Šta je novo?

Cene nekretnina

Ja sada vidjam kao opcije u nekim kompleksima da se u izgradnji kupuju poslovni apartmani.
Ovako na prvu deluju isto kao i ostali stanovi samo što se zovu poslovni apartmani.
To je najviše namenjeno firmama da kupuju pa da ih koriste da li za izdavanje ili kao kancelarije itd..
Verujem da firme imaju tu neke benefite prilikom kupovine takvih stanova to jest tih poslovnih apartmana
Lokali sa indust.strujom i visim porezom ...Ima ih sve više pa se nude jeftinije da bi ih građani kupovali za stanovanje. Teško se prodaju pogotovo ako su u dubini zgrade ili na spratu.

Koliko se neočekivano popravila situacija sa rentanjem. Za 500-600€ ima manje - više dobrog izbora po Nbg.

Poslednja izmena:
Hocu reci dosta negativnih stvari koji ljudi pominju nisu slucaj kada je stan poslovni prostor tj kancelarija.

Npr izdas advokatskoj agenciji stan ili IT.
Rade od 9 do 5 kad i svi drugi ljudi, ne prave buku, zakup i ugovor na godinu dana i vecina plati odmah zakup za celu godinu.

Ne mislis o ljubimcima, maloj deci i da li ce komsijama neko da smeta uvece npr.

Jedino sto se ipak mora platiti porez i nisu bas sve delatnosti prikladne ali verujem da ima mesta za takva ulaganja.

I da, jedino sto tu ipak mora da se placa porez i uocljiviji si poreskoj jer ti priliv dolazi od pravnog lica, mozda u tom grmu lezi zec 🙂
Mislim da kad se pp izdaje pravnom licu, pravno lice je to koje placa porez a ne zakupodavac.

Vecina ljudi ipak izdaje stanove za odrzavanje vrednosti a new neki velik dobitak
Ajde ne zezaj. Ti si makar pismen i može da se diskutuje sa tobom. Ne ulažu se pare a da ne očekuješ neku dobit. Ranije je bila a sada je nema u tom obimu u smislu rente. U smislu cene videćemo. Rekao bih da će 1% sigurno održati trenutno stanje 1-2 godine. Svaki porast cena dodatno uništi ROI od izdavanja.
Kada dozvoliš svima bez uslova maltene da dignu kredit sa 1000e...... njima da kažeš roi je 0,5%-1%.....to im ništa ne znači.
Trenutno stanje sa ovih 1% kredita je 80% u korist investitora a 20% u korist vlasnika (ili potencijalnih vlasnika) nekretnina.

Poslednja izmena:
Ajde ne zezaj. Ne ulažu se pare a da ne očekuješ neku dobit. Ranije je bila a sada je nema u tom obimu u smislu rente. U smislu cene videćemo. Rekao bih da će 1% sigurno održati trenutno stanje 1-2 godine. Svaki porast cena dodatno uništi ROI od izdavanja.
Kada dozvoliš svima bez uslova maltene da dignu kredit sa 1000e...... njima da kažeš roi je 0,5%-1%.....to im ništa ne znači.
Ne zezam, ja stvarno to mislim :)
ROI od rente < berza < biznis < spekulativne investicije (npr kripto)

Ja ne planiram da kupujem nekretnine da se od njih obogacujem ili gledam povrat, vec jer mislim da ce kako godine idu biti sve teze i teze da se iste kupe.
Dok akcije s&p 500 mozes uvek kupiti relativno sa malom investicijom npr.

Zemlja i lokacija su ipak resursi koji su prilicno limitirani u odnosu na druge monetarne koncepte koji smo izmislili (berza, kripto)
A i naivno je tvoje poredjenje jer izuzimas rast cene samog asseta kao i uvek.

Investiciono kratkorocno mislim da nije dobra ideja sad kupovina nekretnine, ali ako gledas kroz prizmu 20-30 godina, uvek je danas najbolji dan.

EDIT:
Da pojasnim, to naravno podrazumeva da si nasao dobru lokaciju i cenu, ne savetujem investicionu kupovinu u Mirijevu ili Ledinama npr osim ako nije cena bas bagatela
A sad kratkorocni trend jeste zbog nestabilnosti da ce biti stagnacije po meni, i mozda blagog pada.

