Filip 01
Higher intermediate
- Učlanjen(a)
- 27.02.2023.
- Pohvaljen
- 3.148
Slažem se sa poredjenjem. Znam vrlo dobro kakav je bio Dubai pre nekoliko decenija(kao mali smo trebali zbog očevog potencijalnog posla da se i preselimo tamo), a kakav je sada i šta sve nudi, bio lično i video za vreme EXPA pre nekoliko godina.Novac na stranu, ali Beč i Dubai pružaju potpuno različito životno iskustvo. Recimo da se i u jednom i u drugom gradu može kupiti pristojan stan na dobroj lokaciji za 10k eur po m2. Tu svaka sličnost prestaje. Beč je prestonica nekadašnje carevine, jedan od kulturološki najinteresatnijih gradova, sa značajnom urbanom infrastrukturom. Dubai u trenutnom obliku je grad koji se izgradi u poslednjih par decenija (pogledaj slike sa kraja 20 veka, ne bi mogao prepoznati grad), grad koji nudi neku drugu vrstu životnog okruženja. Recimo, čudno bi mi bilo da ista osoba razmatra život u Beču i Dubaiu, to su u mojoj glavi dva potpuno različita iskustva.
Lično ja mogu da se vidim da živim i u jednom i u drugom gradu zavisilo bi od drugih stvari to jest uslova koje bih mogao u tim slučajevima da ostvarim za sebe i porodicu i gde bih dobio više toga u globalu, ali nije akcenat bio na tome.
Najviše sam poredio ulaganje u nekretnine u ta dva grada, može i čist ROI da se gleda, ali pošto je to jako teško onda uvek ima i tih činilaca da li bih mogao sa porodicom ili dete da u budućnosti pošaljem tamo da koristi taj stan.
Mogao bih sada mnogo činilaca da navodim koje lično Srbima koji žive ovde u Srbiji idu u prednost(poput mene) što se tiče blizine ulaganja, a to je ulaganje u Srbiji jer se poznaje sve i mnogo je lakše, takodje to smatram za našu dijasporu koja ulaže u nekretnine ili tamo gde trenutno žive ili u Srbiji(velika većina).Ovih godina su svi profitirali i zaradili ko je i uložio u nekretnine u Srbiji, pogotovo u Beogradu i ko izdaje ima lepe kirije, a retko ko menja nešto u čemu je dobar.
Da li treba u nekom trenutku preći na neko drugo tržište i tamo ulagati pa naravno, ali većina nije toliko u tome i nije im to primaran posao, ovako velika većina kada skupi novce kupi nekretninu u već poznatom scenariju.