnju peca i ostavlja oglase i flajere po zgradama, pa ih kasnije skoro sam baš osnovno renovira-adaptira da bi radio stan na dan, to jest to mu kasnije žena vodi izdavanja.
A za posedovanje nekretnina sam se iznenadio kada sam bio na 15god mature pre nekog vremena gde je dosta njih reklo da kao side job ima izdavanje svojih nekretnina, pri tome znao sam samo za jednog od najboljih drugara-sadašnjeg mog advokata da ima 5+ nekretnina(to sam znao i pre 15god i zezao ga u razredu, kako nosi iscrpane farmerke i glumi klošara). Tokom mature i priče sam shvatio da je i ostalim vlasnicima nekretnina cilj da nastavljaju sa tim ulaganjem.
Ok, neki su i svesni da im ide super zbog Rusa, ali svi rade neke svoje poslove i napreduju u tome, ali niko neće da više ulaže u svoju branšu i pokretanje svog nekog biznisa nego većina samo u nekretnine i ubiranje rente zbog lepšeg života(bolja kola, egzotična putovanja itd..).

i žene :))) Ne verujem da bi žena bila jako srećna da imaš neku od 20 leta koja se stalno vrzma po kući:))
Otići ću offtopic. Mislio sam na to da se useli porodica kod nekog starijeg da brine o njemu, a oni unajme ženu da brine o deci i tom starijem članu.
Mislim da je win-win svima, žena ne kuva i ne radi te poslove u kući već može ako hoće da vija karijeru. Starija osoba ima sigurnost da tu brinu o njemu pri tome ima mladu dadilju i da je puna kuća.Žena ima više vremena. Svi srećni ako su sigurni u sebe 😂
Porodici ostane stan posle, ispričao sam ovde na forumu jednu situaciju koju znam, a setio sam se još jedne od poznanika koji su dobili od neke isto stan bake kod koje au živeli.
Retko će se čuti ove priče ali i to su načini kako dolaze ljudi do stanova.
Mislim da to i one neke sekte tako draftuju starije ljude kojima je potrebna pažnja i koji nemaju nikog.
Treba shvatiti da dosta starijih ljudi ako nemaju svoje da brinu o njima ne mogu od penzije da prežive iako žive u 200-300k vrednim stanovima(imam lični primer), odlažu prodaju i neće da se sele i prolaze kroz taj proces.
Tu kasnije dodju i izvršitelji i kasnija prodaja stana na licitaciji, mi smo jednom sprečili odlazak jednog stana na licitaciju tako što smo otkupili stan poplaćali dugovanja i prijatelju-poznaniku pošteno isplatili nakon prodaje tog stana.
Bilo je to pre dosta godina, koliko se sećam na prvoj licitaciji bi se prodao stan za 50k, na drugoj još manje, a mi smo koliko se sećam njemu isplatili oko 60k nakon svega - otprilike tako.

Drugar kupio u istoj ulici 3 stana(garsonjere) tokom ovih 10god, trenutno za četvrtu pregovara. Bukvalno hoće samo tu ulicu zbog logistike oko stanova na dan.
Uglavnom kupuje za keš i to starogradnju peca i ostavlja oglase i flajere po zgradama, pa ih kasnije skoro sam baš osnovno renovira-adaptira da bi radio stan na dan, to jest to mu kasnije žena vodi izdavanja.
A za posedovanje nekretnina sam se iznenadio kada sam bio na 15god mature pre nekog vremena gde je dosta njih reklo da kao side job ima izdavanje svojih nekretnina, pri tome znao sam samo za jednog od najboljih drugara-sadašnjeg mog advokata da ima 5+ nekretnina(to sam znao i pre 15god i zezao ga u razredu, kako nosi iscrpane farmerke i glumi klošara). Tokom mature i priče sam shvatio da je i ostalim vlasnicima nekretnina cilj da nastavljaju sa tim ulaganjem.
Ok, neki su i svesni da im ide super zbog Rusa, ali svi rade neke svoje poslove i napreduju u tome, ali niko neće da više ulaže u svoju branšu i pokretanje svog nekog biznisa nego većina samo u nekretnine i ubiranje rente zbog lepšeg života(bolja kola, egzotična putovanja itd..).
Bez plate bih od nekretnina imao samo za normalan život

