Šta je novo?

Cene nekretnina

jeste, ali takodje moze da se desi da promenis posao ne dao bog
Slazem se, ali sto se mene licno tice, ja sam u korporaciji. Vise ne bih zeleo da radim za manje firme (koje su vecina u centru). A i ako menjam, sve korporacije su na NBG. Zato sam izabrao Zemun za kupovinu.

Korporacija je kao Swedska. Prosecan i ispod-prosecan covek moze da ima pristojnu platu i ogranicenu odgovornost, ali nadprosecnog coveka moze da gusi, on bolje pliva u manjem kolektivu sa vise para i vise odgovornosti. Zato ja radim u korporacijama :LOL: ne kukam mnogo, ogrebem se za korporativni rucak tu i tamo... Da kazem da su stanovi na NBG iznad mogucnosti zaposlenog u korporaciji.

Pitanje je jednostavno - ako top 1% po primanjima moze da priusti i kupuje stanova na lokacijama koje su prosek, sta mozes da konstatujes u vezi sa tim ko kupuje na lokacijama koje su top 1% i gde treba da kupuje prosek po primanjima?
Iskreno, ne sećam se gde je to kupio stan, ali Novi Beograd svakako nije više prosek.

Ćak nije bio prosek ni u bivšoj SFRJ.

Vračar, Stari grad, Savski Venac i Novi Beograd svakako nisu prosek za srpske prilike, pa čak ni za beogradske.

Da izuzmem Ledine, koje su i ispod proseka. Ali mogu da se dodaju delovi Zemuna, Zvezdare i Palilule u iznad prosek.

Sad ne znam, možda ljudi gledaju okolinu Hotel Jugoslavije kao prosek.

Iskreno, ne sećam se gde je to kupio stan, ali Novi Beograd svakako nije više prosek.

Ćak nije bio prosek ni u bivšoj SFRJ.
Bogami u bivsoj SFRJ je Nbg bio nedodjija, ko se seca vremena kad nije bilo ni bulevara Zorana Djindjica, kada je pored pruge bila pustinja... Nbg je bio poluizgradjen i imao je laskave nadimke tipa 'kolektivna spavaonica' i sl... poslovne zgrade su bile izuzetak. Popularnost stice tek sredinom 2000-ih, dobijamo prvo Merkator 2001, pa posle i Usce, Delta City... Odjednom i blokovi postaju 'fensi', pa krecu cuvene novogradnje. Tako da ne bih rekao da nije bio prosek u bivsoj SFRJ, bukvalno na prvi pogled razlikujem starosedeoce od dodjosa.

Hocu da kazem da se struktura stanovnistva promenila, ne mogu da kazem da nije bio prosek u SFRJ, to je poenta. Ne postoje stari novobeogradjani, naravno :)

Ja kad sam bio klinac (sad imam 30 i kusur), mi smo pravili razliku između centralnih blokova i ostatka NBG. Npr. Belvil kad je izgrađen, posmatrali smo to kao kraj sveta. Bežanija manje-više isto, ali uvek je važila za lep kraj. Blok 45 je važio za nedođiju.

Imam utisak da se u zadnjih 5-10 god promenila percepcija prema tom delu NBG, prvenstveno izgradnjom A bloka i Airport Cityja, to je postao "poželjan" deo NBG za život.

Bogami u bivsoj SFRJ je Nbg bio nedodjija, ko se seca vremena kad nije bilo ni bulevara Zorana Djindjica, kada je pored pruge bila pustinja... Nbg je bio poluizgradjen i imao je laskave nadimke tipa 'kolektivna spavaonica' i sl... poslovne zgrade su bile izuzetak. Popularnost stice tek sredinom 2000-ih, dobijamo prvo Merkator 2001, pa posle i Usce, Delta City... Odjednom i blokovi postaju 'fensi', pa krecu cuvene novogradnje. Tako da ne bih rekao da nije bio prosek u bivsoj SFRJ, bukvalno na prvi pogled razlikujem starosedeoce od dodjosa.
Novi Beograd je i Stari Merkator, Fontana i slično. Stari Merkator je jedan od prvih tržnih centara. Za osamdesete je bio fenseraj.

U SFRJ je pola stanovništva živelo u selima, neka nisu imala ni asfalt.

Blokovi jesu bili nedođija za ljude iz centra, ali neko ko dođe iz manjeg mesta, sela, pogotovo iz Bosne, Crne Gore, Makedonije- ubo je premiju.

Ja kad sam bio klinac (sad imam 30 i kusur), mi smo pravili razliku između centralnih blokova i ostatka NBG. Npr. Belvil kad je izgrađen, posmatrali smo to kao kraj sveta. Bežanija manje-više isto, ali uvek je važila za lep kraj. Blok 45 je važio za nedođiju.

