Šta je novo?

Cene nekretnina

Novac na stranu, ali Beč i Dubai pružaju potpuno različito životno iskustvo. Recimo da se i u jednom i u drugom gradu može kupiti pristojan stan na dobroj lokaciji za 10k eur po m2. Tu svaka sličnost prestaje. Beč je prestonica nekadašnje carevine, jedan od kulturološki najinteresatnijih gradova, sa značajnom urbanom infrastrukturom. Dubai u trenutnom obliku je grad koji se izgradi u poslednjih par decenija (pogledaj slike sa kraja 20 veka, ne bi mogao prepoznati grad), grad koji nudi neku drugu vrstu životnog okruženja. Recimo, čudno bi mi bilo da ista osoba razmatra život u Beču i Dubaiu, to su u mojoj glavi dva potpuno različita iskustva.
Slažem se sa poredjenjem. Znam vrlo dobro kakav je bio Dubai pre nekoliko decenija(kao mali smo trebali zbog očevog potencijalnog posla da se i preselimo tamo), a kakav je sada i šta sve nudi, bio lično i video za vreme EXPA pre nekoliko godina.
Lično ja mogu da se vidim da živim i u jednom i u drugom gradu zavisilo bi od drugih stvari to jest uslova koje bih mogao u tim slučajevima da ostvarim za sebe i porodicu i gde bih dobio više toga u globalu, ali nije akcenat bio na tome.
Najviše sam poredio ulaganje u nekretnine u ta dva grada, može i čist ROI da se gleda, ali pošto je to jako teško onda uvek ima i tih činilaca da li bih mogao sa porodicom ili dete da u budućnosti pošaljem tamo da koristi taj stan.
Mogao bih sada mnogo činilaca da navodim koje lično Srbima koji žive ovde u Srbiji idu u prednost(poput mene) što se tiče blizine ulaganja, a to je ulaganje u Srbiji jer se poznaje sve i mnogo je lakše, takodje to smatram za našu dijasporu koja ulaže u nekretnine ili tamo gde trenutno žive ili u Srbiji(velika većina).Ovih godina su svi profitirali i zaradili ko je i uložio u nekretnine u Srbiji, pogotovo u Beogradu i ko izdaje ima lepe kirije, a retko ko menja nešto u čemu je dobar.
Da li treba u nekom trenutku preći na neko drugo tržište i tamo ulagati pa naravno, ali većina nije toliko u tome i nije im to primaran posao, ovako velika većina kada skupi novce kupi nekretninu u već poznatom scenariju.

Da li treba u nekom trenutku preći na neko drugo tržište i tamo ulagati pa naravno, ali većina nije toliko u tome i nije im to primaran posao, ovako velika većina kada skupi novce kupi nekretninu u već poznatom scenariju.

U pravu si. Dok država ne bude rešila da uđe u koštac sa tim, kupovina kvadrata u BG će ostati osnovni model investiranja u ovoj državi. Trenutno je gradnja i najoptimalniji model pranja prljavog novca, tako da ne očekujem da će se to rešiti skoro.

Ostaje pitanje i za koga se svi ti stanovi grade, tj. da li će Beograd zaista imati na dugi rok toliko tražnje za zakupom da podmiri sve veće potrebe sve više domaćih zakupodavaca koji rešavaju svoje penzije rentijerstvom. U zemlji gde se broj stanovnika smanjuje za 500k svakih 10 godina, rentijere jedino može da na dugi rok da izvade Bangladešani, Turci i ostali doseljenici što idu trbuhom za kruhom.

Za koga se svi ti stanovi grade i koliko dugo ce biti potražnja baš me zabole. Ko u bilo čemu vidi intetes neka ulaže ...u čemu je problem. Mene niko nije terao da ulažem u nekretnine ...imam problem sa nejednakim uslovima tržista ali me niko nije terao a da li ce velike firme propasti a ulaze u gradnju kompleksa recimo hotel Juga bivša ili IMT... sa rokom od 5 godina ..hmmm. Mozda je bolje sedeti i ne raditi nista nego samo komentarisati....možda...

Većina investira ovde u nekretnine i ide im, izdaju stanove, ok i Rusi i situacija i državna politika itd...
Eto na forumu se samo vidi koliko normalnih i iz legalnih biznisa to rade i dijaspora.
Iskreno mislio sam da IT-ijevci i ovi koji su snalažljivi u berzi da će u nekretnine manje, ali izgleda to tek nakon par nekretnina dolazi.
Prvi rentaši nekretnina koji bi ispali iz priče su oni koji bi u drugačijim situacijama ispali iz priče, a to su oni koji uopšte ne ulažu u komfor ili održavanje stana ili zgrade.
Nakon ispadanja njih iz priče onda će i posustati i investitorsko ulaganje u nekretnine od drugih-pametnijih.
Što je veća konkurencija tada je za običnog čoveka bolje, a jedna od stvari je to da se ovde diskutuje i priča o tome da je ponuda loša i za rentanje i za kupovinu pogotovo u BG-u.
Za BG i NS ja ne vidim neki problem za ulaganje u bliskoj budućnosti, a da li za investicione kupce postoje bolje opcine pa sigurno ali ih ja lično ne dovoljno istražio i nisam se još odlučio za to, slobodno neka neko ko je to i odradio i sam učestvovao u tome a tiče se kupovine nekretnine i zarade slobodno podeli značiće svima.