Otići ću offtopic. Mislio sam na to da se useli porodica kod nekog starijeg da brine o njemu, a oni unajme ženu da brine o deci i tom starijem članu.
Mislim da je win-win svima, žena ne kuva i ne radi te poslove u kući već može ako hoće da vija karijeru. Starija osoba ima sigurnost da tu brinu o njemu pri tome ima mladu dadilju i da je puna kuća.Žena ima više vremena. Svi srećni ako su sigurni u sebe 😂
Porodici ostane stan posle, ispričao sam ovde na forumu jednu situaciju koju znam, a setio sam se još jedne od poznanika koji su dobili od neke isto stan bake kod koje au živeli.
Retko će se čuti ove priče ali i to su načini kako dolaze ljudi do stanova.
Mislim da to i one neke sekte tako draftuju starije ljude kojima je potrebna pažnja i koji nemaju nikog.
Treba shvatiti da dosta starijih ljudi ako nemaju svoje da brinu o njima ne mogu od penzije da prežive iako žive u 200-300k vrednim stanovima(imam lični primer), odlažu prodaju i neće da se sele i prolaze kroz taj proces.
Tu kasnije dodju i izvršitelji i kasnija prodaja stana na licitaciji, mi smo jednom sprečili odlazak jednog stana na licitaciju tako što smo otkupili stan poplaćali dugovanja i prijatelju-poznaniku pošteno isplatili nakon prodaje tog stana.
Bilo je to pre dosta godina, koliko se sećam na prvoj licitaciji bi se prodao stan za 50k, na drugoj još manje, a mi smo koliko se sećam njemu isplatili oko 60k nakon svega - otprilike tako.
Procenat stvarnog uspesnog prelaska nekretnine na one koji paze na tu stariju gospodu je oko 30%. Uvek se pojavi neka todbina na kraju pa se to vuče 5 godina na sudu. Znam da se i nalaze svedoci da si pio i ružno se ophodio prema tom izdržavaocu...bude svega...pogotovo sa ovim cenama stanova

Bez plate bih od nekretnina imao samo za normalan život
Apsolutno se slažem, tada bi imali da preživljavaju ako je sve ok sa izdavanjem.
Od plate i bonusa i odličnog rada i uspeva da kupuje to, zamenik direktora je u jednoj manjij firmi.
Ovako njemu odgovara i ne planira da prestaje sa time, razmišljao je svoju firmu da napravi ali kaže nema živaca za to i ovo mu je sigurno i tako je namestio sebi i nije toliko ambiciozan za sada.

Jedan dobronameran savet.
Vrlo je moguće da taj ima pravu nalepnicu za invalide jer živimo u zemlji gde se korupcija odomaćila, a ti ćeš direktno kršiti Ugovor koji si potpisao i možeš snositi posledice.
Kapiram, ako imam nekog u vlasti mogu da krsim i taj ugovor koji potpisujem sa drzavom. Da li ce oni da mi salju inspektore svaki dan da provere da li sam na adresi. Pa oni ni Mitrovicevog sina nisu proveravai a sad ce 5000+ mladih ? Nema od toga nista. 80% ce to sve ici stan na dan/renta. Vec vidjeno sa onim pandursim zgradama na bezaniji, svi zavrsili na halo oglasima.

Mislim da ko god uzima kredit s očekivanjem da će mu celu ratu isplaćivati kirija je vrlo naivno i dosta hazardersko razmišljanje. Sigurno će biti par godina da će to možda i biti slučaj ali to očekivati za celo trajanje hipoteke / kredita je VRLO naivno i opasno!
Ja bi računao na 50% da moram da doplatim. Ako u tom slučaju računica radi, onda je ok. U suprotnom ...
Ako kirija moze da pokrije prosecnu mesecnu kamatu i jos prebaci, to je uspeh...

Ovo je sto znamo... koliko je jos toga sto ne znamo a tice se manjih firmi. Ovo mi nije bulish...

25% učešća i ROI 4,5-5% i pokriva. E sad jbg, od 2022 to ne važi u BG-u. ROI je prenet investitorima i daleko je niži.
Imaš porast vrednosti nekretnine koju dok ne prodaš ostaje nerealizovani profit.
Mislim da je neki odnos 40% veća rata u odnosu na rentu.

