Šta je novo?

Cene nekretnina

Jasno, to je dobro razmisljanje, ako mozes da kupis stan... Ako ne mozes, jbg, guras kontejnere :p
Pa neki se ne bih složili sa time, jer su i tada kao i sada očekivali pad cena nekretnina.
Pa ne bi ni on mogao da kupi stan da nije preuzeo na sebe više poslova, side job, prekovrememi radio, štedeo itd... Zbog svega toga je da kažem bio preforsiran godinama i po meni mu je uticalo i na zdravlje, ali eto ima svoj renoviran stan u Paviljonima i ne plaća više kiriju.

Pa ne znam da li je on dobar primer onda... Čovek se forsirao godinama i verovatno život sebi skratio time po tome što kažeš da bi živeo u Paviljonima?

Pa neki se ne bih složili sa time, jer su i tada kao i sada očekivali pad cena nekretnina.
Pa ne bi ni on mogao da kupi stan da nije preuzeo na sebe više poslova, side job, prekovrememi radio, štedeo itd... Zbog svega toga je da kažem bio preforsiran godinama i po meni mu je uticalo i na zdravlje, ali eto ima svoj renoviran stan u Paviljonima i ne plaća više kiriju.
Imas i slucaj da sto vise stedim, to sam dalje od centra. Super su ljudi koji rade tri posla, svaka njima cast. Treba im se diviti i izbegavati ih. :) Ali ako radis 8 sati dnevno 5 dana u nedelji, mozes da se okozis i podignes primanja za 30ak posto sto opet nije dovoljno. Niti je odrzivo, niti je normalan nacin funkcionisanja po meni. U zivotu ne bih ulazio u kredit u nadi da cu narednih 30 god moci da radim 12 sati dnevno, 6 dana u nedelji.

Drugar-kolega iz NS-a je zbog posla prešao u BG da živi, prvo kao podstanar. Nakon nekoliko godina rada u BG-u odlučuje se za kupovinu stana u Beogradu, jer je odlučio zbog posla da tu i ostane da živi.
Baš je u Paviljonima pre nekoliko godina kupio stan u izvornom stanju, koji je bio za kompletno renoviranje i u narednom periodu ga je i renovirao.
Kaže, imao sam tada toliko para za kupovinu, meni se sviđa kraj i postepeno ću ga renovirati kako mi bude išao posao i dolazila zarada.
Imao je povlašćenu cenu renoviranja jer je i sam Izvođač radova u Beogradu.
Njemu na primer nije smetalo što je stara zgrada. Kada budem imao para uzeću nešto bolje, a ovo ću prodati je njegovo razmišljanje bilo i tada i sada.
Evo primer - mi nemamo problem da kupimo stan u izvornom stanju i da ga sredjujemo od nule, to nam je cak i bolja opcija od prepravki u novogradnji.
Mnoge radove znam da izvedem sam, za ono sto ne znam imam koga da zovem. Imam tu olaksicu, ali i sa tim racunica nikako ne pije vodu.

Svestan sam rizika i problema starogradnje (zamor materijala, instalacije, problematicni liftovi, odrzavanje zgrade, izolacija, fasade, itd.) i logika nalaze da cena ne sme da bude ista kao za novogradnju, pa ni priblizno. Ali s obzirom da ovde logika nije jaca strana, kvadrat tih ruiniranih stanova ide neretko preko 2k/m2, a na sve to te ceka ozbiljno renoviranje, bar 500e/m2.

Zato mi je najveca enigma ko je ta ciljna grupa koja placa ovoliko za starogradnju po trenutnim cenama, koja zahteva jos desetine hiljada evra ulaganja. Pogotovo ako nema svoju ekipu majstora i mora sve da placa po trzisnim cenama.

Starogradnja je trenutno najneisplativija opcija na trzistu – i to je cinjenica.

Evo primer - mi nemamo problem da kupimo stan u izvornom stanju i da ga sredjujemo od nule, to nam je cak i bolja opcija od prepravki u novogradnji.
Mnoge radove znam da izvedem sam, za ono sto ne znam imam koga da zovem. Imam tu olaksicu, ali i sa tim racunica nikako ne pije vodu.

Svestan sam rizika i problema starogradnje (zamor materijala, instalacije, problematicni liftovi, odrzavanje zgrade, izolacija, fasade, itd.) i logika nalaze da cena ne sme da bude ista kao za novogradnju, pa ni priblizno. Ali s obzirom da ovde logika nije jaca strana, kvadrat tih ruiniranih stanova ide neretko preko 2k/m2, a na sve to te ceka ozbiljno renoviranje, bar 500e/m2.