Imam utisak da se u zadnjih 5-10 god promenila percepcija prema tom delu NBG, prvenstveno izgradnjom A bloka i Airport Cityja, to je postao "poželjan" deo NBG za život.
Kao neko sa 10ak godina vise (na moju zalost) mogu da ti kazem da su i centralni blokovi imali razlicitu reputaciju, potkovica i 23 su 90ih i danas nebo i zemlja, u odnosu na to kako ih ljudi danas dozivljavaju. Paviljone npr, da ne pominjem. Secam se starog buvljaka u blatu, laznih dzi aj dzojaca i butlegova atarija 2600 koji su se prodavali na tezgama. Nismo uopste ni sanjali da ce neko sa parama zeleti tu da zivi... ikad :)

Da se odrzavaju zgrade i fasade u starim blokovima ne bi bilo tako, realnost je da ce zbog obaveznog redovnog odrzavanja novogradnji sve buduce novogradnje biti sve pozeljnije u odnosu na blokove koji su u polu raspadu.
Mozda se situacija promeni za 20 godina, ali i onda dolazimo do cinjenice da zgrade ce na nekim lokacija biti blizu 100 godina stare a da se na velikom broju sanacija problema nije radila od kako su izgradjene.

Ali u periodu o kome ti govoriš nisu postojali shopping mall-ovi, fensi kafići i ostali sadržaji po kojima je NBG prepoznatljiv danas (trend koji je počeo pre 20 godina). Pre toga NBG jeste bio spavaonica, ali je struktura stanovništva je bila privilegovana. Počev od ranih 60-ih i prvih zgrada, mahom su stanovnici bili vojna lica i ljudi iz bezbednosnih struktura koji su te stanove dobijali od države, pa do kasnih 80-ih i nekog poslednjeg perioda relativnog blagostanja kada su počele da se zidaju one zgrade oko Arene, kupci su bili dobro situirani građani. Za novogradnje koje se zidaju proteklih godina na NBG da ne govorim, tu su kupci sve samo ne prosečni.

Korporacija je kao Swedska. Prosecan i ispod-prosecan covek moze da ima pristojnu platu i ogranicenu odgovornost, ali nadprosecnog coveka moze da gusi, on bolje pliva u manjem kolektivu sa vise para i vise odgovornosti. Zato ja radim u korporacijama :LOL: ne kukam mnogo, ogrebem se za korporativni rucak tu i tamo... Da kazem da su stanovi na NBG iznad mogucnosti zaposlenog u korporaciji.
Dostigao sam svoj level, dosta je, gusi me da napredujem, volim da uzivam, da kupim svoj prvi stan i sve ostalo da potrosim na long-haul letove i produzene vikende po Evropi. Znaci 1% me ne zanima nova kupovina stana posle prvog stana.
It's a peaceful life.

Korporacija zakon, nivo rmbanja u startapu mi je ogavna stvar. Uh znas kako trcim da radim po ceo dan. Da sam hteo da radim po ceo dan, imao bih svoju firmu.
To mozes prve 3-4 godine u karijeri, naucis posao da bi se posle uvalio u korporaciju.
Znaci 17:00 polazak iz firme kao da je pozar, ne zanima me nista.

I tako je, stanovi na NBG su apsolutno izvan budzeta korporacijskih zaposlenih. U Zemun jedva mozes da se uvalis.

Ali u periodu o kome ti govoriš nisu postojali shopping mall-ovi, fensi kafići i ostali sadržaji po kojima je NBG prepoznatljiv danas (trend koji je počeo pre 20 godina). Pre toga NBG jeste bio spavaonica, ali je struktura stanovništva je bila privilegovana. Počev od ranih 60-ih i prvih zgrada, mahom su stanovnici bili vojna lica i ljudi iz bezbednosnih struktura koji su te stanove dobijali od države, pa do kasnih 80-ih i nekog poslednjeg perioda relativnog blagostanja kada su počele da se zidaju one zgrade oko Arene, kupci su bili dobro situirani građani. Za novogradnje koje se zidaju proteklih godina na NBG da ne govorim, tu su kupci sve samo ne prosečni.
U principu lepo si sazeo sve ono sto smo rekli, u SFRJ je NBG bio sasiven po meri zaposlenog u drzavnoj sluzbi, a danas je van domasaja i radnicima u stranim korporacija sa nadprosecnim platama.

Da dodam još malo konteksta Novog Beograda u SFRJ.

Od ibarske do Ripnja, dakle okolina Beograda, bio je put od nabacanog kamenja i šljunka sve do kraja osamdesetih.