Za BG i NS ja ne vidim neki problem za ulaganje u bliskoj budućnosti, a da li za investicione kupce postoje bolje opcine pa sigurno ali ih ja lično ne dovoljno istražio i nisam se još odlučio za to, slobodno neka neko ko je to i odradio i sam učestvovao u tome a tiče se kupovine nekretnine i zarade slobodno podeli značiće svima.
Već sam napisao o kupovini mog druga. Konkretno KG. U pitanju je je bila hitna prodaja neuseljavanog stana u novogradnji. ROI ispade na kraju 5%. Planira da ga isplati za 5 godina. A ima vodu 😅.
To je retkost danas u BG-NS. Da se ne lažemo. Ima ekstrema..... ali malo teže sa tekućim cenama (više na forumu postoji taj ROI nego na terenu. Investitori pojeli roi 😂).
Ko plati 4k+pdv BG ili 3K+pdv NS, mogu samo da mu kažem srećno 🙂.

Poslednja izmena:
Većina investira ovde u nekretnine i ide im, izdaju stanove, ok i Rusi i situacija i državna politika itd...
Eto na forumu se samo vidi koliko normalnih i iz legalnih biznisa to rade i dijaspora.
Iskreno mislio sam da IT-ijevci i ovi koji su snalažljivi u berzi da će u nekretnine manje, ali izgleda to tek nakon par nekretnina dolazi.
Ne znam koliko je forum reprezentativan uzorak za bilo sta :) sto zbog velicine uzorka, sto zbog postojanja jednog fenomena, koji ljude drzi do pod matore dane... Svi mi imamo tog jednog ortaka koji pred ljudima koje ne poznaje, pokusava da ispadne biznismen, mnogo bogatiji nego sto jeste itd... Sedim pored njega, znam ga od srednje skole i pojede me zivo susramlje od onoga sto prica. E mozes misliti kako ti ljudi zvuce online. Ne targetiram nikoga ovde, samo kazem da treba imati i to u vidu.

To je ona priča da su svi investitori mafijaši...da svi koji sada kupuju stanove peru pare....da niko ništa posteno nije zaradio...da evo meni je neko nešto poklonio a nešto drugo sam napisao.....itd..itd..
Evo reci mi da li te ikad iko pitao za savet gde ..šta i kada kupiti...?
Zato čaci i uspevaju...učeni smo da pametan ćuti a bu**** priča i 10 puta ponovljeno daje mu do značaja a nema kera za šta da ga ujede..
J.bg .....21 vek

Ne znam koliko je forum reprezentativan uzorak za bilo sta :) sto zbog velicine uzorka, sto zbog postojanja jednog fenomena, koji ljude drzi do pod matore dane... Svi mi imamo tog jednog ortaka koji pred ljudima koje ne poznaje, pokusava da ispadne biznismen, mnogo bogatiji nego sto jeste itd... Sedim pored njega, znam ga od srednje skole i pojede me zivo susramlje od onoga sto prica. E mozes misliti kako ti ljudi zvuce online. Ne targetiram nikoga ovde, samo kazem da treba imati i to u vidu.
Ok slažem se i naravno da nećeš verovati ljudima online do neke granice, nekom više nekom manje, ja dok se ne upoznam i ne krenem zajedno u biznis sa nekim i ne prodjemo barem jedan projekat, uslugu zajedno ne verujem, to jest bolje da se izrazim nemam poverenje. Realno nemam ni posle jednog malog posla ali to je početak.
Posao je posao, drugarstvo je drugarstvo, Ugovori i menice i osiguranje i hipoteke su treće.
Ali ovako iz iskustva i poznavanja ljudi i učestvovanja i saradnji sa nekima mogu da povežem neke priče i online ili da ih barem zamislim.
APR vlasništvo i provera dosta toga je dobra u današnje vreme, reference itd...
Forum bi trebalo da služi za razvijanje ideja, razmišljanja i okup ljudi(po meni), ok ima uvek ubačenih elemenata(za mene su pričali da deluje kao plaćeni bot itd 😉).
Važno je da se ide nekim konstruktivnim dijalogom i raspravom i za svakog je ok, stiče se znanje i dobijaju neke informacije(na tebi ili nekom je da ih rezonuješ kako misliš da treba).
Meni je doprinelo boljim pisanjem i izražavanjem pre svega sa nepoznatim ljudima, jer sam bio u svom balonu kako bi se reklo(i dalje sam), a ovo je jedan od načina da okupiš ili se združiš sa sličnim ljudima i da delite razmišljanja.

Poslednja izmena:
To je ona priča da su svi investitori mafijaši...da svi koji sada kupuju stanove peru pare....da niko ništa posteno nije zaradio...da evo meni je neko nešto poklonio a nešto drugo sam napisao.....itd..itd..
Evo reci mi da li te ikad iko pitao za savet gde ..šta i kada kupiti...?
Zato čaci i uspevaju...učeni smo da pametan ćuti a bu**** priča i 10 puta ponovljeno daje mu do značaja a nema kera za šta da ga ujede..
J.bg .....21 vek
Ne znam sto si se osetio prozvanim mico :) Ne kazem da su SVI mafijasi, niti je SVE prljava lova, niti mozes da nadje da sam to bas tako rekao... po imovinskim stanjima, ja bi trebalo da bidem ljut i nezadovoljan, a ti pozitivan i opusten :)

Poslednja izmena:
Ne znam sto si se osetio prozvanim mico :) Ne kazem da su SVI mafijasi, niti je SVE prljava lova, niti mozes da nadje da sam to bas tako rekao... po imovinskim stanjima, ja bi trebalo da bidem ljut i nezadovoljan, a ti pozitivan i opusten :)
Neću da idem off topic ali ovo moram napisati povodom tvojih komentara.
Na slavi kod drugara Investitora i Izvodjača jednog od najvećih projekata u NS-u, roditelji kulaju na cenu gasa kako im je skupa za zagrevanje njihove kuće preko 300m2 rodbini koja za njih radi i kojima izdaje stanove na toj slavi(prošlo je više od 15god od tog dogadjaja)😉

Vrh