Zato mi je najveca enigma ko je ta ciljna grupa koja placa ovoliko za starogradnju po trenutnim cenama, koja zahteva jos desetine hiljada evra ulaganja. Pogotovo ako nema svoju ekipu majstora i mora sve da placa po trzisnim cenama.

Starogradnja je trenutno najneisplativija opcija na trzistu – i to je cinjenica.

Skroz se slažem, starogradnju sad ne vredi kupovati, osim ako se ne kupuje u centru grada gde najveći deo vrednosti nosi lokacija.

Mora da se regeneriše ponuda starogradnje nekako i da se cene adaptiraju realnosti. Novogradnja ne izgleda toliko skupa uopšte kad se uporedi sa cenama starogradnje.

To je zato što većina razmišlja o tome tek kad dođe do problema i vidi koliko zapravo šta košta. Odnosno umanjuju problem, ne daju mu toliki značaj, dok ne moraju da se bave sa njim. Princip -lako ćemo.

I da, kao neko ko je prosao vise puta radove i sa rodbinom ,prijateljima, i na kraju sa sopstevnim stanom - tvrdim da nema nista gore nego raditi stan parcijalno godinama. Teoretski je moguce, i mnogi tako zamisljaju "ma lako cemo, jedno po jedno". Ali ziveti na gradilistu par godina - retko sta gore za psihu da ima (koliko god trivijalno zvucalo).

Ciljna grupa su ljudi koji ce da stave PVC stolariju, zamene ili hobluju parket, prekrece stan i stave namestaj iz IKEA-e, zamene klimu i prefarbaju radijatore, stave LUX u naziv i izdaju drugima.

I da, kao neko ko je prosao vise puta radove i sa rodbinom ,prijateljima, i na kraju sa sopstevnim stanom - tvrdim da nema nista gore nego raditi stan parcijalno godinama. Teoretski je moguce, i mnogi tako zamisljaju "ma lako cemo, jedno po jedno". Ali ziveti na gradilistu par godina - retko sta gore za psihu da ima (koliko god trivijalno zvucalo).
To pracijalno skoro nikada ne zaživi, obično ostaneš na onome što si sredio na početku.

Ciljna grupa su ljudi koji ce da stave PVC stolariju, zamene parket, prekrece stan i stave namestaj iz IKEA-e, zamene klimu i prefarbaju radijatore, stave LUX u naziv i izdaju drugima.
Ako i ovo odrade, nameštaj može i polovni preko oglasa, parket samo u onom delu u kojem je iskočio, a ostalo se očisti i okreči i popravi.
Kada imaš konkurenciju onda se više trudiš, kada je nema a ima tražnje onda ne moraš.

Ciljna grupa su ljudi koji ce da stave PVC stolariju, zamene ili hobluju parket, prekrece stan i stave namestaj iz IKEA-e, zamene klimu i prefarbaju radijatore, stave LUX u naziv i izdaju drugima.
Opet moras ziv kes (i to ne malo) da ulupas u radove, majstore da koordinistes, zivce i vreme da izgubis, sto se tek ne isplati. Bolje ti je onda novogradnja na slicnoj (daljoj) lokaciji, i razne padine, cuprije po Bgu imaju svoj LUX :) A i primetili smo da cene zakupa ne idu ka gore, te je sad teze izvuci te pare.

Imas i slucaj da sto vise stedim, to sam dalje od centra. Super su ljudi koji rade tri posla, svaka njima cast. Treba im se diviti i izbegavati ih. :) Ali ako radis 8 sati dnevno 5 dana u nedelji, mozes da se okozis i podignes primanja za 30ak posto sto opet nije dovoljno. Niti je odrzivo, niti je normalan nacin funkcionisanja po meni. U zivotu ne bih ulazio u kredit u nadi da cu narednih 30 god moci da radim 12 sati dnevno, 6 dana u nedelji.
I ja se borim da mi to ne bude normalno u budućnosti, ali trenutno je to neka realnost u kojoj živimo, koja se ili prihvati ili ne.
Bez konstantnog ulaganja u nešto (sebe/napredak, posao, investicije) skoro nemoguće, to mi je možda i jasno i ok u kapitalizmu kao zamišljeni napredak za društvo u celini, ali da je surovo za čoveka jeste, baš sve ide eksponencijalno brzo.
Otišao sam offtopic pa se zaustavljam ovde 😉

Da li moze neko da mi objasni ZASTO pojedinci izbegavaju da uknjize svoje nekretnine? Imaju sve papire a opet to ne zele. Sta se krije iza ovoga?