25% učešća i ROI 4,5-5% i pokriva. E sad jbg, od 2022 to ne važi u BG-u. ROI je prenet investitorima i daleko je niži.
Imaš porast vrednosti nekretnine koju dok ne prodaš ostaje nerealizovani profit.
Mislim da je neki odnos 40% veća rata u odnosu na rentu.
Trenutno, mi svi ovde gledamo i računamo ROI na trenutno stanje.

Trenutno, mi svi ovde gledamo i računamo ROI na trenutno stanje.
Pa nema ga (BG i NS) ako je na kredit. U ostalim gradovima još uvek može da se nadje. Ali to još malo dok krenu ovi 1% krediti. Ovo za ROI pričam od 2022. Pojeli su ga investitori u najvećoj meri. Banke ali samo za 1-1.5% provizije koja je veća u odnosu na sve ostale zemlje. Mada je i to država ograničila na par godina.
Sad kupuju oni koji su poslednji dobili pristup finansijskim sredstvima (čitaj, na kredit) i na osnovu toga se prave vezane kupovine i oni koji ne znaju šta će sa parama.

Naravno da se isplati i na kredit ako je odnos ucesca oko 40-50%

Za minimalno ucesce tesko

Citam malopre post na redditu naseg napacenog brata iz Beograda.
Zali se kako se ne moze naci barem 30m2 za 450 EUR u BGu, zeleo bi Vracar ili lux lokaciju na NBGD, Zemun je predaleko za zivot.

27 godina, ustedeo 30,000 EUR i dosao da kuka sto nema na Vracaru jeftin stan da se iznajmi a nema ni nista da se kupi sa 150k eur

E zivote napaceni.

Svaka čast što je uštedeo 30k sa 27 godina. Faktički je tek izašao sa fakulteta.

Ja mislio AV dobar sa Trampom, kad ono Amerika uvela jedne od najviših stopa carine Srbiji, i to 37%

Evropska unija je na 20%, čak i Kina manje od Srbije, na 34%, a na Tursku samo 10%

Kako li će ovo da se odrazi na ekonomiju Srbije, i cene nekretnina...

Ja mislio AV dobar sa Trampom, kad ono Amerika uvela jedne od najviših stopa carine Srbiji, i to 37%

Evropska unija je na 20%, čak i Kina manje od Srbije, na 34%, a na Tursku samo 10%

Zamislite da im nije AV dao generalštab za dz. Ćuti može gore 😂.

Bilo ko ko ima neku proizvodnju ili recimo cak i sami Kinezi ce zakupljivati hale da bi preprodavali svoju robu na taj nacin. Ne znam koliko to ima veze sa vlascu ili ne ali svakako da firme koje se bave proizvodnjom sada odjednom imaju jeftine sirovine iz Kine a najbolje trziste da se plasira je ono koje ima direktne carine sa Kinom.

Izgleda ovo fomo ćorak 👆. Srbija protočni bojler propo.
Ovo je trenutno aktuelno ipak👇

Ovo sam pre godinu dana spominjao kada sam citirao Blackrock i njihove tvrdnje da je globalizacija mrtva u obliku kakvom je znamo. Nigde nisam dalje čuo o tome a mislim da je vredno da razmotrimo i da pokušamo da shvatimo širi kontekst.
Ako pogledamo paralelno grafik vrednosti svih asseta i uporedimo sa globalizacijom možemo zapravo videti inverznu korelaciju. Globalizacija=jeftinija roba =višak novca koji mora u nešto da se uloži a da to nije roba. Asseti.
Ako sada hipotetički dolazimo u situaciju da ulazimo u novi hladni rat (USA vs Bricks vs ostatak sveta) i hipotetički Trump započinje novi i veći trgovinski rat i sa Kinom a i sa EU (svako sa svakim) i to bi trebalo da ima implikacije:
-roba svuda mora da poskupi
-vraćanje poslova i fabrika u USA (pa i u EU)
-guranje EU u recesiju kratkoročno (par godina)
-guranje Kine u recesiju i po prvi put situaciju da kompanije više napuštaju Kinu nego što u nju investiraju (srednjeročno)
Ako je ovo scenario onda ovde više ne pričamo o kratkoročnim dešavanjima. Ovo bi na neki način bila promena postojećeg sistema. Ponovo bi se vratili postepeno na neki period nalik pre 1990 gde je bitno ko šta ima (resurse, sopstvenu proizvodnju i energente). Ma koliko deluje nestvarno, čak se i poklapa sa nekim inicijativama poput:

U ovoj situaciji, nakon pada tržišta akcija, kripta i kamata oko nivoa inflacije (oko 2%) glavno pitanje je šta bi se dogodilo u slučaju QE sa assetima a šta sa robom i platežnom moći. Na prvu, asseti bi ostali tu gde jesu godinama (korigovano možda za inflaciju) a svaki QE bi pojelo poskupljenja robe i domaće proizvodnje.
Jesi li na tako nešto mislio?

Poslednja izmena:
Iskocilo kao reklama na N1:

Ko trazi veci stan na NBGD za porodicu, po meni skroz korektna cena sa obzirom na stanje stana i lokaciju / opremljenost

Ako dobro razumem, mi imamo carinu ka USA od 74%. Trampova administracija se vodila nekom vrstom reciporciteta, pa je najviše carine otprilike uvodila zemljama koje imaju visoke carine ka USA.

Nemojte da brinete za našu lošu ekonomiju, i za carinske stope od 37% od trampa. Mi smo bogata država, neki imaju po 10 stanova za izdavanje. Naša budućnost je izdavanje stanova, i stan na dan, jer će ceo svet dolaziti turistički kod nas, da gleda kako Srbi jedu; malter, blokove, stiropor...

Koga zanima racunam koliko danas kosta renoviranje starogradnje, ali apsolutno sve, od sive faze (rusenje vise zidova, pravljenje jednog novog, stolarija, novi radijatori i izmestanje cevi, gipsarski, molerski radovi, elektro i vodovodne instalacije, keramika kuhinja, kupatilo i terasa, podovi) pa sa sve namestajem i belom tehnikom, doduse da kazemo neka srednja klasa klasa pristup: oko 700e po m2. Sve to bez arhitekte i preduzimaca uz moje licno cimanje da pravim rendere, prikupljam ponude i uvodim majstore. Majstori su prilicno haoticni u ponudama, bukvalno na tri ponude za isti posao dodju razlike od 50-150% vise pa se covek moze fino zeznuti ako nije u materiji i ne uzima vise istih. Iako mi je delovalo kao mnogo jasno mi je sto je mislim filip01 pricao da sa arhitektom i preduzimacima danas moze lagano da ispadne 1000e/m2 full renoviranje od nule.

Zamislite da im nije AV dao generalštab za dz. Ćuti može gore 😂.

Izgleda ovo fomo ćorak 👆. Srbija protočni bojler propo.
Ovo je trenutno aktuelno ipak👇
Globalizacija je u krizi definitivno. Imali smo probni test tokom Kovida i videlo se kuda sve to ide. Nova era dolazi. Šteta što smo mi odlučili da je giter blok i malter vrhunac uspeha i razvoja. To će nam se obiti o glavu

Koga zanima racunam koliko danas kosta renoviranje starogradnje, ali apsolutno sve, od sive faze (rusenje vise zidova, pravljenje jednog novog, stolarija, novi radijatori i izmestanje cevi, gipsarski, molerski radovi, elektro i vodovodne instalacije, keramika kuhinja, kupatilo i terasa, podovi) pa sa sve namestajem i belom tehnikom, doduse da kazemo neka srednja klasa klasa pristup: oko 700e po m2. Sve to bez arhitekte i preduzimaca uz moje licno cimanje da pravim rendere, prikupljam ponude i uvodim majstore. Majstori su prilicno haoticni u ponudama, bukvalno na tri ponude za isti posao dodju razlike od 50-150% vise pa se covek moze fino zeznuti ako nije u materiji i ne uzima vise istih. Iako mi je delovalo kao mnogo jasno mi je sto je mislim filip01 pricao da sa arhitektom i preduzimacima danas moze lagano da ispadne 1000e/m2 full renoviranje od nule.
Orion Pax-e, 1000e košta kvadrat novogradnje +plac (nameštaj je individualna stvar. Može i kuhinja za 3500e i ostatak stvari za 4000e pa do beskonačno).

Poslednja izmena:
Vrh