Veliki deo ljudi u selima u okolini Beograda nije imao vodovod sve do kasnih osamdesetih/početka devedesetih.

Isključenja vode u podavalskim selima, bila su normalna stvar, sve do pre dvadesetak godina.

U brdsko-planinskim selima neki nisu imali struju do osamdesetih.

Moj drugar iz osnovne škole, iz porodice starosedelaca iz Zemuna-Gornji grad, dobio je telefonsku liniju tek 1986-te godine. Zamislite život bez telefona. Znači mogu da dogovaram nešto s njim samo u školi. Njegovi su morali da komuniciraju sa rodbinom preko ptt usluga.

Dakle, neko ko je dobio stan na Novom Beogradu, šesdesetih, sedamdesetih i osamdestih je živeo daleko iznad proseka jer je u novom stanu mogao da računa na centralno grejanje, telefonsku liniju, dobar tv signal, lift, asfaltirane ulice sa trotoarom (misaona imenica i za neke današnje delove Beograda- eto pominjali smo Plave Horizonte da im je to mana), parking mesta koliko mu srce ište, a određeni delovi Novog Beograda jesu bili elitna naselja sa sve fontanama.

U principu lepo si sazeo sve ono sto smo rekli, u SFRJ je NBG bio sasiven po meri zaposlenog u drzavnoj sluzbi, a danas je van domasaja i radnicima u stranim korporacija sa nadprosecnim platama.
Vojna lica i bezbednosne službe su bili iznad proseka. Stanovi građeni za vojsku su bili uvek kvalitetniji od proseka.

Nije percepcija nego se prvi blokovi raspadaju...od sivila zgrada..liftova..smecarskih vertijala...elektro instalacija...vodovoda ... To kao kupim za 3000 k uđem i izmenim instalacije a oko tebe,ispod i iznad t HAOS....
Za 200.000 kupiti staro je po meni...hmm....AQ ?

Vojska je bila u nekim delovima (genex, blok23), tu su jos bili i radnici poste, imt-a, itd, itd... da ne pravimo od teme istoriju nbg-a :)
Nbgd Paviljoni poveli gradnja 1950 godine.....da su od zlata sada su stari 75 godina.....Glerdam u oglasima renovirani paviljoni od 2700 do i preko 3000 evra... Nesto staro 70 godina se prodaje po ceni od 3000k po m2?
Aleluja.....

Drugar-kolega iz NS-a je zbog posla prešao u BG da živi, prvo kao podstanar. Nakon nekoliko godina rada u BG-u odlučuje se za kupovinu stana u Beogradu, jer je odlučio zbog posla da tu i ostane da živi.
Baš je u Paviljonima pre nekoliko godina kupio stan u izvornom stanju, koji je bio za kompletno renoviranje i u narednom periodu ga je i renovirao.
Kaže, imao sam tada toliko para za kupovinu, meni se sviđa kraj i postepeno ću ga renovirati kako mi bude išao posao i dolazila zarada.
Imao je povlašćenu cenu renoviranja jer je i sam Izvođač radova u Beogradu.
Njemu na primer nije smetalo što je stara zgrada. Kada budem imao para uzeću nešto bolje, a ovo ću prodati je njegovo razmišljanje bilo i tada i sada.

Imao je povlašćenu cenu renoviranja jer je i sam Izvođač radova u Beogradu.
Lako je ovako renovirati. Kako da renoviramo mi sto nemamo pojma o ovome, to je pravo pitanje. A pre toga bi trebalo da prepoznamo na osnovu izvornog stanja sta uopste moze da se renovira ili popravi. Samo mogu da lupam i da kupujem macku u dzaku, na bleg.

Lako je ovako renovirati. Kako da renoviramo mi sto nemamo pojma o ovome, to je pravo pitanje. A pre toga bi trebalo da prepoznamo na osnovu izvornog stanja sta uopste moze da se renovira ili popravi. Samo mogu da lupam i da kupujem macku u dzaku, na bleg.
Slažem se, on je kupio tada po jeftinijoj ceni(ne sećam se ni koje godine ni po kojoj tačno ceni).
Znao je da stan bio za kompletno renoviranje, skoro sve je renovirao ili možda da upotrebim i reč rekonstruisao.
Vlasnik je bio normalan i znao je da je stan za kompletnu rekonstrukciju ili renoviranje i zbog toga je dao za manju cenu.
Ne znam koji pravi savet bih dao, da pozovete barem nekog drugara-poznanika- prijatelja koji je u tome pa da barem da okvirnu cenu renoviranja i opšti utisak o stanju nekretnine.
Uslikati stan pa tražiti ovde na forumu na nekim temama za to barem neku okvirnu procenu 🤨

Vrh