Da li moze neko da mi objasni ZASTO pojedinci izbegavaju da uknjize svoje nekretnine? Imaju sve papire a opet to ne zele. Sta se krije iza ovoga?
Krije se to da je katastar neažuran i kad predaš na knjiženje možeš da čekaš baš dugo, nekad i godinama. A kad prodaš nekome za keš novac onda se taj stan knjiži na novog vlasnika u roku od par dana.

Krije se to da je katastar neažuran i kad predaš na knjiženje možeš da čekaš baš dugo, nekad i godinama. A kad prodaš nekome za keš novac onda se taj stan knjiži na novog vlasnika u roku od par dana.
Kad prodas neuknjizen stan za cash on se brze knjizi? Zasto?
Zar sad ne ide sve preko notara, pa samim tim brze?

Kad prodas neuknjizen stan za cash on se brze knjizi? Zasto?
Zar sad ne ide sve preko notara, pa samim tim brze?
Ne znam koji je razlog za to. Verovatno kada dođeš sa kupoprodajnim ugovorom imaš prednost, a kada predaš da uknjižiš na sebe onda se duže čeka i ne možeš da ga prodaš dok se ne uknjiži.

Drugar-kolega iz NS-a je zbog posla prešao u BG da živi, prvo kao podstanar. Nakon nekoliko godina rada u BG-u odlučuje se za kupovinu stana u Beogradu, jer je odlučio zbog posla da tu i ostane da živi.
Baš je u Paviljonima pre nekoliko godina kupio stan u izvornom stanju, koji je bio za kompletno renoviranje i u narednom periodu ga je i renovirao.
Kaže, imao sam tada toliko para za kupovinu, meni se sviđa kraj i postepeno ću ga renovirati kako mi bude išao posao i dolazila zarada.
Imao je povlašćenu cenu renoviranja jer je i sam Izvođač radova u Beogradu.
Njemu na primer nije smetalo što je stara zgrada. Kada budem imao para uzeću nešto bolje, a ovo ću prodati je njegovo razmišljanje bilo i tada i sada.
Da..da..ok..nece izgubiti to znam ali mi stvarno nerealno da je cena sasvim solidne novogradnje i zgrada od 70 godina ista. ..strašno
Ne objasnjivo....
Mada...ovde kupuješ odma pare i odmah useljavaš..a nobogradnju cekaš bar 2 godine....i po meni to diktira da cene budu iste.

A ti mozes samo svoje instalacije da središ ..ne one ispod niti iznad tebe...to je problem

Da..da..ok..nece izgubiti to znam ali mi stvarno nerealno da je cena sasvim solidne novogradnje i zgrada od 70 godina ista. ..strašno
Ne objasnjivo....
Mada...ovde kupuješ odma pare i odmah useljavaš..a nobogradnju cekaš bar 2 godine....i po meni to diktira da cene budu iste.
Novogradnja je skuplja, jedino da se žrtvuje lokacija.
Kada se kupuje novogradnja čeka se 2-2.5god.
To su za nekog ko daje svoju životnu uštedjevinu najstresnije godine i pri tome uvek prisutna stavka da se dobije mačka u dzaku.
Tih 2-2.5god se i dalje plaća kirija.
Teško da može da se bira odredjeni stan u kompleksu posle zabodenog ašova u sadašnje vreme, jer se dosta njih ili čuvaju ili se prodaju i vrše se taktičke prodaje.
Ukoliko se i izgradi kompleks i ostanu slobodni stanovi uglavnom nisu oni koji odgovaraju većini i skuplji su nego tokom izgradnje.
Najviša cena je dobro pozicioniranih stanova koji uglavnom preprodavci prodaju nakon završetka izgradnje zgrade.
Zato se ljudi odlučuju na sigurniju i jeftiniju kupovinu starogradnje.
Kako u današnje vreme asseti vrede zbog sveprisutnije inflacije uvek više, retko se i nadje neko da proda samo zbog para, nego se uglavnom prodaje da bi se kupilo nešto bolje ili više nekretnina(jedna veća, zbog dve manje zbog dece itd...).
Retkost je da neko prodaje nekretninu da bi bio podstanar a da uloži te novce u nešto drugo, uglavnom je to kada nekog baš muka natera ili izvršitelji.
Stariji koji žive u skupoj starogradnji na dobroj lokaciji za koju jedva imaju račune da plaćaju u penziji, nemaju snage da se cimaju da prodaju i da se sele u manji stan - ovakav primer imam ja u široj porodici.

Vrh