Šta je novo?

Cene nekretnina

Uvodjenje dodatnih poreza je uvek nepopularno, pogotovo jer bi podstanari mislili da se to prelilo na njih, možda i bi.
Kao što vidimo neke države su ograničile porast kirije na godišnjem nivou za to, ali pre toga bi morali svi da budu provereni da li se i prijavljuje trenutno izdavanje.
Izgradnja socijalnih stanova se i desila kod nas ali za lica u bezbednosti i tu je bilo problema kako i ko je dobijao stanove, pa je kasnije bilo neko peglanje sa proverom da se ti stanovi ne smeju izdavati ali i dalje se izdaju.
Pri tome sistem dodele je bio loš - brzi prsti - to je čak i priznato.
Neke naznake je bilo da će biti i za druge strukture pravljeni socijalni - državni stanovi za nastavnike i doktore, umetnike itd...
Po meni je kriterijum tu ključan dodeljivanja ili prava na to jako važan, da li doktori koji rade i privatno trebaju da imaju pravo na to, nastavnici koji drže privatne časove, profesori koji rade i privatno, glumci koji imaju više primanja itd, ako svi sve prijavljuju i plaćaju porez onda bi možda i trebalo.
Pa naravno i državni službenici koji ne rade svoj posao itd...
Kada se sve to dovede u red i vrši ozbiljna kontrola onda ima smisla ta gradnja ili oporezivanje i poštena raspodela zarad boljeg društva.
Koliko vidim ne mogu ni razvijenije zemlje da izadju na kraj sa time u trenutnom sistemu.
Zabrana korporacijama i firmama da imaju po hiljade stanova da se uvede i da se njihova dobit od rente oporezuje i ne može iznositi iz države.
Uvesti obavezna i ozbiljnija održavanja zgrada, to jest redovne preglede zgrada sa izradom Izveštaja o tome(to i postoji u zakoniku taj pravilnik, ali skoro niko ne zna i ne koristi ga, trebalo bi da je predvidjeno na svakih 5god).
Nije ni to populatno jer bi se izdvajalo više za tekuće održavanje zgrada...
Čuvena zaštita stanodavca i zakupca od države da podstakne da svi sve izdaju Ugovorima.
Naravno onaj sa 3 stana bi u tom principu bio manje oporezovan nego neko ko ima 500+ stanova. Zato su porezi progresivni. :) Firme sa 500+ stanova bih rasturao od poreza, ili coveka koji drzi 500+ malih firmi koje imaju po jedan stan.

Kada bi za pocetak uveli vacancy tax-e kao Kanadjani, na prazne stanove, to bi vec bio korak u nekom smeru.
Košta ozbiljno i držanje-održavanje firme, tek se to ne isplati ukoliko bi neko otvarao zbog 1-2 stana da ih izdaje.

Mi možemo pričati na 100 stranica o dodatnim porezima i ne znam čemu. Na kraju se sve svede na to da li je tržište VOLJNO da plati te cene ili nije. Vrlo jednostavno. Eto vidite sad s kirijama. Niti se broj stanova magično povećao niti išta, ali jednostavno više ljudi nisu spremni da plaćaju te kirije i kirije padaju. Isto tako s stanovima i kupovinom. Dok god ljudi budu bili spremni da plate te cene stanovi će se prodavati. Kad ne budu spremni, cene će padati dole. Naravno ne menjaju se cene stanova kao cena bitkoina svake sekunde, ali trend se oseti i vidi se.

Biti spreman da kupis stan po nekoj ceni, biti primoran da kupis stan po nekoj ceni i imati toliko para ko zna kog porekla kojim kupujes stanove po nekoj ceni su 3 razlicite stvari.

Slazem se, ali ne mozemo pricati da je neko ima primoran da kupuje stan po nekoj ceni.
Prvo niko nije primoran, mozes da iznajmljujes stan umesto da ga kupis a cena kupovine opada sto se udaljavas od centra.

Sad sto neko smatra da je primoran jer ne zeli da rusi svoj komfor i standard zivota, to je druga stvar.

