Odlicna tema za razmisljanje. Ja sam razimsljao na tu temu ranije ali kod mene bi bila sitaucija da se bar dvojica bave time - neko mozda po malo svaki dan a neko, kad zatreba, 10 dana u kontinuitetu koliko treba.
Onda sam razmisljao da je najbolje da se taj, ko radi, nagradi u neto kvadratima. Po svakoj fazi par m2 ili 2 kvadrata mesecno dok traje projekat ...
Ok to je kao neka ozbiljnija plata koja se daje u m2, tu onda treba definisati neku dinamiku radova i trajanje projekta. Ili u slučaju da nijedan Investitor ne može biti aktivan zaposliti nekog da to sve obavlja, pa uz neku fiksnu platu da se svodi većina na bonuse u okviru m2.
Ako se završi pre spomenute dinamike onda isto ide neki bonus itd...
Ovaj princip se meni generalno svidja jer sve učesnike treba nekako motivisati za završetak projekta, a ne kroz platu.
Takodje imamo i različite primere ušteda.
Dešava mi se da ozbiljniji Investitori dolaze sa projektom i traže da vidimo uštede u načinu gradnje a da ne trpi kvalitet, drugači tehničko rešenje ili sistem sa istim karakteristikama i kvalitetom, tu se takodje plaća u procentima na osnovu ostvarene uštede.
Takodje i taj ključni čovek koji bi rešavao kompletnu gradnju ima baš mnogo mogućnosti za dogovore i izbor Izvodjača pa tu treba napraviti sistem kontrole i odabira, barem za sve radove po 3 ponude i neko nezavistan da da komentar.
Mada Izvodjaču bi isto deo isplatio u obliku kompenzacije.
Zemljište sa druge strane bi celokupno platio ukoliko bi bio Investitor.
Znam da u skoro svemu ima raznih mogućnosti za interne dogovore pa zato i govorim koliko je poverenje tu važno, nisam još video taj Ugovor ili Ugovor o poverljivosti koji sve može da sadrži, a kamoli da se neko snalažljiv i natera na pridržavanje istog sve sa kontrolom.
Imamo slučaj pa se čak to stavi i u Ugovor da i sam Izvodjač prilikom gradnje ako uoči da može da napravi neku uštedu i to prezentuje i ako svi odobre da se i ta ušteda deli 50-50%, dok na primer ako se promeni neko rešenje i zahtev od Investitora zbog uštede u toku gradnje onda ide odnos 80-20% u korist Investitora.
Tako da ukoliko bi taj ključni čovek ili njih dvojica od Investitora i to sve ostvarivao trebalo bi i to nagraditi.
Evo
@G.I.Joe navodi primer 40/30/30 kao neki model.
Ukoliko su dvojica zaduženi, kao u ovom tvom primeru gde si naveo, onda bi bilo realno 30/30/30 i onih 10% u kvadratima da se podeli njima dvojici u nekom odnosu ostvarenih stvari i na osnovu zaduženja i odgovornosti, da kažem da je to neki početak od čega treba krenuti.