Poslednja izmena:
Ma naravno, prvo sam mu rekao da uloži u posao u ono što zna. Kupovina kamiona još jednog, itd...
Ma jok mentalitet od njega i drugih(videli smo ovde i na forumu) je eto da imam ili ako imam pare pa mi reci u šta da uložim ili evo daj ideju pa ću ja razmisliti i ti to da mi radiš za neki procenat.
Poput priča lako bi ja sagradio nešto ali eto treba mi 1m eur, a nikad nije prošao kroz taj proces osim nekih razgovora o tome.
Pošto mi se to mnogo puta dešavalo u životu pa i radim na neki način za takve, samo ozbiljne Investitore, više neću ni da gubim vreme za takve planove ili ljude.
Pošto se polako upuštam i pravim planove za suinvestiranje i gradnju, trenutno razmišljanje mi je koliki procenat treba da dobije taj neko ko će stvarno izgurati sve do kraja, kompletnu gradnju sve sa dozvolama, projektima, osnivanjem firme i prodaju i angažovanje svih potrebnih ljudi i na kraju dobiti neku dobit, pa i tu odgovornost kao direktora i odgovornog u firme a ne samo kao Investitora ili suinvestitora.
Evo primera: 3 suinvestitora imamo za neku gradnju xy m2 i kasnije neka zarada xy eura.
Svi učestvuju isto sa novcima i svi plaćaju sve aktere u tom procesu podjednako, ali samo jedan sve aktivno rešava i on je direktor u toj osnovanoj firmi, kako profit treba da se deli?
Eto o tim stvarima razmišljam i polako ću to staviti na papir jer mi se približava takva situacija a i zbog budućih projekata
Ja bi rekao da bi realno bilo da aktivni član uzima 20% više od pasivnih. Znači u idealnom scenariju bi sva trojica uzimala po 33,3% ali pošto su dva pasivna a jedan aktivan onda bi podela bila ovako. Aktivan 40% a pasivni po 30%. Naravno to sad sve treba još i istražiti ali mislim da je ovo što se češće sreće i na zapadu. Sad ima tu još dosta finesa koje treba uzeti u obzir ali ako hoćeš u grubim crtama i ako se samo radi o kešu onda je to to.

Biće nezgodno. Čim u Balkanskom špijunu nema ljudi, sprema se neko sranjce garant 😂
Sad će Mića da me grdi, nadrljao sam...
🤡

A zar nece ovi "1% krediti" da dodatno smanje pritisak na potražnju za rentom?
Vec sam pisao gore, pad cena rente će uticati na pad cena stanova. Ako pada cena rente to znači da pada interesovanje za rentanje stanova a samim tim i za kupovinu stanova.
Jer ako neko živiš a roditeljima i ne može da renta stan on neće ni kupiti stan.
Ako neko treba da studira u BG i nema za rentu, on će ostati, karikiram, u Lazarevcu i putovace na faks.

Drugo, šta ako rente padnu toliko da se više isplati rentati nego plaćati kamata na kredit po ovim cenama stanova?