Mi možemo pričati na 100 stranica o dodatnim porezima i ne znam čemu. Na kraju se sve svede na to da li je tržište VOLJNO da plati te cene ili nije. Vrlo jednostavno. Eto vidite sad s kirijama. Niti se broj stanova magično povećao niti išta, ali jednostavno više ljudi nisu spremni da plaćaju te kirije i kirije padaju. Isto tako s stanovima i kupovinom. Dok god ljudi budu bili spremni da plate te cene stanovi će se prodavati. Kad ne budu spremni, cene će padati dole. Naravno ne menjaju se cene stanova kao cena bitkoina svake sekunde, ali trend se oseti i vidi se.

Tržište u BG se pumpa delimično jer su kod nas porezi neverovatno niski, što si i sam rekao više puta.

Državna politika u Srbiji je trpaj novac u cigle jer se ljudi na vlasti bogate od građevinske industrije, kad se to bude promenilo, promeniće se i regulativa koja podstiče ovo, rekao bih, veoma neprirodno stanje koje drži Beograd u vrhu Numbeo liste najnepristupačnijih nekretnina.

Ako se ovo nastavi nadalje, neto odliv od SDI će umnogome premašiti priliv, koga neće očigledno ni biti nešto. Deficit tekućeg računa je 3x veći u odnosu na 2023, a ja predviđam da će u ovoj godini značajno da ode na gore. Zasad ne tako zabrinjavajuće doduše, ali ako se, kako navode, "nastavi slaba tražnja iz zone evra", nastavi pojačan odliv dohotka od direktnih investicija....
Još malo pa trećina godine, a Vlast kopa šančeve po gradu i priprema se za najezdu besnih mongola blokadom traktora. Grad kao "Battle of Bastards", ne znaš da l smeš na ulicu, a ne da kupuješ nekretnine. Ne znaš ni da li ćeš decu sutradan uopšte moći u školu normalno da upišeš...
Ako se ovo nastavi, našoj ekonomiji se ne piše dobro. Kao što kažeš, kupovina stana u Bg nimalo nije nužda!

Sve si lepo napisao. Rizik politicke krize raste. Jedina prednost je sto ocekujem da se smanji kradja. Mastam da predje u kraduckanje ali tesko :)

Pa nece politicka kriza trajati godinama, barem ne ovim intenzitetom, da bi to ne znam koliko uticalo na trziste nekretnina cak i u kratkom, a kamoli srednjem/dugom roku. Evo sad lagano ulazimo u finale.

Mislim da je deo priče i ta sposobnost SNS da bude potpuno klijentelistička stranka i sarađuje sa svima (Rusi, Kinezi, EU, USA). U zavisnosti ko sledeći dođe na vlast, ti odnosi možda budu poremećeni. Teško je reći šta se sve može desiti promenom vlasti.

Kratkorocno mozda, dok traje primopredaja nadleznosti. Iskreno, mislim da je i taj 'bez mene propast' narativ samo deo propagande.

zavisi kako ti novi nastave
mnogo ima kesa sumnjivog sa svih strana
prvo sto ce da strada ce biti sport i tako neke neproduktivne grane

Kratkorocno mozda, dok traje primopredaja nadleznosti. Iskreno, mislim da je i taj 'bez mene propast' narativ samo deo propagande.

Питање је, гомила црних канала којима се крпи, а у којима су ови ушемљени, неко полурекетирање приватника, дрога итд, вазда државна прича...

Питање је, гомила црних канала којима се крпи, а у којима су ови ушемљени, неко полурекетирање приватника, дрога итд, вазда државна прича...
Ako ne bude polureketiranja privatnika, ne znam kako to moze biti lose za ekonomiju.

Za drogu se ne brinem. Spice must flow.

I one sa 500+ i one sa 3 stana u kojima ne zivi su podlozni za progresivno oporezivanje. Nemojte sad da se gadjamo ekstremima da bi opravdali taj sloj ljudi koji ne stvara nikakvu novu vrednost. Stanovi nikad ne bi trebali da se ponasaju kao svaka roba na trzistu, i to nazalost nije sumanuto samo kod nas.
Ne bi trebalo ni hrana, ni voda, ni benzin, ni automobili. Oh wait...

Vrh