Odlicna tema za razmisljanje. Ja sam razimsljao na tu temu ranije ali kod mene bi bila sitaucija da se bar dvojica bave time - neko mozda po malo svaki dan a neko, kad zatreba, 10 dana u kontinuitetu koliko treba.
Onda sam razmisljao da je najbolje da se taj, ko radi, nagradi u neto kvadratima. Po svakoj fazi par m2 ili 2 kvadrata mesecno dok traje projekat ...
Ok to je kao neka ozbiljnija plata koja se daje u m2, tu onda treba definisati neku dinamiku radova i trajanje projekta. Ili u slučaju da nijedan Investitor ne može biti aktivan zaposliti nekog da to sve obavlja, pa uz neku fiksnu platu da se svodi većina na bonuse u okviru m2.
Ako se završi pre spomenute dinamike onda isto ide neki bonus itd...
Ovaj princip se meni generalno svidja jer sve učesnike treba nekako motivisati za završetak projekta, a ne kroz platu.
Takodje imamo i različite primere ušteda.
Dešava mi se da ozbiljniji Investitori dolaze sa projektom i traže da vidimo uštede u načinu gradnje a da ne trpi kvalitet, drugači tehničko rešenje ili sistem sa istim karakteristikama i kvalitetom, tu se takodje plaća u procentima na osnovu ostvarene uštede.
Takodje i taj ključni čovek koji bi rešavao kompletnu gradnju ima baš mnogo mogućnosti za dogovore i izbor Izvodjača pa tu treba napraviti sistem kontrole i odabira, barem za sve radove po 3 ponude i neko nezavistan da da komentar.
Mada Izvodjaču bi isto deo isplatio u obliku kompenzacije.
Zemljište sa druge strane bi celokupno platio ukoliko bi bio Investitor.
Znam da u skoro svemu ima raznih mogućnosti za interne dogovore pa zato i govorim koliko je poverenje tu važno, nisam još video taj Ugovor ili Ugovor o poverljivosti koji sve može da sadrži, a kamoli da se neko snalažljiv i natera na pridržavanje istog sve sa kontrolom.
Imamo slučaj pa se čak to stavi i u Ugovor da i sam Izvodjač prilikom gradnje ako uoči da može da napravi neku uštedu i to prezentuje i ako svi odobre da se i ta ušteda deli 50-50%, dok na primer ako se promeni neko rešenje i zahtev od Investitora zbog uštede u toku gradnje onda ide odnos 80-20% u korist Investitora.
Tako da ukoliko bi taj ključni čovek ili njih dvojica od Investitora i to sve ostvarivao trebalo bi i to nagraditi.
Evo @G.I.Joe navodi primer 40/30/30 kao neki model.
Ukoliko su dvojica zaduženi, kao u ovom tvom primeru gde si naveo, onda bi bilo realno 30/30/30 i onih 10% u kvadratima da se podeli njima dvojici u nekom odnosu ostvarenih stvari i na osnovu zaduženja i odgovornosti, da kažem da je to neki početak od čega treba krenuti.

Jel ziveo neko u stanu severno orijentisanom, na visem spratu, znaci nije zaklonjen, ima svetla, ali ne direktnog ?
Ja sam bio u kancelariji okrenutoj ka severu, i to je bilo bolje od one prema jugu.
3 meseca nisu mogli da zive od vrucine, i po ceo dan spusteni venecijaneri, dok mi na severu po ceo dan imali pogled i bilo prilicno prijatnije.

Vec sam pisao gore, pad cena rente će uticati na pad cena stanova. Ako pada cena rente to znači da pada interesovanje za rentanje stanova a samim tim i za kupovinu stanova.
Jer ako neko živiš a roditeljima i ne može da renta stan on neće ni kupiti stan.
Ako neko treba da studira u BG i nema za rentu, on će ostati, karikiram, u Lazarevcu i putovace na faks.

Drugo, šta ako rente padnu toliko da se više isplati rentati nego plaćati kamata na kredit po ovim cenama stanova?
Koliko sam ja shvatio, ti krediti za mlade ce biti ograniceni na 5500 ili slican broj, tako da nece ni svako moci da kupi, tj aplicira. Opet nismo ni videli da li ce i kako doci do toga, sve je sumnjivo u ovoj nasoj dragoj drzavi. Sa druge strane, pitaj prosecnog srbu da li gleda on to tako sto analizira kako ce rente da se krecu narednih godina. “Leba ne trazi (al infostan dere), bolje da imam stan nego da nemam” :)

Jel ziveo neko u stanu severno orijentisanom, na visem spratu, znaci nije zaklonjen, ima svetla, ali ne direktnog ?
Ja sam bio u kancelariji okrenutoj ka severu, i to je bilo bolje od one prema jugu.
3 meseca nisu mogli da zive od vrucine, i po ceo dan spusteni venecijaneri, dok mi na severu po ceo dan imali pogled i bilo prilicno prijatnije.
Živeo sam ja 6 godina u stanu na 10 spratu gde je spavaća soba gledala na sever (nikad nije dobijala direktnu svetlost) a dnevna na istok, Sad živim u stanu na 9 spratu koji je komplet okrenut na jugo-zapad, nekih 500m od stare lokacije, i koji je po mojoj proceni kvalitetnije izgrađen (fasada od cigle dok je u prethodnom bila demit fasada, što se izolacije tiče nisam siguran, obe zgrade su 10ak godina stare).

Severna soba: odlično za spavanje, leti značajno prijatnije jer se ne greje preterano, zimi nije hladnije od ostatka stana.
Istočna soba: pošto ujutru odem na posao i vratim se popodne, mogu da kažem da je velika razlika meni bila primetna samo vikendom, pri čemu vrlo kratko ako čovek spava duže, jer već od 11-12č sunce zalazi, ali se leti za to vreme soba već prilično ugreje! Difuzna svetlost je, čini mi se, ipak jača na toj ističnoj strani pa je soba i u ostatku dana malo svetlija nego severna.
Jug: Ujutru nema neke razlike u odnosu na severnu stranu, popodne jako svetlo i pakao leti bar 4 meseca, iako Sunce ne ulazi "duboko" u sobe, a zimi se itekako oseti kad napolju "ogreje", i toplina i svetlost, što je veliki plus u dugom periodu kad ima mnogo manje svetla nego leti.

Bilo bi mi jako teško da se odlučim ako bih bio u strogoj dilemi "ili sever ili jug", ali nekako malo više vučem ka jugu, uzimajući u obzir da novogradnje imaju dobru izolaciju.

Bilo bi mi jako teško da se odlučim ako bih bio u strogoj dilemi "ili sever ili jug", ali nekako malo više vučem ka jugu, uzimajući u obzir da novogradnje imaju dobru izolaciju.

Ja bih uvek birao jug prosto zbog sunčeve svetlosti, čak i da je malo toplije leti, uvek se može ohladiti prostorija.

Kod nas je neko nepisano pravilo uvek važilo da je duplo jeftnije rentirati stan nego kupiti isti taj stan na toj lokaciji. Tako je bilo uvek. Sad se možda to malo poremetilo, ali po meni, ako kupujete za život, UVEK kupite! Nezavisno od računice! Uvek treba imati svoj stan!

A rente su pale baš zbog sentimenta / osećanja/verovanja ljudi kako će biti u budućnosti. Iako su svi objektivni parametri i dalje pozitivni: nema recesije, dinar stabilan, nema rata, nema sankcija, ima malo nestabilnosti, kamate padaju (ECB smanjuje), i još su tu i krediti za mlade s 1% učešća... Nije se ništa veliko izgradilo da se toliko poboljša ponuda, niti su Rusi otišli (niti će u naredne 2 godine minimum), ALI promenilo se to da ljudi više ne veruju u ono cene samo rastu, plate samo rastu, rente rastu, itd... Sada odjednom čak i oni koji imaju su se zamislili (FOMO je nestao). I to je uticalo na pad cena rentova a posledično će i na pad cena stanova.
Opet to je u narednih 2-3 godine. Ali opet dugoročno na 20+ godina nema zime!
Opet ko očekuje pad od 40-50% na top lokacijama će sigurno biti razočaran. U svakom slučaju zanimljiv period ispred nas.

Živeo sam ja 6 godina u stanu na 10 spratu gde je spavaća soba gledala na sever (nikad nije dobijala direktnu svetlost) a dnevna na istok, Sad živim u stanu na 9 spratu koji je komplet okrenut na jugo-zapad, nekih 500m od stare lokacije, i koji je po mojoj proceni kvalitetnije izgrađen (fasada od cigle dok je u prethodnom bila demit fasada, što se izolacije tiče nisam siguran, obe zgrade su 10ak godina stare).

Severna soba: odlično za spavanje, leti značajno prijatnije jer se ne greje preterano, zimi nije hladnije od ostatka stana.
Istočna soba: pošto ujutru odem na posao i vratim se popodne, mogu da kažem da je velika razlika meni bila primetna samo vikendom, pri čemu vrlo kratko ako čovek spava duže, jer već od 11-12č sunce zalazi, ali se leti za to vreme soba već prilično ugreje! Difuzna svetlost je, čini mi se, ipak jača na toj ističnoj strani pa je soba i u ostatku dana malo svetlija nego severna.
Jug: Ujutru nema neke razlike u odnosu na severnu stranu, popodne jako svetlo i pakao leti bar 4 meseca, iako Sunce ne ulazi "duboko" u sobe, a zimi se itekako oseti kad napolju "ogreje", i toplina i svetlost, što je veliki plus u dugom periodu kad ima mnogo manje svetla nego leti.

Ja BiH samo dodao da se treba uzeti u obzir i rad od kuće što podrazumeva duži boravak u stanu. Meni je dnevna na severu i iz nje radim ali imam drveće ispred zgrade plus su prozori uvučeni u odnosnu na levu i desnu stranu gde su lođe. Zbog toga je nekako mračno. Ne sviđa mi se uopšte.

JUG bez razmišljanja!

Vrh